Το ξέσπασμα του μηχανικού που φώτισε την Ακρόπολη το 2004 με αφορμή την επίσκεψη Μακρόν

Το ξέσπασμα του μηχανικού που φώτισε την Ακρόπολη το 2004 με αφορμή την επίσκεψη Μακρόν Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
11

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη Μακρόν και την ομιλία του στην Πνύκα με φόντο την φωτισμένη Ακρόπολη, ο ενεργειακός - μηχανολόγος μηχανικός, Κώστας Κάππος, υπεύθυνος για τον φωτισμό της Ακρόπολης το 2004, εξέφρασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμό στο Facebook την οργή του για την αδιαφορία, όπως τη χαρακτηρίζει, των υπευθύνων αλλά και την εικόνα του φωτισμού του Ιερού Βράχου που σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης.

«Το 2004 ξοδεύτηκαν συνολικά 1.200.000 ευρώ για να αποκτήσουν τα μνημεία της Ακροπόλεως το φωτισμό αναδείξεως που τους άξιζε. Αγωνίστηκα όχι μόνο να ολοκληρώσω τις μελέτες, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή που ρύθμιζα τις δέσμες των προβολέων, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΜΟΙΒΗ, κρεμασμένος από τα βράχια στις 3.00 το πρωί, γιατί πίστευα στην αναγκαιότητα αυτού του Έργου και το αγαπάω περισσότερο από οτιδήποτε άλλο έχω σχεδιάσει στην καριέρα μου.

Έκτοτε, κανένας υπάλληλος από τους πολλούς που ασχολούνται με την Ακρόπολη δεν σκέφτηκε καν να πλύνει τους προβολείς που έχουν πιάσει 2 δάχτυλα βρώμας που έχει αλλοιώσει εντελώς τα φωτοτεχνικά τους χαρακτηριστικά.

Τοποθετούν εντελώς ακατάλληλους λαμπτήρες, έχουν χαλάσει τη σκόπευσή τους, οι μισοί δεν δουλεύουν καν, και όλα αυτά για ένα κονδύλι της τάξης των 50.000 ευρώ που θα κόστιζε η συντήρηση της εγκατάστασης», τονίζει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του.

Μετά την ανάρτησή του που δημοσιεύτηκε σε διάφορα ΜΜΕ, ο κ. Κάπος φιλοξενήθηκε σε ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, όπου και αναφέρθηκε στο ζήτημα του φωτισμού της Ακρόπολης.

«Είναι το πιο αντιπροσωπευτικό κομμάτι της Ελλάδας όπως το εκλαμβάνει ένας ξένος. Αν αυτό το πράγματα δεν το φροντίσουμε και δεν δείξουμε την πραγματική του εικόνα, δεν το αναδείξουμε, τότε είναι σαν να προσβάλλουμε τον ίδιο τον εαυτό μας και την ιστορία μας.»

Αναφερόμενος στην εμπειρία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τόνισε: «Ήταν μια μοναδική εμπειρία και ανά πάσα στιγμή θα την έκανα πάλι. Χωρίς αμοιβή, χωρίς τίποτα. Είναι θέμα συναισθήματος που σου βγάζει αυτό το πράγμα».


Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, πριν από έναν περίπου χρόνο, ο κ. Κάπος έκανε μία σχετική μελέτη για να διορθωθεί η φωταγώγηση της Ακρόπολης, με το κόστος της να ανέρχεται περίπου στα 50.000 ευρώ. Η Εφορία Αρχαιοτήτων την ενέκρινε, ωστόσο, έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει δοθεί, όπως τουλάχιστον υποστήριξε ο ίδιος.


«Έβαλαν εντελώς ακατάλληλους λαμπτήρες και αυτή τη στιγμή έχουμε σε ορισμένα σημεία έναν φωτισμό που θυμίζει περισσότερο χασάπικο παρά μνημείο», εξήγησε.

Το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 φιλοξένησε και δηλώσεις της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αθηνών, κ. Μπάνου, με την ίδια να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να καταλάβει τη σκοπιμότητα της ανάρτησης του κυρίου Κάπου.

«Εδώ και πολλά χρόνια, από το 2004, η Ακρόπολη φωτίζεται κανονικά και ουδείς έχει εκφράσει παράπονα για τον φωτισμό της. Ο κύριος Κάπος συνεργάζεται με την Εφορεία Αθηνών για ένα άλλο θέμα. Αδυνατώ να καταλάβω τη σκοπιμότητα της αναρτήσεως του κυρίου Κάπου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από ΑΝΤ1

Ελλάδα
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάσχα 2024: Πώς θα προστατεύσουμε τα κατοικίδιά μας από τα βεγγαλικά και τις κροτίδες

Ελλάδα / Πάσχα 2024: Πώς θα προστατεύσουμε τα κατοικίδιά μας από τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα

Τα βεγγαλικά και οι κροτίδες την Ανάσταση αποτελούν για τα ζώα έντονα αρνητικές εμπειρίες που μπορεί να τους προκαλέσουν φοβία και άγχος σε κάθε παρόμοιο ερέθισμα στο μέλλον
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Το αν πληρώθηκε ή οχι ο κύριος αυτος έχει μικρή σημασια. Αυτο που είναι δεδομένο (ακόμα για τους ελάχιστα παρατηρητικούς)είναι οτι όντως εκανε εξαιρετική δουλεια το 2004 και οτι όντως η Ακρόπολη είναι φωτισμένη περίπου για γύρισμα ταινίας θριλερ σήμερα. Αλλού ψυχρές, αλλού θερμές -σχεδόν πορτοκαλί λάμπες- αλλού υποφωτισμένη, αλλού υπέρφωτισμένη. Θα έπρεπε να ντρέπονται οι προιστάμενοι αρχαιολογοι και όλοι οι σχετικοί αρμόδιοι με πρώτη την υπουργό πολιτισμού. Ολοι τους είναι τυφλοι;;;
Από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης:Φωτισμός Μνημείων ΑκροπόλεωςΤο μεγάλο έργο του νυκτερινού φωτισμού των μνημείων του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2004, αποτελεί ιδέα και πρωτοβουλία του Μιχάλη Κακογιάννη. Όπως λέει ο ίδιος «έβλεπα τον Παρθενώνα που ήταν κακά αξιοποιημένος και με πλήγωνε βαθιά». Το 2001 ήρθε σε επικοινωνία με τον κορυφαίο Γάλλο ειδικό Πιερ Μπιντό και εξασφάλισε τη συνεργασία του, ενώ παράλληλα, ίδρυσε το σωματείο "Οι φίλοι της Αθήνας". Τα μέλη του σωματείου μαζί με τον χρηματοοικονομικό όμιλο UBS ανέλαβαν τη χρηματοδότηση της μελέτης (η μελέτη κάλυπτε και το φωτισμό των Στύλων του Ολυμπίου Διός, της Πύλης του Αδριανού, του Λυκαβηττού και της Βουλής).Το έργο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου της Αθήνας.Επίσης την 11/6/2015 στην LifoΈργο του Μιχάλη Κακογιάννη είναι και ο νυχτερινός φωτισμός των μνημείων της Ακροπόλεως, τον οποίο εκείνος πρώτος οραματίστηκε και για την επίτευξη του οποίου ίδρυσε το σύλλογο «Οι Φίλοι της Αθήνας». Πηγή: www.lifo.gr
Δεν βλέπω τι σχέση έχει αυτό. Ο κ. Καππος δεν ισχυρίστηκε πουθενά ότι ο ίδιος οραματίστηκε και πήρε την πρωτοβουλία για το έργο. Ανέλαβε χρέη μηχανικού, που είναι η δουλειά του, συνεργαζόμενος προφανώς με τον κ. Κακογιάννη.
-Ο καταγγέλων ήταν αυτός που φώτισε το μνημείο το 2004 κρεμασμένος μέχρι τις 3.00.-Για το φωτισμό του μνημείου ξοδεύτηκαν 1.200.000 ευρώ.Το έκανε ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΜΟΙΒΗ.ΤΙ ΝΤΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ?
Ντακσ παρόλα αυτα ζηταει και 50.000 για να διορθωσει τον φωτισμο, που στα ματια του αδαους,δε θα κανει διαφορα αφου ηδη ο φωτισμος ειναι αρκετος. γιατα ματια του αδαους.
Το Υπουργείο Πολιτισμού ειναι απασχολημενο με τον χαρακτηρισμο μιας ταβερνας στην Επίδαυρο ως Μνημειο Πολιτισμού. Σας παρακαλω, μην ενοχλειτε.
Αυτό τώρα αναφέρεται στο Ελληνικό και τα αρχιτεκτονικά μνημεία μοντέρνας αρχιτεκτονικής σχεδιασμένα από έναν από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες στον κόσμο (Eero Saarinen) που διδάσκεται σε όλα τα Πανεπιστήμια τέχνης και αρχιτεκτονικής και θα μπορούσε να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες;
Κύριε Κάπο μου, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αθηνών δεν καταλαβαίνει την έκρηξή σας!... :PΚαι λίγο σοβαρά τώρα, προφανώς είναι άκρως δυσνόητο για όλα αυτά τα «ετερόφωτα» ανθρωπάκια που διοικούν από διάφορα πόστα αυτόν τον τόπο, το γιατί αυτό το «αυτόφωτο» αριστούργημα πρέπει να λάμπει κυριολεκτικά και σε όλο του το μεγαλείο και τη νυχτα!
το ετερόφωτο ανθρωπάκι έχει διαδακτορικό, πλούσιο επιστημονικό έργο και μας έβγαλε ασπροπροσωπους σε κάτι Ομπάμα και Μακρον τελευταία. Αντιθέτως ο κ Κάπος, που λέει ότι δεν πήρε αμοιβή, μας αποκρύπτει ότι για τις μελέτες που έγιναν πληρώθηκε η εταιρία στην οποία είναι διευθυντής.http://flashlight.gr/%CE%86%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1-m12/%CE%99%CE%B4%CE%AD%CE%B5%CF%82-%CE%9B%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-s24/%CE%A6%CE%A9%CE%A4%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A3-%CE%9C%CE%9D%CE%97%CE%9C%CE%95%CE%99%CE%A9%CE%9D-%CE%91%CE%9A%CE%A1%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%95%CE%A9%CE%A3-id104
ΑΑΑ!! Ενταξει, αν εχει διδακτορικό και μπόρεσε να ξεναγήσει τον Ομπάμα στα αρχαία, τι να μας πει ο ειδικός στο αντικειμενο. Η αρχαιολογος ξερει καλυτερα!ΥΓ: Δεν το διάβασα αναλυτικά και δεν θέλω να το αμφισβητήσω (η εργασία ΠΡΕΠΕΙ να πληρώνεται - όχι μόνο οι Δ.Υ.) αλλά που αναφέρεται η αμοιβή του κυρίου στο κείμενο?