Βενεζουέλα: «Πειραγμένα» τα στοιχεία συμμετοχής στις εκλογές - Ανακοινώθηκαν 1 εκατ. παραπάνω ψήφοι

Βενεζουέλα: «Πειραγμένα» τα στοιχεία συμμετοχής στις εκλογές - Ανακοινώθηκαν 1 εκατ. παραπάνω ψήφοι Facebook Twitter
EPA/Cristian Hernandez
1

Τα στοιχεία για τη συμμετοχή στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Βενεζουέλα, έχουν «παραποιηθεί», υποστήριξε σήμερα η εταιρεία Smartmatic, η οποία εργάζεται από το 2004 για τις εκλογές που διεξάγονται στη συγκεκριμένη χώρα.


«Γνωρίζουμε χωρίς καμιά αμφιβολία πως τα νούμερα για τη συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές για μια Εθνική Συντακτική Συνέλευση παραποιήθηκαν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Smartmatic, Αντόνιο Μουγκίκα στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Λονδίνο.

Ο Μουγκίκα διευκρίνισε πως η Smartmatic, η οποία παρέχει τεχνολογία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για εκλογές σ' όλον τον κόσμο, μπόρεσε να εντοπίσει ότι η συμμετοχή που ανακοινώθηκε επισήμως ήταν υπερβολική λόγω του αυτοματοποιημένου εκλογικού συστήματος της Βενεζουέλας.


«Υπολογίζουμε πως η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική συμμετοχή και σ' αυτή που ανακοινώθηκε από τις αρχές είναι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ψήφοι», πρόσθεσε.


Ο Μουγκίκα αρνήθηκε να απαντήσει άμεσα για το αν οι αλλοιωμένοι αριθμοί της συμμετοχής αλλάζουν το αποτέλεσμα των εκλογών, στις οποίες οι αρχές ανακοίνωσαν πως ψήφισαν 8,1 εκατομμύρια άνθρωποι.


Ο Μουγκίκα πρόσθεσε πως οι αρχές στη Βενεζουέλα πιθανόν να μην δουν με συμπάθεια τα σχόλιά του και πως δεν έχει ακόμη δώσει τα στοιχεία αυτά στο εκλογικό συμβούλιο της Βενεζουέλας. Το Συμβούλιο Εθνικών Εκλογών, ούτε οι αρχές της Βενεζουέλας, δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα για σχόλιο διεθνών πρακτορείων ειδήσεων.


Σύμφωνα με εσωτερικά δεδομένα του εκλογικού συμβουλίου που είχαν προηγουμένως εξετασθεί από το Reuters, μόνο 3,7 εκατ. άνθρωποι είχαν ψηφίσει έως τις 5:30 μ.μ. στις εκλογές της Κυριακής στη Βενεζουέλα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια