«Τα χειρότερα είναι σαφέστατα πίσω μας. Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία είναι σε ανοδική φάση. Αργά αργά, αλλά ουδείς πίστευε ότι θα συμβεί και αυτό συνέβη» τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Guardian».

 

«Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και στο τέλος αυτό είναι που θα κριθεί» δηλώνει ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη αλλαγή θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν, μετά από 8 χρόνια, θα βγούμε από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία. Σημειώνει, ωστόσο, ότι με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα αυτό είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει.

 

«Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο δεν είχα την εμπειρία ή την αίσθηση του πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες παραδέχεται ο κ. Τσίπρας και προσθέτει: «Έχω κάνει λάθη, μεγάλα λάθη (…) στην επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά». H δημοσιογράφος της «Guardian» σημειώνει πως η φράση αυτή μοιάζει ως απάντηση στον Γιάνη Βαρουφάκη. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρει πως δεν θα ήθελε να μιλήσει για τον Βαρουφάκη ή τον Σόιμπλε, αλλά η «Guardian» μεταδίδει πως ανέφερε: «Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει Ιστορία με διαφορετικό τρόπο. Ίσως να έρθει η στιγμή που θα ειπωθούν κάποιες αλήθειες... όταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε αυτό που παρουσίασε ως σχέδιο Β' ήταν τόσο αόριστο, που δεν άξιζε να μιλάμε γι' αυτό. Ήταν αδύναμο και αναποτελεσματικό».

 

Στη συνέχεια αναφέρει ότι ότι ενώ η αρχική στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια πολιτική σύγκρουσης «σύμφωνα με την εντολή που λάβαμε», η παραμονή στο ευρώ και κατ' επέκταση στην Ε.Ε. ουδέποτε αμφισβητήθηκε, ακόμη και όταν η Ελλάδα ήταν κοντά στη χρεοκοπία.

 

«Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού... σε έναν άλλο γαλαξία;» λέει ο Τσίπρας. «Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Χωρίς την Ελλάδα, πώς θα μοιάζει η Ευρώπη; Θα χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας και της κληρονομιάς της. Εκτός αυτού, το Grexit θα σήμαινε την αποδοχή του "σχεδίου τιμωρίας" που είχε καταστρώσει ο Σόιμπλε».

 

«Ο συμβιβασμός ήταν η μόνη επιλογή« προσθέτει ο Τσίπρας, παρομοιάζοντας τα μέτρα που ήρθαν με τον συμβιβασμό ως ένα φρικτό φάρμακο που παίρνει κανείς όταν απειλείται η ζωή του. «Κρατάς τη μύτη και το παίρνεις... Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος, επειδή έχεις δοκιμάσει οτιδήποτε άλλο για να επιβιώσεις και για να μείνεις ζωντανός».

 

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα στον υπότιτλο χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα τον μακροβιότερο Έλληνα πρωθυπουργό από την αρχή της κρίσης.