Τα πέντε ονόματα που προτείνει ο Νίμιτς για την ΠΓΔΜ

Τα πέντε ονόματα που προτείνει ο Νίμιτς για την ΠΓΔΜ Facebook Twitter
EPA/GEORGI LICOVSKI
12

Πέντε ονόματα φέρεται κατέθεσε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδος και ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στη σκοπιανή ιστοσελίδα «www.MKD.mk» και στο «Βήμα», τα ονόματα είναι στα σλαβικά και οι αντίστοιχες μεταφράσεις τους στα ελληνικά είναι τα ακόλουθα:

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας),
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας),
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας),
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και
  • Republika Makedonija (Skopje) {Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)}

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι

  • Nova Makedonija,
  • Severna Makedonija,
  • Gorna Makedonija,
  • Vardarska Makedonija και
  • Makedonija (Skopje)

Ζήτημα ταυτότητας δεν φαίνεται να υπάρχει στη δέσμη ιδεών Νίμιτς.

Υπάρχει φυσικά αναφορά στη γλώσσα όπου προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, πχ «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας».

Ανάλογη τακτική ακολουθείται και στο ζήτημα της υπηκοότητας, όπου προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή πχ «nationality of the Republika on Nova Makedonija».

Χθες ο Μάθιου Νίμιτς παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση. Επιπλέον, εξήγησε ότι όποιες αντιδράσεις σημειωθούν πρέπει να ληφθούν υπόψιν.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» ανέφερε για να προσθέσει ότι μία λύση δίχως το όνομα «Μακεδονία» δεν ειναι ρεαλιστική.

Νωρίτερα σήμερα, μες ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εκτίμησε ότι μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας, Αδαμάντιο Βασιλάκη και της ΠΓΔΜ, Βάσκο Ναουμόφσκι αντίστοιχα, και με βάση τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Νίμιτς για την επίλυση του θέματος του ονόματος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά και η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό.

Διεθνή
12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κολομβία: Κατέβασαν τη σημαία Pride από το Εθνικό Μουσείο – «Πολιτική κατήχηση», λέει η υπουργός

Διεθνή / Η σημαία Pride που κάποτε κρυβόταν στο Κογκρέσο αφαιρέθηκε από το Εθνικό Μουσείο της Κολομβίας

Μια ιστορική σημαία του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος βρίσκεται ανάμεσα στα δεκάδες εκθέματα που απομακρύνθηκαν από το Εθνικό Μουσείο της Κολομβίας, στην Μπογκοτά. Η υπουργός Πολιτισμού μιλά για «πολιτική κατήχηση», ενώ ο πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει το «wokism».
THE LIFO TEAM
ΜΑΣΚ ΤΡΑΜΠ STARLINK ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Διεθνή / Έλον Μασκ: Πλησίασε τον Τραμπ για να επιβραδύνει τη βοήθεια του Starlink στην Ουκρανία

Ο Έλον Μασκ, σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα της The Telegraph, είχε κατηγορήσει δημοσίως τον Αμερικανό πρόεδρο για το χάος γύρω από τους περιορισμούς, ωστόσο πηγές αποκαλύπτουν ότι ο ίδιος ήταν ο εμπνευστής τους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΛΧΑΝ ΟΜΑΡ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ

Διεθνή / WSJ: Ο Τραμπ θέλει να αφαιρέσει την υπηκοότητα της Ιλχάν Ομάρ και να την απελάσει

Ομοσπονδιακοί πράκτορες έκαναν έφοδο στο σπίτι της, κατάσχεσαν το διαβατήριό της και έχουν εκδώσει περισσότερες από δώδεκα κλητεύσεις, τρεις εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

Διεθνή / Η Ρωσία δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στην Ουκρανία, η οποία δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας θα εκτείνεται σε μήκος 660 χιλιομέτρων, εκ των οποίων το 70% βρίσκεται ήδη υπό ρωσικό έλεγχο. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, πόσο βαθιά στο ουκρανικό έδαφος θα εκτείνεται η ζώνη.
THE LIFO TEAM

σχόλια

5 σχόλια
Μπορει να μου εξηγησει καποιος γιατι πρεπει να ανηκουν στους νεοελληνες εξ'ολοκληρου τα δικαιωματα της Μακεδονιας; Γεωγραφικα αν το δουμε δεν στεκει σιγουρα. Θρησκευτικα επισης δεν στεκει. Ιστορικα, οσο σχεση εχουμε εμεις με τον Φιλιππο, την Ολυμπιαδα, και τον Αλεξανδρο, εχουνε οι αρβανιτες, οι ποντιοι, οι εβραιοι που φυγαν (κυριολεκτικα κ μεταφορικα) με τα τρενα το '40, οι οθωμανοι, οι ρωμαιοι, οι βενετοι, και φυσικα οι σλαβοι, που περασαν αιωνες στον ιδιο τοπο-χωνευτηρι λαων, πλαι-πλαι με "εμας" τους ελληνες. Ο μονος λογος που μπορω να βρω υπερ "μας", ειναι οτι εμεις μιλαμε μια γλωσσα που ειναι πιο κοντα στη γλωσσα του αρχαιου κρατους της μακεδονιας, σε σχεση με τα σλαβικα, αλλα και παλι το βρισκω αδυνατο να πεισθω οτι αυτος κ μονο ο λογος μας δινει τα απολυτα δικαιωματα στο brand name της Μακεδονιας.
Φυσικά και μας πέφτει λόγος όταν θέλουν να οικειοποιηθούν κάτι που δεν τους ανήκει. Και δεν θα σταματήσουν μόνο στο όνομα, γιατί αυτό είναι μόνο το πρόσχημα. Εκτός από την ιστορία, έχουν και εδαφικές βλέψεις και θέλουν να κάνουν τη Θεσσαλονίκη λιμάνι τους. Οπότε με νοιάζει και με παρανοιάζει.
To να μην χρησιμοποιηθεί καθόλου το "Μακεδονία" , δεν είναι "ρεαλιστικό" είπε ο Αμερικανός φίλος και σύμμαχος!@ΠαύλοςΟι "εντιμότατοι γείτονες" οφείλουν να σέβονται ... Βέβαια εδώ, δε σεβόμαστε εμείς την ιστορία μας , περιμένουμε να το κάνουν οι "εντιμότατοι γείτονες";Και το λογαριασμό μόνο στον Σαμαρά, ως τον μόνο βιολογικά επιζώντα εκ των πρωταγωνιστών την εποχή εκείνη;
Ο σεβασμός δεν είναι έννοια που ορίζει σχέσεις σε διπλωματικούς κύκλους. Το βρίσκω αδιανόητο να προσπαθούμε να επιβάλλουμε δογματικά το όνομα της αρεσκείας μας σε μια ξένη χώρα, επειδή έτσι μας γουστάρει. Σε τέτοιες καταστάσεις πρέπει να ξέρεις πως όταν θέλεις να δώσεις τέτοιες μάχες, πρέπει α είσαι έτοιμος να θυσιάσεις άλλες σου θέσεις διότι η διπλωματία είναι το παινίδι του δουναι και λαβείν. Δεν είμαστε χώρα με βαρύ όνομα, μάλλον της καρπαζιάς και της καζούρας. Κάψαμε το λίγο μπαρούτι που διαθέτουμε γιατί έτσι γουσταραν οι εθνικιστές και το παππαδαρίο μας και φυσικά χάσαμε. Τώρα που το στίγμα μας είναι πιο ασθενικό, μια χώρα μικρότερη και ακόμα πιο ασθενική από μας θα πάρει ό,τι θέλει χωρίς να κερδίσουμε κανένα αντάλλαγμα - τα περί εδαφικών διακδηκήσεων και για το αν ο Άλεξανδρος μιλούσε βουλγάρικα είναι για ανέκδοτα... Αυτό προκάλεσε η ηλιθιότητα του Σαμαρά και των επόμενων.