Γιατί όλο και περισσότεροι ομοφυλόφιλοι Γάλλοι υποστηρίζουν τη Λεπέν;

Γιατί όλο και περισσότεροι ομοφυλόφιλοι Γάλλοι υποστηρίζουν τη Λεπέν; Facebook Twitter
14

 

Μερικές ώρες απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας και θα περίμενε κανείς ότι, από όλο το Παρίσι, το κόμμα της ακροδεξιάς Λεπέν θα συγκέντρωνε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Κι όμως, το Εθνικό Μέτωπο έχει υποστήριξη από ομοφυλόφιλους Γάλλους ψηφοφόρους, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του BBC από τους δρόμους του Marais, της συνοικίας που βρίσκεται στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας και είναι γεμάτη με γκέι μπαρ, κλαμπ και sex shops.

«Η ομοφυλοφιλία δεν είναι το μοναδικό ζήτημα για το οποίο ψηφίζω» αναφέρει ο Cedric σε ένα από αυτά τα μπαρ. Πρόκειται για έναν φοιτητή μηχανικό περιβάλλοντος που δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι στηρίζει το Εθνικό Μέτωπο, ένα κόμμα η ανοιχτή υποστήριξη του οποίου μέχρι πρότινος ήταν ταμπού για τη γαλλική κοινωνία.

Το ακροδεξιό Μέτωπο ιδρύθηκε το 1972 από τον πατέρα της σημερινής επικεφαλής του, Ζαν-Μαρί Λεπέν και έχει χρεωθεί κατά καιρούς με ρητορικές ομοφοβίας, ρατσισμού και αντισημιτισμού. Ο ιδρυτής του ήθελε τότε να απελάσει 3 εκατομμύρια ξένους από τη Γαλλία, υπήρξε αρνητής του Ολοκαυτώματος και αντίθετος με τη συμμετοχή της Γαλλίας στην ΕΕ, ενώ είχε δηλώσει ότι θεωρεί την ομοφυλοφιλία «γενετική ανωμαλία».

Από το 2011 που ανέλαβε την ηγεσία του μετώπου η κάπως πιο μετριοπαθής Μαρίν Λεπέν, η άνοδος του κόμματος υπήρξε σαρωτική, παράλληλα με την άνοδο της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού σε όλη την Ευρώπη, και πλέον πολλές δημοσκοπήσεις φέρουν τη Λεπέν στην πρώτη θέση για την προεδρία. H 49χρονη Λεπέν έχει υποσχεθεί να παύσει τη μετανάστευση και να φέρει τα ζητήματα που αφορούν τους Γάλλους στην πρώτη γραμμή, ενώ μεταξύ των προεκλογικών της δεσμεύσεων είναι και η ακύρωση του νόμου για τους γάμους των ομοφύλων.

Γιατί όλο και περισσότεροι ομοφυλόφιλοι Γάλλοι υποστηρίζουν τη Λεπέν; Facebook Twitter
Το κόμμα της Λεπέν διαθέτει περισσότερα υψηλόβαθμα γκέι μέλη σε σχέση με όλα τα άλλα μεγάλα κόμματα, όπως ο Florian Philippot, στενός σύμβουλος της επικεφαλής του.

«Υπάρχουν άλλες προτεραιότητες στη Γαλλία, πέρα από την ομοφυλοφιλία. Κι εγώ βρίσκομαι σε σχέση με άντρα και έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος σε αυτό τον τομέα, αλλά για μένα υπάρχουν πιο πιεστικά ζητήματα στη χώρα, όπως η οικονομία, το εθνικό χρέος και η ανεργία» συνεχίζει ο Cedric, θεωρώντας, όπως οι περισσότεροι γκέι υποστηρικτές του Μετώπου, ότι οι δεσμεύσεις της Λεπέν για τα LGBT θέματα είναι απλώς ψηφοθηρική «μπλόφα» προς τους συντηρητικούς: «Δεν πιστεύω ότι θα το κάνει. Αν νικήσει θα δώσει προτεραιότητα σε άλλα ζητήματα».

Ο Baptiste συμφωνεί. Εκείνος και ο σύντροφός του, ο Anthony, θα ψηφίσουν και οι δύο το Μέτωπο: «Δεν νομίζω ότι η Λεπέν είναι απειλή για τα γκέι δικαιώματα. Είναι αλήθεια ότι ο πατέρας της ήταν πιο απόλυτος, όμως πλέον πολλοί άνθρωποι μέσα στο κόμμα είναι ομοφυλόφιλοι και η ίδια δεν έχει δηλώσει ποτέ ότι το βρίσκει αφύσικο».  Κι όμως, στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο κόμμα διαθέτει περισσότερα υψηλόβαθμα γκέι μέλη σε σχέση με όλα τα άλλα μεγάλα κόμματα, όπως ο Florian Philippot, στενός σύμβουλος της Λεπέν. 

Ο δημοσιογράφος του BBC αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της κουβέντας του με τον Cedric, οι θαμώνες του μπαρ στα διπλανά τραπέζια είναι εμφανώς σοκαρισμένοι. «Δεν θα βρεις υποστηρικτές του Μετώπου εδώ» είχαν πει οι περισσότεροι από τους Γάλλους της περιοχής με τους οποίους συνομίλησε ο ρεπόρτερ, όμως η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Η εφαρμογή γνωριμιών Hornet μίλησε με περίπου 3.200 γκέι Γάλλους και περίπου το ένα πέμπτο από αυτούς δήλωσαν ότι θα έδιναν την ψήφο τους στη Λεπέν.

Τι είναι λοιπόν αυτό που τους κάνει να θέλουν να την υποστηρίξουν; Για την πλειοψηφία είναι προφανώς σημαντική η σκληρή της στάση απέναντι στο μεταναστευτικό. «Πού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οι ομοφυλόφιλοι; Στις ισλαμικές χώρες. Εκεί σταυρώνονται. Σίγουρα δεν θέλω να έρθει ένας τέτοιος κίνδυνος στη Γαλλία» δηλώνει ο Pascale.

Βέβαια στο βόρειο, φτωχό και πολυπολιτισμικό προάστιο Pont-de-Flandre, η εικόνα είναι κάπως διαφορετική. «Οι υποστηρικτές του Μετώπου με τους οποίους μιλήσατε ήταν λευκοί, σωστά; Δεν εκπλήσσομαι. Αισθάνομαι ότι πολλοί γκέι είναι εγωιστές. Θεωρούν ότι δεν στοχοποιούνται πλέον από το Μέτωπο, οπότε κρίνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να το ψηφίσουν» εξηγεί ο DJ Kiddy Smiles που παίζει μουσική σε ένα τοπικό γκέι μπαρ. «Η Λεπέν έχει δείξει ένα πολύ έξυπνο πρόσωπο, υποστηρίζοντας ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι στόχος των Μουσουλμάνων. Δεν θεωρώ ότι αντιπαθεί τους γκέι, απλώς λέει στους ανθρώπους αυτά που θέλουν να ακούσουν. Δεν με νοιάζει αν τελικά θα απαγορέψει τους γκέι γάμους, και μόνο το γεγονός ότι το υπόσχεται την κάνει πολύ επικίνδυνη».

Με πληροφορίες από το BBC.

Lgbtqi+
14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Marina Summers γράφει ιστορία ως η πρώτη τρανς γυναίκα που θα παρουσιάσει το Miss Universe Philippines

Διεθνή / Η Marina Summers γράφει ιστορία ως η πρώτη τρανς γυναίκα που θα παρουσιάσει το Miss Universe Philippines

Η σταρ του Drag Race θα παρουσιάσει την τελετή στέψης του Miss Universe Philippines στις 2 Μαΐου, επιστρέφοντας στη σκηνή όπου το 2024 είχε γίνει η πρώτη drag queen που εμφανίστηκε στον θεσμό.
THE LIFO TEAM
Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι, διόρισε τη Σον(τά) Σμιθ-Κρουζ στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τα δημοτικά αρχεία της πόλης, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη και η πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.
THE LIFO TEAM
Στις ΗΠΑ εξετάζουν ειδική σήμανση για τρανς θέματα στην παιδική τηλεόραση

Ειδήσεις / Στις ΗΠΑ εξετάζουν ειδική σήμανση για τρανς θέματα στην παιδική τηλεόραση

Η FCC άνοιξε δημόσια διαδικασία για το αν οι τηλεοπτικές σημάνσεις πρέπει να ενημερώνουν ειδικά τους γονείς όταν παιδικά προγράμματα περιλαμβάνουν θέματα ταυτότητας φύλου. LGBTQ+ οργανώσεις προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να μετατρέψει την queer εκπροσώπηση σε περιεχόμενο υπό επιτήρηση.
THE LIFO TEAM
Από app της επιθυμίας σε app της ισχύος: το Grindr μπαίνει στον κόσμο του Τραμπ

Τech & Science / Από app της επιθυμίας σε app της ισχύος: το Grindr μπαίνει στον κόσμο του Τραμπ

Το Grindr δεν είναι πια μόνο μια εφαρμογή γνωριμιών: επενδύει σε λόμπινγκ, αποκτά δικό του μηχανισμό επιρροής στην Ουάσινγκτον και πλησιάζει όλο και περισσότερο έναν πολιτικό κόσμο που έχει ήδη επιστρέψει εχθρικός απέναντι στα LGBTQ+ δικαιώματα.
THE LIFO TEAM
Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ άνοιξε ξανά το μέτωπο για τα τρανς δικαιώματα στη Βρετανία

Ειδήσεις / Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ άνοιξε ξανά το μέτωπο για τα τρανς δικαιώματα στη Βρετανία

Εναν χρόνο μετά την απόφαση του βρετανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου για τον ορισμό της "γυναίκας" στο Equality Act, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ επανήλθε στη δημόσια σύγκρουση γύρω από το φύλο για ακόμη μια φορά.
THE LIFO TEAM
Η Μέριλ Στριπ λέει ότι χωρίς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα "δεν θα είχαμε τίποτα"

Πολιτισμός / Η Μέριλ Στριπ λέει ότι χωρίς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα "δεν θα είχαμε τίποτα"

Λίγες μέρες πριν από την πρεμιέρα του Ο Διάβολος Φοράει Prada 2, η Μέριλ Στριπ είπε ανοιχτά αυτό που το queer κοινό ήξερε εδώ και χρόνια: ότι η Μιράντα Πρίστλι και ο κόσμος της ταινίας δεν θα είχαν την ίδια ζωή χωρίς αυτό.
THE LIFO TEAM
Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
«Queer καλλιστεία το 1929 μόνο η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να κάνει»

Βιβλίο / «Queer καλλιστεία το 1929 μόνο η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να κάνει»

Στο βιβλίο του «Καλλιστεία» ο Μανώλης Μελισσάρης περιγράφει πώς μια παρέα queer ανδρών έκανε στη συμπρωτεύουσα το 1929 τον δικό της διαγωνισμό ομορφιάς, παράλληλα με τον πρώτο «επίσημο», αναβιώνοντας ταυτόχρονα μια ολόκληρη εποχή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Elliot Page θα προλογίσει trans και non-binary παραγωγή του As You Like It στο Λονδίνο

Πολιτισμός / Ο Elliot Page θα προλογίσει trans και non-binary παραγωγή του Σαίξπηρ στο Λονδίνο

Το As You Like It θα παρουσιαστεί στο The Space Theatre από τις 22 έως τις 24 Ιουλίου 2026, ενώ η ομάδα ετοιμάζει και το Twelfth Night στη Βαρκελώνη την 1η Αυγούστου, στην πρώτη της εμφάνιση εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.
THE LIFO TEAM
Ο διαχρονικά επίκαιρος «γιoς της απώλειας»

Βιβλίο / Νίκος Βέλμος: Ο διαχρονικά επίκαιρος «γιoς της απωλείας»

Εκατό χρόνια κλείνουν φέτος από την κυκλοφορία του περιοδικού «Φραγκέλιο» που ίδρυσε ο λογοτέχνης, ηθοποιός, ζωγράφος, εκδότης, γκαλερίστας και κοινωνικός επαναστάτης Νίκος Βέλμος, μια παραγνωρισμένη πλην όμως πολυσχιδής, μποέμικη και άκρως επιδραστική προσωπικότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το Homme FC ξαναγράφει τι μπορεί να είναι μια ποδοσφαιρική ομάδα στο queer Λονδίνο

Διεθνή / Ενα transmasc football club στο Λονδίνο φτιάχνει κάτι πολύ μεγαλύτερο από ομάδα

Ξεκινώντας ως ένα χαλαρό transmasc πεντάρι στο ανατολικό Λονδίνο, το Homme FC εξελίχθηκε γρήγορα σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από ποδοσφαιρική ομάδα. Σήμερα λειτουργεί ως κοινότητα, καλλιτεχνικό project και χώρος φροντίδας, προτείνοντας έναν διαφορετικό τρόπο συλλογικής ζωής μέσα στο queer αθλητικό τοπίο της πόλης.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Βουλή της Σενεγάλης ψήφισε αυστηρότερο νόμο κατά των ομόφυλων σχέσεων

Διεθνή / Η Βουλή της Σενεγάλης αυστηροποιεί τις διώξεις ομοφυλοφίλων: «Δεν είναι της κουλτούρας μας»

Η Βουλή της Σενεγάλης ενέκρινε νομοσχέδιο που αυξάνει στα 10 χρόνια τη μέγιστη ποινή για ομόφυλες σχέσεις και προβλέπει κυρώσεις και για την προώθηση ή χρηματοδότησή τους.
THE LIFO TEAM

σχόλια

8 σχόλια
Πριν αρχίσουμε για άλλη μια φόρα να κατηγορούμε για όλα τα κεντροαριστερά και προοδευτικά κόμματα, ας θυμηθούμε ότι ήταν η κυβέρνηση Ολλάντ που νομιμοποίησε τον γάμο ατόμων του ίδιου φύλου στη Γαλλία, πάρα τις μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν από ακροδεξιές και δεξιές οργανώσεις.
Οι χριστιανικες χώρες της Αφρικής (Αιθιοπία, Κένυα, Τανζανία, Νιγηρία κτλ) και της Μέσης Ανατολής(Λίβανος κτλ) και της Ασίας (Φιλιππίνες κτλ) απαγορεύουν επίσης την ομοφυλοφιλία και καταδιώκουν τους γκέι! Η δε Ρωσία ανεπίσημα βασανίζει τους γκέι! Οπότε μην λέμε ότι μόνο στις ισλαμικές χώρες οι γκέι σταυρώνονται!
Ανάμεσα στους πρόσφυγες από την Μέση Ανατολή ένα 30-35% είναι χριστιανοί. Υπάρχουν και χριστιανοί από την μέση Ανατολή. Και η ομάδα που ανηκω οι Κόπτες Χριστιανοί της Αιγύπτου είναι μία τέτοια ομάδα. Αναμφίβολα οι χριστιανοί προσφυγες από τη μέση Ανατολή είναι εξίσου συντηρητικοί με τους μουσουλμάνους πρόσφυγες(και καλά κάνουν κατ εμέ). Αλλά δεν προσπαθούν να σκοτώσουν κόσμο. Ούτε οι μουσουλμάνοι οι πιο πολλοί σκοτώνουν κόσμο!Χριστιανοί-μουσουλμανοι της Μέσης Ανατολής έχουμε κοινή αντίληψη της παρηκμασμένης ηθικά Δύσης και θα ασκουμε κριτική σε αυτήν. Αλλά μια μικρή μειοψηφία μόνο παίρνει τα Καλάζνικοφ!
Δηλαδή άμα όλοι οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί της Μ. Ανατολής δεν είχαν κοινή αντίληψη της παρηκμασμένης ηθικά Δύσης, τι θα συνέβαινε; Θα μετακόμιζαν όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, στην ηθικά ακμάζουσα Δύση;Γιατί παρηκμασμένη-ξεπαρηκμασμένη μια χαρά βολεύει...
«Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν για τους κομμουνιστές δεν φώναξα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής.Όταν κατεδίωξαν τους τσιγγάνους, ούτε τότε φώναξα, γιατί δεν ήμουν τσιγγάνος.Όταν έκλεισαν το στόμα των Ρωμαιοκαθολικών που αντιτάσσονταν στο φασισμό, δεν έκανα τίποτα γιατί δεν ήμουν καθολικός.Μετά ήρθαν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να αντισταθεί μαζί μου»B. Brecht
Ο Μακρόν, ο κύριος αντίπαλος της Λεπέν, δήλωσε, την επαύριο της τελευταίας τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι,πως η τρομοκρατία θα είναι μέρος της καθημερινής ζωής της Γαλλίας για τα επόμενα χρόνια. Βέβαια δεν είπε τίποτα για την πηγή αυτής της τρομοκρατίας.Το περίεργο είναι πως οι ομοφυλόφιλοι στη Γαλλία- ειδικά οι ομοφυλόφιλοι- δεν ψηφίζουν όλοι Λεπέν.
αγαπητό βλαχάκι ακριβώς αυτές οι νοοτροπίες είναι που ωθούν περισσότερους ανθρώπους προς λύσεις τύπου "Λεπέν" και "Τράμπ". Επειδή ακριβώς είναι ταμπού να εκφράσει κάποιος τους προβληματισμούς του για την ολοένα και αυξανόμενη επιρροή των μουσουλμάνων στην δυτική κοινωνία (ειδικά σε χώρες όπως η Γαλλία) γιατί θα θεωρηθεί εθνίκη, ακροδεξιός, φασίστας, ρατσιστής. Αν δεν ακουστούν και δεν συζητηθούν χωρίς χαρακτηρισμούς αυτοί οι προβληματισμοί τότε οι προτεινόμενες λύσεις δεν θα είναι μετριοπαθής αλλά ακραίες (Λεπέν και μη χειρότερα). Το ότι κάποιοι γκέι προτιμάνε την Λεπέν δεν τους καθιστά απαραίτητα εθνίκια, ούτε είναι επιστημονικό ζήτημα όπως έγραψε κάποιος πάνω. Επιλέγουν το μικρότερο κακό όπως αυτοί το αντιλαμβάνονται
@ Double HelixΤο ότι κάποιοι γκέι προτιμάνε την Λεπέν δεν τους καθιστά απαραίτητα εθνίκια αλλά επιλέγουν να κοιτούν μόνο τον κώλο τους, όπως αυτοί το αντιλαμβάνονται.[Πάντως, ξάδελφε, σε εκτιμώ για την ευγένειά σου, no pun intended]οver and out
Όντως ένα gay εθνίκι είναι χειρότερο γιατί σε αντίθεση με το straight εθνίκι γνωρίζει πως είναι να σε μισεί ένας θυμωμένος όχλος επειδή ανήκεις σε μια μειονότητα και παρ'όλα αυτά επιλέγει εν γνώση του να συμμετέχει σε έναν τέτοιο.