Σφαγιάσαν την απομονωμένη και ανέγγιχτη από τον πολιτισμό φυλή του Αμαζονίου

Σφαγιάσαν την απομονωμένη και ανέγγιχτη από τον πολιτισμό φυλή του Αμαζονίου Facebook Twitter
10
Σφαγιάσαν την απομονωμένη και ανέγγιχτη από τον πολιτισμό φυλή του Αμαζονίου Facebook Twitter

Τα μέλη της απομονωμένης φυλής που ποτέ δεν είχαν έρθει σε επαφή με τον σύγχρονο κόσμο και άλλους ανθρώπους ζούσαν κατά μήκος του ποταμού σε απομακρυσμένο τμήμα του Αμαζονίου. Η ανακάλυψη της ύπαρξής τους είχε προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον σε μελετητές, αλλά φαίνεται πως υπήρξε μια πολύ άσχημη εξέλιξη.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Βραζιλία έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη σφαγή των περίπου 10 μελών της φυλής, καθώς τελευταία στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι απειλές για τις αυτόχθονες ομάδες αυξάνονται στη χώρα.

Η βραζιλιάνικη υπηρεσία για τις αυτόχθονες υποθέσεις, Funai, ανακοίνωσε ότι υπέβαλε καταγγελία στο γραφείο του εισαγγελέα στην πολιτεία του Αμαζονίου, καθώς υπάρχουν στοιχεία πως οι μεταλλωρύχοι πήγαν σε ένα μπαρ κοντά στα σύνορα με την Κολομβία και μάρτυρες αναφέρουν ότι καυχήθηκαν για τις δολοφονίες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως περιέγραψαν με λεπτομέρεια ότι τεμάχισαν τα σώματά των ιθαγενών και τα πέταξαν στο ποτάμι και πως μαζί τους είχαν και τρόπαια. Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα ανάμεσα στα δολοφονηθέντα μέλη ήταν γυναίκες και παιδιά.

Σφαγιάσαν την απομονωμένη και ανέγγιχτη από τον πολιτισμό φυλή του Αμαζονίου Facebook Twitter

Οι δολοφονίες έλαβαν χώρα τον περασμένο μήνα. Το γραφείο υποθέσεων για τους αυτόχθονες διεξήγαγε κάποιες αρχικές καταθέσεις στην πόλη και στη συνέχεια ανέθεσε την υπόθεση στην αστυνομία.

Ο αρμόδιος για την υπόθεση εισαγγελέας, ο Pablo Luz de Beltrand, επιβεβαίωσε ότι είχε ξεκινήσει έρευνα, αλλά δήλωσε ότι δεν μπορούσε να συζητήσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης ενώ ήταν σε εξέλιξη. Είπε ότι το επεισόδιο φέρεται να συνέβη στην κοιλάδα Javari, στη μακρινή δύση και πως τα στοιχεία είναι σημαντικά.

«Ερευνούμε, αλλά τα εδάφη είναι μεγάλα και η πρόσβαση είναι περιορισμένη», δήλωσε ο εισαγγελέας ο οποίος πρόσθεσε πως απαιτείται η συνεργασία πολλών φορέων για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η Survival International, μια παγκόσμια ομάδα για τα δικαιώματα των ιθαγενών προειδοποίησε ότι, δεδομένου του μικρού μεγέθους των φυλών του Αμαζονίου, αυτό το τελευταίο επεισόδιο θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών ταν ανέγγιχτων φυλών χάθηκε για πάντα και κάνουν λόγο ακόμη και για γενοκτονία.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούν την κυβέρνηση να λάβει αυστηρά μέτρα για την προστασία των φυλών και την επικρίνουν καθώς το τελευταίο χρόνο διέκοψε σημαντικές χρηματοδοτήσεις και προγράμματα δράσεων με στόχο τη διαφύλαξη των φυλών. Tην ίδια ώρα κατηγορούν την κυβέρνηση για ασύδοτη παραχώρηση των παρθένων δασών  με στόχο την εμπορική εκμετάλλευση και σημειώνουν πως εκτός από την οικολογική προσέγγιση στην πολιτική αυτή υπάρχει και η ανθρωπιστική.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Διεθνή / Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Η επεισοδιακή συνέντευξη με την πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο - Ο Βρετανός δημοσιογράφος σήμερα μιλά για υπέρμετρη ισραηλινή απάντηση και έλλειψη διαφάνειας στους θανάτους αμάχων Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM
Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Διεθνή / Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

ΥΠΕΞ για Όρος Σινά: Κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση Ελλάδας και Αιγύπτου - Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως οι δημεύσεις εμπίπτουν στους νόμους περί αρχαιοτήτων και πως η απόφαση αυτή είναι προς όφελος της Μονής
LIFO NEWSROOM
Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Διεθνή / Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Το προξενείο της χώρας στην Αγία Πετρούπολη επικοινώνησε με τις ρωσικές αρχές ώστε να διασφαλίσει ότι ο άνδρας αυτός θα λάβει προξενική βοήθεια, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Βιέννης
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό – Απειλές περικοπής ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό

Η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά σε αυστηρά μέτρα κατά κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, κατηγορώντας τα για αντισημιτισμό και απειλώντας να κόψει δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Είναι γνωστή η διαμάχη μεταξύ ιθαγενών και μεταλλωρύχων στον Αμαζόνιο και ιδίως στο κομμάτι της Βραζιλίας (στο Περού αρνήθηκαν την εκμετάλλευση του). Επειδή οι μεταλλωρύχοι αποτελούν το πιο σκληροτράχηλο δυναμικό τους χρησιμοποιούν ως τραμπούκους για να εκδιώξουν και να σκοτώσουν τους ιθαγενείς.Εδώ και 40 χρόνια έχουν αποψιλώσει οι εταιρείες-γιγαντες, το 1/3 του δάσους του Αμαζονίου, εκτός από μεταλλεύματα (χρυσός, χαλκός σίδηρος) και ξυλεία καλλιεργούν και μεταλλαγμένη σόγια.Ας όψεται όμως στο όνομα των επενδύσεων και της ανάπτυξης.