Δυόμισι ευλογημένα μπακάλικα στην Αθήνα

Δυόμισι ευλογημένα μπακάλικα στην Αθήνα Facebook Twitter
Με λόγια της γεύσης, να ξέρεις να διαλέγεις το καλύτερο από την απεραντοσύνη της τοπικής παραγωγής. Και του βιολογικού, εν προκειμένω, αφού αυτό εδώ το μπακάλικο μοιράζεται ισότιμα ανάμεσα και στις δυο αυτές αγάπες.
1

Στο Μαύρο Πιπέρι καταρχάς τρώνε τα μάτια!

Το πρώτο που θα νιώσεις μπαίνοντας στο Μαύρο Πιπέρι είναι αυτό το «ουάου» του ιλίγγου, το βλέμμα σου να ανηφορίζει σαν ασανσέρ στον έκτο, χωρίς τελειωμό, σε ένα εντυπωσιακό, δυσθεώρητο ανέβασμα που δεν λέει να πιάσει ταβάνι. Στιγμιαία ξεχνάς ότι εδώ έχεις μπει για μια γραβιέρα κι ένα κιλό βιολογικές ντομάτες, το αντιμετωπίζεις αρχιτεκτονικά, βγαίνει από μέσα σου ο καλλιτεχνικός σου εαυτός, σαν να μπήκες σε μουσείο ένα πράγμα.


Ο Περικλής Σίμωσης είναι μηχανικός, η γυναίκα του, η Βάσια Μουστάκα, γεωπόνος. Και οι δυο μαζί άλλο ένα ζευγάρι, από τα πολλά, που άφησαν τις επιστήμες για να ασχοληθούν με την μπακαλική. Που εδώ συνδυάζεται με το design, το πρωτότυπο ντεκόρ αλλά και την αγάπη του Περικλή για τις αντίκες που προσωρινά παραχώνει στο πατάρι. Το οποίο και σχεδιάζει να ανοίξει στο κοινό και να το ζωντανέψει σερβίροντας ρακές και μεζεδάκια, από το ψυγείο και τα ράφια στη λαδόκολλα.

Στο μεταξύ, εδώ θα βρεις όλα όσα κάνουν ένα καλό νεο-μπακάλικο. Τουτέστιν, το καλό styling, όπως θα λέγαμε στον χώρο της μόδας. Με λόγια της γεύσης, να ξέρεις να διαλέγεις το καλύτερο από την απεραντοσύνη της τοπικής παραγωγής. Και του βιολογικού, εν προκειμένω, αφού αυτό εδώ το μπακάλικο μοιράζεται ισότιμα ανάμεσα και στις δυο αυτές αγάπες.


Ο Λουμίδης αλέθεται μοσχοβολιστός επιτόπου, στο μουσειακό ψυγείο τα τυριά κάνουν τον γύρο της Ελλάδας, οι παλιές κονσέρβες, τα μωσαϊκά και τα παλιά ραδιόφωνα φλερτάρουν ανάμεσα στο greek ρετρό και τον βιομηχανικό σχεδιασμό, φακές Βοΐου, φασόλια Πρεσπών, κρασιά και αποστάγματα, βιολογικά λαχανικά και μια εξυπηρέτηση που μυρίζει «παλιά γειτονιά»!

Μαύρο Πιπέρι, Τριών Ιεραρχών 135Α, Άνω Πετράλωνα, 210 3411474

Τι να ζητήσεις και να μην το έχει ο Κολιός;

Δυόμισι ευλογημένα μπακάλικα στην Αθήνα Facebook Twitter
Tο 'χω σχεδόν σίγουρο ότι το μάτι σου θα σταθεί στα λαχταριστά καρβέλια ενός άλλου, αληθινού, προζυμένιου ψωμιού που ψήνεται στον ξυλόφουρνο. Φωτο: Γιάννης Αγριγιάννης

Μέσα στην πολυχρωμία της Αθηνάς, ο Κολιός μπορεί να σε ξεγελάσει. Σαν παλιό μπακάλικο χωρίς βιτρίνα, θα το ξεχωρίσεις από τις ένα σωρό μεγάλες ταμπέλες που διαφημίζουν την πραμάτεια του. Αφετέρου, το 'χω σχεδόν σίγουρο ότι το μάτι σου θα σταθεί στα λαχταριστά καρβέλια ενός άλλου, αληθινού, προζυμένιου ψωμιού που ψήνεται στον ξυλόφουρνο, από τη Χαλκίδα ή το Κάτω Σούλι του Μαραθώνα, ψωμί αγιορείτικο και ζέας. Θα λαχταρήσεις να το κάνεις δικό σου, αλλά μπαίνοντας θα μείνεις άφωνος σαν παιδί μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο αντικρίζοντας το σύμπαν της γλυκιάς, αεικίνητης Στέλλας Κολιού. Ένα παλιό οικογενειακό ζυμο-σφολιατάδικο που η Στέλλα έχει μεταμορφώσει σε νεο-μπακάλικο, φέρνοντας και του πουλιού το γάλα στα ράφια του, κρατώντας χαμηλούς τους τόνους, μαζί και τις τιμές. Μεγαλύτερη ποικιλία από μέλια και βασιλικούς πολτούς αποκλείεται να βρεις αλλού. Όλος ο ελληνικός μελένιος χάρτης μέχρι το πιο απομακρυσμένο χωριό, μέλι ανεπεξέργαστο, κατευθείαν από την κερήθρα, γύρη, πρόπολη και δεκάδες ποικιλίες, η ίδια υπερπροσφορά που ισχύει και για τους απανταχού της Ελλάδας χαλβάδες, τις χαλβαδόπιτες και τα ταχίνια. Πλάι τους, μια ατέλειωτη γκάμα σε ό,τι μπορείς να ονειρευτείς από ελληνικό παξιμάδι, κουλουράκι ή αρτοσκεύασμα. Φυσικά, εδώ θα βρεις όλη την απέραντη γκάμα σε κατεψυγμένες ζύμες της οικογένειας Κολιού −εξαίρετο το χειροποίητο φύλλο λαδιού− από γιούφκα μέχρι σφολιάτα, έτοιμα όλων των λογιών τα πιτάκια και οι πίτες, από κρητικό καλιτσούνι μέχρι σκοπελίτικη στριφτόπιτα. Λουκούμια, ζαχαρωτά, όσπρια, βότανα από τον Ταΰγετο, μακαρούνες, ρεγκινέτες κι ένα σωρό ελληνικά ζυμαρικά από παλιά συνταγή κατευθείαν από τον πετρόμυλο, αποξηραμένα ελληνικά μανιτάρια, τσίπουρο Τυρνάβου, λάδια, τυριά, όπως τα σπάνια τυριά της Ίου, το σκοτύρι, η γραβιέρα, η μυζήθρα και το ξινό. Λατρεία δική μου τα ικαριώτικα γλυκά που φτιάχνονται στο χέρι, με ικαριώτικο μέλι. Λουκουμάκια σε ένα σωρό γεύσεις και αρώματα, καρύδες με σοκολάτα και, κυρίως, τα πιο ονειρεμένα μελομακάρονα που έχεις δοκιμάσει ποτέ σου, φτιαγμένα από ικαριώτισσες νοικοκυρές. Άμα μυρίσει Χριστούγεννα, να το θυμηθείς! Ένα μαγαζί σαν ταξίδι στα πιο ψαγμένα της ελληνικής παραγωγής, λίγο σαν μουσείο γεύσης στο οποίο θα σε ξεναγήσουν με το χαμόγελο και όλη την προθυμία του παλιού μπακάλη της γειτονιάς.

Κολιός, Αθηνάς 35 & Αθηνάς 54, 210 3241477

Όσα αυγά δεν γέννησε μόνο μια κότα

Δυόμισι ευλογημένα μπακάλικα στην Αθήνα Facebook Twitter
Ένα καινούργιο μαγαζί, εξαιρετικά αφιερωμένο στο κέλυφος της ζωής.

Τώρα που βιώνουμε στα τερματικά και κατακόκκινα τη μόδα του αυγού, ο Κρόκος είναι το μαγαζί που έλειπε από τα trends της σεζόν. Αν είσαι κι εσύ οπαδός του brunch, του pancake, της κρέπας, του benedict, του scrambled, της ομελέτας ή απλώς αγαπάς το αυγό-μάτι, εδώ θα βρεις τον παράδεισό σου. Αυγά κοινά, βιολογικά ή ελευθέρας βοσκής, μικροσκοπικά από ορτύκι ή θεόρατα από στρουθοκάμηλο, αυγά χήνας, πάπιας, φραγκόκοτας ή γαλοπούλας −κατόπιν παραγγελίας−, συσκευασίες μόνο με ασπράδι ή μόνο με κροκάδια παστεριωμένα, αυγουλάκια ορτυκιών τουρσί αλλά και όλα τα gadgets που κάνουν παιχνίδι το μαγείρεμα του αυγού. Εγώ ζήλεψα αυτά τα φορμάκια που τηγανίζουν το αυγό-καρδιά για ερωτευμένα πρωινά. Ένα καινούργιο μαγαζί, εξαιρετικά αφιερωμένο στο κέλυφος της ζωής.

Κρόκος, Σοφοκλέους 20, 210 3248946

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ