Το τέλος του Χαλιφάτου; Το ISIS έχει χάσει πλέον το 60% των εδαφών του και το 80% των εσόδων του

Το τέλος του Χαλιφάτου; Το ISIS έχει χάσει πλέον το 60% των εδαφών του και το 80% των εσόδων του Facebook Twitter
1

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχασε μέσα σε τρία χρόνια το 60% των εδαφών που είχε καταλάβει και το 80% των εσόδων της, σύμφωνα με μελέτη του γραφείου αναλύσεων IHS Markit που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

 

Το έδαφος του «χαλιφάτου», που αυτοανακηρύχθηκε τον Ιούνιο του 2014 σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, μειώθηκε από 90.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Ιανουάριο 2015 σε 36.200 τ.χλμ. τον Ιούνιο 2017, εξηγεί η εταιρεία αυτή που έχει την έδρα της στο Λονδίνο.

 

Ένας διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεξάγει από το καλοκαίρι του 2014 αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών.

 

Στο έδαφος η μάχη διεξάγεται στο Ιράκ από τον στρατό και στη Συρία κυρίως από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια συμμαχία κούρδων και αράβων μαχητών κατά του Ισλαμικού Κράτους.

 

«Η άνοδος και η πτώση του ΙΚ χαρακτηρίζονται από μια ταχεία επέκταση την οποία ακολούθησε μια διαρκής παρακμή. Τρία χρόνια μετά την ανακήρυξή του, είναι φανερό πως το σχέδιο διακυβέρνησης του χαλιφάτου έχει αποτύχει», σημειώνει ο Κόλουμπ Στρακ, ειδικός για τη Μέση Ανατολή στην IHS Markit.

 

«Το υπόλοιπο του "χαλιφάτου" θα αποσυντεθεί πριν από το τέλος της χρονιάς και θα περιοριστεί σε μια σειρά απομονωμένων αστικών περιοχών που αναμένεται να ανακαταληφθούν στη διάρκεια του 2018», πρόσθεσε.

 

Εξάλλου τα οικονομικά του ΙΚ έχουν επίσης καταρρεύσει.

 

Τα μηνιαία έσοδα μειώθηκαν από 81 εκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2015 σε 16 εκατομμύρια δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του 2017, υπήρξε δηλαδή μια μείωση κατά 80%.

 

«Αυτό εξηγείται από τη διαρκή μείωση όλων των πηγών χρηματοδότησης είτε πρόκειται για την πετρελαϊκή παραγωγή, τους φόρους και τις κατασχέσεις είτε για άλλες, παράνομες δραστηριότητες», επισημαίνει ένας άλλος εμπειρογνώμονας του IHS, ο Λουντοβίκο Καρλίνο.

 

Έτσι, ανάμεσα στο 2015 και το 2017, τα έσοδα από το πετρέλαιο μειώθηκαν κατά 88% και από τους φόρους και τις κατασχέσεις κατά 79%

 

Σύμφωνα με τον Καρλίνο, «η απώλεια εδαφών είναι ο κύριος παράγοντας που επέφερε τις απώλειες των εσόδων».

 

«Η απώλεια του ελέγχου της πυκνοκατοικημένης Μοσούλης στο Ιράκ, περιφερειών πυκνοκατοικημένων όπως η Μοσούλη (στο Ιράκ) και πετρελαϊκών περιοχών στις επαρχίες Ράκα και Χομς στη Συρία επέδρασαν σημαντικά στην ικανότητα της οργάνωσης να παράγει έσοδα», εξήγησε.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ υπό όρους – Οξύνει τη ρητορική του ο Τραμπ

Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διασφαλιστεί με τον τερματισμό των αμερικανικών απειλών και την εφαρμογή νέων διαδικασιών, την ώρα που οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλούς τόνους, προειδοποιώντας ακόμη και για κλιμάκωση των επιθέσεων σε περίπτωση μη συμφωνίας
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΠΟΤΟ RYANAIR

Διεθνή / Ryanair: Ο επικεφαλής της ζητά την απαγόρευση των αλκοολούχων ποτών το πρωί στα αεροδρόμια

Ο CEO της γνωστής αεροπορικής εταιρείας άσκησε ιδιαίτερη κριτική στα αεροδρόμια και τα bars εντός των χώρων αναμονής, αναρωτώμενος γιατί σερβίρεται αλκοόλ ακόμη και από τις 5 ή 6 το πρωί
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Axios: ΗΠΑ και Ιράν ένα βήμα πριν από συμφωνία για τερματισμό του πολέμου

Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία με το Ιράν για μονοσέλιδο μνημόνιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου και έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός: Προς τα Κανάρια Νησιά το κρουαζιερόπλοιο - Πώς θα απομακρυνθούν επιβάτες και πλήρωμα

Συνολικά, τρεις επιβάτες που ταξίδευαν με το MV Hondius έχουν χάσει τη ζωή τους, μετά τον απόπλου του από την Αργεντινή πριν από περίπου έναν μήνα για υπερατλαντικό ταξίδι
THE LIFO TEAM
ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Ο Μίκης ίσως δακρύσει όταν ακούσει τα νέα, πάντως οι κάτοικοι της Μοσούλης προχτές έκαναν πάρτι σε στάδιο με βεγγαλικά. Υπάρχει ένα φοβερό βίντεο στο Twitter που δείχνει έναν ηλικιωμένο άντρα να φτάνει σε ασφαλή ζώνη και να λέει στους στρατιώτες ότι επί τρία χρόνια έτρεχε και έφτασε επιτέλους στο τέρμα. Αυτά τα λίγα για τους παρεξηγημένους τρομοκράτες.