Ταϊλάνδη: Άνδρας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 35 ετών επειδή «προσέβαλε» τον βασιλιά στο Facebook

Ταϊλάνδη: Άνδρας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 35 ετών επειδή «προσέβαλε» τον βασιλιά στο Facebook Facebook Twitter
Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης, Maha Vajiralongkorn
1

Ένας 34χρονος άνδρας στην Ταϊλάνδη καταδικάστηκε σε φυλάκιση 35 ετών λόγω αναρτήσεων που έκανε στο Facebook και τα οποία θεωρήθηκαν προσβλητικά προς τη βασιλική οικογένεια. 

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου, ένα στρατιωτικό δικαστήριο της Μπανγκόκ καταδίκασε τον 34χρονο για το λεγόμενο Lèse-majesté (σ.σ. γαλλικός όρος που σημαίνει: Έγκλημα κατά της αξιοπρέπειας του βασιλέως ή κατά του κράτους), καθώς ανέβασε 10 συνολικά φωτογραφίες και βίντεο της βασιλικής οικογένειας της Ταϊλάνδης στο Facebook.

O 34χρονος Wichai, του οποίου το επίθετο δεν δόθηκε στην δημοσιότητα για να προστατευτούν οι συγγενείς τους από πιθανό εξοστρακισμό, κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποιούσε το παραπάνω προφίλ για να δυσφημίσει έναν πρώην φίλο του, σύμφωνα με το iLaw, μια ομάδα που παρακολουθεί περιπτώσεις βασιλικής δυσφήμισης.

«Το δικαστήριο τον τιμώρησε, με 7 χρόνια για κάθε ένα από τα «αδικήματα». Συνολικά δηλαδή του επέβαλε 70 χρόνια, τα οποία μειώθηκαν στα μισά επειδή ομολόγησε», δήλωσε ο Yingcheep Atchanont του iLaw.

Συνήθως τα περιστατικά τέτοιου είδους περιβάλλονται πάντα από άκρα μυστικότητα, καθώς τα media είναι αναγκασμένα να αυτολογοκρίνουν τις λεπτομέρειες, αποφεύγοντας κατά αυτόν τον τρόπο να παραβιάσουν την διφορούμενη νομοθεσία.

Στην συγκεκριμένη υπόθεση, οι δημοσιογράφοι έμειναν έξω από την δικαστική αίθουσα κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου.

Η χρήση τέτοιων δρακόντιων νόμων στην Ταϊλάνδη ξεκίνησε από την εποχή που η χούντα των βασιλοφρόνων πήρε την εξουσία της χώρας το 2014, με πάνω από 100 ανθρώπους να έχουν καταδικαστεί από το πραξικόπημα και μετά.

Οι διώξεις συνεχίστηκαν και από τον νέο βασιλιά της Ταϊλάνδης, Maha Vajiralongkorn, που ανέλαβε τον θρόνο το 2016 ύστερα από τον θάνατο του πατέρα του.

Σύμφωνα με το iLaw, ο Wichai είχε αρνηθεί αρχικά τις κατηγορίες, ύστερα όμως από έναν χρόνο αναμονής μέσα στην φυλακή, περιμένοντας να ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία, ομολόγησε. 

Οι ύποπτοι για παράβαση Lèse-majesté, σπάνια απαλλάσσονται ή βγαίνουν από την φυλακή με εγγύηση. Το σώμα δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε έχει προειδοποιήσει, ότι η εκτεταμένη χρήση του νόμου από την Ταϊλάνδη «μπορεί να αποτελεί "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας"». 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια