Φανταστείτε ότι περπατάτε σε έναν δρόμο στην πόλη που ονειρευόσασταν να επισκεφθείτε για μήνες ή και χρόνια. Έχετε καλή διάθεση επειδή είστε σε διακοπές. Ο ήλιος φαίνεται πιο φωτεινός από το συνηθισμένο και η ζωή μοιάζει καλύτερη. Αλλά στη συνέχεια σε μια γωνία πετυχαίνετε ένα γκράφιτι που αναφέρει: «Τουρίστες είστε τρομοκράτες». Το αγνοείτε, αποδίδοντάς το σε κάποιον θυμωμένο τύπο με μια θλιβερή ζωή που πιθανότατα δεν βγαίνει και τόσο πολύ. Αλλά λίγα μέτρα μετά βλέπετε ένα ακόμη μήνυμα που γράφει: «Όλοι οι τουρίστες είναι κακοί» και μετά ένα «Σταματήστε να καταστρέφετε τη ζωή μας!». Και μετά από αυτό: «Γιατί να το ονομάσουμε τουριστική σεζόν, αν δεν μπορούμε να τους πυροβολήσουμε;». Τώρα φαίνεται πως είναι κάτι περισσότερο από ένα μεμονωμένο περιστατικό. Συνεχίζετε να περπατάτε, αλλά η άνοιξη έχει φύγει από το μυαλό σας. Ίσως τελικά ο ήλιος δεν είναι τόσο λαμπερός σήμερα.

 

Με αυτά τα λόγια ξεκινά η προσωπική μαρτυρία μιας ντόπιας στον Independent που εξηγεί γιατί στην Βαρκελώνη οι τουρίστες έχουν αρχίσει να γίνονται μισητοί. Η συντάκτρια παραθέτει πώς οι τουρίστες αλλάζουν τις ζωές των ντόπιων και τους κάνουν να αισθάνονται σαν ξένοι στην πατρίδα τους Το άρθρο συνεχίζει:

 

Ως πολίτης της Ισπανίας που έζησα στη Βαρκελώνη εδώ και έξι χρόνια, έχω δει την τεράστια αύξηση του τουρισμού και του κινήματος εναντίον των τουριστών που προωθείται από τους ντόπιους, το οποίο αρχίζει να αναφέρεται ως "τουρισμό-φοβία". Πρώτη είδα αυτό το είδος γκράφιτι πριν από τρία χρόνια, καθώς περίμενα σε ένα φανάρι. Μπροστά μου, σε μια διάβαση πεζών δίπλα στη Σαγκράδα Φαμίλια, διάβασα τις λέξεις «Τουρίστες φύγετε"». Αυτή ήταν ακριβώς η κορυφή του παγόβουνου - θυμωμένα γκράφιτι και επιθετικά μηνύματα άρχισαν να εμφανίζονται σε όλη την πόλη. Πρόσφατα, οι αντι-τουριστικές διαμαρτυρίες έχουν γίνει πρωτοσέλιδα. Αλλά γιατί όλο αυτό το μίσος; Δεν είναι αυτός ο τρόπος αντίδρασης υπερβολικός;

 

Από τη μία πλευρά, η απάντηση είναι ναι, είναι. Αλλά από την άλλη πλευρά, είναι μια αντίδραση που έχει προκαλέσει ο ογκώδης αριθμός των τουριστών που δημιουργεί μαζικό υπερπληθυσμό ενώ η πόλη έχει φτάσει στα άκρα - στο σημείο καμπής. Η Βαρκελώνη είναι η εικοστή στη λίστα με τις πιο επισκέψιμες πόλεις του κόσμου και συνεχίζει να αυξάνει τον αριθμό των επισκεπτών κάθε χρόνο. Από 27 εκατομμύρια τουρίστες το 2012 έφτασε να έχει πάνω από 34 εκατομμύρια το 2016. Πρόκειται για αύξηση πάνω από 25 τοις εκατό σε τέσσερα χρόνια.

 

Οι πτήσεις χαμηλού κόστους, καθώς και η διάδοση των πλατφορμών όπως η AirBnB και η Homeaway, που τείνουν να είναι φθηνότερες και πιο βολικές από τα ξενοδοχεία, συνέβαλαν στον αυξανόμενο αριθμό περιηγητών. Με τη σειρά τους, οι επενδυτές κερδοσκοπούν και αγοράζουν ολόκληρα κτίρια - σε ορισμένα από τα οποία έχουν ζήσει οικογένειες εδώ και δεκαετίες - για να καλύψουν αυτήν την αναπτυσσόμενη βιομηχανία. Οι ιδιοκτήτες βλέπουν την ευκαιρία να κερδίσουν μέχρι και τέσσερις φορές περισσότερα από τους μακροχρόνιους τοπικούς ενοικιαστές και το 40% των τουριστικών διαμερισμάτων της Βαρκελώνης είναι παράνομα. Αυτό οδηγεί σε έλλειψη στέγης για όσους ζουν και εργάζονται εδώ και οδηγεί τα ενοίκια σε αυξήσεις που το 2016 έφτασαν το 16,5%.

 

Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που οι ντόπιοι στην Βαρκελώνη μισούν τους τουρίστες

 

Τώρα φανταστείτε ότι ζείτε στη Βαρκελώνη - και η ζωή γίνεται όλο και πιο ακριβή συνεχώς. Την Παρασκευή το πρωί, όπως κάθε εβδομάδα εδώ και χρόνια, μπορείτε να αγοράσετε μερικά είδη παντοπωλείου στην τοπική αγορά της γειτονιάς σας, την La Boqueria. Αλλά τελευταία είναι τόσο γεμάτη από τουρίστες που είναι δύσκολο να κινηθεί κανείς στους διαδρόμους. Η βόλτα που είχε διάρκεια 20 λεπτά τώρα διαρκεί πάνω από μία ώρα. Σε κάποιο σημείο συναντώ μια ηλικιωμένη κυρία που έζησε εδώ και δεκαετίες στην περιοχή. Φαίνεται αναστατωμένη: Αποδεικνύεται ότι οι ιδιοκτήτες πωλούν όλο το κτίριο σε έναν επενδυτή ο οποίος σχεδιάζει να μετατρέψει το ιστορικό κτίριο σε διαμερίσματα πολυτελείας για πλούσιους αλλοδαπούς και οι μισθωτές έχουν έξι μήνες για να φύγουν. Πού θα πάει αυτή η κυρία; Πλήρωνε τις τιμές των "παλαιών ενοικίων" και δεν μπορεί να αντέξει τα νέα υπερβολικά υψηλά νούμερα της αγοράς.

 

Την επόμενη μέρα, το Σάββατο, αποφασίζετε να γευματίσετε στην παλιά πόλη, που είναι ένα από τα λίγα μέρη όπου σερβίρεται μια τυπική tapa. Υπάρχει όμως μια τεράστια ουρά αναμονής με ανθρώπους που περιμένουν έξω, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι τουρίστες. Δεδομένου ότι δεν είστε διατεθειμένοι να περιμένετε μισή ώρα για να φάτε άβολα σε ένα γεμάτο εστιατόριο, κατευθύνεστε στο σπίτι και τρώτε ό, τι υπάρχει στο ψυγείο. Το βράδυ κανονίζετε να πάτε σε μια παμπ με μερικούς φίλους και ανακαλύπτετε πως έχει αντικατασταθεί από ένα τουριστικό εστιατόριο. Όταν πηγαίνετε στο σπίτι, ακούτε μεθυσμένους νεαρούς που μιλάνε ξένη γλώσσα καθώς πλησιάζετε στο δρόμο σας. Καθώς γυρίζετε στη γωνία, συνειδητοποιείτε ότι είναι η ίδια ομάδα ανθρώπων που ενοικιάζουν το διαμέρισμα πάνω από το δικό σας, το οποίο ξέρετε ότι δεν έχει άδεια για ενοικιάσεις και αυτοί διασκεδάζουν για μέρες, διακόπτοντας τον ύπνο σας. Τώρα ένας από αυτούς είναι γυρισμένος στον τοίχο και ουρεί. Και είναι ανώφελο να τους πείτε κάτι γιατί έχετε δοκιμάσει να το κάνετε και πριν και απλά σας περιγελούν. Οι γείτονές σας θα πρέπει να υπομείνουν τη μυρωδιά ούρων για μέρες.

 

Στο τέλος αποφασίζετε ότι δεν μπορείτε να το ανεχτείτε άλλο και αρχίζετε να ψάχνετε για ένα στούντιο για ενοικίαση σε μια άλλη περιοχή που δεν είναι τόσο γεμάτη τουρίστες. Αλλά μετά από μήνες αναζήτησης, παραιτείστε: οι λίγοι που προσφέρονται είναι υπερβολικά ακριβοί, πολύ μακριά από το γραφείο σας, πολύ μικροί για την τιμή ή υπερβολικά απαιτητικοί. Και ξαφνικά αρχίζεις να αισθάνεσαι σαν ξένος στην ίδια σου την πόλη. Και είσαι τόσο οργισμένος που πρέπει να το εκφράσεις και αρχίζεις να το κάνεις με συνθήματα θυμού στους τοίχους.

 

Αυτά τα γεγονότα αποτελούν τυπικό κομμάτι της ζωής στη Βαρκελώνη, οπότε δεν είναι περίεργο ότι οι ντόπιοι αντιλαμβάνονται τον τουρισμό ως το μεγαλύτερο πρόβλημα τους σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της κυβέρνησης - ακόμη και πάνω από την ανεργία και τις συνθήκες εργασίας. Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού πιστεύει ότι η πόλη είναι σε πλήρη τουριστική δυναμικότητα και ότι δεν πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την προσέλκυση περισσότερων τουριστών.

 

Ωστόσο, η επίθεση στους επισκέπτες δεν είναι η λύση σε μια πόλη όπου ο τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος. Στην πραγματικότητα, το 86,7% των κατοίκων  βλέπουν τον τουρισμό ως θετικό, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να ρυθμιστεί περαιτέρω. Όπως και η τοπική κυβέρνηση, η οποία αναγνώρισε την κατάσταση και έλαβε μέτρα για να την προσπαθήσει να τη συγκρατήσει. Εκτός από τον τουριστικό φόρο που ισχύει για τη διαμονή για τη διανυκτέρευση στην πόλη, η παραχώρηση άδειας και η κατασκευή νέων καταλυμάτων (ξενοδοχεία, ξενώνες και διαμερίσματα) έχει σταματήσει από το 2015 και νωρίτερα φέτος εγκρίθηκε ειδικό σχέδιο αστικής ανάπτυξης για τον τουρισμό (PEUAT). Σύμφωνα με αυτό η χορήγηση άδειας λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων περιορίζεται ανάλογα με την περιοχή. Στόχος είναι η πιο ομοιόμορφη διανομή των τουριστών σε όλη την πόλη και η αποσυμφόρηση των πιο κεντρικών και επηρεαζόμενων περιοχών.

 

Ας ελπίσουμε ότι τα μέτρα αυτά θα επιτύχουν το στόχο τους και θα βοηθήσουν στην μείωση των εντάσεων, αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν ο τουρισμός και η τοπική ζωή μπορούν να φτάσουν σε ισορροπία. Εν τω μεταξύ, δεν πρέπει να φοβάστε να επισκεφτείτε την Βαρκελώνη: οι περισσότεροι ντόπιοι γνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα διοίκησης και θα σας φερθούν φιλικά. Εάν επισκέπτεστε την πόλη, με σεβασμό, προσπαθώντας να παρέμβετε όσο το δυνατόν λιγότερο στη ζωή των ντόπιων και επιλέγοντας μια επιλογή διαμονής που δεν έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο - ή τουλάχιστον δεν είναι παράνομη - όλα θα είναι μια χαρά.

 

Επειδή η Βαρκελώνη δεν σας μισεί - μισεί μόνο το κατούρημα σας.