Το 79% των Γάλλων πιστεύει σε τουλάχιστον μία θεωρία συνωμοσίας

Το 79% των Γάλλων πιστεύει σε τουλάχιστον μία θεωρία συνωμοσίας Facebook Twitter
EPA/MARTIN DIVISEK
1

Η συνωμοσιολογία είναι ένα «ευρύ κοινωνικό φαινόμενο» στη Γαλλία, που «προκαλεί ανησυχία», καθώς σχεδόν 8 στους 10 Γάλλους ασπάζονται τουλάχιστον μία από τις πιο διαδεδομένες «θεωρίες συνωμοσίας», αποκαλύπτει μια έρευνα του ινστιτούτου Ifop για λογαριασμό του Fondation Jean Jaurès και του παρατηρητηρίου Conspiracy Watch, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Τρία χρόνια μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου του 2015 κι ενώ η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ξεκινά επιχείρηση κατά των λεγομένων «fake news», η έρευνα δείχνει ότι το 79% των Γάλλων πιστεύει σε τουλάχιστον μία θεωρία συνωμοσίας. Το 34% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πιστεύει σε τουλάχιστον 4 θεωρίες και το 13% σε τουλάχιστον 7.

Αναφορικά με τις ποικίλες θεωρίες που κυκλοφορούν μεταξύ της κοινής γνώμης και αναφέρθηκαν στην έρευνα, από τις παλαιότερες στις πιο σύγχρονες, το 55% των Γάλλων συμφωνεί με την ιδέα ότι «το υπουργείο Υγείας έχει συνεννοηθεί με τις φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να αποκρύψουν από τους πολίτες την πραγματικότητα σχετικά με τη βλαβερότητα των εμβολίων» και το 54% υιοθετεί το σενάριο ότι «η CIA εμπλέκεται στη δολοφονία του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι στο Ντάλας».

Στο θέμα της τρομοκρατίας, το 19% των Γάλλων θεωρεί ότι σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον του Charlie Hebdo και του καταστήματος Hyper Cacher τον Ιανουάριο του 2015, «υπάρχουν σκοτεινά σημεία» κι ότι δεν είναι βέβαιο ότι «σχεδιάστηκαν και διαπράχθηκαν αποκλειστικά από ισλαμιστές τρομοκράτες».

Το 27% των ερωτηθέντων ήταν ηλικίας κάτω των 35 ετών και το 30% ηλικίας 18-24 ετών.

Επιπλέον, το 32% όσων συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει ότι «ο ιός του AIDS δημιουργήθηκε εργαστηριακά και δοκιμάστηκε στον αφρικανικό πληθυσμό προτού εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο». Επίσης, το 31% συμφωνεί ότι «οι τζιχαντιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το Ντάες στην πραγματικότητα χειραγωγούνται από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες».

Εξάλλου, το 16% των Γάλλων θεωρεί ότι οι Αμερικανοί δεν πάτησαν ποτέ στη Σελήνη και το 9% πιστεύει ότι είναι «πιθανό η Γη να είναι επίπεδη και όχι στρογγυλή όπως μας έχουν διδάξει στο σχολείο».

Για τον Ρουντί Ρειστάντ, τον διευθυντή του Conspiracy Watch, αυτά τα αποτελέσματα «επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε σε συλλογικό επίπεδο αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο όχι μονάχα απτό αλλά και ευρύ, που διαπερνά όλη την κοινωνία και διαποτίζει τις συλλογικές παραστάσεις σε ανησυχητικό βαθμό».

Η έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα 19 και 20 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.000 ανθρώπων, αντιπροσωπευτικό του ενήλικου πληθυσμού της Γαλλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΜΕΤΟΧΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΔΗΛΩΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ έχασε την προθεσμία για τη δημοσιοποίηση χρηματιστηριακών συναλλαγών αξίας εκατομμυρίων δολαρίων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένος να δημοσιοποιεί τις συναλλαγές που σχετίζονται με μετοχές, οι οποίες υπερβαίνουν τα 1.000 δολάρια, εντός 45 ημερών
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / CNN: Το Ιράν αναζητά νέο «όπλο ισχύος» στα βάθη των Στενών του Ορμούζ

Το Ιράν επιχειρεί να μετατρέψει τα Στενά του Ορμούζ σε νέο πεδίο γεωπολιτικής πίεσης, βάζοντας στο στόχαστρο τα υποθαλάσσια καλώδια που στηρίζουν το παγκόσμιο διαδίκτυο και τις διεθνείς οικονομικές συναλλαγές
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Δεν υπάρχουν πραγματικές παραχωρήσεις» στην απάντηση των ΗΠΑ, λέει το Ιράν

Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ για αδιάλλακτη στάση στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, προειδοποιώντας παράλληλα για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση νέας επίθεσης κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΟΡΟΥ

Διεθνή / Η χρηματοδότηση για την αίθουσα χορού των 400 εκατ. δολαρίων του Τραμπ κινδυνεύει έπειτα από απόφαση της Γερουσίας

Οι Δημοκρατικοί έχουν χαρακτηρίσει την αίθουσα χορού ακριβή και περιττή πολυτέλεια, σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος ζωής, όπως οι υψηλότερες τιμές καυσίμων
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Επίσης, το 31% συμφωνεί ότι «οι τζιχαντιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το Ντάες στην πραγματικότητα χειραγωγούνται από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες». Πηγή: www.lifo.grΑπο που να τους ηρθε αυτη η ιδεα αραγε?https://www.youtube.com/watch?v=Xf8SZJkPpyw&t=54s