ΓΚΑΛΟΠ: Ναι ή Όχι στην νομιμοποίηση του ελεύθερου κάμπινγκ;

ΓΚΑΛΟΠ: Ναι ή Όχι στην νομιμοποίηση του ελεύθερου κάμπινγκ; Facebook Twitter
40

Την νομιμοποίηση του ελεύθερου κάμπινγκ ζητούν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Σταύρο Κοντονή και Πάνο Σκουρλέτη συνολικά 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνουν, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (άμεση αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον, αυτοοργάνωση, συμβίωση) ανταποκρίνονται στις σωματικές, ψυχικές και πνευματικές ανάγκες πολλών ατόμων, που αδυνατούν να τις καλύψουν με την καθολική απαγόρευσή του, γεγονός που μεταφράζεται σε «στέρηση του συνταγματικού δικαιώματος ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους». 

Από τη μία, οι 38 βουλευτές υποστηρίζουν πως «δεν πρέπει να στερούνται οι πολίτες το δικαίωμα στην ανεμπόδιστη και οικονομικά ανέξοδη δυνατότητα διακοπών, ανάπαυσης, αναψυχής και απόλαυσης της φύσης, μέσω της ελεύθερης κατασκήνωσης» και ζητούν να καταργηθούν οι διατάξεις περί απαγόρευσης της ελεύθερης κατασκήνωσης και να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο οριοθέτησής της.

  

Από την άλλη διάβασα μόλις και το εξής σχόλιο: «Ρωτούν λες και δεν ξέρουν το επίπεδο του νεοέλληνα: για να μας πουν οι 38, πόσοι από τους ελεύθερους κατασκηνωτές θα μαζέψουν τα σκουπίδια τους πριν εγκαταλείψουν την κατασκήνωση; Ποιος εγγυάται ότι δεν θα βάλουν φωτιά στα δάση; Φαντάζεστε τι έχει να γίνει έτσι και μαθευτεί στα εξωτερικά ότι στην Ελλάδα κατασκηνώνεις όπου θέλεις; Ένας απέραντος σκουπιδότοπος και καμμένη γη. Και ΦΠΑ δεν πρόκειται να εισπράξετε...»

Πείτε μας κι εσείς τη γνώμη σας στα σχόλια και αν θέλετε ψηφίστε στο (πρόχειρο) γκάλοπ μας. 

.

.

Mικροπράγματα
40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

16 σχόλια
Διαφωνώ σαφώς με την απελευθέρωση του κάμπινγκ. Για λόγους οικονομικούς, περιβάλλοντος, αισθητικής. Τα οργανωμένα κάμπινγκ ανά την επικράτεια τι θα κάνουν; Πώς θα εργαστούν; Από την άλλη μεριά, ήδη το κάμπινγκ είναι ελεύθερο, λόγω ελληνάδικης νοοτροπίας, αλλά κάπως ελεγχόμενο. Φαντάζομαι τι έχει να γίνει, μόνο που προτάθηκε αυτή η κουφή πρόταση... Άλλωστε και οι ξένοι τείνουν να θεωρούν την Ελλάδα σκορποχώρι, γιατί τους διαβρώσαμε τις συνειδήσεις. Έχω δει με τα μάτια μου τροχόσπιτο με πινακίδες Μονάχου Γερμανίας να αδειάζει χημική τουαλέτα πάνω στην άσφαλτο! Έχω δει τι γίνεται στην περιοχή μου με το ελεύθερο κάμπινγκ. Μαζί με αυτό έρχονται και οι πωλητές καλαμποκιού, σουβλακιού κ. α. και το δάσος γίνεται παζάρι. Δεν έχεις πού να πατήσεις. Θέλεις επαφή με τη φύση; Πού; Στα πιο τουριστικά μέρη;! Κοροϊδευόμαστε!!!
Όχι, κατηγορηματικά. Δε θέλω πραγματικά να δω κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας να γίνεται σαν την Ικαρία. Δε θέλω να πάω στην Ικαρία, μόνο & μόνο γιατί βλέπω ποια άτομα πάνε εκεί, αναγκασμένος να τους ανέχομαι μέχρι να φτάσω Σάμο ή Πειραιά.
Μη νομίζεις, αμοιβαία είναι τα συναισθήματα. Κι αυτοί μπορεί να μην θέλουν να πάνε στη Σάμο επειδή βλέπουν ποια άτομα πάνε εκεί, κι από πάνω είναι αναγκασμένοι να ανέχονται εσένα μέχρι να φτάσουν Ικαρία. Έτσι πάνε αυτά...
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ CAMPINGS ΩΣΤΕ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΕΞΑΣΚΕΙ ΤΟ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ!!!!!!(και να βολέψουμε κανένα 《δικό μας 》παιδί βεβαίως βεβαίως)...
Εννοείται ότι δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός στην κατασκήνωση.Τα όποια προβλήματα δημιουργούνται, έχουν να κάνουν με το επίπεδο του λαού μας,όχι με την δραστηριότητα αυτή καθ'αυτή.Το ότι για παράδειγμα οι Καβουρότρυπες στην Χαλκιδική από την καλύτερη παραλία έχουν καταντήσει μια παράλια χωματερή ευθύνονται αποκλειστικά οι κατασκηνωτές,όχι η ανάγκη για ελεύθερο κάμπιγκ.
Με ζάλισες! Τα μεταξωτά βρακιά αγαπητέ, θέλουν και επιδέξιους... πωπούς! Αν δεν είσαι ικανός για οδήγηση, δεν σου δίνουν δίπλωμα. Αν ένας λαός -έστω εξαιτίας μιας μικρής μερίδας του- δεν μπορεί να διατηρήσει το περιβάλλον του ανθρώπινο, τότε απλά δεν επιτρέπεις το ελεύθερο κάμπινγκ, μέχρι αυτό να αλλάξει. Παρόμοια, για να απαντήσω και στην ξανθούλα πιο πάνω, σκίζεις τον πωπούλη ΚΑΙ του τυπά που κάνει τα ίδια και σε οργανωμένη/νόμιμη τουριστική εγκατάσταση.
''Αν ένας λαός -έστω εξαιτίας μιας μικρής μερίδας του- δεν μπορεί να διατηρήσει το περιβάλλον του ανθρώπινο, τότε απλά δεν επιτρέπεις το ελεύθερο κάμπινγκ, μέχρι αυτό να αλλάξει.''Φίλε μου, δεν είναι λογική αυτή, να απαγορεύεις στους πολλούς να κάνουν κάτι επειδή μια μικρή μερίδα τα κάνει σκατά. Αν ήταν έτσι θα έπρεπε να απαγορευτούν δια ροπάλου τα αμάξια, οι πολεμικές τέχνες, το αλκοόλ, οι ατσάλινοι σιδερολοστοί του μισού μέτρου, οι κλειδαράδες, οι μπάτσοι, τα κουζινομάχαιρα, η ιατρική, η νομική κλπ κλπ, μέχρι να αλλάξει κάτι στη χρήση τους από εκείνη τη μικρή μερίδα ανθρώπων που δεν συμπεριφέρεται σωστά. Ε, πώς θα γίνει, έτσι θα το πάμε; Δεν θα μείνει τίποτα στο τέλος που να επιτρέπεται.
Δεν είναι καθόλου έτσι! Και δεν είναι και θέμα μερίδων, ή ποσοστών. Είναι ΠΑΝΤΑ θέμα αποτελέσματος! Εξ αυτού κρίνονται τα πάντα. Στο 3χρονο σου που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, απαγορεύεις και τα κουζινομάχαιρα, ναι! Αν το αποτέλεσμα ήταν εξίσου επίφοβο ή κακό θα τα απαγόρευες και σε ενήλικες. Και ας μην τρελαινόμαστε, δεν αποτελεί η ελεύθερη κατασκήνωση κάποιου είδους αυτονόητης και εύλογης ατομικής ελευθερίας, ούτε "αναγκαίου κακού" (σαν πχ τα αυτοκίνητα και τα θύματά τους) για να μιλάμε με αυτούς τους όρους και να κάνουμε τέτοιες άτοπες συγκρίσεις! Καταπάτηση (έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα) κοινόχρηστης περιουσίας, προς ιδίον όφελος είναι.
Προφανώς και είναι θέμα αποτελέσματος, και επομένως θα έπρεπε να κατανοείς ότι αυτό κάνει τον ισχυρισμό σου ακόμα πιο αδύναμο. Γιατί το αποτέλεσμα όπως ξέρεις λέει ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις ζημιές που προκαλεί το ελεύθερο κάμπινγκ. Για το μικρό χωριό που ξεκληρίζεται κάθε χρόνο από τους οδηγούς που προκαλούν τρακαρίσματα υπάρχουν στοιχεία. Για τα αυθαίρετα δωμάτια και τα μπαράκια των οποίων οι ιδιοκτήτες καταπατούν τις παραλίες υπάρχουν στοιχεία. Για το ελεύθερο κάμπινγκ όχι. Άρα, με βάση ποια δυσμενή αποτελέσματα προτείνεις να απαγορευτεί; Θέλω να πω, αν θέλουμε να μιλάμε σοβαρά, τότε δεν θα βασιστούμε σε αυτό που λες εσύ κι εγώ, αλλά σε κάποιο πιο επίσημο στοιχείο. Ε, αυτό το επίσημο στοιχείο δεν υπάρχει καν. Τόσο κακό έχει κάνει το ελεύθερο κάμπινγκ όλα αυτά τα χρόνια, που δεν βρέθηκε ένας οργανισμός να ασχοληθεί με τις ζημιές που προκαλεί. Η απόδειξη της αστοχίας στο σκεπτικό σου προκύπτει κι αντιστρόφως, δηλαδή αν θεωρήσουμε ότι έχεις δίκιο. Και άντε λοιπόν και το απαγορεύσαμε το ελεύθερο μια και καλή. Φαντάζομαι δεν πιστεύεις ότι μετά από αυτό ξαφνικά σαν λαός θα μπορούμε να κρατάμε το περιβάλλον μας ανθρώπινο. Οπότε; Τώρα που βγάλαμε τους ελεύθερους κάμπερς έξω από το κάδρο, ποιοι μένουν να βρωμίζουν τις παραλίες; Εκείνοι που πάνε διακοπές σε δωμάτιο. Άρα, βάση πάντα του αποτελέσματος, και σε συνδυασμό με το σκεπτικό σου ότι αν κάτι δεν λειτουργεί το απαγορεύουμε, τι προτείνεις να απαγορευτεί μετά; Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή η επίσκεψη στην παραλία;peace
Αλήθεια ρε φίλε Clan, τι ηλικία έχεις? Γιατί δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ενήλικο άτομο προβάλει επιχειρήματα νηπιαγωγείου του τύπου "δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να τεκμηριώνουν τη ζημιά του ελεύθερου κάμπινγκ", ή το ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν άτομα που μολύνουν, ή καίνε δάση από αμέλεια και χωρίς να είναι ελεύθεροι. Σπάει κόκκαλα αυτή η λογική. Επειδή υπάρχουν και άλλοι που μολύνουν, να μην απαγορεύσουμε και αυτούς που το κάνουν κατά κόρον.Αν τώρα δεν πιστεύεις το τελευταίο, έλα να σε πιάσω από το χεράκι, να πάμε μια βόλτα Σεπτέμβρη στις Καβουρότρυπες, στην Πρώτη Ολυμπιάδας και σε αρκετά μέρη ακόμα που ΄έχει μονίμως ελεύθερους κάμπερς να σιχαθείς που είσαι άνθρωπος. Και ας πάμε μετά σε όποια άλλη παραλία (ΕΙΔΙΚΑ οργανωμένη) θέλεις και να κάνουμε συγκριση. Αλλά μάλλον δεν θα είναι επίσημα στοιχεία, ε?
Εδώ και κάποιον καιρό, όποτε βλέπω έναν άνθρωπο να δηλώνει ότι η αναζήτηση επίσημων στοιχείων για το Χ ζήτημα αποτελεί δείγμα παιδιάστικης συμπεριφοράς, σταματάω τη συζήτηση μαζί του.Να 'σαι καλά.
Σε ρώτησα για την ηλικία σου και το θεώρησες απαξιωτική έκφραση εκ μέρους μου. Το ότι η παρατήρηση δείχνει ότι τα μέρη που φιλοξενούν ελευθερους καμπερς είναι χαβούζα δεν σου λέει εσένα κάτι, μόνο και μόνο γιατί δεν υπάρχουν "επίσημα στοιχεία". Και δεν είναι παιδιάστικο επιχείρημα αυτό... Οκ, μεγάλε καλά το πας...
Νέο κάλεσμα ΕΟΤ.Άπλυτοι όλου του κόσμου ελάτε στην Ελλάδα.Την χώρα που όλα επιτρέπονται.Πέρυσι κάνετε κατασκήνωση στο ΑΠΘ και τα κάνατε όλα Σκ@τά φέτος παντού.Βέβαια υπάρχουν και ελάχιστοι που είναι συνειδητοποιημένοι με το ελεύθερο κάμπινγκ και δεν αφήνουν πίσω ούτε γόπα, αλλά οι περισσότεροι φέρονται σαν Έλληνες και εκεί.Στο κουφονησι ας πούμε κάποιοι είχαν κάνει κατάληψη στο μοναδικό δέντρο του νησιού απλώνοντας εόρες, ψηστιέρες, ψάθες, κιλίμια και αφήνοντας τους άλλους να καούν .Στη Λευκάδα στα πευκούλια έρχονται και στήνουν μια σκηνή το Μάρτιο στη καλύτερη σκιά για να πάνε τον Αύγουστο -όπως κάνουν με τις καρέκλες στις θέσεις παρκινγκ έξω από το σπίτι τους.Όταν αποκτήσουμε κουλτούρα ανθρώπου και όχι καφρου και νόμους που μέχρι να αλλάξουν θα εφαρμόζονται το συζητάμε πάλι.
Τόσες βλακείες μαζεμένες είχα καιρό να διαβάσω σε σχόλια. Μπράβο, πείτε μερικές ακόμα γνώμες για τους όρους με τους οποίους πρέπει να γίνεται το ελεύθερο κάμπινγκ. Είναι φανερό ότι είστε μεγάλοι γνώστες του ζητήματος. Άκου εκεί να ενημερώσω πρώτα τον κατάλληλο φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης για το αν θα στήσω τη σκηνή μου!!!
Να τος ο Ελληνάρας, θέλει να κρυφτεί κι η χαρά δεν τον αφήνει! Σιγά μην του πει οποιοσδήποτε που θα στήσει τη σκηνή ΤΟΥ , που θα χ€σει και που θα πετάξει τα σκουπίδια του!! Όπου θέλει!!! Δικιά του η παραλία!
Κλαίγεται ο καθενας για τα σκουπίδια που οι περισσότεροι που κανουν κάμπινγκ δεν αφήνουν σκουπιδια γτ σεβονται τη φυση αλλα η καθε οικογένεια τα σ/κ που παρατάει πάνες, μπουκάλια, φαγητά, γόπες κλπ να καταλήγει η παραλια σκουπιδότοπος δεν τκ θυμάται κανείς γτ αυτοι πληρώνουν ξενοδοχείο... Οσοι κλαίγονται ειναι για τα λεφτά που υποθετουν πως θα χάσουν από το κάμπινγκ, αυτοι που κανουν κάμπινγκ θα το κάνουν ειτε ειναι νόμιμο ειτε όχι, κ αυτοι που θέλουν πολυτέλεια πανε σε ξενοδοχείο ειναι τι αρέσει στον καθένα... Τωρα για τις φωτιές ναι οκ να απαγορευτούν σε δάση ακομα κ απο τα ατομα που κανουν κάμπινγκ
Το θέμα είναι οτι μαζί με τα τσαντήρια και τα τσουμπλέκια τους, οι περισσότεροι έχουν την τάση να "απλώνονται" και να συμπεριφέρονται λες κι ολόκληρη η παραλία τους ανήκει.
Γιατί όχι, άλλωστε φημιζόμαστε για τον σεβασμό μας στο περιβάλλον (not). Σε περιοχή που πηγαίνω συχνά, έχει κάθε καλοκαίρι ελεύθερους κατασκηνωτές, εδώ και πολλά χρόνια. Δε χαίρομαι καθόλου που βλέπω συνέχεια αυτά που αφήνουν πίσω τους στο άλλοτε παρθένο δάσος.
>Από την άλλη διάβασα μόλις και το εξής σχόλιο: «Ρωτούν λες και δεν ξέρουν το επίπεδο του νεοέλληνα: για να μας πουν οι 38, πόσοι από τους ελεύθερους κατασκηνωτές θα μαζέψουν τα σκουπίδια τους πριν εγκαταλείψουν την κατασκήνωση; Ποιος εγγυάται ότι δεν θα βάλουν φωτιά στα δάση; Φαντάζεστε τι έχει να γίνει έτσι και μαθευτεί στα εξωτερικά ότι στην Ελλάδα κατασκηνώνεις όπου θέλεις; Ένας απέραντος σκουπιδότοπος και καμμένη γη. Και ΦΠΑ δεν πρόκειται να εισπράξετε...»... και είπατε να κάνετε αυτό το σχόλιο ενός μειονεκτικού νεοέλληνα, απέραντου στερεοτυπισμού για τον ίδιο τον εαυτό του και ολίγον ανησυχίας για το ότι δεν θα μπορούν πια οι ξενοδόχοι να εκμεταλλεύονται χρηματικά την τεχνητή αυτή απαγόρευση, αυθαίρετα το «άλλο άκρο». Μπράβο σας.
Με ξετρελένει η λογική ότι δεν πρέπει να επιτραπεί το ελεύθερο κάμπινγκ γιατί οι παραλίες θα βρωμίσουν και ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει. Υποθέτω σε σχέση με τώρα που όλες λάμπουν χωρίς σκουπίδια γιατί όλοι ακολουθούμε τους κανόνες ενάντια στη φυσική ρύπανση. Με αυτή τη λογική γιατί να μην κάνουμε παράνομα και τα σπίτια, αφού ένας σκασμός κόσμος χτίζει αυθαίρετα. Δεν πιστεύω πως η παρούσα κυβέρνηση μπορεί πράγματι να ορίσει λειτουργικούς, βιώσιμους κανόνες για το ελεύθερο κάμπινγκ, κανόνες που κατ' αρχήν να μπορεί η ίδια να ακολουθήσει. Αλλά με θλίβει το γεγονός πως δε θέλουμε καν να το προσπαθήσουμε. Αρκούμαστε να βρίζουμε ο ένας τον άλλο ως άξεστους και βρωμιάρηδες.
Εμένα με ξετρελαίνει ακόμα περισσότερο, οτι στο πολλ η πλειοψηφία υποστηρίζει την νομιμοποίηση, αλλά πιστεύει ταυτόχρονα ότι θα γίνουν και όλα πουτ...α!! Δώσε πόνο Σόϊμπλε!!
Ψηφισα "άλλο". Έχω κάνει πολύ "ελευθερο" camping στη ζωή μου στα πλαίσια του προσκοπισμού. Για να κατασκηνώσουν οπουδήποτε οι πρόσκοποι, παίρνουν άδεια από τις τοπικές αρχές, καθώς και άδεια για να ανάβουν φωτιά επίσης έχουν διαδικασίες για τα σκουπίδια τους και...τα οργανικά απορρίματα. Οπότε οι δήμοι μπορούν (και θα πρεπε) να έχουν τη δυνατότητα να παραχωρήσουν ανάλογες άδειες σε κατασκηνωτές καταγράφοντας τα στοιχεία τους και ελεγχοντας μετά την αποχώρησή τους. Επίσης οριοθετώντας συγκεκριμένες περιοχες που να επιτρέπεται το camping ωστε να μην κατασκηνώνεις όπου νάναι και να υπάρχουν κάποιες υποδομές (ψησταριές χημικές τουαλέτες κάδοι κλπ). Χρειάζεται λίγο πιο αυστηρός έλεγχος ειδικά στην αρχή και μερικά τσουχτερά πρόστιμα στους "έλα μωρε" αλλά νομίζω ότι μπορεί να πετύχει. Και οι κατασκηνωτές ακόμα και του ελεύθερου camping αφήνουν χρηματα στις τοπικές κοινωνίες (Όλοι πρέπει να φάνε).
το επίπεδο του Έλληνα που αναφέρει το σχόλιο αφορά σε όλους τους Έλληνες, είτε μένουν σε δωμάτιο είτε σε σκηνή. Τώρα ως προς το ΦΠΑ το εισπράττει μόνο από τα κορόιδα που κόβουν αποδείξεις. Πολλοί ξενοδόχοι συνδέουν το POS τους με τράπεζα του εξωτερικού και ουσιαστικά κλέβουν το ΦΠΑ από τους πελάτες τους.Όλοι χωράμε, τόσα χιλιόμετρα παραλία έχουμε. Γιατί να μην περάσουμε όλοι καλά;
Υπό όρους ναι, αλλά θα πρέπει να υπάρχει διαχείριση, υποψιάζομαι ότι σε όλες τις κυκλάδες θα γεμίσει ο τόπος σκηνές και υποθέτω πως κάποιοι μυστήριοι θα υπάρχουν με διεστραμένη την έννοια του ελεύθερου κάμπινγκ( του τύπου , η γη ανήκει σε όλους κλπ κλπ). Όσο για τις ζημιές στην ελληνική φύση , όλα σχετικά είναι, εμείς θα είμαστε χειρότεροι από τον κάθε ταλαίπωρο επίσκεπτη της χώρας μας και τους προαναφερόμενους μυστήριους. Και κακά τα ψέματα δεν νομίζω να δέχεται την ίδια πίεση μία παραλία στις κυκλαδες με μία παραλία στο Λεωνίδιο ή στην Αγία Μαρίνα Φθιώτιδας και στην παραλία Οφρυνίου, με ότι αυτό συνεπάγεται με τις υποδομές υγιεινής που ενδεχομένως να χρειάζονται. Και να το εξαντλήσω εντελώς πόσο θα μας ενθουσιαζε αν είχαμε ελεύθερο κάμπινγκ στα λιβάδια με παιόνιες στον Παρνασσό, με τουλίπες στην Χίο και Κρήτη ή κάμπινγκ κοντά σε υδροβιότοπους με σπάνια αναπαραγώμενα είδη πανίδας. Με μία σημείωση , όχι πως χωρίς το ελεύθερο καμπινγκ το φυσικό περιβάλλον ευημερεί, αλλά είναι το κερασάκι στην τούρτα.
Αγαπητό βλαχάκι ενδεχομένως να ήταν πολύ ωραίο αυτό που ποστάρεις αλλά στην Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει. Όσοι έχουν πάει (φαντάζομαι ότι έχεις κάνει, το ίδιο και εγώ) γνωρίζουν ότι το ελεύθερο κάμπινγκ είναι η ένοχη απόλαυση του καλοκαιριού γίνεται σε αρκετές περιοχές με την ανοχή της τοπικής κοινωνίας και η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Μαζί με τους συνειδητοποιημένους campers μαζεύεται και κάθε καρυδιάς καρύδι που δεν διστάζει να πετάξει σκουπίδια (και να αφοδεύσει όπου βρει), να ανάψει φωτιά να κόψει ξύλα να στήσει καταχρηστικά σκηνή ακόμα και αν δεν βρίσκεται εκεί. Χώρια που θα είναι έρμαιο εκμετάλλευσης από ξύπνιους που θα φτιάξουν παράνομες καντίνες (με χρέωση στην φόρτηση κινητού, χρήση τουαλέτας κ.α.). Φαντάσου αν υπάρχει και νομιμοποίηση για να μαζεύεται όλος αυτός ο κόσμος εκεί, θα γίνει το αδιαχώρητο, οι μακρυχέριδες θα κάνουν γλέντι χώρια που στο τέλος θα γίνουν και φασαρίες μιας και δεν θα υπάρχει κάποιος για να ορίσει και να επιβάλει τους κανόνες. Μην αφήνετε τις ρομαντικές ιδέες που έχετε να θολώσουν την όψη της πραγματικότητας. Ο Σύριζα αν νοιαζόταν για τις διακοπές των οικονομικά ασθενέσθερών θα έφτιαχνε πακέτα επιδότησης, αυτό ουσιαστικά είναι μια νομιμοποίηση για να πετάξει το μπαλάκι αλλού και να κάνει τον καλό στους νεολαίους.
...βρε, χέστηκα για τον Σύριζα, μην το πηγαίνουμε συνέχεια στο κομματικό, καταντά κουραστικό.Μεμφόμαστε τους free campers? okEίναι που τα αμέτρητα rooms 2 let αποδίδουν το φπα στο κράτος, είναι που η δόμηση δεν είναι καθόλου άναρχη/επιβαρημένη/ κιτς, είναι που τα ξενοδοχεία δεν κλείνουν/δυσχεραίνουν την πρόσβαση στην παραλία,είναι που οι απλώστρες/ομπρέλες δεν καλύπτουν τα "φιλέτα" παραλιών, είναι που οι απλοί λουόμενοι και εκδρομείς είναι σούπερ συνειδητοποιημένοι και καθαροί και δεν ηχορρυπαίνουν επίσης, είναι που δεν υπάρχουν εμπρηστές-συμφέροντα αναφορικά με τις φωτιές, ούτε και πραγματικοί πυρομανείς, είναι που δεν καίει ο κάθε ένας σκουπίδια και ξερά χόρτα στο περιβολάκι του, είναι που δεν πετάει κανένας το τσιγάρο (και τον φραπέ) έξω απ' το αυτοκίνητο, είναι που τα καλώδια της δεη είναι άριστα συντηρημένα και δεν μπλέκονται με τα κλαδιά των δέντρων, είναι που είναι που καμία επαρχία δεν κάνει αυτοσχέδιες χωματερές τις πλαγιές βουνών και τα γκρεμνά,-ΑΛΛΑ- αν νομιμοποιηθεί το free/wild camping (υπό όρους, δεν λέω το αντίθετο), τότε αυτό θα σημάνει την καταστροφή για το φυσικό και οικονομικό τοπιο της Ελλάδος... ε, όχι ρε παιδιά.[η "νόμιμη και ηθική" εικόνα (lol):http://oi67.tinypic.com/2zyhl6t.jpghttp://infomust.gr/wp-content/uploads/2014/12/agia-marina4.jpg]
Σε αυτές τις χώρες υπάρχει παράλληλα ένα ευρύ δίκτυο προστασίας από πυρκαγιές, καταφύγια και τουαλέτες στη μέση του πουθενά, με χαρτί υγείας (!). Χώρια που απαγορεύεται να κάνεις φασαρία, ακόμη και στο δάσος. Η κάθε πρόταση, πρέπει να έχει να κάνει με το συγκεκριμένο χώρο που βρίσκεσαι, τις δομές του και την κουλτούρα του.
Αγαπητό βλαχάκι λυπάμαι αλλά λες άσχετα πράγματα. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο, η μάλλον γιατί γίνεται πάλι η χρήση του επιχειρήματος "ναι αλλά και οι άλλοι κλέβουν";Ακόμα και έτσι σκέψου ότι σε ένα τομέα της οικονομίας (τουρισμός) δεν μπορεί να επιβληθεί κάποια τάξη γιατί να επιβαρυνθεί με ένα ακόμα κομμάτι; Ή μήπως επειδή ο ταβερνιάρης δεν κόβει απόδειξη πρέπει να στήνει σκηνή ο καθένας όπου του την βαρέσει; Αφού ο Έλληναρας έχει την παραβατικότητα ψωμοτύρι γιατί να του δώσουμε μια βάση για να την αναπτύξει περισσότερο;Επίσης αναφέρεις ότι θα πρέπει να γίνεται με όρους. Τι ακριβώς όρους; Θα υπάρχει προκαθορισμένος χώρος όπου θα επιτρέπεται να στήνει κάποιος την σκηνή του (γιατί στις περιοχές που γίνεται ελεύθερο είναι όποιος προλάβει); Θα υπάρχουν χημικές τουαλέτες και ντουζιέρες; Ποιος θα αναλάβει την συντήρηση τους και με τι αντίτιμο; Ή μήπως ο κάθε κατασκηνωτής θα έχει σακουλάκι για να μαζεύει τις ακαθαρσίες του;
αγαπητέ ξάδερφε καθόλου "άσχετα" δεν είναι αυτά τα πράγματα.το θεωρώ απολύτως υποκριτικό -σόρυ- να μας πιάνει τέτοια μυρμηρίαση με το free/wild camping, να διυλίζουμε το κουνούπι και να καταπίνουμε την γκαμήλα.και μένα π.χ τις προάλλες μου την έδωσε, πολύ, που ένα μαλακισμένο τζηπάτο βγήκε από τον δρόμο και μπήκε μέσα στο πλατανόδασος του Πλανητέρου, με τέρμα τις μουσικές. Να απαγορεύσουμε την μάστιγα των τζηπάτων, στην φύση;Επιτέλους χρειαζόμαστε παιδεία, όχι έναν "μπάτσο" πίσω απ' την πλάτη μας να μας κρατάει τα λουριά.
Βλαχάκι είπες την πιο σωστή κουβέντα: Χρειαζόμαστε παιδεία - αν έχουμε αυτό, δεν είναι απαραίτητη η συνεχής αστυνόμευση.Τα κακά νέα: Η παιδεία δυστυχώς δεν αποκτάται από τη μια μέρα στην άλλη. Η παραλία, πάλι, καταστρέφεται από τη μια μέρα στην άλλη. Το ίδιο και το δάσος και το ποτάμι. Άρα, μέεεεεεχρι να αποκτήσουμε παιδεία (αμήν), χρειαζόμαστε έναν "μπάτσο".
food for thought :-)http://oi63.tinypic.com/5akwlh.jpghttp://www.georgakopoulos.org/work/multimedia/nafplio/http://www.androsportal.gr/to-xenia-tis-androu/http://1.bp.blogspot.com/_iR6WPYyEEUM/TIZk6aefHvI/AAAAAAAAAH4/MM20G6-0H0U/s1600/27720012+copy.jpghttps://www.flickr.com/photos/discounterintelligence/sets/72157626503103162/+https://parallhlografos.wordpress.com/.../h-ελευθερη-κατασκηνωση-είναι-δικαιωμα/
Ωραία θα ήταν αν είχαμε την κουλτούρα αλλά επειδή μένω Γιάννενα και κάνω αρκετές βόλτες στα χωριά του εθνικού δρυμου το τι σκουπίδι βλέπω δεν λέγεται. Επίσης σε μια χώρα που οι νόμοι δεν εφαρμόζονται μπορεί ο κάθε κατά πιεσμένος του κόσμου να έρθει εδώ και να τα κάνει σκ@τά.