Η γελοιότητα του τηλεοπτικού εθνικισμού του καναπέ

Η γελοιότητα του τηλεοπτικού εθνικισμού του καναπέ Facebook Twitter
19

Δεν θα αναφέρω καν ότι την ώρα της "μεγάλης" μάχης μεταξύ των παικτών του ελληνικού ριάλιτι με τους παίκτες του τουρκικού ριάλιτι στη Βουλή πέρασε χωρίς καθόλου αντίδραση το πιο σκληρό κι αχρείαστο απ' τα τέσσερα Μνημόνια. Κι ούτε θα επικρίνω τους τηλεθεατές που παθιάστηκαν με την ελληνοτουρκική κόντρα - εξάλλου είμαι σίγουρος πως τα αγωνίσματα και το μοντάζ ήταν φτιαγμένα με τρόπο χολιγουντιανό και άρα συναρπαστικό. Οι δε παίκτες είναι επίσης λογικό να παθιάζονται. 

Αυτό που με σόκαρε όμως είναι το πόσος εθνικισμός κρύβεται κάτω απ' την επιφάνεια και εμφανίζεται με την πιο σαχλή αφορμή, όπως ήταν αυτή. Στα social media, πέρα απ' όσους έκαναν πλάκα ή απλώς παθιάστηκαν -κανένα πρόβλημα μ' αυτούς- είδα μαζεμένη τόση οργή που τρόμαξα.

Ο εθνικισμός του Survivor έρχεται και κουμπώνει με τα στρατόκαυλα δελτία ειδήσεων, τις πολεμοκάπηλες υστερίες του Δήμου Βερύκιου της Ελεύθερης Ώρας και του Μακελειου, αλλά και με την υποτιθέμενη ανάγκη για περισσότερους εξοπλισμούς.

Μίσος για τους Τούρκους και βρισιές για τη φάρα τους, Τουρκοφάγοι και Τουρκοκτόνοι, αυτόματη σύνδεση με το "πόσους μας σκότωσαν", αναφορές στα χρόνια σκλαβιάς, οργασμικοί πανηγυρισμοί όταν νικούσε ο "εθνικός ήρωας" Ντάνος, ανείπωτη χαρά και εθνική περηφάνια που ο ίδιος Χριστιανός Ορθόδοξος παίκτης έκανε το σταυρό του "μπροστά σε 80 εκατομμύρια Τούρκους", χυδαία μπινελίκια, πολεμικές ιαχές, σύνδεση των παιχνιδιών με την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων... Κάποιοι μάλιστα εγκαλούν ως ΠΡΟΔΟΤΗ τον παρουσιαστή του ελληνικού Survivor επειδή δέχεται να παρουσιάσει τους μιαρούς Τούρκους «ντροπιάζοντας όλους του Πόντιους». 

Αυτό που με χιουμοριστικό τρόπο κατέγραψε το παραπάνω τουίτ, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες τηλεθεατές φαίνεται πως το έζησαν στα σοβαρά. Και θα συνεχίσουν να το ζουν μιας και αν κατάλαβα τα αγωνίσματα συνεχίζονται και η εθνική ανάταση θα φτάσει σε νέα ύψη αν τα spoilers λένε αλήθεια.

Το Survivor πουλάει τώρα αντιτουρκικό εθνικισμό. Τι ειρωνεία που ανήκει σε Τούρκο παραγωγό και τα λεφτά των δικαιωμάτων πηγαίνουν όλα στην Τουρκία!

Μπορώ να βάλω χιλιάδες αντιδράσεις ανθρώπων που έβαλαν ελληνικές σημαίες και ζητούν τη σφαγή των Τούρκων - πολλοί δεν είναι καν χρυσαυγίτες, κι όμως μεγάλο μέρος των τηλεθεατών δεν είδε έναν τηλεοπτικό αθλητικό αγώνα, αλλά μια σύγκρουση λαών. Και έβγαλε το χειρότερο εαυτό του. Δεν ξέρω τούρκικα, αλλά είμαι σίγουρος πως το ίδιο συνέβη και στο τουρκικό τουίτερ. Και είμαι πεπεισμένος πως οι δικές τους αντιδράσεις είναι δέκα φορές πιο άδικες και ανούσιες. 

Είναι λογικό να σκεφτείς πως όταν παραβιάζουν καθημερινά τον εναέριο χώρο μας, έχουν καταλάβει την Κύπρο, μας είχαν υποτελείς 400 χρόνια κλπ, είναι θράσος να έχουν και παράπονα απ' την Ελλάδα. Αλλά το να συνδέσεις την ουσία των γεωπολιτικών σχέσεων δύο χωρών με ένα ριάλιτι της πλάκας και να παθιάζεσαι λες και ξεκίνησε ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος είναι απλά υπερβολικό. Σε εκνευρίζει που οι Τούρκοι πολιτικοί δίνουν εντολές για παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και αμφισβητούν τις Συνθήκες; Τα παράπονά σου στους πολιτικούς μας που δεν κάνουν τίποτα πέρα απ' το να ψηφίζουν νέα Μνημόνια. Με το να φωνάζεις στην τηλεόραση και να θεοποιείς αυτόν που, ξερωγώ, πέταξε τη μπάλα πιο μακριά από έναν Τούρκο, δε γίνεται τίποτα.

Αντί γι' αυτό, έχουμε έναν drama queen εθνικισμό του καναπέ που μοιάζει αστείος και άκακος, όμως φυτεύει το σπόρο του μίσους μέσα μας και έρχεται και κουμπώνει με τα στρατόκαυλα δελτία ειδήσεων, με την υποτιθέμενη ανάγκη για περισσότερους εξοπλισμούς και φυσικά με τις πολεμοκάπηλες υστερίες του Δήμου Βερύκιου, της Ελεύθερης Ώρας και του Μακελειου... 

Και παράλληλα, πωρώνοντας τους τηλεθεατές, το Survivor -που, ω η ειρωνεία!, ανήκει σε Τούρκο παραγωγό και τα λεφτά των δικαιωμάτων πηγαίνουν όλα στην Τουρκία- κάνει το ένα ρεκόρ τηλεθέασης μετά το άλλο. 

*Ο Τούρκος παραγωγός μάλιστα ανέβασε αυτό σήμερα, λες και θέλει να συντηρήσει, και να μεγαλώσει την κόντρα.

Στα σχόλια Έλληνες του εύχονται καρκίνους.

Το βράδυ θα κολλήσουν στις οθόνες για να νικήσουν τα παλικάρια μας τους κακούς Τουρκαλάδες. Και ο τραπεζικός του λογαριασμός όλο και μεγαλώνει...

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun. Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü sevgi ve saygıyla anıyorum.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Acun Ilıcalı (@acunilicali) στις

(«19 Μαΐου. Ας γιορτάσουμε την Ημέρα Ατατούρκ Νεολαίας και Άθλησης. Θυμάμαι πάντα τον μεγάλο μας ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ με αγάπη και σεβασμό)

  

Mικροπράγματα
19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

11 σχόλια
Κάποιοι ενοχλούνται που ένας δημοφιλής παίκτης του Survivor κάνει το σταυρό του. Είναι οι ίδιοι που χειροκροτούν τις μαντήλες στις παρελάσεις ως «αποδοχή της διαφορετικότητας». Και που στιγματίζουν όποιον αντιδρά σε αυτή την παραχάραξη της ιστορίας ως χρυσαυγίτη. Γιατί τους κάνει εντύπωση όταν ο κόσμος σε μια ανύποπτη στιγμή δείχνει που γράφει τα διάφορα ιδεολογήματά τους;
Λοιπόν θα με κάνετε τώρα να υπερασπιστώ ένα τηλεπαιχνίδι και καθόλου δεν θέλω. Τι έκαναν δηλαδή που πουλάνε εθνικισμο; Σε όλο το επεισόδιο το μόνο που κάνουν είναι να μιλάνε για το πόσα μας ενώνουν και ελληνοτουρκική φιλία κτλ. Τι να κάνουμε πια δηλαδή, να απαγορέψουμε την ευγενή άμιλλα για να μην μας πουν εθνικιστές; Κε Δημοκίδη, υποτίθεται είστε κατά του εθνικισμού αλλα μετά μπλέκετε στην συζήτηση γενοκτονίες, παραβιάσεις εναερίου χώρου, 400 χρόνια σκλαβιάς κτλ. Από που κι ως που όλα αυτά χωράνε σε ενα φιλικό παιχνίδι ανάμεσα σε δύο χώρες; Και ποιοι θα ζητήσουν συγνώμη, ο καημένος Τουρκος που κάθεται στον καναπέ και βλέπει τηλεόραση; Ας χαλαρώσουμε λίγο, ας αφήσουμε τις κυβερνήσεις μας να σφάζονται, ας αφήσουμε το παρελθόν στο παρελθόν, ας εστιάσουμε σε αυτά που μας ενώνουν παρά σε αυτά που μας χωρίζουν και ας δεχθούμε οτι ΟΛΟΙ είμαστε άνθρωποι και ΚΑΝΕΙΣ δεν είναι καλλίτερος από τον άλλον.
Ποιος εθνικισμος; Ας σοβαρευτουμε...μονο να κραζουμε ξερουμε...Αν και δε το παρακολουθω το συγκεκριμενω, ανουσιο κατα τη γνωμη μου, παιχνιδι, φανταζομαι ο κοσμος θα το παρακολουθησε οπως παρακολουθει εναν αγωνα ποδοσφαιρου μεταξυ δυο εθνικων ομαδων. Η υποστηριξη στην ομαδα της χωρας σου δεν ειναι εθνικισμος. Ακομα και τα σχολια ειναι στα πλαισια της αγωνιας για τη νικη...Υπαρχει περιπτωση να παιζει η εθνικη ποδοσφαιρου και να ξεκινησουμε τις αμβροτητες?...Βαλτε μας ενα γκολ οχι εσεις βαλτε μας θα μας υποχρεωσεται...Εεκτος εαν πιστευετε οτι οσοι βλεπουν survivor ψηφιζουν Χρυση Αυγη. Αιντε απο τη μυγα ξιγκι βγαζουμε
Δεν είναι κακό να υπερασπίζεσαι τη χώρα σου. Αυτό είναι το αυτονόητο. Κακό είναι να γίνεται αυτό που ακριβώς είπες και εσύ ''μόνο να κράζουμε ξέρουμε''. Αυτή τη στάση των τηλεθεατών καυτηριάζει ο αρθρογράφος.
Βγηκε ο καθε πικραμενος απο την τρυπα του ετοιμος να κανει οτι μπορει για να δειξει στους Τουρκους ποσο μισος εχει μαζεμενο μεσα του. Και οχι οτι δεν το ξεραμε οτι υπαρχουν και τετοιοι αλλα αυτες τις μερες ξεφυτρωνουν σαν τα σαλιγκαρια μετα απο βροχη, και ολα αυτα με αφορμη το τηλεπαιχνιδι? Και προσπαθουμε τωρα οσοι λογικοι εχουμε απομεινει και κυριως νεοι ανθρωποι να συμμαζεψουμε τα ασυμαζευτα.Οπως εγω καταλαβαινω την αντιπαθεια που εχει για την Τουρκικη φυλη καποιος ο οποιος εχει πραγματικα περασει ασχημα γεγονοτα στα χερια τους, εχει αναγκαστει να φυγει απο τον τοπο και πιθανον εχει μεχρι και χασει καποιο κοντινο του προσωπο, ετσι και εσεις πρεπει να καταλαβετε οτι δεν μπορουμε νεα ατομα να λειτουργουμε συμφωνα με αυτα τα δεδομενα και εγω με το που συναντησω καποιον Τουρκο στην ηλικια μου να πρεπει να κανω λες και ζουμε σε βεντετα ενω πιθανον να ειναι πολυ καλο και σωστο ατομο με το οποιο θα ηθελα να συναναστραφω.
Φιλικές σχέσεις μπορεί να είχαν κάποιοι Έλληνες και Τούρκοι και πριν από εκατό και διακόσια χρόνια. Άλλωστε τότε υπήρχαν περιοχές που οι δύο κοινότητες συμβίωναν (έστω και όχι ισότιμα). Οι όποιες προσωπικές φιλίες ωστόσο δεν εμπόδισαν τους πολέμους.Το θέμα είναι ότι η Τουρκία σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί εχθρική χώρα, με όλο και μεγαλύτερες διεκδικήσεις. Όταν φτάνει ο άλλος να αμφισβητεί μέχρι και τη συνθήκη της Λωζάνης και το επικροτεί αυτό ο μέσος Τούρκος, δεν μπορώ να είμαι "άνετος" μαζί του σαν να μην τρέχει τίποτα. Ας υπάρξει για αρχή μια σοβαρή κίνηση στην Τουρκία υπέρ της επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών, και το ξανασυζητάμε.
τετοιες βλεεις εχουμε και μεις. Αυτη η μερα μνημης που ανακαλυψαμε τα τελευταια χρονια κυριως για αγρα ψηφων των κομματων ο μεσος Ελληνας το μεταφραζει σε αμφισβυτηση . Το οτι σχεδον επισημα καποιοι θελουν την Κυπρο Ελληνικη τι σημαινει;
σωστα. θα γνωριζεις οτι μεχρι το 1996 μ.Χ ησουν σε αντιπαλοτητα με τους Λακεδαιμονιους αν εισαι Αθηναιος. Μεχρι ευτυχως (πεφτει γελιο) ο τοτε δημαρχος Αθηναιων Κος Αβραμοπουλος (τρομαρα του ) υπεγραψε με τον δημαρχο της Σπαρτης (ναι ναι ) αρση εμπολεμου. Τετοιες μλκς κανουν οι δημαρχαιοι που πληρωνονται απο μενα και σενα.
Το Survivor είναι ένα τηλεοπτικό προϊόν, το οποίο (δυστυχώς ή ευτυχώς) εξαρτάται από τους τηλεθεατές του. Αν η διαμάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, αυξήσει την τηλεθέαση και βάλει (το ήδη τεράστιο κοινό του) να ασχολείται για ακόμη μια φορά μαζί του, εννοείται πως θα το κάνει. Το Survivor, καθαρά για λόγους τηλεθέασης, κέρδους, φήμης, θα κάνει ότι είναι δυνατόν για κάνει τους ήδη μπριζωμένους τηλεθεατές του να μπριζωθούν ακόμη περισσότερο.Ο εθνικισμός πουλάει (όπως και το σεξ, όπως και η βία) κυρίως γιατί βγάζει τον πρωτόγονο εαυτό του τηλεθεατή προς τα έξω. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι θεατές του Survivor πορώνονται τόσο. Σκεφτείτε μόνο τις απειλές που δέχτηκε η γυναίκα του Χανταμπάκη, επειδή ο άντρας της ήταν αντιπαθής στο κοινό. Απλά ο παραγωγός ή το κανάλι εκμεταλλεύονται τα χειρότερα ένστικτα του τηλεθεατή για να βγάλουν κέρδος.Η μόνη διαφορά πως το ζήτημα δεν είναι μόνο προσωπικό, είναι πλέον και πολιτικό, το μίσος έχει πολιτικές/εθνικές προεκτάσεις.Αυτό που φοβίζει εμένα είναι πως αυτοί που μπαίνουν στην διαδικασία "εθνικού μίσους" δεν είναι Χρυσαυγίτες. Είναι διάσπαρτοι παντού, δεξιά και αριστερά, και χρησιμοποιούν τον "πατριωτισμό" μόνο ως αφορμή για να ξεδιπλώσουν το μίσος, την έχθρα και την κακία που έχουν, προς κάτι ξένο προς αυτούς. Είναι αυτοί που πραγματικά κρατάνε την κοινωνία πίσω, και την εμποδίζουν να ωριμάσει και προχωρήσει. Αν ο χρυσαυγιτισμός είναι το απόστημα, αυτοί οι άνθρωποι, που απλά περιμένουν την πιο ηλίθια αφορμή για να συμπεριφερθούν σαν βάρβαροι, είναι το πραγματικό πρόβλημα.
Εξαιρετική τοποθέτηση. Το survivor προσπαθεί να κεντρίσει τα πρωτόγνωρα ένστικτα του ανθρώπου για να πωρωθεί και να φανατιστεί. Αυτό δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι αυτοί είναι πρωτόγνωροι αλλά το θεωρώ αφελές να πωρώνεται κάποιος με το survivor καθώς γνωρίζουμε πως οι διαγωνιζόμενοι βρίσκονται εκεί επειδή το θέλουν. Άρα δεν θα έπρεπε να ενεργοποιούνται τα πρωτόγνωρα ένστικτά μας.
Μια χαρά τα λέτε. Αν και το φαινόμενο που περιγράφετε είναι πολύ συνηθισμένο στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Όπου οπαδοί αλληλομαχαιρώνονται (βλέπε πχ πρόσφατα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη), ενώ οι παίκτες αλλάζουν ομάδες και χρώματα αναλόγως των χρημάτων (και καλά κάνουν).
Κύριε Δημοκίδη εκτιμώ και θαυμάζω τον τρόπο γραφής σας και αν και το συγκεκριμένο κείμενο μου άρεσε επιτρέψτε μου να παρατηρήσω πως μάλλον πέσατε κι εσείς λιγάκι σε αυτή τη λούπα (αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση) του εθνικισμού του καναπέ. Συνδέετε την εικόνα που ανέβασε ο Τούρκος παραγωγός με την υποτιθέμενη κόντρα που θέλει να συντηρήσει αγνοώντας προφανώς το γεγονός πως σήμερα είναι εθνική επέτειος στην Τουρκία και η ανάρτηση έχει να κάνει με αυτό.
«19 Μαΐου. Ας γιορτάσουμε την Ημέρα Ατατούρκ Νεολαίας και Άθλησης. Θυμάμαι πάντα τον μεγάλο μας ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ με αγάπη και σεβασμό» γράφει, ΄όπως είχα διαβάσει εκεί απ' όπου το πήρα. Έχετε δίκιο πάντως, δεν θεωρώ ότι το έκανε επίτηδες (γι' αυτό είπα "μοιάζει λες και"). Η ανάρτησή του -που σε μας πέφτει πάνω στην Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, μερικές ώρες πριν την προβολή του δεύτερου αγώνα Survivor Ελλάδα Τουρκία- είναι απόλυτα θεμιτή, απλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που περιέγραψα, εξαιτίας και της πώρωσης των Ελλήνων τηλεθεατών...