Γιατί είναι πραγματικά απογοητευτική η συνεργασία του Αρκά με το «Πρώτο Θέμα»

Γιατί είναι πραγματικά απογοητευτική η συνεργασία του Αρκά με το «Πρώτο Θέμα» Facebook Twitter
40
Γιατί είναι πραγματικά απογοητευτική η συνεργασία του Αρκά με το «Πρώτο Θέμα» Facebook Twitter

Από την Κυριακή που μας έρχεται τα νέα σκίτσα του Αρκά θα δημοσιεύονται στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα του Θέμου Αναστασιάδη. 

Πολλοί αντέδρασαν αρνητικά, κι αυτός απάντησε:

Εκτιμώ από παιδί μέχρι και σήμερα τη δουλειά του και τον έχω υπερασπιστεί αρκετές φορές (πιο πρόσφατα όταν είχε κατηγορηθεί για χιτλερικές διαθέσεις και κάποιοι έλεγαν πως «Ο Αρκάς επιτίθεται συλλήβδην σε ένα λαό και ζητά στείρωση. Αυτό είναι φασισμός»). Αλλά δεν θα κρύψω ότι απογοητεύτηκα και για τη νέα συνεργασία του και για την απάντηση στους επικριτές του. 

  

Καταρχάς δέχομαι πως είναι απολύτως θεμιτή η συνεργασία οποιουδήποτε με οποιοδήποτε έντυπο. Αυτό δε σημαίνει πως δεν έχω το δικαίωμα να απογοητευτώ. Κρίνω κυρίως αρνητικά τη μεταπήδησή του Αρκά εκεί, γιατί έτσι δίνει πυρομαχικά στους αντιπάλους του και μοιάζει να επιβεβαιώνει όσους θεωρούν ότι είναι πλέον πλήρως κομματικοποιημένος. Νιώθω λίγο χαζός που τόσες φορές τον υπερασπιζόμουν απορρίπτοντας τις θεωρίες ότι «τα παίρνει πχ. απ' τη ΝΔ». Και νιώθω χαζός όχι γιατί τώρα πιστεύω πως οι θεωρίες είναι αληθινές -αντιθέτως, πιστεύω πως δεν είναι και πως αν είχε κάτι να κρύψει ο Αρκάς θα το έκρυβε πετυχημένα, όπως κρύβει την ταυτότητά του εδώ και δεκαετίες, δεν θα πήγαινε να καρφωθεί μόνος του- αλλά γιατί μόνος του αποδυναμώνει τη φωνή και την αξιοπιστία του. 

  

Είναι δυνατόν να μη σκέφτηκε πως όσοι υποψιάζονταν ότι κάποιο λάκκο είχε η φάβα με τα αντικυβερνητικά του σκίτσα τώρα θα ένιωσαν τρομερά δικαιωμένοι; Δεν τον πειράζει που κάνει κακό στο brand του;

  

Το να μπορεί πιθανότατα να συνεργαστεί με όποιον θέλει, και να επιλέγει μια εφημερίδα που θεωρείται σχεδόν σκουπίδι από κάποιους είναι σαφώς δικαίωμά του - εξάλλου μέχρι πρόσφατα συνεργαζόταν με το Έθνος του Μπόμπολα και κανείς δεν τον χλεύαζε γι' αυτό. [UPDATE: Παρότι το γράφω ξεκάθαρα, ας το ξανατονίσω για να μην παρεξηγηθώ: δεν θεωρώ εγώ το Θέμα σκουπίδι, μιλάω για τους κάποιους που την έπεφταν όλο αυτόν τον καιρό στον Αρκά. Το Θέμα είναι εφημερίδα που εκτός των άλλων έχει και δεκάδες εκλεκτούς δημοσιογράφους.]

Όμως βρήκα μάλλον ενοχλητική την απάντηση, η οποία όχι απλά δεν μπαίνει έστω και λίγο στην ουσία των αντιδράσεων, αλλά με αφοριστικό και ειρωνικό τρόπο -με τον τρόπο που οι διαχειριστές της σελίδας στο Facebook (ή μήπως είναι ο ίδιος που τα γράφει) απαντούν εδώ και καιρό και συχνότατα φέρνουν τον αναγνώστη σε αμηχανία.  

Καταρχάς θεωρεί πως όλοι όσοι έκριναν αρνητικά τη μεταπήδησή του στο Πρώτο Θέμα είμαστε τζαμπατζήδες που βλέπουμε ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ -το τονίζει αυτό με κεφαλαία- τη δουλειά του και έχουμε το θράσος να κρίνουμε το έντυπο απ' το οποίο βγάζει το ψωμάκι του. Κι όμως, πολλοί από εμάς έχουμε αγοράσει δεκάδες βιβλία του Αρκά, και συνεχίζουμε να αγοράζουμε.

Το ότι επιλέγει να ανεβάζει ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ σκίτσα του στο Facebook δε σημαίνει ότι θα είναι ΟΚ άμα κλείσει ντιλ και με το Μακελειό του Στέφανου Χίου και πως θα πρέπει να μας ειρωνευτεί αν πούμε κάτι. Και επιπλέον μου χτύπησε άσχημα το «του κάνουν κριτική για το έντυπο από το οποίο βγάζει τα προς το ζην!» γιατί πραγματικά δεν μπορώ να πιστέψω πως χρειάζεται τόσο απεγνωσμένα τα λεφτά του Θέμου ή ότι δεν θα έβγαζε τα προς το ζην από ένα λιγότερο αμφιλεγόμενο και περισσότερο στο στυλ του μέσο. 

Το λάθος του Αρκά για μένα είναι επικοινωνιακό (και δεν έχει καν σχέση με το αν στ' αλήθεια είναι κακό ή καλό το Θέμα). Στεναχωριόμουν τόσο καιρό που τον βρίζουν και στεναχωρήθηκα με την πλήρη απαξίωση και τις αντιδράσεις των φανς του στη σελίδα του. Αν όντως ήταν το τελευταίο καταφύγιο το Θέμα για να μην πεινάσει, απόλυτα κατανοητό, αλλιώς θα μπορούσε να είχε αποφύγει ίσως αυτόν τον άδικο διασυρμό πηγαίνοντας σε μια πιο low profile εφημερίδα.

Σε μια εποχή που ο Αρκάς κατηγορείται για πληρωμένη αντιπολίτευση, χτυπάει άσχημα να πηγαίνει σε εφημερίδα που θεωρείται πως κάνει πληρωμένη αντιπολίτευση. Όπως και αν κατηγορούνταν ότι έκανε πληρωμένη διαφήμιση στον Τσίπρα και ενώ το αρνιόταν πήγαινε ξαφνικά στην Αυγή. Θεωρώ πως δεν αποδεικνύεται απολύτως τίποτα απ' τη μεταγραφή του στο Πρώτο Θέμα - θεωρώ σαχλαμάρες τα περί πληρωμένων σκίτσων, όμως δεν κλείνει καθόλου τα στόματα που τον κατηγορούσαν (αντιθέτως) κι αυτό ήταν για μένα κρίμα. Θα μου πεις, αυτοί που τον κατηγορούν είναι "χαμένες υποθέσεις" έτσι κι αλλιώς. 

Σε κάθε περίπτωση δικαίωμά του να κάνει ό,τι θέλει, όπως δικαίωμα και των φανς να απογοητευόμαστε (ή μη). Σε αντίθεση με άλλους που τον αποκήρυξαν τις τελευταίες μέρες πάντως, εγώ συνεχίζω να τον αγαπώ και να τον θαυμάζω. Εξάλλου πιστεύω πως τα τελευταία χρόνια είναι ίσως και καλύτερος από ποτέ.

Μακάρι όμως τουλάχιστον στο παρθενικό του σκίτσο για το Πρώτο Θέμα να σχεδιάσει τον Θέμο Αναστασιάδη στη μπανιέρα...

Mικροπράγματα
40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΚΑΣείναι η γνωστή η τάση των Ελλήνων στο τσαμπατζιλίκι από πριν την κρίση. Δεν θέλουν να πληρώνουν εφορία, δε θέλουν να πληρώνουν διόδια, δε θέλουν να πληρώνουν δίσκους, δε θέλουν να πληρώνουν ταινίες ..............δε θέλουν να πληρώνουν γενικώςΕπικρίνουν συνέχεια ανθρώπους που απλά κάνουν τη δουλειά τους και θέλουν να πληρώνονται γι αυτό (πχ. Ράντου για φιαφημιση ΔΕΗ, Αρκά για πρώτο θέμα, Βίσση για Αλόη)Στον δυτικό κόμσο η εργασία δε θεωρείται χόμπυ, έχει ωράριο δικαιώματα-υποχρεώσεις και ΜΙΣΘΟΚαταλάβετε ότι δε ζουν όλοι από παράνομες επιδοτήσεις
Ο Αρκας χρονια τωρα σατυριζει τα παντα και γι αυτό καταξιωθηκε.Τι ηταν όμως να σατυρισει τον λαικισμο σε περιοδο διακυβερνησης της αριστερας; Ξεσηκωθηκαν οι συντροφοι που εχουν τοση ανοχη στην σατυρα οση και οι χρυσατγητες. Μονο ο συντροφος Σταθης λοιπον δικαιούται να σατυριζει!!!
Ο Αρκάς μπορεί να εκτίθεται όπου θέλει.Η κριτική που δέχεται έχει κυρίως να κάνει με την ευφυέστατη,Αρκάς είναι αυτός,και σκληρή κριτική που ασκεί κατά καιρούς, στο κυβερνητικό τσούρμο και τις νοοτροπίες που το έκαναν κυβέρνηση.Η μεταπήδηση του στο ΠΘ ήταν μία καλή αφορμή.Αυτό νομίζω.
Το θέμα δεν είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις του Αρκά, το αν κάνει αντικυβερνητική ή φιλοκυβερνητική προπαγάνδα ή το αν ο Μπόμπολας είναι χειρότερος του Θέμου. Θεωρώ πως πρωτίστως είναι ζήτημα αισθητικής. Για παράδειγμα, δεν είναι ίδιο το να δουλεύεις στους Times με το να δουλεύεις στη Sun (παρ΄ όλο που ανήκουν στον ίδιο εκδοτικό όμιλο). Έτσι λοιπόν δεν είναι το ίδιο το να πας από μια mainstream εφημερίδα σε ένα tabloid σαν το Πρώτο Θέμα. Όπως και να το κάνουμε είναι διαφορετικό το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι, διαφορετικό το επίπεδό τους, διαφορετική η αισθητική τους και τα αντανακλαστικά τους στο χιούμορ. Αν ο Αρκάς πιστεύει πως το αναγνωστικό κοινό του Πρώτου Θέματος είναι το κατάλληλο για να προβάλει τη δουλειά του, τότε δικαιώμα του... Απλά είναι λίγο οξύμωρο το γεγονός οτι η τελευταία σειρά του Αρκά ("ο Προφήτης") έχει σαν κύριο θέμα το λαϊκισμό και τους πολίτες που είναι πρόθυμοι να πιστέψουν οποιονδήποτε τους χαϊδέψει αυτιά, αλλά την ίδια στιγμή επιλέγει να δημοσιεύσει τα σκίτσα του σε μια εφημερίδα που οφείλει τη δημοφιλία της στο να χαϊδεύει τα αυτιά ρατσιστών, υπερσυντηριτικών, θρησκόληπτων και νεοναζί. Προφανώς είναι δικαιώμα του Αρκά να επιλέξει που θα εργαστεί και δε χρειάζεται να ρωτήσει τη γνώμη μας. Αλλά και εμείς έχουμε το δικαιώμα να πούμε πως η νέα αισθητική του δεν μας εκφράζει. Και αυτό δεν έχει να κάνει καθόλου με τις πολιτικές πεποιθήσεις του.
Συμφωνώ απόλυτα με τον νέο.Επίσης θα ήθελα να τονίσω πως δεν είναι δυνατόν το αίσθημα (δικαιολογημένης) κριτικής στον (ανεπαρκή) σύριζα (των πολλών κούφιων υποσχέσεων) να μετατρέπεται σε ξέπλυμα πραγμάτων που είναι απαράδεκτα. Ούτε είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι επειδή υπάρχει και το χείριστο π.χ. «Μακελειό», ο συρφετός μου μαζεύει το Πρώτο Θέμα καθαγιάζεται.Η εν λόγω εφημερίδα έχει διαμορφωμένο κοινό, το οποίο σκέφτεται και εκφράζεται όπως θα δείτε στα παρακάτω ελάχιστα παραδείγματα. Η δημοσίευση τέτοιου τύπου σχολίων και η μηδενική διαχείρισή τους επιτρέπει την αναπαραγωγή των κακών όψεων του (νέο)έλληνα."Ένταση στην πορεία του Gay Pride στη Θεσσαλονίκη"http://www.protothema.gr/greece/article/683204/edasi-stin-poreia-tou-gay-pride-sti-thessaloniki-deite-video-/"Τραβελια, εγχειρισμενες, μπαι, χοντρες λεσβιες, κτηνοβατες, σαδομαζοχες, παιδιφιλοι,αναρχικοι, Βαλλιανατοι, lady boys, τρανς, σπαλα, ουτεσε τσιρκο δε βλεπεις τοσα φρικια μαζι""Αρρωστα ειναι αυτά τα παιδιά, μη τα κακοπαίρνεται.(sic)""Αν αντι αυτης της παρελασης, πηγαιναν σε καποιο γκετο η στρατοπεδο μουσουλμανων μεταναστών και προσεφεραν τις "υπηρεσιες τους" , ισων να μαθαιναν και καμια καινουργια σταση και να πλουτιζαν το ανωμαλο ρεπερτοριο τους.""ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΕΡΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ..................................."(υπογραφή "φασίστας")"ο Παυλος ειπε για τους αρσενικοιτες οτι δεν θα δουν την βασιλεια των ουρανων...αν αυτο δεν τους λυπει, ας κανουν οτι θελουν..ετσι κι αλλιως αυτη η ζωη περναει σαν νερο και φευγει...ξυπνας ενα πρωι και εισαι 25 και το αλλο πρωι εισαι 65...αντι να τους προβληματιζει η ματαιοτητα της σαρκας, πανηγυριζουν για τις ορεξεις της...ειναι τοσο ανοητοι οι ανθρωποι οσο νιωθουν δυνατοι....ολοι εχουμε αδυναμιες και ορεξεις αλλοι κρυφες αλλοι φανερες και ντρεπομαστε γι αυτες..γιατι οι αδυναμιες της σαρκας (που σαπιζει και λιωνει), ειναι πραγματι για να ντρεπεται ο καθε ανθρωπος στα ματια του δημιουργου...το να χαιρεται και να κανει παρελασεις περηφανειας κι απο πανω, ειναι κατι που με ξεπερναει ειλικρινα... σε μια παραλλαγη του φαινομενου αυτου, ειναι σαν να πανηγυριζεις επειδη οδηγεις δεξια και οχι αριστερα οπως το 80% της ανθρωποτητας ..θα πρεπει κατ αναλογια, οι οδηγοι της βρετανικης κοινοπολιτειας, να διοργανωσουν κι αυτοι ενα παρειντ δεξιας οδηγησης για να αισθανονται αποδεκτοι""ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ... ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΛΕΠΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ... ΟΥ ΝΑ ΜΟΥ ΧΑΘΗΤΕ ΣΙΧΑΜΕΝΟΙ"______________________"Πέθανε η ακτιβίστρια Ευαγγελία Βλάμη που είχε κάνει τον πρώτο γάμο ομοφυλοφίλων στην Τήλο"http://www.protothema.gr/greece/article/678775/pethane-i-aktivistria-euaggelia-vlami/"Από τί πέθανε? Από τον ιο HIV?""αν ειχε πεθανει απο τροχαιο παντως, θα το λεγανε τα μμε. Αφου το κρυβουν ειναι κατι....που δεν θελουν να σχολιαστει.""καλο ειναι , οταν πεθαινουμε, να εχουμε προλαβει να μετανοησουμε για τα λαθη μας.(γενικως).""Και τί προσέφερε στον τόπο; Περαιτέρω εξαχρείωση των ηθών, με τις πλάτες της χρεωκοπημένης ηθικά αριστεράς και της ξεπλυμένης, φοβικής ψοφοδεξιάς- αλλά έτσι είναι: όταν σε στηρίζει ο Σόρος, μέχρι και τον φόνο μπορείς να νομιμοποιήσεις.""γιατί δεν μας λένε από τί πεθανε?""Μπορώ να πάω με την κατσίκα μου στην Τήλο ??""Καλά, κανένας δεν αναρωτήθηκε για τα αίτια θανάτου;..."(...για την ιστορία η γυναίκα από ΚΑΡΚΙΝΟ πέθανε, αλλά όταν έχεις να κάνεις με εγκεφαλικά ημιθανείς ανθρώπους, μάλλον δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά)______________________"Μόρια: Αφησαν τα προσφυγόπουλα να «κοκαλώνουν» στο κρύο»http://www.protothema.gr/greece/article/643282/moria-afisan-ta-prosfugopoula-na-kokalonoun-sto-kruo/"Στεναχώρια μας! Να πάνε πίσω από εκεί που ήρθαν που κάνει ζέστη όλο το χρόνο. Δε φτάνει η οικονομική, κοινωνική, φυλετική και θρησκευτική καταστροφή που έχουν ήδη προξενήσει στη χώρα μας, τώρα θα ασχολούμαστε με αυτούς νυχθημερόν? Στα τσακίδια, αμάν πια! Και να πάρουν μαζί και τις αισχρές ΜΚΟ, και τους άθλιους προδότες κομμουνιστές. Αφού το ισλάμ τους αρέσει τόσο πολύ, άντε δρόμο και στο Αφγανιστάν όλοι τους.""Επιλογές είναι αυτές... Αν πχ τα "προσφυγόπουλα" επέλεγαν την Σ. Αραβία τώρα θα κυκλοφορούσαν με κοντομάνικα... Φταίει βέβαια και ο χειμώνας γιατί είναι "φασίστας, ρατσιστής και μισαλλόδοξος", να τα λέμε και αυτά...""Η μισή χώρα καίει έπιπλα να ζεσταθεί ή πεθαίνει από προιστορικά μαγγάλια και εσείς ασχολείσθε με ισλαμο-εμέσματα. Καλά κρασιά συντρόφια...""Παγερά αδιάφορο. Λύση υπάρχει στις όμορες και πάμπλουτες χώρες τους""Ε, αν είχαν πάει στην Σαουδική Αραβία που είναι ένα τσιγάρο δρόμος από τον τόπο τους, τώρα θα ήταν με κοντομάνικα και με μια βεντάλια στο χέρι για να κάνουν αέρα. Τους φταίει κανείς;""Δεν φτάνει που τους προσφέραμε και την θέα του χιονιού που δεν είχαν ματαδεί...τι περίμεναν περισσότερο??!Ελβετικά σαλέ με χιόνι έξω και τζακούζι μέσα????"______________________Οπότε, ναι, από την μία είναι σεβαστό ότι κάποιος θέλει να βγάλει τα προς το ζειν, απ' την άλλη δεν μπορεί να αναμένει και ...συγχαρητήριους λόγους γι' αυτήν του την επιλογή.
Και ο Μάνος Κατράκης από την Επίδαυρο, έφτασε να κάνει τους κακούς πεθερούς ή τους στρατοδίκες σε B-movies την περίοδο της χούντας. Όταν πεινάς, δεν ρωτάς.
Εγώ νομίζω ότι ο Αρκάς έχει 100% δίκιο για το τζαμπατζήδες. Έχω αγοράσει 1 φορά βιβλίο του, αλλά ότι άλλο έχω είναι τζάμπα, κυρίως επειδή τα αναρτούν και εδώ (δεν παρακολουθώ το έργο του).Αλλά καταλαβαίνω το θέμα των δικαιωμάτων και εγώ θα πρόσθετα και το απαιτητικοί μαζί με το τζαμπατζήδες.Επίσης καταλαβαίνω απόλυτα και τις παρεμβάσεις που θεωρείτε οι υπόλοιποι αντιπολίτευση. Εγώ νομίζω είναι η φυσιολογική αντίδραση στην σήψη.
Ατυχής και η δική σου ανάλυση όμως Άρη. Οπως πολυ σωστα προς το τελος διαπιστωσες και συ τα κομματικοποιημενα τρολ που τον στοχοποιουν δεν προκειται να αλλαξουν γνωμη, εκτος και αν πηγαινε στην Αυγη να αγιογραφησει την εξουσια. Επισης κουμαντο στην ζωη του καθενος απο που και ως που ρε φιλε; Διακρινεσαι για την ψυχραιμη ματια σου και την εμπεριστατωμενη σου επιχειρηματολογια, εδω απλα ξεκινησες με ενα ακυρο συλλογισμο. Παρμεπιπτοντως το ΠΘ ειναι για τα μπαζα οντως
Κατ αρχας το χιουμορ δεν εχει να κανει ουτε με τα πολιτικα πιστευω του καθε ανθρωπου αλλα ουτε και με τον χαρακτηρα του.Το οτι τοσα χρονια ο αρκας δεν ασκουσε πολιτικη κριτικη με τα σκιτσα του και ξαφνικα τωρα με τον συριζα εμφανισε και πολιτικη σατυρα δυο πραγματα μπορει να σημαινουν.Η οτι εως τωρα ολα βαιναν καλως και δεν ειχε τι να σατυρισει απο τις κυβερνησεις των Παπανδρεου(πατρος και υιου),Σημιτη,Βενιζελου,Σαμαρα η οτι απλα δεν συμπαθει τους <αριστερους>.Δε νομιζω οτι ισχυει το πρωτο γιατι μονο και μονο απο το χιουμορ που διαθετει τον θεωρω εξυπνο ανθρωπο.Οχι ομως τοσο εξυπνο ωστε να τιθασευσει και τα πολιτικα του πιστευω ωστε να μην περιελθει στη φαση αυτη που βρισκεται τωρα οπου εκτος του διχασμου που εχει προκαλεσει στο αναγνωστικο του κοινο εργαζεται και σε ενα εντυπο τοσο χαμηλου επιπεδου με εργοδοτη τον Θεμο.Επειδη λοιπον εγω εχω συνδυασει τον Αρκα με τους ηρωες των κομιξ του,λυπαμαι αλλα τωρα πια δεν μπορω να γελασω με την σατυρα του γιατι ξερω οτι γινεται μονομερως και οτι απο δω και στο εξης τα προς το ζην τα βγαζει με αμφιβολου καθαροτητος χρηματα.
Κατά τη γνώμη μου δε θα έπρεπε να μας απασχολεί το πού δημοσιεύει το έργο του, αλλά μόνο το ίδιο το έργο. Ας δούμε και το θετικό του πράγματος: πλέον το Π.Θ. θα είναι λιγότερο άθλιο. :D
Αρη δεν συμφωνω με την κριτικη σου. Τι σημαινει "ειχαμε περισσοτερες αξιωσεις"; ποιος μετραει τις αξιωσεις; κ τι ειναι αυτα για κομματικοποιηση κ αντικυβερνητικα εντυπα; φανταζομαι θα γνωριζεις οτι κ η lifo θεωρειται αντικυβερνητικη, ειναι αυτο αληθες;
Όψιμα αντικυβερνητική. Το λιβάνισμα που έπεφτε προεκλογικά το 14 και το 15 υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ γενικά και συγκεκριμένων στελεχών του ειδικά δεν ξεχνιέται τόσο εύκολα
Έπεσε λοιπόν ακόμη ένα οχυρό της ελευθεροτυπίας. Για δεκάδες χρόνια, κανείς δεν διανοούνταν να εγκαλέσει δημοσιογράφους ή σκιτσογράφους για το που δούλευαν. Ο Μπάμπης Κλάρας, αδελφός του Άρη Βελουχιώτη, κυνηγημένος κομμουνιστής, ήταν για χρόνια διευθυντής της δεξιάς Βραδυνής. Τώρα, κάνουμε τον χωροφύλακα στην τσέπη κάποιου άλλου και μάλιστα, χρησιμοποιώντας εντελώς Θεανωφωτίου επιχειρήματα. Μάλλον, πρέπει να είναι πλούσιος, οπότε, έπρεπε να κάνει αντίσταση στην σκουπιδοαισθητική του Θέμου. Αν ήταν φτωχός, ε, κάπου θα έπρεπε να δουλέψει. Φάουλ αντιμετώπιση. Με την προσωπική μου αντίληψη, θεωρώ την δημοσιογραφία της Εφημερίδας Των Συντακτών, εντελώς μερική, διαστρεβλωτική και με παρωπίδες, ανάξια να κουβαλά τον τίτλο του συνεχιστή της Ελευθεροτυπίας. Εάν δούλευε εκεί θα ήταν καλύτερα;
H απάντηση είναι προφανής. Η 'Ε' της Μανίας, δεν ήταν εφημερίδα. Ήταν μία χειροβομβίδα που η ιδιοκτήτρια της είχε τραβήξει την περόνη από την πρώτη μέρα.
Για την απάντησή του έχεις απόλυτο δίκιο, όπως λες αρκετοί αγοράζουν τα βιβλία του και γενικά είναι άσχημα επιθετική. Νευρική.Για τη συνεργασία δεν έχεις και τόσο δίκιο. Δεν είναι καλό να μπαίνει στη λογική τι θα πουν οι τάδε.... Άσε που και το Έθνος τέρμα κομματικοποιήμενο ήταν, δεν υπήρξε κάτι καλυτερο. Φυσικά αν είσαι όνομα μπορείς να μην στρατευτείς, να διατηρήσεις μια κάποια ανεξαρτησία. Το Θέμα είναι σήμερα πρώτο σε πωλήσεις και κακά τα ψέματα σε όλους τους τομείς σχεδόν ο καθένας επιθυμεί να δουλεύει στο τοπ. Επιπλέον αυτό είναι που σου προσφέρει τη μεγαλυτέρη οικονομική αμοιβή. Σίγουρα τα προς το ζην τα έβγαζε και αλλού. Ωστόσο μπορεί να υπάρχουν δάνεια, στόχοι για μια καλύτερη ζωή των παιδιών σου
Συμφωνώ απόλυτα με τη διατύπωση του Double Helix παραπάνω.Έχετε δίκιο και άδικο μαζί, κύριε Δημοκίδη.Μιας και είμαστε σκεπτόμενα όντα με ελεύθερη βούληση, όλοι μας έχουμε κάθε δικαίωμα να απορρίπτουμε κάτι που δε μας αρέσει και δε συμφωνεί με τις απόψεις μας (στην προκειμένη τη μετάβαση Αρκά σε ΠΘ).Από την άλλη, αφού δημόσια στον τοίχο του, του ασκείται κριτική του Αρκά, δικαιούται να απαντήσει δημόσια.Σε ό,τι αφορά τις θεωρίες περί κομματικοποίησης, ας θυμηθούμε ότι οι σήμα κατατεθέν φιγούρες του Αρκά, ανέκαθεν ήταν ανώνυμες και διαχρονικές, χωρίς να έχουν πολιτικά χρώματα, ούτε να είναι σκιαγραφήσεις κανενός.Ο Ισοβίτης π.χ, είναι μια διαχρονική αλληγορική φιγούρα και τα νοήματά του κάτω από το χιούμορ έχουν ψυχοκοινωνικούς αλλά και πολιτικούς συμβολισμούς που μένουν πάντα επίκαιροι. Τις ίδιες "μπηχτές" σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη φύση και την επιπολαιότητα, ωμότητα ή "χαζομάρα" της, συναντάμε από την αρχή στο έργο του Αρκά. Αναλογιστείτε όμως, ότι σήμερα που ζούμε σε τέτοια έκρηξη του εγώ στα σόσιαλ μίντια, όπου πολλοί προβάλλουν σε υστερικά σημεία τις απόψεις τους και τους εαυτούς τους, αυτοί οι συμβολισμοί και η κριτική δε μπορούν παρά να είναι σαφώς πιο έντονοι.Σχετικά με το καθαρά επαγγελματικό και οικονομικό τώρα, δεν είμαστε σε θέση (ούτε έχουμε δικαίωμα) να γνωρίζουμε καν αν ο Αρκάς έχει προσφορές από άλλα, αξιοπρεπή έντυπα, ή αν είναι σε θέση να βγάζει τα προς το ζην. Οι επόχές είναι ιδιαίτερα άγριες για όλους.Κάποτε, το θέμα ήταν τι επιλογές θα κάνει ο καθένας. Πλέον, δεν υπάρχουν και πολλές επιλογες...
και στα νεα του ψαροντουφεκου να δινει σκιτσα δεν υπαρχει κανενα προβλημα. Η μονομερεια και η μονομανια ειναι που δικαιολογει την κριτικη και αφηνει υποψια για κομματικο χρηματισμο.
Το ότι δεν μπορείτε να φανταστείτε ότι "χρειάζεται τόσο απεγνωσμένα τα λεφτά του Θέμου ή ότι δεν θα έβγαζε τα προς το ζην", δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν τα χρειάζεται τα λεφτά. Το τι φανταζόμαστε εμείς για την οικονομική κατάσταση ενός καλλιτέχνη δεν είναι σίγουρο ότι είναι και η πραγματικότητα. Γενικά, θεωρώ ότι θα ήταν καλύτερα να δούμε πρώτα τη δουλειά του στο συγκεκριμένο (όντως άθλιο) μέσο και μετά να τον κρίνουμε.
Καλή σου μέρα Άρη, συμφωνώ με την απογοήτευσή σου, θεωρώντας την εν λόγω εφημερίδα χείριστη επιλογή εκ μέρους του αγαπημένου μας σκιτσογράφου. Νιώθω και εγώ ένα "σφίξιμο".... Όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως το προηγούμενο έντυπο που τον φιλοξενούσε (αναφέρομαι στο ΕΘΝΟΣ φυσικά) μετά τις τελευταίες περιπέτειες του ομίλου έχει κάνει μια εκπληκτική φιλοκυβερνητική στροφή και ως γνωστόν η κυβερνητική εξουσία έχει μια φυσική αλλεργία στην κριτική και την σάτιρα ...