Έκλεισε η συμφωνία: Περικοπές σε συντάξεις, πώληση 17% της ΔΕΗ, περισσότερες Κυριακές ανοιχτά μαγαζιά

Έκλεισε η συμφωνία: Περικοπές σε συντάξεις, πώληση 17% της ΔΕΗ, περισσότερες Κυριακές ανοιχτά μαγαζιά Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
10

Μετά από μια ολονύχτια διαπραγμάτευση στο Χίλτον, λίγο πριν τις 6 το πρωί ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Πρόκειται για μια «προκαταρκτική τεχνική συμφωνία», η οποία ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος και τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.


Εξερχόμενος της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε, «Υπάρχει άσπρος καπνός, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς». Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε βέβαιος πως τώρα θα προχωρήσει και η συμφωνία για το χρέος διότι δεν υπάρχει η δικαιολογία της απουσίας συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση. Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι υπήρξαν κατά τις διαπραγματεύσεις αμοιβαίοι συμβιβασμοί και πως «με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι, με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η συμφωνία φέρνει μειώσεις έως και 18% στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις.

Οι κύριες συντάξεις θα επανϋπολογιστούν και όπου υπάρχουν προσωπικές διαφορές αυτές θα κοπούν σε ποσοστό ώστε το σύνολο της κύριας σύνταξης να μην μειωθεί πάνω από 18%. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και στις προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων, για τις οποίες άλλωστε ο επανϋπολογισμός έχει ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι του 2016.

Σχετικά με το αφορολόγητο που θα εφαρμοστεί στο πακέτο των μέτρων το 2020, αυτό, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, θα κυμαίνεται από 5.700- 6.600 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Πωλείται το 30% ως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς επίσης και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας έγινε γνωστό πως θα νομοθετηθεί η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερες ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Το 2018 προβλέπονται μέτρα 447 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες.

Στο Δημόσιο έρχεται νέα αξιολόγηση και κινητικότητα και επιβάλλεται όριο στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των αγορών με επέκταση του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές ενώ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων.

Στα εργασιακά οι αλλαγές των προηγούμενων μνημονίων παίρνουν παράταση με νόμο μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018 και συνεχίζεται με δέσμευση της κυβέρνησης η απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. Καταργείται η υπουργική απόφαση που απαιτείται ως τώρα για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προειδοποίησης.

Παράλληλα κλείδωσαν τα θετικά μέτρα, τα οποία θα ισχύσουν με τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, το 2019, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών.


Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των θετικών και αρνητικών μέτρων για την περίοδο για μετά το τέλος του προγράμματος, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας τόνισε ότι, για το 2019, το 1% θα προέρχεται από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ενώ τα αντίστοιχα θετικά μέτρα, ύψους 1%, για την ίδια χρονιά, προβλέπουν:


- Επιδότηση ενοικίου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μέση επιδότηση περίπου 1.000 ευρώ, το χρόνο, σε 600.000 οικογένειες.
- Ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και δεύτερου παιδιού, συνολικού κόστους 260 εκατ. ευρώ.
- Επέκταση των σχολικών γευμάτων, για να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των παιδιών σε δημοτικά και γυμνάσια σχολεία.
- Επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών, για να καλύψουν το ένα τρίτο των παιδιών, ηλικίας έως 4 ετών.
- Το μέτρο της μείωσης της συμμετοχής στα φάρμακα θα επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό, όχι μόνο στους συνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια.
- Ένα σημαντικό πακέτο της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ προορίζεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ένα αντίστοιχο πακέτο θα πάει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για αναπτυξιακά προγράμματα.


Αναφορικά με τα εργασιακά και, ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας σημείωσε ότι θα νομοθετηθεί η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας για μετά το τέλος του προγράμματος, από 1η Σεπτεμβρίου 2018. Υπογράμμισε δε ότι δεν θα γίνει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων και δεν θα θεσμοθετηθεί το λοκ-άουτ. «Αυτά που συνιστούσαν πάγιες απαιτήσεις του ΔΝΤ» σχολίασε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ

Οικονομία
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Χαχα, έλα ντε.Παιδιά στη lifo θέλετε να κάνετε ποσοστά survivor; Μπορείτε να βρείτε τους πρωταγωνιστές της διάσημης φωτογραφίας με τους χορούς στο σύνταγμα και να τους κάνετε ένα αφιέρωμα - συνέντευξη, ότι να ναι τέλος πάντων; Αν και free press θα πλήρωνα για να το δω!
Πως αισθάνονται αλήθεια όλοι αυτοί που έφεραν τη χώρα σε αυτό το σημείο; Πως αισθάνονται που κατέστρεψαν κάθε προσπάθεια, που έκλεισαν τις τράπεζες, που φόρτωσαν δεκάδες δισεκατομμύρια κόστος την ελληνική οικονομία, φέρνοντας στην εξουσία αυτούς τους απατεώνες; Πως αισθάνονται σήμερα; Αισθάνονται κάποια ντροπή ή μεταμέλεια ή είναι οι ίδιοι ψεκασμένοι ανόητοι; Πως τους αντέχετε δίπλα σας; ======
Η ελπίδα ήρθε αδέρφια!!!!!!Οι καμπάνες σημαίνουν χαρμόσυνα & ο σύντροφος Καρανίκας αγαλλιά!!! Οπως είπε κάποτε κι ο Λέο στο Μπουσκάλια: "να ζεις, ν' αγαπάς & να διορίζεσαι".Σπεύδω στο Σύνταγμα, θα καεί το πελεκούδι πάλι. Αχ, όλο γιορτές & χαρές με την ΠΦΑ!!!!
"Γιατι χαιρεται ο κοσμος και χαμογελα πατερα" ;Μα ,διοτι βγηκε λευκος καπνος.Habemus pactum.Βεβαια δεν ειμαι βεβαιος οτι χαμογελουν ολοι.Για τους συνταξιουχους,ας πουμε,το βλεπω κομματι δυσκολο.Ας ειμαστε ,ομως,"large".Ας μην κολλαμε σε...τεχνικες λεπτομερεις.Οι οποιες,μαλιστα,θα εκλειψουν συντομα....Αλλωστε,ως γνωστον :""Preterea censeo, pacta sunt servanda.""