H Taylor Swift το παράκανε με το ξεκατίνιασμα - αλλά δεν είναι η μόνη

H Taylor Swift το παράκανε με το ξεκατίνιασμα - αλλά δεν είναι η μόνη Facebook Twitter
Δημοσιοσχεσίτικες φιλίες και έχθρες: H Taylor Swift και η Kim Kardashian επωφελούνται απ' τις κόντρες τους και τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους.
6

Ενώ και τη δεκαετία του '80 οι ποπ τραγουδίστριες είχαν κόντρες και αντιζηλίες, σχεδόν όλες έμεναν υπόγειες. Η Σίντι Λόπερ κονταροχτυπήθηκε με τη Μαντόνα χωρίς όμως να προσβάλουν με δηλώσεις η μία την άλλη και χωρίς να γράφουν τραγούδια για να αλληλοκατηγορηθούν. Έκαναν τη δουλειά τους όσο καλύτερα μπορούσαν και άφησαν τον κόσμο (και το χρόνο) να κρίνει.

Τις επόμενες δεκαετίες όλες οι ποπ σταρς συνέχισαν να ανταγωνίζονται, αλλά με σχετική αξιοπρέπεια - είναι λίγες οι φορές που η Μαράια Κάρεϊ, η Whitney ή η JLo θα πετούσαν κάποια σπόντα ή κακία για συναδέλφους τους - και όταν το έκαναν ήταν και λίγο σαν παιχνιδιάρικο κλείσιμο του ματιού. Πριν λίγες εβδομάδες, με την κυκλοφορία μιας πολύ προσωπικής επιστολής της Μαντόνα σε ένα φίλο της μάθαμε ότι θεωρούσε, το 1993 τουλάχιστον, τη Whitney Houston βαρετή. Ποτέ δεν θα έβγαινε να ξεκατινιαστεί δημόσια μαζί της. Το ξεκατίνιασμα και η βαβούρα ήταν συνώνυμο της ροκ κι όχι της ποπ κι έτσι η Μαντόνα κράτησε την ψυχραιμία της όταν η Courtney Love, μετά τα βραβεία του MTV το 1995, άρχισε να της πετάει πράγματα και μετά μπήκε λιώμα στο πλάνο διακόπτοντας τη συνέντευξή της και γυρεύοντας καβγά.

 

Courtney Love - Bombing Interview with Madonna

Η Μαντόνα χρειαζόταν τη δημοσιότητα εκείνη την περίοδο, όμως -σε αντίθεση με αυτό που οι ποπ τραγουδίστριες κάνουν σήμερα- δεν άρμεξε το συμβάν. Ούτε κλάφτηκε μετά, ούτε έδωσε συνεντεύξεις γι' αυτό, ούτε έγραψε τραγούδι εναντίον της Love, ούτε προσπάθησε μετά να τα ξαναβρούν για να κερδίσουν και οι δύο επιπλέον δημοσιότητα. 

Δημοσιοσχεσίτικες φιλίες και έχθρες

Τη δεκαετία που διανύουμε, με τα ανθρωποφαγικά social media, τα ποπ κορίτσια ξέρουν ότι ο κόσμος θέλει μαλλιοτραβήγματα μεταξύ των γυναικών -που κατά τα άλλα συνέχεια λένε εμψυχωτικά τσιτάτα για το πώς οι γυναίκες πρέπει να αλληλοϋποστηρίζονται- και, ακολουθώντας τις Καρντάσιαν, γίνονται viral με τους τσακωμούς και τα diss-tracks τους (τραγούδια με στίχους που τα χώνουν στις αντιπάλους τους). Όταν πάνε να πουν κακία η μία για την άλλη ο κόσμος κρατάει την ανάσα του, και οι πωλήσεις ανεβαίνουν. 

Να πώς πουλάει τώρα το νέο της ντοκιμαντέρ (που θα προβληθεί απ' το Netflix) η Lady Gaga: Xρησιμοποιώντας την "κόντρα" της με τη Μαντόνα, σ' αυτό το βιντεάκι:

#GagaFiveFootTwo, a @Netflix Original Documentary, Sept 22 worldwide ? Art in collaboration with @dromsjel and @inezandvinoodh

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη xoxo, Gaga (@ladygaga) στις

 Και μάλιστα κόβει -με σούπερ κουτσομπολίστικο τρόπο- το teaser ακριβώς εκεί που θα αποκάλυπτε τι την ενοχλεί στη Μαντόνα, ώστε να θέλουν όλοι να δουν το ντοκιμαντέρ για να δουν τι ακριβώς θα πει. Επίσης πέρσι, την εβδομάδα που κυκλοφόρησε το άλμπουμ της Joanne, ξαναθυμήθηκε να μιλήσει για τη Μαντόνα λέγοντας πάνω κάτω ότι δεν παίζει όργανα και δε γράφει τραγούδια όπως αυτή (και τα δύο ήταν ψεύδη), ακριβώς τότε που χρειαζόταν τη δημοσιότητα. Το ίδιο είχε κάνει η Μαντόνα το 2012 όταν λίγο πριν βγάλει το MDNA ειρωνεύτηκε το Born This Way της Gaga (που είχε μιμηθεί όλη την καριέρα της Μαντόνα) ως υποδεέστερη απομίμηση του δικού της Express Yourself και το χρησιμοποίησε και στην περιοδεία της, φουντώνοντας την κόντρα. 

 

Οι δημόσιες αψιμαχίες μεταξύ γυναικών είναι παντού και τα (social) media λατρεύουν να τις εντοπίζουν. Η Νίκι Μινάζ την είπε στον αέρα βραβείον στη Μάιλι Σάιρους επειδή αυτή είχε πει κάτι για εκείνην, η Taylor Swift πολέμησε μέσω του Bad Blood την Katy Perry (η "φιλία" τους χάλασε επειδή η Perry υποτίθεται πως πήρε κάποιους χορευτές απ' την Swift), η ράπερ Remy Ma παίρνει τα 15 λεπτά δημοσιότητας βγάζοντας diss-tracks εναντίον της Νίκι Μινάζ -αποκαλύπτοντας χοντρές λεπτομέρειες για τα πάντα, απ' τα οπίσθια της Μινάζ μέχρι τον 'παιδόφιλο' αδερφό της- κάνοντας τη Μινάζ να απαντήσει με τραγούδι και να κερδίσει κι άλλα λεφτά. 

  

Αν σας θυμίζει η φάση την κόντρα Βανδή και Βίσση, κάνετε λάθος: Οι Ελληνίδες τραγουδίστριες ωφελήθηκαν τρομερά μεν απ' αυτή την κόντρα και τη μιντιακή προβολή της, όμως ποτέ δεν είπαν κάτι κακό δημοσίως η μία για την άλλη, κι ούτε χρησιμοποίησαν η μία το όνομα της άλλης για να τραβήξουν το ενδιαφέρον του κόσμου ή των μίντια. (Αν μετρούσαν τώρα, στην μετά Καρντάσιαν εποχή, δεν αποκλείται να το έκαναν κι αυτές.) 

Είναι μπίζνα εκατομμυρίων οι γυναικείοι τσακωμοί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως. Η Katy Perry προσπάθησε να πουλήσει τον πιο πρόσφατο δίσκο της Witness στην πλάτη της Taylor Swift, δίνοντας συνεχώς συνεντεύξεις στις οποίες την ανέφερε, άλλοτε με μισόλογα και υπονοούμενα κι άλλοτε ξεκάθαρα. Είπε πολλές φορές ότι είναι έτοιμη να λήξει την κόντρα, αλλά ταυτόχρονα δεν διέψευσε τις φήμες ότι το Swish Swish είναι diss-track για την Swift. (Το βίντεο κυκλοφόρησε μόλις προχτές.)

 

Katy Perry - Swish Swish (Official) ft. Nicki Minaj

Υπάρχει κι άλλος τρόπος να εξαργυρώσεις ένα δημόσιο τσακωμό πάντως: να τα ξαναβρείς. Ήδη, μέρες πριν τα φετινά βραβεία του MTV, άρχισε να ακούγεται έντονα ως φήμη πως σ' αυτά πρόκειται να τα ξαναβρουν η Perry με της Swift και το ενδιαφέρον δεν ωφελεί μόνο τις τραγουδίστριες αλλά, φυσικά, και το MTV που θα δει τις θεαματικότητές του να μεγαλώνουν επιπλέον λόγω του κουτσομπολίστικου ενδιαφέροντος. 

Το παιχνίδι το έχει παίξει η Taylor Swift στο παρελθόν πολλές φορές. Όταν γλυκάθηκε απ' την παγκόσμια αναγνώριση και συμπάθεια που κέρδισε μετά την άκομψη κίνηση του Kanye West να τη διακόψει καθώς λάμβανε βραβείο, άρχισε να χρησιμοποιεί με κάθε ευκαιρία κάθε πτυχή της προσωπικής της ζωής (και να φτιάχνει και σχέσεις μαϊμού φυσικά), να την πακετάρει και να την πουλάει στα άλμπουμ της.

H Taylor Swift το παράκανε με το ξεκατίνιασμα - αλλά δεν είναι η μόνη Facebook Twitter

Αυτοπαρουσιαζόμενη ως θύμα που όλοι οι σύντροφοι την πληγώνουν και οι φίλες της της κλέβουν χορευτές (!) και ο Kanye την αδικεί και η Κιμ Καρντάσιαν της κάνει bullying (και πάει λέγοντας) έφτιαξε ένα brand που πουλάει σαν τρελό. Όλοι ασχολούνται με τα -συνήθως φορμουλαϊκά και σίγουρα όχι καινοτόμα- τραγούδια της κυρίως για να καταλάβουν για ποιον πρώην της αναφέρονται, και τα κορίτσια ταυτίζονται μαζί της γιατί ειδικά αυτά που παρανοούν πως όλοι τα πολεμούν επειδή τα ζηλεύουν ή επειδή είναι τόσο υπέροχα... 

H Taylor Swift το παράκανε με το ξεκατίνιασμα - αλλά δεν είναι η μόνη Facebook Twitter
H Taylor Swift το παράκανε με το ξεκατίνιασμα - αλλά δεν είναι η μόνη Facebook Twitter

Tώρα, αντί να ξεφύγει απ' την αυτοαναφορική αυτοπροβολή των στίχων της, με το νέο Νο1 σουξέ της, η Swift αλλάζει απλώς κουτσομπολίστικη τακτική. Και ζητάει και τα ρέστα απ' την Kim Kardashian που την ξεμπρόστιασε με ένα ηχητικό απόσπασμα σχετικά με το αν γνώριζε ή όχι τι θα έλεγαν οι στίχοι του Famous του Kanye West. 

Tέρμα η παλιά καλή Taylor, αυτή πέθανε, λέει στο τραγούδι, κι όμως η Taylor που χρησιμοποιεί κίτρινες πρακτικές για να κάνει ντόρο είναι πάντα εδώ. Και παρόλο που μοιάζει τσαμπουκαλεμένη, πάλι το παίζει θύμα - δε φταίω εγώ που θα σε φάω, δες τι μ' ανάγκασες να κάνω:

 

Taylor Swift - Look What You Made Me Do

Το τραγούδι δεν είναι καθόλου κακό. Όμως το μάρκετινγκ με εμποδίζει απ' το να το πάρω σοβαρά. Η διασημότητα επισκιάζει τη μουσική και το κάνει δύσκολο έως αδύνατο να ταυτιστείς με τα "προβλήματα" μιας πετυχημένης δισεκατομμυριούχου που τα έχει πάρει με μια άλλη δισεκατομμυριούχο και εκτοξεύει σαχλές απειλές εναντίον της. 

Η επιτυχία είναι βέβαια δεδομένη και αναμενόμενη. Και όλοι περιμένουν με αγωνία το επόμενο επεισόδιο της (κάθε) κόντρας, απολαμβάνοντας την ένοχη απόλαυση, σα να βλέπει ξεκατίνιασμα σε ριάλιτι...

Mικροπράγματα
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Η Taylor είναι μακράν το πρώτο όνομα σε πωλήσεις και δεν έχει ανάγκη κανέναν Kanye και καμία Katie. Αυτοί κερδίζουν όταν ασχολείται μαζί τους. Μπορεί να κανει ότι θέλει, όσο αυτό που κάνει έχει απήχηση τότε κάτι κάνει καλά. Μην υποτιμάμε τον κόσμο. Αγοράζει δίσκους όταν του αρέσουν τα τραγούδια όχι γιατί δύο τραγουδίστριες έχουν μια κόντρα και γράφουν για αυτές οι γκόσιπ στήλες. Η Madonna στην εποχή της έπαιζε το παιχνίδι του μάρκετινγκ και της πρόκλησης με το δικό της τρόπο αλλά η μπογιά της έχει προ πολλού περάσει. Ο τελευταίος της δίσκος δεν έγινε καν χρυσός στις ΗΠΑ.
Τώρα πια είναι πρώτο όνομα η Swift, όντως. Όμως για να φτάσει εκεί χρησιμοποίησε ΚΑΘΕ πρώην της, έφτιαξε ψεύτικες σχέσεις και άρμεξε κάθε πιθανή κόντρα ώστε να κερδίσει τη συμπάθεια του κόσμου (και πρωτοσέλιδα στα ταμπλόιντ). . Το ερώτημα είναι, ενώ τώρα όντως δεν έχει ανάγκες τις κόντρες και τη λύπηση του κόσμου, γιατί συνεχίζει να φτιάχνει μουσική που μοιάζει κατασκευασμένη για τον κίτρινο τύπο. Θα μπορούσε να είχε βγάλει απλώς ένα ωραίο κομμάτι χωρίς να ποντάρει για άλλη μια φορά στο κουτσομπολιό. Η Μαντόνα όντως δεν μετράει δισκογραφικά με τις τελευταίες της δουλειές, η μπογιά της όμως όχι απλά δεν πέρασε, αλλά τα χρήματα που βγάζει είναι περισσότερα από ποτέ - η δε πιο προσφατη περιοδεία της ήταν η πιο επικερδής περιοδεία σόλο καλλιτέχνη της περιόδου - ενώ επιβεβαίωσε -και μάλιστα επέκτεινε- την πρωτιά της ως ο/η καλλιτέχνης με τις μεγαλύτερες εισπράξεις όλων των εποχών από συναυλίες.
Τι λύσσα είναι αυτή με την Μαντόνα και ότι πέρασε η μπογιά της; Δηλαδή, η "μπογιά" είναι το Νο. 1 στα charts? Δεν εννοούν να καταλάβουν ότι η Μαντόνα δεν πρόκειται να εξαφανιστεί από το προσκήνιο ή να σταματήσει να παράγει μέχρι να πεθάνει.
Κι όμως Αρη, υπήρχε δημόσια κόντρα της Madonna με την Whitney Houston στην δεκαετία του 80. Μάλιστα η αείμνηστη Whitney είχε πει τότε ότι "αν κάνω παιδιά, δεν θα ήθελα να της μοιάσουν (της Madonna)". Για μένα η χειρότερη κόντρα ήταν αυτή μεταξύ των Oasis και των Blur στην Αγγλία. Είχε βγει τότε ο ένας από τους αδερφούς Gallagher και είχε ευχηθεί στα μέλη των Blur να πάθουν καρκίνο. Απαράδεκτες δηλώσεις. Στο καλλιτεχνικό στερέωμα υπήρχαν πάντα κόντρες όπως η περίφημη διαμάχη μεταξύ της Bette Davis και της Joan Crawford. Εδώ κοτζάμ Olivia De Havilland δεν μιλούσε με την αδερφή της Joan Fontaine (για φαντάσου). Η Taylor Swift ενώ είναι μέτρια τραγουδίστρια κατάφερε να γίνει η Νο.1 σε πωλήσεις γυναίκα τραγουδίστρια της Αμερικής τα τελευταία 10 χρόνια. Θυμάμαι πάντως ότι οι cowboys την έθαβαν την περασμένη δεκαετία επειδή δεν ήταν "αυθεντική" country τραγουδίστρια (όπως έθαβαν την Shania Twain και την Faith Hill παλιότερα για τον ίδιο λόγο). Είναι δήθεν, αλλά αρέσει στον κόσμο. Πάντως η Katy Perry συμμετέχει φέτος σε ένα από τα καλύτερα τραγούδια της χρονιάς, το Νο.1 hit "Feels" του Calvin Harris. Το χόρεψα με την ψυχή μου αυτό το κομμάτι φέτος το καλοκαίρι. Σούπερ κομματάρα. Το νέο τραγούδι της Taylor Swift δεν μ'αρέσει.
Η showbiz έκανε ανέκαθεν τα πάντα για δημοσιότητα. Μην εξιδανικεύουμε το παρελθόν. Απλώς η εποχή σήμερα είναι πιο γρήγορη, γι' αυτό οι προκλήσεις έγιναν πιο ωμές, ενώ παλιότερα ο υπαινιγμός λειτουργούσε καλύτερα.Δεν είναι πάντως μόνο τα ξεκατινιάσματα αλλά και οι εξομολογήσεις. Όπως φαίνεται έχουν όλες τους κακοποιηθεί σεξουαλικά και συμπτωματικά όλες το θυμούνται τη βδομάδα που βγαίνει ο δίσκος, πουλώντας άψογα το τραύμα τους, αν υποθέσουμε πως υπάρχει. Η Swift μόλις λίγες μέρες πριν κέρδισε δίκη πως τη χούφτωσαν. Τέλειο timing.
(Η μεγάλη διαφορά με το παρελθόν, όπως γράφω, είναι ότι σήμερα κεφαλαιοποιούν τις κόντρες μέσω των προϊόντων τους - τραγούδια, βίντεοκλίπ, περιοδείες, τα οποία προϊόντα χρησιοποιούν για τη γιγάντωση των τσακωμών.)