Η πολυσυζητημένη στιγμή που ο Ντάισελμπλουμ αρνείται να ζητήσει συγγνώμη για τη δήλωσή του (ΒΙΝΤΕΟ)

Η πολυσυζητημένη στιγμή που ο Ντάισελμπλουμ αρνείται να ζητήσει συγγνώμη για τη δήλωσή του (ΒΙΝΤΕΟ) Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
3

Έντονες αντιδράσεις όχι μόνο εντός του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και στις χώρες της Νότιας Ευρώπης έχει προκαλέσει η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ που, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα σε γερμανική εφημερίδα, είπε πως «Οι χώρες του Νότου ξόδευαν χρήματα σε αλκοόλ και γυναίκες».

Ο πρόεδρος του Eurogroup αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη ενώπιον των ευρωβουλευτών για τις προσβλητικές του δηλώσεις όταν του έθεσε το θέμα ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Οικολόγων Έρνεστ Ουρτασούν. «Θα απολογηθείτε γι' αυτό;», τον ρωτά ο Ισπανός βουλευτής, στη διάρκεια μιας ακρόασης ενώπιον μιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Όχι, σίγουρα όχι», απαντά ο Ντάισελμπλουμ. «Έχω δέκα δευτερόλεπτα να σας διαβάσω τη δήλωσή σας; "Δεν μπορεί κάποιος να σκορπάει όλα τα χρήματα του σε γυναίκες και ποτά" είπατε όταν ερωτηθήκατε για την Ευρωζώνη. Ζητάτε συγγνώμη;», επιμένει ο Ουρτασούν με τον Ολλανδό πρόεδρο του Eurogroup να απαντά: «Μην μου διαβάζετε τη δήλωσή μου, την ξέρω καλά, βγήκε από αυτό εδώ το στόμα».

Ο Ντάισελμπλουμ επέρριψε επίσης ευθύνες στα Ισπανικά ΜΜΕ ότι παραποίησαν τη δήλωσή του, σημειώνοντας πως «αυτό που ξεκαθάρισα ήταν ότι η αλληλεγγύη έρχεται με ευθύνη γιατί αλλιώς δεν θα παραμείνει». Σύμφωνα με τους Financial Times, αντιδρώντας στην κριτική ευρωβουλευτών, φέρεται να τόνισε: «Μην προσβάλλεστε, δεν πρόκειται για μία χώρα, αλλά για όλες τις χώρες μας. Και η Ολλανδία απέτυχε πριν από κάποια χρόνια να τηρήσει τα συμφωνηθέντα (για τους οικονομικούς κανόνες). Δεν βλέπω μία (σύγκρουση μεταξύ) περιοχών της ευρωζώνης».

Υπενθυμίζεται πως σε μια μακρά συνέντευξη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει: «Στη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη οι χώρες του βορρά της ευρωζώνης έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που αντιμετώπιζαν κρίση. Εγώ, ένας σοσιαλδημοκράτης, πιστεύω ότι η αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική. Όμως αυτός που τη ζητά έχει και υποχρεώσεις. Δεν μπορώ να σπαταλώ όλα μου τα χρήματα για ποτά και γυναίκες και στη συνέχεια να ζητώ υποστήριξη».

Ο Ντάισελμπλουμ αναμένεται να αποχωρήσει τους επόμενους μήνες από το υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας, καθώς το κόμμα του, οι Εργατικοί, σημείωσαν ιστορική πτώση στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Η θητεία του όμως στην προεδρία του Eurogroup ολοκληρώνεται την 1η Ιανουάριου 2018.

Δείτε το βίντεο: 

 
Οικονομία
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
είναι το πρώτο σωστό πράγμα που λέει.το δεύτερο ήταν το ότι είπε δεν το παίρνω πίσω (κάπως παράδοξο για έναν τύπο σαν τον Γέρουν. Γερουν; Όνομα είναι αυτό; Γιώργος εννοεί. κάπως παράδοξο για έναν τύπο σαν τον Γιώργο)η μόνη αστοχία που βλέπω είναι ότι αναφέρθηκε σε όλο το νοτιά, αντί να εστιάσει εδω.το γελοίο είναι ότι βγήκαν στα social να κράξουν προσβεβλημένοι όσοι ήξεραν για το φαγοπότι ΕΣΠΑ που μετατράπηκε όντως σε βλακώδη αυτοκίνητα και διασκέδαση για χαζούς, ενώ θα μπορούσαν να δουν θετικά την πάσα του Γιώργου και να φτιάξουν βλακιούλες (memes) που να καφρίζουν τον συνδυασμό βλακείας και σπατάλης του Έλληνα (αθώονοντας έτσι τον Γιώργο)
Ελπίζω με το εδώ να εννοείς εσένα και όσους ξέρεις που μπορεί να φέρθηκαν έτσι. Η φράση του "κυρίου" από πάνω δεν αντιπροσωπεύει εμένα και δικούς μου ανθρώπους που ο πατέρας μου δούλευε από τα 12 για να θρέψει την οικογένεια του και τα 3 του αδέλφια μετά τον χαμό του πατέρα του, και ούτε εμένα και την οικογένεια μου που προσπαθούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς δουλεύοντας. Αν εσύ σπαταλάς δανεικά σε γυναίκες και ποτά να μιλάς για τη πάρτη σου μόνο και τους όμοιούς σου. Δεν μπαίνουμε όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Και θα έπρεπε να ντρέπεσαι να μιλάνε έτσι άνθρωποι σαν τον "κύριο" για σένα και τους συνανθρώπους σου και η αντίδρασή σου να είναι αυτή.
Για μένα το πιο πρόστυχο σε όλο αυτό δεν είναι το αν καλοπερνούσαν οι χώρες του Νότου. Άλλωστε τις παθογένειες τις δικές μας τις ξέρουμε και τις έχουμε σχολιάσει πολλάκις κατά το παρελθόν. Το ότι σαν ΕΕ δεν μπόρεσαν ποτέ να εγγυηθούν τα σύνορα μας και μας οδήγησαν σε υπέρογκες δαπάνες για τα εξοπλιστικά, γιατί όλοι το προσπερνούν;