Τι λέει ο ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου που έφαγε πρόστιμο 6,5 εκατομμύρια ευρώ

Τι λέει ο ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου που έφαγε πρόστιμο 6,5 εκατομμύρια ευρώ Facebook Twitter
9

Τεράστια αίσθηση και προβληματισμό στους επιχειρηματίες έχει προκαλέσει το αστρονομικό πρόστιμο ύψους περίπου 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, επιβλήθηκε σε σουβλατζίδικο στα Χανιά για φορολογικές παραβάσεις. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε πως η επιχείρηση δεν είχε εκδώσει 16.000 αποδείξεις και μάλιστα είχε υποπέσει άλλες δύο φορές σε παρόμοιες παραβάσεις.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε στο ιδιοκτήτη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο ιδιοκτήτης, παρόλο που διατύπωσε αντιρρήσεις στην εφορία, αναρωτήθηκε γιατί δεν διατάχθηκε αυτεπάγγελτα προσβολή της απόφασης που για τον ίδιο μεταφράζεται σε επιβάρυνση 25.000 ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο ιδιοκτήτης του σουβλατζίδικου ανέφερε, ότι οι ελεγκτές της εφορίας πήραν το 2014 τον υπολογιστή της επιχείρησης και έλεγξαν ένα πρόγραμμα στο οποίο γίνονταν εκπαιδεύσεις των υπαλλήλων. «Μετά από τρία χρόνια ήρθαν να βεβαιώσουν παράβαση που δεν υπήρχε» ανέφερε ο ίδιος.

Τι λέει ο ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου που έφαγε πρόστιμο 6,5 εκατομμύρια ευρώ Facebook Twitter

Αν και πρόκειται για μικρή επιχείρηση εστίασης, για τις 15.919 αποδείξεις που δεν εκδόθηκαν, η καθαρή αξία καθορίζεται στα 70.743,34 ευρώ και ο ΦΠΑ στα 15.141,56 ευρώ, δηλαδή σύνολο 85,884,90 ευρώ.

Ο φορολογούμενος μπορεί να προσφύγει καταρχήν στην αρμόδια επιτροπή και κατά δεύτερον στα δικαστήρια για να δικαιωθεί ή να αντιπαραβάλει σε αυτά που του λέει η εφορία.

Ο ιδιοκτήτης όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, κλήθηκε να υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις περί οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων, υπέβαλε τα σχετικά δικαιολογητικά και του προσδιορίστηκε πρόστιμο περίπου 70.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν πλήρωσε ποτέ και έχασε τα ευεργετήματα.

Η ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων αναφέρει ότι η επιχείρηση είχε υποπέσει άλλες δύο φορές σε παρόμοιες παραβάσεις κάτι που οδήγησε στο πρόστιμο μαμούθ που ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ.

Με πληροφορίες από zarpanews.gr

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Συμφωνώ να κόβονται αποδείξεις, αλλά με ΦΠΑ 24% συν λειτουργικά έξοδα επιχειρήσεων συν ασφάλειες-μισθούς υπαλλήλων συν ΤΕΒΕ κλπ κλπ δεν βγαίνει..Θα ήταν προτιμότερη η εφαρμογή χαμηλότερου ΦΠΑ και να ξεκινήσει η πάταξη της φοροδιαφυγής από μεγάλες επιχειρήσεις χωρίς διακρίσεις και όχι από συνοικιακά σουβλατζίδικα.
Ποια είναι η αναλογία μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων και συνοικιακών σουβλατζίδικων; Και γιατί τα συνοικιακά σουβλατζίδικα πρέπει να εξαιρούνται από τον νόμο; Οι νόμοι ισχύουν για όλους. Στο φινάλε, τον ΦΠΑ που καρπώνεται ο σουβλατζής, μας τον φοράει ολωνών καπέλο η εφορία μετά και ο σουβλατζής πλουτίζει.
Δεν είπα να εξαιρείται κανένας από το νόμο. Η γνώμη μου είναι πως ο νόμος πρέπει όμως να ανταποκρίνεται και στα σημερινά οικονομικά δεδομένα γιατί αλλιώς ωθεί τον επιχειρηματία να μην τον ακολουθήσει. Όσο για τις μεγάλες επιχειρήσεις που ανέφερα, η φοροδιαφυγή αυτών και η μεγαλύτερη ελαστικότητα που υπάρχει προς αυτές, νομίζω επιβαρύνει περισσότερο το κράτος απ ότι ένα συνοικιακό μαγαζί.
Εξαιρετική ιδέα η μείωση του ΦΠΑ! Μόνο που τη δοκιμάσαμε και δε μας άρεσε. Ο Σαμαράς τον είχε στο 13%, αλλά μας ξίνιζε και βγάλαμε τον Τσίπρα. Και οι σουβλατζήδες δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ; Θα υποστούν τις συνέπειες της δικής τους ανοησίας. Και ας ελπίζουν ότι όταν με το καλό παρέλθει ο κυβερνητικός θίασος, δε θα είναι πολύ αργά για να διορθωθούν οι συνέπειες των πράξεών τους.
Όταν μπαίνεις στη διαδικασία να ανοίξεις μια επιχείρηση πρέπει να παίζεις με τους κανόνες. Όσο υπερβολικοί και αν φαίνονται, αυτοί είναι. Αν δεν σου αρέσει δεν ξεκινάς επιχείρηση. Όταν δε είσαι και υπότροπος στην παράβαση του Νόμου, τότε δεν έχεις καμία δικαιολογία. Κοινώς, έπαιξε κι έχασε, 3 φορές μάλιστα. Με τις υγίες του λοιπόν.Όσοι το θεωρούν υπερβολή να ζητούν απόδειξη, ας σκεφτούν ότι πληρώνουν τσάμπα τον ΦΠΑ στον ιδιοκτήτη γιατί πολύ απλά δεν θα τον αποδώσει στην εφορεία (και άρα αν ήταν σωστός θα έπρεπε να τους τον αφαιρέσει από την τιμή, άρα κοροϊδεύει και τον πελάτη εκτός από το κράτος) και επίσης ο ιδιοκτήτης γλιτώνει και το φόρο.
Είχα κι εγώ ένα σουβλατζίδικο στην γειτονιά απ' όπου ψώνιζα delivery. Τυπικός σε όλα, είχε και κάτι Αλβανούς διανομείς που ήταν πολύ ευχάριστοι τύποι. Από τότε που ο ΦΠΑ πήγε στο 24%, το σουβλατζίδικο άρχισε να στέλνει χωρίς απόδειξη. Αναγκαζόμουν με κάθε παραγγελία να λέω στο τέλος να φέρει και απόδειξη, την οποία όλο και ξεχνούσε. Ένιωσα ότι με κορόιδευαν και τους έκοψα - πλέον παίρνω από άλλον. Όταν παράγγειλα στον άλλον και είπα στο τέλος για απόδειξη, μου απάντησε, "Εννοείται." Έτσι θέλω. Δεν μου αρέσει να μου χαλάνε την ησυχία και να με κουράζουν χωρίς λόγο, πελάτισσα είμαι.Ο τύπος εκεί στα Χανιά φαίνεται ότι έβρισκε και τα έκανε.
Κάκιστα δεν εκοβε αποδείξεις και χρειαζότανε η "τιμωρία" αλλά φιλαράκι να κινούμαστ σε λογικά πλαίσια...6,5 εκ.ευρώ είναι εντελώς παράλογο και φυσικά όπως καταλαβαίνουμε Ανέφικτο να πληρωθεί. Αν ήταν λογικό το πρόστιμο υπήρχε πιθανότητα να καταβληθεί, με αυτό το ποσό όμως είναι αδύνατον!!Ετσι και πάλι η Εφορία (κράτος) δε θα πάρει φράγκο και εκτός αυτού γινόμαστε για 1 ακόμα φορά ρεζίλι και ξεφτίλες στα μάτια των ξένων.