«Χρόνος εργασίας» όταν ο εργαζόμενος είναι στο σπίτι σε ετοιμότητα και απαντά στις κλήσεις του εργοδότη

«Χρόνος εργασίας» όταν ο εργαζόμενος είναι στο σπίτι σε ετοιμότητα και απαντά στις κλήσεις του εργοδότη Facebook Twitter
1

Ο χρόνος των κατ΄οίκον εφημεριών ετοιμότητας ενός εργαζομένου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να ανταποκρίνεται στις κλήσεις του εργοδότη του εντός σύντομης προθεσμίας, πρέπει να θεωρείται ως «χρόνος εργασίας», αποφάνθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Η υποχρέωση φυσικής παρουσίας στον καθορισμένο από τον εργοδότη τόπο, καθώς και ο περιορισμός που απορρέει από την ανάγκη της μεταβάσεως στον τόπο εργασίας εντός σύντομης προθεσμίας περιορίζουν σε πολύ σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες που έχει ένας εργαζόμενος να αναπτύξει άλλες δραστηριότητες», υπογραμμίζει στη σχετική ανακοίνωση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έγινε επί της υπόθεσης ενός Βέλγου δημοτικού πυροσβέστη ο οποίος άσκησε αγωγή κατά βελγικού δήμου προκειμένου αυτός να υποχρεωθεί, μεταξύ άλλων, να του καταβάλει αποζημίωση για τις υπηρεσίες του που συνίσταντο σε κατ΄ οίκον εφημερίες ετοιμότητας, οι οποίες, κατ΄αυτόν, πρέπει να χαρακτηρισθούν ως χρόνος εργασίας.

Με τη σημερινή απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τονίζει κατ΄ αρχάς ότι τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να παρεκκλίνουν, όσον αφορά ορισμένες κατηγορίες πυροσβεστών που προσλαμβάνονται από τις δημόσιες πυροσβεστικές υπηρεσίες, από το σύνολο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διατάξεις κοινοτικής οδηγίας, όπως αυτή που ορίζει τις έννοιες των όρων «χρόνος εργασίας» και «περίοδος ανάπαυσης».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπενθυμίζει, πάντως, ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι ελεύθερα να θεσπίζουν, στα αντίστοιχα εθνικά τους δίκαια, διατάξεις σχετικά με τη διάρκεια του χρόνου εργασίας και των περιόδων ανάπαυσης ευνοϊκότερες για τους εργαζομένους από αυτές που ορίζονται με την οδηγία αυτή.

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι η οδηγία δεν ρυθμίζει το ζήτημα των αποδοχών των εργαζομένων, δεδομένου ότι το ζήτημα αυτό εκφεύγει της αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεπώς, τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν, στο εθνικό τους δίκαιο, ότι οι αποδοχές ενός εργαζομένου για τον «χρόνο εργασίας» του διαφέρουν από αυτές ενός εργαζομένου σε «περίοδο ανάπαυσης» και δη μέχρι του σημείου να μην οφείλεται αμοιβή κατά τη διάρκεια της τελευταίας αυτής περιόδου.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διευκρινίζει ότι ο χρόνος κατά τον οποίον ένας εργαζόμενος παραμένει κατ΄ οίκον, στο πλαίσιο των εφημεριών ετοιμότητας, με την υποχρέωση να ανταποκρίνεται στις κλήσεις του εργοδότη του εντός 8 λεπτών - πράγμα που περιορίζει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες ανάληψης άλλων δραστηριοτήτων- πρέπει να θεωρείται ως «χρόνος εργασίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΕΡΤΖΟΓΚ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Διεθνή / Ισραήλ: Ο πρόεδρος Χέρτζογκ θα ανακοινώσει την Κυριακή τον υποψήφιο που θα αναλάβει τον σχηματισμό κυβέρνησης

Μετά τις εκλογές είναι αρμόδιος να επιλέξει τον υποψήφιο που θεωρεί ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού σε μια χώρα με έντονες πολιτικές διαιρέσεις
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΔΡΙΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: Ζήτησε τη βοήθεια της Μαδρίτης για την αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία έχει προκαλέσει ζημιές σε κάθε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μέσω πυραυλικών επιθέσεων και επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη
THE LIFO TEAM
ΜΕΓΚΑΝ ΜΑΡΚΛ ΕΡΕΥΝΑ ΕΤΕΡΟΘΑΛΗΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΜΑΣ ΜΑΡΚΛ ΤΖΟΥΝΙΟΡ ΥΛΙΚΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Διεθνή / Μέγκαν Μαρκλ: Στο επίκεντρο έρευνας ο ετεροθαλής αδελφός της για υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων

Ο υπουργός Εσωτερικών των Φιλιππίνων, ανέφερε ότι ο ετεροθαλής αδελφός της Μέγκαν Μαρκλ χαρακτηρίζεται πλέον «πρόσωπο ενδιαφέροντος» στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη
THE LIFO TEAM
ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ

Διεθνή / Τσερνόμπιλ: Χρειάζονται 500 εκατ. ευρώ για να επισκευαστεί η προστατευτική κατασκευή μετά το ρωσικό πλήγμα

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης προειδοποιεί ότι οι ζημιές πρέπει να αποκατασταθούν έως το 2030, ώστε να αποφευχθούν σοβαροί κίνδυνοι για την πυρηνική ασφάλεια
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Γατάκια Ευρωπαίοι με κανονισμούς και κάτι τέτοιες σαχλαμάρες... Ο "ελληνάρας" εργοδότης απλώς δεν αφήνει τον εργαζόμενο να φύγει "αν δεν τελειώσει η δουλειά".