Ghost in the Shell Revisited: Μια γερή εισαγωγή στο θρυλικό manga, λίγο πριν ενσαρκωθεί κινηματογραφικά από τη Σκάρλετ Γιοχάνσον

Ghost in the Shell Revisited: Μια γερή εισαγωγή στο θρυλικό manga, λίγο πριν ενσαρκωθεί κινηματογραφικά από τη Σκάρλετ Γιοχάνσον Facebook Twitter
7
Ghost in the Shell Revisited: Μια γερή εισαγωγή στο θρυλικό manga, λίγο πριν ενσαρκωθεί κινηματογραφικά από τη Σκάρλετ Γιοχάνσον Facebook Twitter
Η Kusanagi, εκτός του ότι φαίνεται περισσότερο ασέξουαλ, περιφέρεται σαν ένα περίεργο ον, αποκομμένο από τον κόσμο, που αναζητά τη χαμένη του ταυτότητα, χωρίς όμως να επιθυμεί απαραίτητα να αποκτήσει ανθρώπινη φύση και υπόσταση.

Χρειάστηκαν είκοσι χρόνια για να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη και τώρα που τελικά έγινε ταινία είναι αμφίβολο αν η live-action εκδοχή του «Ghost in the Shell», του πιο διάσημου anime όλων των εποχών, θα είναι αντάξια των προσδοκιών.


Το «Ghost in the Shell» (GITS) ήταν από τα πρώτα φιλμ κινουμένων σχεδίων της προδιαδικτυακής εποχής (μαζί με το «Akira») που έγιναν σημεία αναφοράς για μια γενιά που μεγάλωσε μαζί με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Βασίστηκε σε ένα πολύ δημοφιλές manga του Masamune Shirow που κυκλοφορούσε σε συνέχειες από το 1989 μέχρι το 1997. Στον υπόλοιπο κόσμο έγινε γνωστό μέσα από την anime μεταφορά του Mamarou Oshii στον κινηματογράφο το 1995. Στην Αμερική το GITS κυκλοφόρησε σε VHS. Στην Ευρώπη είχε καλύτερη τύχη.


Πριν από την πολυσυζητημένη ταινία με τη Σκάρλετ Γιόχανσον, το Χόλιγουντ είχε φροντίσει να το περιποιηθεί ιδιαίτερα και η επιρροή του ήταν φανερή σε μια σειρά από πασίγνωστες και εμπορικές ταινίες. Τρανό παράδειγμα οι αδελφοί Γουατσόφσκι, που το ξεπατίκωσαν τελείως στο «Matrix». Πήραν ολόκληρες σκηνές (όπως το κυνηγητό στην αγορά) και χαρακτηριστικές λεπτομέρειες από το anime, όπως οι πράσινοι ψηφιακοί αριθμοί των τίτλων αρχής και οι τρύπες στο πίσω μέρος του ανθρώπινου κεφαλιού, όπου συνδέονται τα καλώδια. Το ίδιο έκανε και ο Τζέιμς Κάμερον, του οποίου το «Άβαταρ» βασίστηκε στη μεταφορά της ανθρώπινης συνείδησης ή ψυχής σε ένα άλλο σώμα (πάλι κοπιάροντας το GITS).

Η ταγματάρχης Motoko Kusanagi με το αυστηρό βλέμμα, τα γουρλωμένα μάτια και το ανδρόγυνο σώμα που δεν της ανήκει είναι ίσως η πιο iconic ηρωίδα που έχει υπάρξει ποτέ στην οθόνη και στο χαρτί, αρκετά «μέτα» για την εποχή της.


Κι αν στο «Matrix» δεν καταλάβαινες τι είχε συμβεί στο τέλος και το «Άβαταρ» ήταν μια ακίνδυνη εξτραβαγκάντζα επιστημονικής φαντασίας, το ορίτζιναλ GITS ήταν δυσκολοχώνευτο από την αρχή. Λίγο αινιγματικό art-house, έντονα υπαρξιακό και στα όρια του hard sci-fi, δεν είχε καμία σχέση με τα space opera ή φουτουριστικά δράματα που έχουμε συνηθίσει.


Η υπόθεσή του αφορούσε τις δραστηριότητες των μελών του Section 9, μια ειδικής αστυνομικής ομάδας αποκατάστασης της τάξης που κυνηγά κυβερνοτρομοκράτες (παράνομους χάκερ με πολιτική ατζέντα ή κάτι τέτοιο, σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον). Το 2029, οπότε και διαδραματίζονται τα γεγονότα, η πιο σημαντική ανακάλυψη είναι μια μηχανική θήκη που απομονώνει το ανθρώπινο μυαλό και του επιτρέπει τη νοητική σύνδεση με το Διαδίκτυο και άλλα ηλεκτρονικά δίκτυα. Το Section 9 δρα σε μια τεχνολογικά προηγμένη φανταστική μητρόπολη, όπου τα κράτη κυβερνιούνται από πολυεθνικές εταιρείες.

Ghost in the Shell Revisited: Μια γερή εισαγωγή στο θρυλικό manga, λίγο πριν ενσαρκωθεί κινηματογραφικά από τη Σκάρλετ Γιοχάνσον Facebook Twitter
Οι περισσότεροι διάλογοι του φιλμ είχαν μια φιλοσοφική χροιά που τότε ακουγόταν σαν αλαμπουρνέζικα. Συχνά σκεφτόσουν ότι έπρεπε να έχεις 15 πτυχία στην κβαντομηχανική και ρομποτική για να ακολουθήσεις αυτό το εξωφρενικό λεξιλόγιο που χρησιμοποιούσαν οι ήρωες


Οι περισσότεροι διάλογοι του φιλμ είχαν μια φιλοσοφική χροιά που τότε ακουγόταν σαν αλαμπουρνέζικα. Συχνά σκεφτόσουν ότι έπρεπε να έχεις 15 πτυχία στην κβαντομηχανική και ρομποτική για να ακολουθήσεις αυτό το εξωφρενικό λεξιλόγιο που χρησιμοποιούσαν οι ήρωες και αναφερόταν σε έννοιες όπως οι ιοί και τα φαντάσματα στο σύστημα (ποιο σύστημα;), τα βαριά προσθετικά μέλη, τα μηχανικά χέρια και διάφορα άλλα. Το 1995 ήταν μια χρονιά που το cyberpunk ήταν της μόδας στον κινηματογράφο. Οι αίθουσες έπαιξαν τουλάχιστον δύο φιλμ ανάλογου περιεχομένου, το «Hackers», με την πιτσιρίκα τότε Αντζελίνα Τζολί, και το «Johnny Mnemonic» με τον Κιάνου Ριβς. Κανένα από αυτά δεν πλησίαζε στο ελάχιστο την τολμηρή θεματική του.


Ξαναβλέποντάς το μετά από τόσα χρόνια ή, μάλλον, κάθε φορά που το βλέπεις διαπιστώνεις ότι στέκεται μια χαρά και σήμερα. Επιπλέον, παραμένει ένα από τα ελάχιστα «αγορίστικα» έργα που έχει έναν τόσο στιβαρό action γυναικείο χαρακτήρα στο επίκεντρο και σήμερα δεν έχει χάσει ούτε στο ελάχιστο την επιβλητικότητα που είχε τότε.


Η ταγματάρχης Motoko Kusanagi με το αυστηρό βλέμμα, τα γουρλωμένα μάτια και το ανδρόγυνο σώμα που δεν της ανήκει είναι ίσως η πιο iconic ηρωίδα που έχει υπάρξει ποτέ στην οθόνη και στο χαρτί, αρκετά «μέτα» για την εποχή της. Μπορεί να έχει γίνει φόντο στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή πολλών πιτσιρικάδων από τότε, αλλά φαντάσου τι επίδραση είχε στα κορίτσια αυτή η ηρωίδα με τα πανκ μαλλιά!


Είναι αμφιλεγόμενης σεξουαλικότητας, και μολονότι στο manga o Shirow της είχε δώσει έναν πιο παιχνιδιάρικο και σέξι χαρακτήρα και δεν έγραφε πουθενά ξεκάθαρα ότι ήταν λεσβία, την είχε βάλει να συμμετάσχει σε ένα λεσβιακό όργιο που λογοκρίθηκε στην αμερικανική έκδοση. Βέβαια, δικαιολόγησε το όργιο αργότερα με την αιτιολογία ότι δεν ήθελε να ζωγραφίσει τον πισινό ενός άνδρα − ο φεμινισμός πάει περίπατο!

Ghost in the Shell Revisited: Μια γερή εισαγωγή στο θρυλικό manga, λίγο πριν ενσαρκωθεί κινηματογραφικά από τη Σκάρλετ Γιοχάνσον Facebook Twitter


Σήμερα, τα ρομπότ και η σχέση ανθρώπου-μηχανής μπορεί να φαντάζουν οικεία σενάρια λόγω της δημοτικότητας τηλεοπτικών σειρών όπως το «Westworld» και το «Humans». Έτσι κι αλλιώς, ήμασταν εξοικειωμένοι από παλιά με τα ρομπότ στον κινηματογράφο: από τη μοιραία ρομποτίνα στο «Μετρόπολις» μέχρι τις ρέπλικες του «Blade Runner», οι μηχανές πάντοτε αναζητούσαν την επαφή με την ανθρώπινη φύση.


Ο Οshii όμως πήγε τη φάση με την Kusanagi ένα βήμα παραπέρα. Στα 82 λεπτά που διαρκεί η ταινία «παίζει» ακόμα και με το αν έχει φουλ προσθετικό σώμα σαν σωστό cyborg ή απλώς είναι ρομπότ που απέκτησε συνείδηση. Η Kusanagi, εκτός του ότι φαίνεται περισσότερο ασέξουαλ, περιφέρεται σαν ένα περίεργο ον, αποκομμένο από τον κόσμο, που αναζητά τη χαμένη του ταυτότητα, χωρίς όμως να επιθυμεί απαραίτητα να αποκτήσει ανθρώπινη φύση και υπόσταση. Αυτή η μικρή λεπτομέρεια και η λύση που δίνει ο Oshii την κάνουν να διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα ανδροειδή στα οποία έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Αν πούμε περισσότερα, θα κάνουμε σπόιλερ.

Ένα άλλο στοιχείο που κάνει το GITS γενικά να ξεχωρίζει είναι ότι έχει πολλές διαφορετικές βερσιόν και σε καθεμιά η ηρωίδα παρουσιάζεται με χαρακτηριστικά που ταιριάζουν περισσότερο στο εκάστοτε storyline. Υπάρχει το manga, υπάρχουν και τα τρία φιλμ του Oshii: αυτό που γύρισε το 1995, η εξελιγμένη μορφή του, το «Ghost in the Shell 2.0» και το σίκουελ με τίτλο «Innocence», του 2004. Υπάρχουν και οι σειρές, το πρώτο κατά σειρά «Stand Alone Complex», το «S.A.C 2nd Gig» και το πιο πρόσφατο «Arise» και δύο ακόμη ταινίες βασισμένες σε αυτά. Χάος, δηλαδή, αλλά χρόνος να υπάρχει και όρεξη! Δεν είναι όλα καλά, αλλά δημιουργούν ένα πολύ ελκυστικό πακέτο.

 
Στο φιλμ με τη Σκάρλετ Γιόχανσον δεν είναι βέβαιο ποια ακριβώς πορεία θα ακολουθηθεί. Με λίγα λόγια, η ταινία μπορεί να θεωρηθεί μια ακόμη βερσιόν του GITS. Με κάποιον τρόπο βάζει τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά το αν είναι τελικά μια αποτυχημένη προσαρμογή. Τώρα, κατά πόσο θέλει η Γιόχανσον να εκτεθεί με ένα χολιγουντιανό μπλοκμπάστερ ή τι θα τους επιτρέψουν να δείξουν είναι ένα άλλο ζήτημα. Μην ξεχνάμε ότι όταν μιλάμε για το συγκεκριμένο anime, έχουμε να κάνουμε και με πολύ γυμνό, εκτός των άλλων.

Ghost in the Shell Revisited: Μια γερή εισαγωγή στο θρυλικό manga, λίγο πριν ενσαρκωθεί κινηματογραφικά από τη Σκάρλετ Γιοχάνσον Facebook Twitter
Ο ελληνικός τίτλος της ταινίας με τη Σκάρλετ Γιόχανσον, όπως θα φιγουράρει στις αίθουσες, είναι «Το φάντασμα στο κέλυφος».


Εύλογα οι λάτρεις του ορίτζιναλ αναρωτιούνται αν θα βλέπεται. Τo live-action GITS μπορεί να βγει δηλαδή «λίγο» − κάπως αναμενόμενο, αν σκεφτείς από πού προέρχεται.


Ήδη το έχουν κριτικάρει σφοδρά διάφορες ενώσεις Ασιατών ηθοποιών, επειδή δεν έβαλαν Γιαπωνέζα ή έστω Ασιάτισσα να πρωταγωνιστήσει. Γενικά, ισχυρίζονται ότι το έχουν δυτικοποιήσει και «ασπρίσει» όσο δεν πάει. Όπως γίνεται συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις, τελευταία ξέσπασε ένας πόλεμος δηλώσεων και από τις δύο πλευρές, και ακόμη περισσότερο βρισίδι στα κοινωνικά δίκτυα. Πιο πρόσφατα πυρά δέχεται η επιλογή – για προφανείς λόγους− του Steve Aoki από την παραγωγή να πειράξει το θρυλικό θέμα του Kenji Kawai (αυτό που όλοι νομίζουν ότι τραγουδάει παιδική χορωδία, ενώ στην πραγματικότητα αποτελείται από γυναίκες). Ο κακομοίρης ο Aoki χάρηκε που έκανε ένα παιδικό του όνειρο πραγματικότητα, αλλά δεν περίμενε ότι κανείς άλλος δεν θα χαιρόταν − διάφοροι σχολιάζουν ότι καλύτερα θα ήταν να δώσουν το κομμάτι στον Kode 9 για remix. Το κανονικό σάουντρακ το έχει αναλάβει ο Clint Mansell.


Πέρα όμως από τις γκρίνιες, και μόνο το γεγονός ότι έχει γίνει ταινία το συγκεκριμένο manga προσωπικά με χαροποιεί ιδιαίτερα. H Kusanagi, o Batou και o Aramaki είναι συναρπαστικοί χαρακτήρες − εύχομαι μόνο να έχουν συμπεριλάβει και τα λατρεμένα tachikoma.

Extra fun trivia:

  • Και στις δύο ταινίες του Oshii βλέπουμε συνέχεια ένα Μπασέ Χάουντ. Στο GITS υπάρχει λιγότερο, αλλά στο σίκουελ, το «Innocence», είναι σχεδόν κεντρικός χαρακτήρας. Το γλυκύτατο κυνηγόσκυλο είναι το αγαπημένο κατοικίδιο του Γιαπωνέζου σκηνοθέτη. Μάλιστα έχει εμμονή με αυτό. Είχε δηλώσει σχετικά: «Το σώμα που βλέπετε μπροστά σας είναι ένα άδειο κέλυφος. Το σκυλί αντιπροσωπεύει το σώμα μου. Τα ανθρώπινα όντα είναι πραγματικά ελεύθερα μόνο αν απελευθερωθούν από το σώμα τους. Όταν παίζω με τον σκύλο μου ξεχνάω ότι είμαι άνθρωπος και μόνο τότε αισθάνομαι ελεύθερος». Στην ταινία, πάντως, το χρησιμοποιεί για να τονίσει την απουσία συναισθημάτων σε ένα κόσμο όπου κυριαρχεί η τεχνολογία.
  • Από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες του manga και των σειρών είναι τα σκεπτόμενα τανκ (ναι, είναι χαρακτήρες). Ονομάζονται fuchikoma (στο manga), tachikoma (στο «Stand Alone Complex») και logikoma (στο «Arise»). Έχουν τη μορφή μιας ρομποτικής αράχνης, είναι μηχανές μάχης με τεχνητή νοημοσύνη και για πρώτη φορά τα βλέπουμε στο «Stand Alone Complex», όπου εξηγούν με αστείο τρόπο την τεχνολογία του κόσμου. Θα είχε πλάκα να βλέπαμε κάτι τέτοιο στην ταινία, μια και αυτές οι μηχανές βρίσκονται στην καρδιά του έργου.
  • Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φανταστικά τεχνολογικά επιτεύγματα που βλέπουμε στο GITS είναι το θερμο-οπτικό καμουφλάζ που επιτρέπει στα μέλη του Section 9 να γίνονται ένα με το περιβάλλον, όπως κάνουν οι χαμαιλέοντες. Αυτήν τη στιγμή η συγκεκριμένη τεχνολογία ερευνάται στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.
  • Στα γιαπωνέζικα ο τίτλος του manga είναι «Kōkaku Kidōtai», δηλαδή «θωρακισμένο κέλυφος» (εντάξει, στην κυριολεξία τεθωρακισμένα ΜΑΤ). Μετά από επιμονή του Shirow, το «Ghost in the Shell» μπήκε ως υπότιτλος και φόρος τιμής στο βιβλίο του Arthur Koestler «The ghost in the machine» από το οποίο εμπνεύστηκε το στόρι. Ο ελληνικός τίτλος του, όπως θα φιγουράρει στις αίθουσες, είναι «Το φάντασμα στο κέλυφος».
  • Ο Oshii δεν θέλει να μιλάει καθόλου για το «Matrix», δηλώνοντας κάθε φορά που τον ρωτούν ότι προτιμάει το «Bound», την πρώτη ταινία που γύρισαν οι Γουατσόφσκι.
Οθόνες
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πόσο θα τα έσπαγε/γαμάτη θα ήταν μια θρησκεία με θεό τον Νίκολας Κέιτζ»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ / «Αν μοιραστώ μαζί σου την ταινία που αγαπάω, μόνο αγάπη έχω να σου δώσω»

Μυθολογίες / «Φαντάζεστε μια θρησκεία με θεό τον Κέιτζ;»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ

Από το After Hours του Σκορσέζε, που την απελευθέρωσε, μέχρι τη Γλυκιά Συμμορία του Νικολαΐδη, που τη σημάδεψε με τη μουσική της, η ηθοποιός μοιράζεται μια ετερόκλητη κινηματογραφική λίστα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το ακαταμάχητο ντεμπούτο της Λουίζ Κουρβουαζιέ που σάρωσε εισπρακτικά στη Γαλλία και η επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το περσινό Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας ξεχωρίζουν αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα.
THE LIFO TEAM
Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οθόνες / Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οι Αθηναίοι σινεφίλ δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για να εξασκήσουν την αγαπημένη τους καλοκαιρινή συνήθεια. Συγκεντρώσαμε όλες τις ημερομηνίες που έχουν γίνει γνωστές για την έναρξη λειτουργίας των θερινών σινεμά της πρωτεύουσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Στα εννιά μου προσπαθούσα να καταλάβω τι σχέση είχε το λεωφορείο με την Μπλανς Ντιμπουά» / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Μυθολογίες / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Η κινηματογραφική λίστα του Έλληνα συγγραφέα είναι συγκινησιακά φορτισμένη και γεμάτη παιδικές αναμνήσεις όπως και τα βιβλία του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Μεγάλη σημασία δίνετε στον σεξουαλικό προσανατολισμό της πρωταγωνίστριας.Δεν γυρίζει όλη η ταινία γύρω από αυτό...Ούτε είναι αυτό το θέμα της ταινίας...
Αντίθετα έχει να κάνει πάρα πολύ με το gender και την σεξουαλικότητα. Mου έκανε πάρα πολύ εντύπωση που λογόκριναν το μάνγκα του Shirow επειδή αφορούσε λεσβιακό σεξ στην Αμερικάνική έκδοση. Με τον τρόπο της, η Kusanagi έσπαγε πολλά γυναικεία στερεότυπα και το πως απεικονίζεται η γυναίκα την εποχή του βγήκε. Τουλάχιστον στις ταινίες του Oshii δεν έχει να κάνει καθόλου με την ρομαντική αγάπη. Αν αρχίσουμε και το αναλύουμε περισσότερο πέρα του ότι θα κάνουμε σπόιλερ, δεν θα τελειώσουμε και ποτέ και ευτυχώς υπάρχουν και βιβλία :)
Τα Μanga το έχουν αυτό.Είναι υπερβολικά σε πολλούς τομείς.Το ότι έσπασε στερεότυπα σχετικά με το πως παρουσιάζεται η γυναίκα στο κόμικ είναι αποτέλεσμα του υπερβολικού ύφους των manga,δεν νομίζω ότι ήθελαν να περάσουν κάποιο μήνυμα...Από την άλλη δεν θα έπρεπε να σας σοκάρει η αντίδραση των Αμερικανών,ίσως να έχει να κάνει και με τις ηλικίες που θα απευθυνόταν η ταινία τότε.Κατά τη γνώμη μου θα λογοκρίνονταν ακόμα και αν οι σκηνές sex ήταν μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Η ταινια του 1995 εχει μερικες απιστευτες σκηνες: η εισαγωγη και το κυνηγητο ειναι τρομερες αλλα κατι το ξεχωριστο ειναι το μονταζ με εικονες της πολης στην μεση της ταινιας, το ειχα δει 10+ χρονια πριν και ακομα ειναι απο τις σκηνες που θυμαμαι σχεδον πλανο-πλανο.Ειναι λογικο που επηρεασε σχεδον τα παντα τοτε αυτο το εργο.
κάποιος μου έλεγε χθες ότι υπάρχει μια σειρά 4 επεισοδίων που εξερευνά την αρχιτεκτονική του αλλά δεν βρίσκω τίποτα. Το μόνο που βρήκα είναι αυτό αλλά είναι από την τρίτη μεταφορά του το Arise.https://myanimelist.net/anime/29325/Ghost_in_the_Shell__Arise_-_Alternative_ArchitectureΚάτι που παρέλειψα να γράψω ήταν ότι ο Oshii για την μητρόπολη που σχεδιάσε δεν βασίστηκε στο Τόκιο αλλά στο Χονγκ Κονγκ.
Ειναι σαφεις οι αναφορες στο blade runner. Απλα, συγκλονιστικες. αλλα ακομη εντονοτερες αποτυπωνοντααι στην επανεκδοση του '08 λογω της προηγμενης πλεον φωτοσκιασης ενος πραγματικα αξεπεραστου CGI