Τεχνικά θέματα στο επίκεντρο της συνάντησης Αχτσιόγλου - θεσμών

Τεχνικά θέματα στο επίκεντρο της συνάντησης Αχτσιόγλου - θεσμών Facebook Twitter
SOOC
1

Κυρίως τεχνικά θέματα συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών.


Όπως σημείωσε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ένα από τα ζητήματα ήταν η ψηφιοποίηση του ιστορικού των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, έχει ήδη ψηφιοποιηθεί το 50%, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται, με επικέντρωση στους ασφαλισμένους που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση.

Αναφορικά με το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, το υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε ότι αυτό το ζήτημα δεν τέθηκε στη συνάντηση με τους θεσμούς, καθώς έχει επιβεβαιωθεί ήδη σε τεχνικό επίπεδο η εκπλήρωση του στόχου.


Στα εργασιακά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, συζητήθηκε ο μηχανισμός μέτρησης της κάλυψης στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, για να λειτουργήσει η επεκτασιμότητα από τα τέλη του Αυγούστου.

Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, πρέπει πρώτα να προηγηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, ο οποίος θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

«Η επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, της επεκτασιμότητας, δηλαδή, έχει ήδη ψηφιστεί και νομοθετηθεί. Δεν τίθεται υπό αίρεση στη βάση του μηχανισμού αντιπροσωπευτικότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, τονίζοντας ότι αυτό που εξετάζεται είναι να ελέγχεται η κάλυψη των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», προκειμένου να διασταυρώνεται το 50%.


Σχετικά με τη λειτουργία της διαιτησίας, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, αναμένεται μία νομική μελέτη, η οποία θα κατατεθεί, ενώ, από την ερχόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους.
Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε και η αδήλωτη εργασία, ενώ, παράλληλα, εξετάστηκε και το κατά πόσο εξελίσσεται το πρότζεκτ για τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων.


Στην εν λόγω συνάντηση με τους θεσμούς δεν ετέθη το θέμα του κατώτατου μισθού.

Όπως μετέφερε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, το ζήτημα του κατώτατου μισθού θα αποτελέσει τμήμα της γενικής αναπτυξιακής στρατηγικής, που θα θέσει η κυβέρνηση σε γνώση των θεσμών περί τα τέλη του Απριλίου.

«Θα είναι στις βασικές στοχεύσεις της αναπτυξιακής στρατηγικής, όπως οι συλλογικές συμβάσεις, καθώς και κάποια ζητήματα για την επισφάλεια στην αγορά εργασίας» σχολίασε το υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.


Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συζήτηση για τα θέματα της κοινωνικής πρόνοιας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι θεσμοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το πιλοτικό πρόγραμμα απονομής προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία από την Αττική.

Επίσης, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, σχεδιάζεται ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνικών (ΟΑΣΑ), ώστε να μετρηθούν οι ωφελούμενοι και τα κόστη.


Τέλος, στη συνάντηση συζητήθηκε και το στεγαστικό επίδομα, ένα θέμα που αφορά, κυρίως, το 2019 και θα ξεκινήσει να συζητείται, αρχικά, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Εμανουέλ Μακρόν: Η Ελλάδα είναι ένα υπόδειγμα, ένα μοντέλο οικονομικής προόδου

Ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας στο Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, αναφέρθηκε στις επιτυχίες της Ελλάδας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο μετά την κρίση που διήλθε, καθώς και ότι η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της
THE LIFO TEAM
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

Πολιτική / Παπασταύρου από Δελφούς: Πρώτη σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα στην προστασία των θαλασσών

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, δήλωσε πως «πριν τελειώσει το έτος» η χώρα μας θα έχει τα δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΕΛΦΟΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης από Δελφούς: «Χρειαζόμαστε plan b εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή επεκταθεί»

«Εάν το μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ συνεχιστεί, είναι θέμα χρόνου να έχουμε σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό του πετρελαίου και προϊόντων», σημείωσε ο πρωθυπουργός
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια