Το τέλος του Χαλιφάτου; Το ISIS έχει χάσει πλέον το 60% των εδαφών του και το 80% των εσόδων του

Το τέλος του Χαλιφάτου; Το ISIS έχει χάσει πλέον το 60% των εδαφών του και το 80% των εσόδων του Facebook Twitter
1

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχασε μέσα σε τρία χρόνια το 60% των εδαφών που είχε καταλάβει και το 80% των εσόδων της, σύμφωνα με μελέτη του γραφείου αναλύσεων IHS Markit που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

 

Το έδαφος του «χαλιφάτου», που αυτοανακηρύχθηκε τον Ιούνιο του 2014 σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, μειώθηκε από 90.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Ιανουάριο 2015 σε 36.200 τ.χλμ. τον Ιούνιο 2017, εξηγεί η εταιρεία αυτή που έχει την έδρα της στο Λονδίνο.

 

Ένας διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεξάγει από το καλοκαίρι του 2014 αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών.

 

Στο έδαφος η μάχη διεξάγεται στο Ιράκ από τον στρατό και στη Συρία κυρίως από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια συμμαχία κούρδων και αράβων μαχητών κατά του Ισλαμικού Κράτους.

 

«Η άνοδος και η πτώση του ΙΚ χαρακτηρίζονται από μια ταχεία επέκταση την οποία ακολούθησε μια διαρκής παρακμή. Τρία χρόνια μετά την ανακήρυξή του, είναι φανερό πως το σχέδιο διακυβέρνησης του χαλιφάτου έχει αποτύχει», σημειώνει ο Κόλουμπ Στρακ, ειδικός για τη Μέση Ανατολή στην IHS Markit.

 

«Το υπόλοιπο του "χαλιφάτου" θα αποσυντεθεί πριν από το τέλος της χρονιάς και θα περιοριστεί σε μια σειρά απομονωμένων αστικών περιοχών που αναμένεται να ανακαταληφθούν στη διάρκεια του 2018», πρόσθεσε.

 

Εξάλλου τα οικονομικά του ΙΚ έχουν επίσης καταρρεύσει.

 

Τα μηνιαία έσοδα μειώθηκαν από 81 εκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2015 σε 16 εκατομμύρια δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του 2017, υπήρξε δηλαδή μια μείωση κατά 80%.

 

«Αυτό εξηγείται από τη διαρκή μείωση όλων των πηγών χρηματοδότησης είτε πρόκειται για την πετρελαϊκή παραγωγή, τους φόρους και τις κατασχέσεις είτε για άλλες, παράνομες δραστηριότητες», επισημαίνει ένας άλλος εμπειρογνώμονας του IHS, ο Λουντοβίκο Καρλίνο.

 

Έτσι, ανάμεσα στο 2015 και το 2017, τα έσοδα από το πετρέλαιο μειώθηκαν κατά 88% και από τους φόρους και τις κατασχέσεις κατά 79%

 

Σύμφωνα με τον Καρλίνο, «η απώλεια εδαφών είναι ο κύριος παράγοντας που επέφερε τις απώλειες των εσόδων».

 

«Η απώλεια του ελέγχου της πυκνοκατοικημένης Μοσούλης στο Ιράκ, περιφερειών πυκνοκατοικημένων όπως η Μοσούλη (στο Ιράκ) και πετρελαϊκών περιοχών στις επαρχίες Ράκα και Χομς στη Συρία επέδρασαν σημαντικά στην ικανότητα της οργάνωσης να παράγει έσοδα», εξήγησε.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

Διεθνή / Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

«Άκουσα τις φωνές τους καθώς περνούσα με το καροτσάκι, τουλάχιστον ξέρω ότι είναι ζωντανοί» περιγράφει - Στο χειρουργείο ένας εκ των τραυματιών
THE LIFO TEAM
«Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Διεθνή / «Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Η διαμάχη για τη Γροιλανδία ωθεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δείξουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν μόνες τους τα συμφέροντά τους, στον απόηχο των απειλών του Αμερικανού προέδρου
THE LIFO TEAM
Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Διεθνή / Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Το ποσό αυτό ξεχωρίζει σε σχέση με την οικονομική υποστήριξη που φέρεται να λαμβάνει ο Μπρούκλιν από τους γονείς του, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να τον ενθαρρύνουν να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Ο Μίκης ίσως δακρύσει όταν ακούσει τα νέα, πάντως οι κάτοικοι της Μοσούλης προχτές έκαναν πάρτι σε στάδιο με βεγγαλικά. Υπάρχει ένα φοβερό βίντεο στο Twitter που δείχνει έναν ηλικιωμένο άντρα να φτάνει σε ασφαλή ζώνη και να λέει στους στρατιώτες ότι επί τρία χρόνια έτρεχε και έφτασε επιτέλους στο τέρμα. Αυτά τα λίγα για τους παρεξηγημένους τρομοκράτες.