ΠΕΜΠΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

Δεν υπάρχουν Μακεδόνες

Δεν υπάρχουν Μακεδόνες Facebook Twitter
4

Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ.

Ούτε Αθηναϊκό. Ούτε Θηβαϊκό. Ούτε έθνος Λακεδαιμονίων ή Μικρασιατών.

 

Είναι σαν να λέμε κατ’ αναλογία σήμερα έθνος Κυψελιωτών, Γλυφαδιωτών, Βορείων ή Νοτίων προαστείων. 

 

Ανήκαν όλοι στο έθνος των Ελλήνων κι ας σκοτώνονταν μεταξύ τους. Στις ξενικές επιβουλές μονοιάζανε αναγνωρίζοντας την κοινή μήτρα.

 

Σήμερα, μετά από 2.500 χρόνια κάποιοι συζητούν να βαφτίσουν «Μακεδόνες» μια πληθυσμιακή ομάδα που εμφανίστηκε στη γειτονιά πριν 1.400 χρόνια.

 

Έχουμε μεγάλη καρδιά εμείς. Κιμπάρηδες.

 

4

ΠΕΜΠΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Καληνύχτα κ. Χαριτόπουλε. Οι εθνικές ταυτότητες δεν είναι προαιώνιες μεταφυσικές οντότητες. Δημιουργούνται από τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες και μπορούν να δημιουργηθούν στο μέλλον και άλλες. Καλώς ή κακώς υπάρχει εδώ και ένα αιώνα (και όχι 1400 χρόνια) ένας πληθυσμός που αυτοορίζεται ως (σλαβο)Μακεδονικός και έχει μεταδώσει αυτή την ταυτότητα στα παιδιά και στα εγγόνια του. Η σλαβομακεδονική είναι μια παγιωμένη εθνική ταυτότητα τριών και πλέον γενεών και όχι κάποια επίπλαστη που μπορεί να "επιδιορθωθεί" εύκολα και να γίνει "βαρδαρική", "δαρδανική" ή όποια άλλη προτείνει ο κάθε πικραμένος. Και η πλάκα είναι ότι, σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει στην πόλη των Σκοπίων, οι περισσότεροι Σλαβομακεδόνες αναγνωρίζουν πως είναι ένα έθνος 100 ετών και δεν τους ενδιαφέρει η αρχαιότητα και ο Μέγας Αλέξανδρος. Μόνο οι καμένοι εθνικιστικές (και εκεί και εδώ) εμπλέκουν σε αυτή την ιστορία τον Αλέξανδρο.
Κάτσε ρε μάστορα (έκφραση, όχι έλλειψη σεβασμού),έστω ότι σε λένε Αντώνη Γεωργίου με ΑΔΤ ΑΒ123456 και είσαι γεννημένος το 1950. Αν εγώ συστήνομαι ως Αντώνης Γεωργίου με ΑΔΤ ΑΒ123456 γεννημένος το 1952 δεν τρέχει μία;Άσε τους εθνικιστές κι εδώ κι εκεί να λένε ό,τι θέλουν, το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό είναι ιερότερο από τη λογική;(Η αλήθεια είναι ότι καλύτερο είναι να τους βαφτίσουμε βορειο-νεο-μακεδόνες παρά Βούλγαρους)
Ερώτηση: γνωρίζεις πόσοι λαοί με το όνομα "Ρωμαίοι" υπάρχουν; α) αυτοί της παραδοσιακής Ρώμης, β)οι Βυζαντινοί Έλληνες (πραγματική ιστορική ονομασία: Ρωμαίοι. Σήμερα το κρατάνε σαν κόρη οφθαλμού οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης, ενώ εμείς το γυρίσαμε πάλι στο Έλληνες)γ) οι Ρουμάνοι, που βγαίνει από το λατινικό Romani=ΡωμαίοιΓιατί λοιπόν να μην υπάρχουν και άλλοι Μακεδόνες;