Ελεύθερος αφέθηκε ο 88χρονος που πυροβόλησε κατά των δυο ληστών

Ελεύθερος αφέθηκε ο 88χρονος που πυροβόλησε κατά των δυο ληστών Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
2

Ελεύθερος με την επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα αφέθηκε μετά την απόλογία του στον ανακριτή ο 88χρονος που πυροβόλησε κατά των δύο ληστών που μπήκαν στο σπίτι του στη Γλυφάδα.

Ο ηλικιωμένος που είναι αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, παράνομης οπλοκατοχής, παράνομης οπλοχρησίας και ψευδορκίας υποστήριξε ενώπιον του ανακριτή ότι πυροβόλησε σε βάρος των δύο φοβούμενος για τη ζωή του.

Διευκρίνισε ότι δεν είχε πρόθεση να τους σκοτώσει.

Ελλάδα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει ποινική δίωξη. Νομίζουν ότι επειδή ο εισαγγελέας ποινική δίωξη για τον πυροβολισμό στον 88χρονο αυτό σημαίνει ότι θα καταδικασθεί. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ορισμένα 2-3 πράγματα: 1. Αν ο 88χρονος είχε παράνομα το όπλο (δηλ. χωρίς άδεια), θα πρέπει να καταδικασθεί για παράνομη οπλοκατοχή. Πιθανότατα το γνώριζε και ο ίδιος και για αυτό έκρυψε από τους αστυνομικούς ότι χρησιμοποίησε όπλο αλλά, αντίθετα, υποστήριξε ότι χρησιμοποίησε σπαθί. 2. Όπως γίνεται πάντοτε, για να εξακριβωθεί αν υπήρχε δικαίωμα άμυνας (το οποίο όχι μόνο κατοχυρώνεται στο άρ. 22 του Ποινικού Κώδικα -https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/pk/arthro-22-poinikos-kodikas-amyna - , αλλά αναγνωρίζεται και στο πλαίσιο της σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Συντάγματος, ως συνεπακόλουθο της προστασίας της ζωής), πρέπει (!) να κινηθεί ποινική δίωξη, ώστε να εξεταστεί αν στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε δικαίωμα άμυνας. Σε ένα κράτος δικαίου δεν είναι δυνατόν το δικαστήριο και ο εισαγγελέας να αρκεστούν στη δημοσιογραφική κάλυψη και αστυνπομική κάλυψη του θέματος και να βγάλουν πόρισμα.Πρέπει να ελέγξουν αν υπήρχε δικαίωμα άμυνας, εφόσον υπήρχε, κατά πόσο αυτό ασκήθηκε σωστά, και αν δεν ασκήθηκε σωστά μήπως δεν ασκήθηκε σωστά λόγω το φόβου ή της ταραχής που προκλήθηκε από την επίθεση, όπως προβλέπει το άρ. 23 ΠΚ ("Υπέρβαση άμυνας. Οποιος υπερβαίνει τα όρια της άμυνας τιμωρείται, αν η υπέρβαση έγινε με πρόθεση, με ποινή ελαττωμένη (άρθρο 83), και αν έγινε από αμέλεια, σύμφωνα με τις διατάξεις τις σχετικές με αυτήν. Μένει ατιμώρητος και δεν του καταλογίζεται η υπέρβαση, αν ενέργησε μ' αυτό τον τρόπο εξαιτίας του φόβου ή της ταραχής που του προκάλεσε η επίθεση."). 3. Σε καμία περίπτωση η άσκηση ποινικής δίωξης δε σημαίνει πως οπωσδήποτε θα καταδικαστεί κάποιος, αλλά αντίθετα, εξετάζεται εάν υπάρχει κάποιος που πρέπει να καταδικαστεί. Σοκαριστικό θα ήταν αν ο εισαγγελέας πρότεινε να καταδικαστεί ο 88χρονος για τον τραυματισμό των ληστών (και όχι για τις άλλες κατηγορίες) , όχι το γεγονός ότι έγινε το αυτόματο (κινήθηκε δηλαδή η ποινική δίωξη). Κρίνοντας από τα σχόλια στο παρόν και στην κοινοποίηση του στο fb, τα παραπάνω δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό αλλά υπήρχε η αίσθηση πως ο 88χρονος θα πάει φυλακή επειδή αμύνθηκε κάτι που δεν ισχύει. Αν αμύνθηκε θα απαλλαχθεί (το δικαίωμα άμυνας είναι λόγος άρσης του αδίκου) για τη βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Αν πάει φυλακή, θα πάει πιθανότατα για την παράνομη οπλοκατοχή (αν και για αυτήν πιθανότατα το πολύ να πάρει ποινή με αναστολή), ή για τις κατηγορίες της οπλοχρησίας και της ψευδορκίας, για τις οποίες όμως δεν μπορώ να κάνω λόγο αφού δεν έχω πλήρη εικόνα (υποθέτω ότι η ψευδορκία έγκειται στο γεγονός πως ισχυρίστηκε ότι επιτέθηκε με σπαθί και όχι με όπλο). Ένας δικηγόρος.