Αργεντινή: Εντυπωσιακή νίκη για τον κεντροδεξιό Μάκρι

Αργεντινή: Εντυπωσιακή νίκη για τον κεντροδεξιό Μάκρι Facebook Twitter
1

Ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι οδεύει προς εντυπωσιακή νίκη, καθώς ο συνασπισμός Cambiemos του οποίου ηγείται κερδίζει τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής και αυξάνει τη δύναμή του στο κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται να του επιτρέψει να συνεχίσει να προωθεί οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

 

Επιτυγχάνοντας την επιστροφή της στο πολιτικό προσκήνιο έπειτα από δύο χρόνια που δεν διέθετε κάποιο αιρετό αξίωμα, η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ (2007-2015) ηττάται μεν αλλά εκλέγεται στη Γερουσία, εξασφαλίζοντας ασυλία και ότι δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή ακόμη κι αν καταδικαστεί για τις υποθέσεις διαφθοράς σε βάρος της.

 

Ο συνασπισμός Καμπιέμος («Ας Αλλάξουμε») προηγείται στην πρωτεύουσα και στις 15 επαρχίες από τις 24 της Αργεντινής, ειδικά στις πολυπληθέστερες και σημαντικότερες (Μπουένος Άιρες, Κόρδοβα, Σάντα Φε, Μεντόσα) σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα λίγο πριν από τις 22:00 τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας) η εκλογική επιτροπή.

 

Οι έδρες που θα κερδίσουν ή θα χάσουν τα κόμματα δεν θα ανακοινωθούν πριν από σήμερα Δευτέρα, πάντως η κυβέρνηση οδεύει με βάση τα αποτελέσματα προς αύξηση των εδρών της και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου. Ως σήμερα ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς, στην εξουσία από τον Δεκέμβριο του 2015 παρότι διαθέτει μόνο μια σχετική πλειοψηφία (87 έδρες στη Βουλή από τις 257, 15 από τις 72 στη Γερουσία) κατάφερνε να κυβερνά χάρη σε συμμαχίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

 

Μια πρόβλεψη του τηλεοπτικού δικτύου TN φέρει τον συνασπισμό Καμπιέμος να καταλαμβάνει 108 έδρες στη Βουλή, έναντι 145 όλης της αντιπολίτευσης.

 

Το αποτέλεσμα «θα επιτρέψει στον πρόεδρο να διαπραγματεύεται με τους κυβερνήτες (σ.σ. της αντιπολίτευσης) και τα συνδικάτα από θέση ισχύος», εκτίμησε ο πολιτολόγος Ροσένδο Φράγα.

 

Η επαρχία του Μπουένος Άιρες προσέλκυσε όλα τα βλέμματα. Στην επαρχία που αριθμεί το 40% των ψηφοφόρων, ο υποψήφιος του Καμπιέμος, ο Εστέμπαν Μπούλριτς, συγκέντρωσε το 42,2% των ψήφων και αναδείχθηκε πρώτος με διαφορά από την Κίρσνερ, που περιορίστηκε στο 36,3% αλλά πρακτικά έχει εξασφαλίσει την εκλογή της στη Γερουσία, με βάση την καταμέτρηση στο 70% των εκλογικών τμημάτων.

 

Οι υποψήφιοι του Μάκρι κερδίζουν επίσης στην Κόρδοβα (48% έναντι 30% του πλησιέστερου συνδυασμού), στη Σάντα Φε (39% έναντι 25%) και στη Μεντόσα (46% έναντι 25%), ενώ στην πρωτεύουσα η διαφορά είναι ακόμη πιο θεαματική (51% έναντι 22%). Κανένα κόμμα δεν είχε κερδίσει και τις πέντε αναμετρήσεις από το 1985.

 

Τα αποτελέσματα της φιλελευθεροποίησης της οικονομίας που προώθησε ο Μάκρι μοιάζουν να αργούν, με τον πληθωρισμό ακόμη υψηλό (17% από την αρχή της χρονιάς) αλλά την ανάκαμψη της οικονομίας να επιστρέφει (1,6% το πρώτο τρίμηνο, 3% το 2017 κατά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις).

 

Ο Μάκρι ήθελε διακαώς τη νίκη στις εκλογές της Κυριακής για να καθησυχάσει τους ξένους επενδυτές που επιδιώκει να προσελκύσει αποτρέποντας το ενδεχόμενο μιας δυναμικής επανόδου της Φερνάντες δε Κίρσνερ στο πολιτικό προσκήνιο και μιας νέας διεκδίκησης της προεδρίας από πλευράς της—μοιάζει να πέτυχε τον στόχο του, αφού ο κάθε άλλο παρά χαρισματικός υποψήφιός του επικράτησε της κεντροαριστερής πρώην προέδρου με διαφορά, σημειώνουν αναλυτές.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 
Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΓΚΑΝΤΙ ΑΙΖΕΝΚΟΤ

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιος είναι ο Γκάντι Άιζενκοτ και γιατί μπορεί να μη γίνει πρωθυπουργός ακόμη κι αν κερδίσει τις εκλογές

 Ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού στρατού είναι ο βασικός αντίπαλος του Νετανιάχου στις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου – Το παρελθόν του, οι πολιτικές του θέσεις και οι δημοσκοπήσεις
THE LIFO TEAM
Στην Κίνα, νέοι μεγαλώνουν τούβλα αντί για κατοικίδια – Η νέα παράξενη μόδα

Διεθνή / Στην Κίνα, νέοι μεγαλώνουν τούβλα αντί για κατοικίδια – Η νέα παράξενη μόδα

Νέοι στην Κίνα ψεκάζουν καθημερινά τούβλα με νερό για να φυτρώσουν βρύα πάνω τους. Η τάση έχει ξεπεράσει τις 5 εκατομμύρια προβολές στο Weibo και υπόσχεται συντροφικότητα χωρίς υποχρεώσεις.
THE LIFO TEAM
ΤΟΜΑΣ ΜΑΡΚΛ FBI ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία έπρεπε να είχε καταγγείλει τον Τόμας Μαρκλ στο FBI, λέει πρώην αρχηγός της αστυνομίας

Όπως έγινε γνωστό, συντάκτρια της επιστολής που προσέφερε πληροφορίες για τις φερόμενες πράξεις του Μαρκλ, ήταν η πρώην σύζυγός του, Ρόζλιν Λόβλες
THE LIFO TEAM
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΛΟΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ ΛΙΜΑΝΙ

Διεθνή / Γερμανία: Κρουαζιερόπλοιο με 3.350 επιβαίνοντες συγκρούστηκε με πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε λιμάνι

Εκπρόσωπος της εταιρείας διευκρίνισε ότι το πλοίο συγκρούστηκε με ένα μόνο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και όχι με δύο, όπως είχε αναφερθεί σε ορισμένα δημοσιεύματα
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΦΛΟΡΙΝΤΑ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διεθνή / Φλόριντα: Συνελήφθη 15χρονος για τους πυροβολισμούς κοντά σε πανεπιστήμιο – 12 τραυματίες

Ο ανήλικος αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας – Η αστυνομία εκτιμά ότι προηγήθηκε καβγάς και ότι κανένας από τους τραυματίες δεν ήταν ο αρχικός στόχος
THE LIFO TEAM
ΤΟΜΑΣ ΜΑΡΚΛ ΜΕΓΚΑΝ ΜΑΡΚΛ

Διεθνή / Τόμας Μαρκλ: «Όλα δείχνουν ότι μπορεί να έχει διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα της χειρότερης μορφής» λέει υπουργός των Φιλιππίνων

Ο υπουργός Εσωτερικών των Φιλιππίνων, δήλωσε ότι οι μέχρι τώρα ενδείξεις παραπέμπουν σε πιθανή εμπλοκή του πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ σε ιδιαίτερα σοβαρά σεξουαλικά εγκλήματα
THE LIFO TEAM
Γαλλία: Ο Μακρόν προωθεί νομοσχέδιο που χρεώνει διαδηλωτές για ζημιές που δεν προκάλεσαν

Διεθνή / «Οι βάνδαλοι πληρώνουν»: Ο Μακρόν προωθεί νομοσχέδιο που χρεώνει διαδηλωτές για ζημιές που δεν προκάλεσαν

Έως 10.000 ευρώ για καταστροφές που δεν προκάλεσαν θα κινδυνεύουν να πληρώσουν διαδηλωτές στη Γαλλία - Συνδικάτα και οργανώσεις δικαιωμάτων καταγγέλλουν επίθεση στην ελευθερία της διαδήλωσης από την κυβέρνηση Μακρόν
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Μέσα σε ένα χρόνο, ο Μάκρι κατάφερε να φέρει πίσω το φάντασμα της χρεωκοπίας του 2001. Αν η Αργεντινή κρατάει ακόμα, αυτό το οφείλει στις κυβερνήσεις Κίρτσνερ και Φερνάντες. Όταν το καταλάβουν οι Αργεντίνοι θα είναι αργά.