Η Βασιλική Θάνου έγινε προϊσταμένη στο Νομικό Γραφείο της γ.γ του πρωθυπουργού

Η Βασιλική Θάνου έγινε προϊσταμένη στο Νομικό Γραφείο της γ.γ του πρωθυπουργού Facebook Twitter
12

Η ε.τ πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου, αναλαμβάνει καθήκοντα άμισθης προϊσταμένης του Νομικου Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού.

Παρά τις πρόσφατες προσπάθειές της για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των λειτουργών της Δικαιοσύνης, δεν τα κατάφερε και προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και από τον ίδιο της τον κλάδο που χαρακτήρισε την διεκδίκηση αντισυνταγματική.

Η τοποθέτησή της στη θέση αυτή έρχεται μόλις 10 ημέρες μετά την αποχώρηση της, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, από επικεφαλής του Αρείου Πάγου.

Η Βασιλική Θάνου σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποιώντας μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II της Σορβόννης. Εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1975. Το 2005 έγινε πρόεδρος Εφετών και το 2008 αρεοπαγίτης. Για έξι χρόνια δίδαξε Αστικό Δίκαιο στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Το 2014 τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και το 2015 διορίστηκε πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου. Παράλληλα ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στον δικαστικό χώρο, ως ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) από το 2000, και πρόεδρός της κατά την περίοδο το 2012 έως το 2015, ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ της Ένωσης Αστικολόγων και της Ένωσης Δικονομολόγων. Επίσης, προεδρεύει στο εκλογοδικείο λόγω της αρχαιότητάς της ως προς τους προέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στις 13 Φεβρουαρίου του 2015 η Βασιλική Θάνου με την ιδιότητα της προέδρου των Δικαστών και Εισαγγελέων της Ελλάδας απέστειλε ειδική επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να παρέμβει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπέρ των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Στις 27 Αυγούστου 2015 κλήθηκε στο προεδρικό μέγαρο όπου ορκίστηκε υπηρεσιακή πρωθυπουργός και στη συνέχεια υπέγραψε το πρωτόκολλο ανάληψης των καθηκόντων της. Ακολούθως μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου και ανέλαβε καθήκοντα. Την επομένη μέρα ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση Θάνου.

Στη συνέχεια υπέγραψε και προώθησε το ΠΔ 66/28 Αυγούστου 2015 αναλαμβάνοντας τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015. Τη διαδέχθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2015 ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πολιτική
12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Πολιτική / Αλέξης Τσίπρας: «Δεν είναι αντίπαλός μου ο Ανδρουλάκης, αλλά ο Μητσοτάκης»

«Σέβομαι το ΠΑΣΟΚ, όπως σέβομαι και το ΚΚΕ, όπως σέβομαι και τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να διατηρήσει την παρουσία του. Δεν επιτέθηκα εγώ να τους ξεκληρίσω, να τους διαλύσω» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας
THE LIFO TEAM
ΚΙΜΠΕΡΛΙ ΓΚΙΛΦΟΙΛ ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

Πολιτική / Απάντηση Γκίλφοϊλ στη Wall Street Journal: «Τα ταξίδια της στην Ευρώπη έγιναν με οδηγίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ»

Οι νομικοί της εκπρόσωποι χαρακτήρισαν «παραπλανητικές τις αναφορές της Wall Street Journal» - «Ο Έρικ Ντίτερς οφείλει στην πρέσβειρα Κίμπερλι Γκίλφοϊλ περίπου 150.000 δολάρια» αναφέρουν στην ίδια δήλωσή τους
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΡΩΝΙΟΣ ΕΛ.Α.Σ.

Πολιτική / Ο Τσίπρας ανακοίνωσε την ένταξη του Άγγελου Κορωνιού στην ΕΛ.Α.Σ. - «Χρειαζόμαστε σουτέρ, αδελφέ»

Ο Άγγελος Κορωνιός υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην ιστορία του Περιστερίου και της Εθνικής Ελλάδας, ενώ παραμένει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Α1 μπάσκετ
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ως «αξιόπιστος εταίρος» των ΗΠΑ – Οι ανακοινώσεις για ρεύμα και αποζημιώσεις

Η επίσκεψη Ρούμπιο, οι επιδοτήσεις για τη βιομηχανία και τους αλιείς και τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες στην Κρήτη, στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού.
THE LIFO TEAM
ΓΚΡΑΒΑ ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Πολιτική / Γκράβα: «Ας κάνει επιτέλους ο κ. Δούκας τη δουλειά του», λέει η παράταξη του Κ. Μπακογιάννη

«5.000 μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί βρίσκονται στον αέρα, χωρίς έναν υπεύθυνο συνομιλητή που να μπορεί να τους παρέχει πλήρη ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει», τονίζει με ανακοίνωσή της η παράταξη «Αθήνα Ψηλά»
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΚΟ ΡΟΥΜΠΙΟ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Πολιτική / Επίσκεψη Ρούμπιο: Η αντιπολίτευση ζητά δεσμεύσεις στη στρατηγική σχέση Ελλάδας–ΗΠΑ, όχι μόνο διακηρύξεις

Το καλώδιο Ελλάδας–Κύπρου, η στάση της Ουάσινγκτον απέναντι στην Τουρκία και τα όρια της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης
THE LIFO TEAM

σχόλια

7 σχόλια
Είναι αλήθεια οτι εκεί που λες οτι τα έχεις δει όλα, η κυβερνησάρα της καρδιάς μας βρίσκει ακόμη ένα τρόπο να εκπλήσσει με την αναίσχυντη ξετσιπωσιά της.
Το κακό είναι πως έχετε πάρα πολλούς λόγους για να νιώσετε ντροπή, από τις αποφάσεις της Μανολάδας μέχρι του dna η ελληνική δικαιοσύνη είναι μια κατάντια.
Που είναι η έκπληξη;Αρκεί να μην μας προκύψει τυπολάτρισσα, σαν παλιά κάποιον ανώτατο αξιωματούχο προελθόντα επίσης από το Δικαστικό Σώμα, που μας είχε κάνει τα νεύρα τσατάλια...Γιατί η σάτιρα ήδη υπάρχει ότι μετά τον Τσακυράκη, μήνυσε τον κομμωτή της...
Θα πρεπει να εξηγήσει η κ. Θάνου, στον εαυτό της πρώτα και μετα σε μας, πως ειναι δυνατό μια πρώην πρωθυπουργός να αναλάβει τα καθήκοντα της στο γραφείο νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, έστω και αμισθί. Σημειώνω ότι αμισθί ειναι αμφισβητούμενο, γιατι ως συνταξιούχος δικαστικός, θα πληρωνόταν ψίχουλα ως μισθό.
Δεν ξερω γιατι, αλλα η κ. Θανου μου εμπνεει εναν σεβασμο, απο την θητεια της ακομη ως υπηρεσιακη πρωθυπουργος. Επισης, η αυξηση του οριου ηλικιας στους λειτουργους της δικαιοσυνης, μονο σε εμενα φαινεται λογικη απαιτηση;
Για την περίπτωση που δεν τρολάρετε, επίσης μόνο σε εσάς πρέπει να εμπνέει σεβασμό.ΥΓ. Απαίτηση τίνος; Γιατί είναι λογική; Τι σχέση έχει μια, έστω λογική, απαίτηση να αλλάξει το Σύνταγμα (κάτι που θέλει δύο Βουλές με αυξημένες πλειοψηφίες) με το αν θα εφαρμόσουμε το Σύνταγμα όπως ισχύει σήμερα;