Νίκησε, αλλά χωρίς να θριαμβεύσει ο Ταγίπ Ερντογάν στο ιστορικό τουρκικό δημοψήφισμα αφού το «ναι» φαίνεται να επικρατεί επικράτησε οριακά έναντι του «όχι» με ποσοστό λίγο πάνω από το 51% (σ.σ. την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το ποσοστό του «ναι» ανερχόταν στο 51,34% με καταγεγραμμένο το 99% των ψήφων).

 

Και παρότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την εκχώρηση των υπερεξουσιών που θα τον καταστήσουν πανίσχυρο, το ποσοστό του «όχι» αφήνει τον Ερντογάν φανερά αποδυναμωμένο, ενώ το αποτέλεσμα φέρνει στην επιφάνεια και έναν διχασμό που μοιάζει να υποβόσκει στο υπόστρωμα της τουρκικής κοινωνίας.

 

Τα πανηγύρια των υποστηρικτών του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα δεν έχουν τον παλμό που θα ήθελε ο Ερντογάν, ούτε και τη μαζική συμμετοχή που θα τον ικανοποιούσε.

 

Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, ο οποίος ανέφερε πως το στρατόπεδο του «ναι» δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο σημερινό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

 

Οι αρχικές προβλέψεις για θρίαμβο Ερντογάν και η μείωση της διαφοράς

 

Τα πρώτα αποτελέσματα μετά το κλείσιμο των καλπών στις οποίες έσπευσαν σχεδόν 54 εκατ. άνθρωποι έκανα λόγο για θρίαμβο Ερντογάν, με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV (σ.σ. και καταγεγραμμένο το 24% των ψήφων μέχρι εκείνη την ώρα), να δίνει προβάδισμα του «ναι» με ποσοστό 63%.

 

Ωστόσο, με την ενσωμάτωση όλο και περισσότερων εκλογικών τμημάτων, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, η διαφορά άρχισε να μειώνεται αισθητά, οδηγώντας σε εκλογικό θρίλερ και οριακή επικράτηση του «ναι».

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή», το «ναι» συγκέντρωσε υψηλά ποσοστά στις κεντρικές και πιο φτωχές περιοχές της χώρας, ενώ το «όχι» κυριάρχησε στο νοτιοανατολικό τμήμα και στις παράκτιες και πιο ανεπτυγμένες περιοχές και ειδικότερα στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την Σμύρνη όπου το «όχι» μοιάζει να κερδίζει έστω και οριακά.

 

Στην πρωτεύουσα Άγκυρα, με καταγεγραμμένο το 94% των ψήφων, το «όχι» προηγείται οριακά με 50.14%, ενώ το «ναι» βρίσκεται στο 49.86%.

 

Το ίδιο συμβαίνει και στην Κωνσταντινούπολη που το «όχι» κερδίζει με 50,91% έναντι 49,09% που συγκεντρώνει το «ναι».

 

Καταγγελίες της αντιπολίτευσης για παράνομες ενέργειες

 

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή η εφορευτική επιτροπή να κάνει δεκτά ως έγκυρες ψήφους ασφράγιστα ψηφοδέλτια προκάλεσε «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος.

 

«Η Ανώτερη Εφορευτική Επιτροπή απέτυχε καθώς επέτρεψε να διαπραχθεί απάτη στο δημοψήφισμα» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Μπουλέντ Τεζτζάν σε δημοσιογράφους έξω από τα κεντρικά γραφεία του CHP στην Άγκυρα.

 

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό η ηγεσία του CHP, το κόμμα θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση.

 

Την ίδια ώρα, το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP γνωστοποίησε στο Twitter ότι θα ζητήσει και αυτό την επανακαταμέτρηση των ψήφων που προήλθαν από τα «δύο τρίτα» των καλπών.