«Εσείς θυμάστε τι είπε ο Αϊνστάιν για τον ορισμό της παράνοιας; Να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Ένας προϋπολογισμός λιτότητας, φόρων και αντιαναπτυξιακός. Άδικος και αντιλαϊκός. Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς!», κατακεραύνωσε ο Κυριάκος τον Ευκλείδη στη χτεσινή κοινοβουλευτική συζήτηση κι ένα κάποιο δίκιο στην κριτική του το'χει όσο να πεις, μόνο που ο σοσιαλιστικών πεποιθήσεων Αλβέρτος θα... παρανοούσε αν μάθαινε ότι του απέδωσε κάτι που ποτέ δεν είπε.


Ανθρώπινα τα λάθη, τα σφάλματα, οι γκάφες και τα παροράματα, άνθρωποι (τουλάχιστον κατά τη βιολογία) και οι πολιτικοί, ο βιβλικός αναμάρτητος, οπότε, πρώτος τον λίθο βαλέτω. Στην περίπτωση όμως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης η γκάφα φαίνεται πως έχει γίνει δεύτερη φύση, σε σημείο που πολλοί να αναρωτιούνται πόσα τον... πληρώνει ο Τσίπρας που επίσης βέβαια έχει πει κατά καιρούς χοντράδες, όμως ο Κυριάκος που πλασάρεται ως πιο σπουδαγμένος, πιο εκλεπτυσμένος και πιο σοβαρός όντας και επίτιμος αρχηγέτης του «μετώπου της λογικής» που θα σώσει τη χώρα μοιάζει στο πεδίο αυτό πραγματικά ασυναγώνιστος.

 

Το «δείξε μου την κυβέρνησή σου να σου πω ποιος είσαι» ισχύει βλέπεις εξίσου για την αντιπολίτευση, στη δική της δε περίπτωση βαραίνει περισσότερο εφόσον προβάλλει σαν δύναμη πραγματικής αλλαγής και «αληθινής ελπίδας». Ιδού ένα απάνθισμα:

 

«Εξαιρετική ευρωπαϊκή πορεία» ευχήθηκε στον ΠΑΟΚ όταν συνάντησε τον Ευρωβουλευτή του και παλιό άσο του δικεφάλου του Βορρά Θοδωρή Ζαγοράκη που δαγκώθηκε βέβαια ο άνθρωπος καθότι η ομάδα είχε ήδη αποκλειστεί από κάτι Σουηδούς ξυλοκόπους.


• «Ίσως ο Ρουσώ και η έννοια της διάκρισης των εξουσιών να σας είναι λίγο ξένοι... ξέρετε, όταν κάνετε τέτοιες αναφορές δεν αρκεί να σας τις γράφει κάποιος λογογράφος, πρέπει να τις καταλαβαίνετε κιόλας», ανέφερε κάποια στιγμή στην προ ημερησίας συζήτηση για τη διαπλοκή ο πρόεδρος της ΝΔ τον Οκτώβριο του '16 απευθυνόμενος στον Τσίπρα με τη διαφορά ότι ακόμα κι ένα στοιχειωδώς μελετηρό λυκειόπαιδο γνωρίζει ότι ήταν ο Μοντεσκιέ που διατύπωσε την έννοια αυτή και όχι ο Ρουσό.

 

• «Έζησα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου στην εξορία... ήμουν πολιτικός κρατούμενος έξι μηνών στη χούντα», είχε πει ανενδοίαστα στη βουλή τον Ιούλιο του '16, παρεξηγήθηκε κιόλας («γιατί γελάτε;») μετά από τα χάχανα που εισέπραξε από πολλούς βουλευτές. Για την ακρίβεια, αναφερόταν στη «δραπέτευση» της οικογένειας Μητσοτάκη στο Παρίσι τον Αύγουστο του '68 και η πρωτόλεια αμετροεπής δήλωση (ότι δηλαδή ο γιος του ήταν ο νεότερος πολιτικός κρατούμενος στον κόσμο) ανήκε στον πατέρα του Κωνσταντίνο.


• «Με ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία», απάντησε τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ σε ερώτηση  δημοσιογράφου για το αν θα διατηρούσε το παράρτημα του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη ή θα αναβάθμιζε το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης σε υπουργείο. Γάντι ταίριαξε εδώ το γνωστό αρχαίο ρητό «γλώττα λανθάνουσα τ' αληθή λέγει».


• «Εξαιρετική ευρωπαϊκή πορεία» ευχήθηκε στον ΠΑΟΚ όταν (πάλι στη φετινή ΔΕΘ) συνάντησε τον Ευρωβουλευτή του και παλιό άσο του δικεφάλου του Βορρά Θοδωρή Ζαγοράκη που δαγκώθηκε βέβαια ο άνθρωπος καθότι η ομάδα είχε ήδη αποκλειστεί από κάτι Σουηδούς ξυλοκόπους.

 

Μερικές ασυναγώνιστες χοντράδες που έχει πει κατά καιρούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Θοδωρή Ζαγοράκη στη ΔΕΘ. Φωτο: MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/EUROKINISSI


• «Δεν φταίμε εμείς αν όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια» διακήρυττε αρχές Αυγούστου στη βουλή σε συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο περί ΑΕΙ. Πράγματι, ογκώδεις διαδηλώσεις υπέρ της ιδιωτικής παιδείας πραγματοποιούνταν την ίδια στιγμή ταυτόχρονα σε Κηφισιά, Χαλάνδρι, Αιγάλεω, Πέραμα, Νίκαια, Γλυφάδα, Κολωνάκι, Εξάρχεια, Λιόσια και Ζεφύρι. Στην ίδια συζήτηση επέκρινε διάταξη που προϋπέθετε υπουργική απόφαση για μετάκληση καθηγητή από το εξωτερικό και ορθώς έπραξε, μόνο που αυτή είχε ήδη αφαιρεθεί!


• «Μπήκα στον κόπο να μιλήσω με έναν ειδικό... μου διηγήθηκε μια ιστορία για ένα παιδί που ζήτησε αλλαγή φύλου γιατί ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος. Με το νομοσχέδιό σας αυτός ο άνθρωπος μπορεί να προβεί σε αλλαγή ταυτότητας φύλου και αυτό να το βρει μπροστά του στη ζωή», δήλωνε τον Οκτώβριο στην κοινοβουλευτική συζήτηση για τη ΝΑΤΦ. Ευτυχώς δηλαδή που είχε μπει και στον κόπο, διαφορετικά θα έστελνε αδιάβαστο μέχρι και τον Ισαάκ Ασίμοφ.


• «Η περίπτωση της Μάνδρας είναι παράδειγμα του τι δεν πρέπει να κάνουμε. Δεν χρειαζόταν να είναι κάποιος ειδικός για να γνωρίζει ότι τα νερά θα κατέβαιναν από τον δρόμο. Διότι ο δρόμος ήταν το ρέμα. Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να προειδοποιήσει την τροχαία ώστε να τον κλείσει», έγραφε στο twitter στις 10/12 και όλοι ευελπιστούμε την επόμενη φορά η τροχαία να είναι αυστηρότερη απέναντι σ΄αυτά τα παλιορέματα στήνοντας καλύτερα φράγματα.

 

• «Αν δεν δαμάσει κανείς τα μέσα του Εξάρχεια, δεν θα αντιμετωπίσει τα πραγματικά» είπε στο Συνέδριο της ΝΔ προ ημερών απευθυνόμενος στον Στέλιο Ράμφο κι ακόμα γλεντάνε στα κοινωνικά δίκτυα την αμπελοφιλοσοφία αυτή που θα ζήλευαν και τα μεγαλύτερα τρολ του Κοέλιο.

 

Μερικές ασυναγώνιστες χοντράδες που έχει πει κατά καιρούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μάνδρα. Φωτο: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ