Στο δικαστήριο σήμερα η πρώτη διαγραφή φύλου από ταυτότητα - Τι ζητά το Jason Αντιγόνη

Στο δικαστήριο σήμερα η πρώτη διαγραφή φύλου από ταυτότητα - Τι ζητά το Jason Αντιγόνη Facebook Twitter
(Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO)
27

Ένα μήνα μετά τη ψήφιση του νόμου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου, στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη δίκη για διαγραφή φύλου από ληξιαρχική πράξη γέννησης. 

Πρόκειται για το αίτημα που έχει κάνει το Jason - Αντιγόνη Dane (όπως επιθυμεί να αποκαλείται), που ζήτησε την προσθήκη του ονόματος «Αντιγόνη» στα επίσημα έγγραφά του και τη διαγραφή του φύλου του από την ληξιαρχική πράξη γέννησής του.

Το Jason-Αντιγόνη ζητά να αναγνωριστεί ως non binary, δηλαδή άτομο που δεν υπάγεται στο δίπολο των φύλων (άρρεν ή θήλυ) ώστε η ταυτότητά του να γίνεται σεβαστή και να μην δέχεται αρνητικές διακρίσεις από άτομα που αναμένουν μια στερεοτυπική ανδρική ή άλλη binary συμπεριφορά.

«Από μικρό παιδί δεν ένιωθα ότι ταιριάζω στο φύλο με το οποίο ετεροπροσδιοριζόμουν, δηλαδή το ανδρικό. Ούτε όμως ένιωθα κορίτσι. Η συμπεριφορά, τα γούστα μου, οι ασχολίες μου δεν σχετίζονταν με τα στερεότυπα γύρω από το έμφυλο δίπολο. Μου άρεσε να παίζω με κούκλες. Τώρα πια ντύνομαι με όλων των ειδών τα ρούχα, ακόμη και με φορέματα. Χρησιμοποιώ ουδέτερη αντωνυμία, αλλά και το όνομα Αντιγόνη μαζί με το δοσμένο μου όνομα, συστήνομαι δηλαδή ως εξής: «Είμαι το Jason-Αντιγόνη». Νιώθω άβολα με την αυθαίρετη και με βάση την ανατομία μου απόδοση φύλου από τον κόσμο, το να με θεωρούν δηλαδή άνδρα. Δεν είμαι όμως και τρανς γυναίκα. Είμαι τρανς μη δυικό ως προς το φύλο άτομο (gender non binary), και πιο συγκεκριμένα άφυλο άτομο (agender). Ζητώ, λοιπόν, διαγραφή του καταχωρισμένου μου φύλου. Η θεσμική αυτή επιβεβαίωση του πώς βιώνω την ταυτότητα φύλου μου είναι πολύ σημαντική για να νιώθω ικανοποιημένο κι ευτυχισμένο. Το προσφάτα ψηφισθέν νομοσχέδιο δεν προέβλεπε τις non binary ταυτότητες φύλου, και σε περίπτωση που δικαιωθώ από την ελληνική δικαιοσύνη θεωρώ πως θα ανοίξει ο δρόμος για την συμπερίληψη και την αποδοχή μας από την πολιτεία και κοινωνία.» αναφέρει.

Η απόφαση αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες.

Ελλάδα
27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ