Η Αυστρία υποδέχθηκε μόλις 15 πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία αντί για 1.953

Η Αυστρία υποδέχθηκε μόλις 15 πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία αντί για 1.953 Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
1

Εξαιρετικά απογοητευτικός εμφανίζεται ο απολογισμός ως προς την υποδοχή προσφύγων στην Αυστρία από την Ελλάδα και την Ιταλία, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είχε διάρκεια δύο ετών και λήγει αύριο, Τρίτη, καθώς έγιναν δεκτοί μόνον 15 πρόσφυγες αντί των προβλεπόμενων 1.953, ποσοστό που έφθασε μόλις το 0,8 %.

Στη βάση του προγράμματος που είχε υιοθετηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2015, η Αυστρία υποχρεούται να δεχθεί μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2017 τη μετεγκατάσταση 1.491 προσφύγων από την Ελλάδα και 462 προσφύγων από την Ιταλία.

Αρχές Απριλίου και ενόψει των αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού -Σοσιαλδημοκρατικό και συντηρητικό Λαϊκό- ως προς την μετεγκατάσταση προσφύγων στην Αυστρία, ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είχε καλέσει την Βιέννη να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία.

Λίγο αργότερα, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, είχε ανακοινώσει την άμεση έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος μετεγκατάστασης στην Αυστρία, προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, κατόπιν εξέτασης επί τόπου, της προοπτικής τους ως προς τη χορήγηση ασύλου.

Ο ίδιος είχε τονίσει, πως παρά το γεγονός ότι θεωρεί «λάθος» το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Βιέννη, τηρώντας τις υποχρεώσεις της, θα προχωρήσει στην εφαρμογή του.

Ταυτόχρονα, είχε επισημάνει πως το 2016 η Αυστρία υπήρξε η πλέον επιβαρυμένη από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ από το προσφυγικό ζήτημα, περισσότερο ακόμη και από την Γερμανία.


Η Βιέννη έπρεπε τελικά να προχωρήσει σε αυτές τις μετεγκαταστάσεις, καθώς το αίτημα που είχε υποβάλει τον Απρίλιο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, για μία εκ νέου εξαίρεση της χώρας του, είχε απορριφθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στο αίτημά του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο καγκελάριος ζητούσε την κατανόησή της, στο ότι η χώρα του έχει κάνει ήδη αρκετά για τους πρόσφυγες και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξαιρεθεί εκ νέου -να παραταθεί δηλαδή η εξαίρεση που ίσχυε για την Αυστρία έως τις 11 Μαρτίου- από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.


Σύμφωνα με την πάγια επιχειρηματολογία της Βιέννης, ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου που είχε υποβληθεί το 2015 στην Αυστρία και ανερχόταν στις 85.505, ήταν υψηλότερος από εκείνον στην Ιταλία (83.245), της οποίας ο πληθυσμός είναι επταπλάσιος του αυστριακού, ενώ με τις υποβληθείσες στην Αυστρία 36.000 αιτήσεις μέσα στο 2016, και σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους, η χώρα δέχθηκε τη διπλή επιβάρυνση απ' ότι η Ιταλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν πετύχει το πραξικόπημα με τη Λίσα Κουκ οι διορισμένοι του Τραμπ θα μπορούσαν ελέγχουν τη Fed για δεκαετίες

Διεθνή / Αν πετύχει το πραξικόπημα με τη Λίσα Κουκ οι διορισμένοι του Τραμπ θα μπορούσαν ελέγχουν τη Fed για δεκαετίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να απομακρύνει μέλη της Fed και να τοποθετήσει πιστούς συνεργάτες - Τι σημαίνει η κίνηση αυτή για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και τα επιτόκια
LIFO NEWSROOM
Η βίλα των διαβόητων πάρτι «μπουνγκα μπουνγκα» του Μπερλουσκόνι βγαίνει προς πώληση

Διεθνή / Η βίλα των διαβόητων πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι βγαίνει προς πώληση

Η αξία του ακινήτου εκτιμάται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και αν επιτευχθεί πώληση σε αυτή την τιμή, θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ακριβότερες ιδιωτικές κατοικίες παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Ζοχράν Μαμντάνι: Ο «αυτοαπασχολούμενος ράπερ» που διεκδικεί τη δημαρχία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Μαμντάνι ή «αυτοαπασχολούμενος ράπερ»: Η καλλιτεχνική ταυτότητα του μεγάλου φαβορί για τη δημαρχία στη Νέα Υόρκη

Ο πιθανός επόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης που κάποτε ράπαρε για την κοινή του καταγωγή «με ένα τσαπάτι» - Η σχέση του με την Τέχνη και οι συνεργασίες του
LIFO NEWSROOM
Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Διεθνή / Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Στον πόλεμο στην Ουκρανία, γυναίκες στρατιώτες συνεχίζουν να υπηρετούν ακόμη και κατά την εγκυμοσύνη τους, αντιμετωπίζοντας κινδύνους, έλλειψη υποστήριξης και σεξισμό, για το μέλλον της χώρας και των παιδιών τους
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Διεθνή / Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ όπως όλα δείχνουν παίρνει τον ρόλο του ως πατέρας του μελλοντικού βασιλιά τόσο σοβαρά, όσο και τον ρόλο του ως μελλοντικός βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Διεθνή / Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Η κυβέρνηση Ζελένσκι χαλαρώνει τον κανόνα που απαγόρευε την έξοδο ανδρών από την Ουκρανία - Τι ισχύει για τους 18-22 ετών, οι ανησυχίες για τη μετανάστευση νέων και το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια