Οι Φινλανδοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον πλανήτη - Πού κατατάσσεται η Ελλάδα

Οι Φινλανδοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον πλανήτη - Πού κατατάσσεται η Ελλάδα Facebook Twitter
8

Η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η Φινλανδία ανέβηκε από την πέμπτη θέση που ήταν πέρυσι παίρνοντας τα πρωτεία από τη Νορβηγία.

Αναλυτικά 10 πιο ευτυχισμένες χώρες το 2018 είναι: η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Ισλανδία, η Ελβετία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία και η Αυστραλία.

Η χώρα μας κατατάσσεται στην 79η θέση κάτω από την Σερβία και πάνω από το Τατζικιστάν. 

Το Μπουρούντι είναι τελευταίο στον κατάλογο του δείκτη ευτυχίας και οι Αμερικανοί είναι λιγότερο ευτυχισμένοι παρότι η χώρα τους έγινε πλουσιότερη.

Η έκθεση δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα σε εκδήλωση στην Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών στο Βατικανό, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας που τιμάται από τον ΟΗΕ στις 20 Μαρτίου.


Η έκθεση του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ευτυχία του 2018 κατέταξε 156 χώρες, σύμφωνα με τις επιδόσεις τους σε δείκτες όπως το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, η κοινωνική στήριξη, ελευθερία, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, η γενναιοδωρία, η απουσία διαφθοράς.

Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 18η θέση στον κατάλογο, από την 14η που ήταν πέρυσι. Η Βρετανία την 19η θέση και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την 20η.


Ένα κεφάλαιο στην έκθεση των 170 σελίδων αφιερώνεται στα προβλήματα υγείας που αναδύονται όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη και η κρίση με τις υπερβολικές δόσεις οπιούχων, κυρίως στις ΗΠΑ, όπου η επικράτηση αυτών των τριών προβλημάτων αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τις περισσότερες άλλες χώρες.


Ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει αυξηθεί αξιοσημείωτα στις ΗΠΑ τα τελευταία πενήντα χρόνια, ο δείκτης ευτυχίας επλήγη από εξασθενημένα δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης, μια αύξηση στην αντίληψη για τη διαφθορά στην κυβέρνηση και στον επιχειρηματικό χώρο και μια μείωση της εμπιστοσύνης στους δημόσιους θεσμούς.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το ice hockey στην Αθήνα είναι στην κυριολεξία το πιο κουλ πράγμα που είδαμε τελευταία

Living / Kύπλωπες και Τιτάνες παίζουν ice hockey στο Αιγάλεω

Μια καλά οργανωμένη ερασιτεχνική λίγκα κάνει γρήγορες τρίπλες, πέφτει με δύναμη στον πάγο, σηκώνεται και συνεχίζει. Κάποιοι έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά και ο αγώνας που παρακολουθήσαμε είναι από τα πιο κουλ πράγματα που είδαμε τελευταία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ζώδια για την εβδομάδα 29/02 - 06/03/2024

Living / Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (29/02 - 06/03/2024)

Ένα ταξίδι που προκύπτει σάς δίνει την ευκαιρία να συνδυάσετε την εργασία με την ψυχαγωγία, να κάνετε καινούργιες γνωριμίες με άτομα που έχετε κοινά ενδιαφέρονται και, κυρίως, να ερωτευτείτε.
ΜΑΡΙΒΙΚΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

σχόλια

3 σχόλια
Εξαρτάται πως βλέπει κανείς την ευτυχία. Για μένα η ευτυχία είναι κάτι ατομικό και εντελώς προσωπικό. Μπορεί να ζεις στην Φινλανδία με 5000 ευρώ μισθό τον μήνα και να μην είσαι ευτυχισμένος, και μπορεί να ζεις στην Ελλάδα με 1000 ευρώ τον μήνα και να είσαι τρισευτυχισμένος. Με ποιόν τρόπο; Πολύ απλά γιατί η Ελλάδα είναι καλύτερη χώρα για να ζεις. Ρωτήστε μερικούς Έλληνες που ζουν στην Σκανδιναβία να σας πουν.
Αγαπητε MaggelanΗ "εσωτερικη" ευτυχια ειναι πραγματι ατομικη. Οι ερευνες ομως κοιτανε, κυρια, τις συνθηκες ζωης που το κρατος παρεχει στους πολιτες και οχι την "εσωτερικη ευτυχια". Γιατι ομως ειναι η Ελλαδα καλυτερη χωρα να ζεις, ποιους να ρωτησω ειπατε; Μενω στη Σουηδια 43 χρονια, εχω ταξιδεψει πολυ αγαπω τη χωρα που ζω και μ αρεσει, μ αρεσει και η Φιλανδια οπως η Ελλαδα, η Ιταλια, Γαλλια, Ιαπωνια, και αλλες πολλες. Καιρος να δουμε πως ολες οι χωρες εχουν κατι δικο τους κι ομορφο, η μιζερια του μοναδικου ειναι, αν μη τι αλλο, αστεια. ΥΓ. εχω συναντησει πολλους ελληνες που επεστρεψαν στην Ελλαδα και που νοσταλγουν τη Σουηδια πολυ, αλλο η καταγωγη κι αλλο τι μας αρεσει...
Η Φινλανδία ΔΕΝ έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών. Είναι στην 27η θέση (η Σουηδία είναι ακόμα πιο χαμηλά, Δανία και Νορβηγία είναι ακόμα χαμηλότερα). Πρόκειται για μύθο ότι οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών. Ενδεχομένως άνθρωποι με προδιάθεση κατάθλιψης και αυτοκτονικές τάσεις να περνούν δύσκολους χειμώνες στη Σκανδιναβία (και γι' αυτό να υπάρχουν αυτοκτονίες, παρόλα αυτά λιγότερες από ό,τι σε δεκάδες άλλες ανεπτυγμένες χώρες, πχ. ΗΠΑ, Γαλλία κλπ) όμως είναι γεγονός πως όλοι οι υπόλοιποι ζουν πολύ καλύτερα απ' ό,τι σ' όλες τις άλλες χώρες.
Μην τους το χαλας βρε Αρη, οι ανοησιες περι αυτοκτονιων στη Σκανδιναβια εχουν γινει πιστη σε μερικους..."Μας βαραινουν οι φιλοι που δεν ξερουν πια πως να παιθανουν" εγραφε ο ποιητης