Ο Σταθάκης καλύπτει τον πρόεδρο του ΔΕΣΦΑ μετά την καταγγελία για «χρυσό» εφάπαξ

Ο Σταθάκης καλύπτει τον πρόεδρο του ΔΕΣΦΑ μετά την καταγγελία για «χρυσό» εφάπαξ Facebook Twitter
1

Κάλυψη στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Σωτήρη Νίκα, παρείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετά την καταγγελία του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Σκρέκα.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι ο επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ έδωσε προαγωγή στον εαυτό του και λίγες μέρες μετά υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης, αυξάνοντας έτσι «το εφάπαξ του κατά περίπου 100.000 ευρώ, ανεβάζοντάς το στα 250.000 ευρώ». Ο κ. Σταθάκης τόνισε σήμερα στη Βουλή ότι δεν αποτελεί ατόπημα η περίπτωση προαγωγής πριν από τη συνταξιοδότηση στον ΔΕΣΦΑ, ενώ παρέπεμψε στο μέλλον τις απαντήσεις σχετικά με τα στοιχεία που καταγγέλλει η ΝΔ.

Ο υπουργός διαχώρισε πλήρως την περίπτωση του ΔΕΣΦΑ από όσα είχαν συμβεί με τις αυξήσεις αμοιβών στελεχών στον ΑΔΜΗΕ. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης αξιοποιώντας την παρουσία του υπουργού κατά τη διαδικασία συζήτησης για τη ΔΕΗ.

«Το θέμα για ΔΕΣΦΑ θα συζητηθεί λεπτομερώς στη Βουλή. Έχω διαχωρίσει όμως πλήρως το θέμα όπως τέθηκε με την υπόθεση του ΑΔΜΗΕ όπου η κυβέρνηση έδωσε το στίγμα της», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει την αδιαπραγμάτευτη θέση πως στους οργανισμούς που εποπτεύονται από το υπουργείο οι διοικήσεις θα αμείβονται με την αμοιβή του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου και δεν θα ισχύσει η απελευθέρωση του πλαφόν.

«Η κυβέρνηση είναι αδιαπραγμάτευτη σε οποιοδήποτε θέμα προκύπτει σε οργανισμούς που είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου, και προφανώς η απάντηση που δώσαμε στον ΑΔΜΗΕ ήταν η ενδεδειγμένη. Στον ΑΔΜΗΕ άλλαξε διοίκηση και σύμφωνα με το καταστατικό τής εταιρείας επιστρέφουν οι υπάλληλοι στις θέσεις τους ή σε ειδικές θέσεις, και δεν αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο», είπε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε: «Υπενθυμίζω ότι σε όλους τους οργανισμούς, αυτού του τύπου οι διοικήσεις αμείβονται κατά κανόνα με την αμοιβή που έχει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου. Αυτή είναι η οροφή που μπορούν να φτάσουν. Συνεπώς αυτός είναι ο κανόνας. Η ψήφιση του νόμου, στο πλαίσιο της συμφωνίας, που απελευθερώνει αυτές τις αμοιβές ισχύει, αλλά η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι είναι ριζικά αντίθετη στην αλλαγή του πλαφόν που εφαρμόζεται στις διοικήσεις των οργανισμών αυτών. Συνεπώς το στίγμα της κυβέρνησης είναι σαφές», είπε ο κ. Σταθάκης για την υπόθεση του ΑΔΜΗΕ.

Αναφερόμενος ωστόσο στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ είπε ότι «η προαγωγή πριν τη συνταξιοδότηση, στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα που είχε ανακύψει στον ΑΔΜΗΕ» και υπογράμμισε ότι τα στοιχεία που καταγγέλλει η ΝΔ και έχουν περιληφθεί σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θ. Σκρέκα δεν ισχύουν κατά τα 2/3 και θα απαντηθούν όλα, ένα προς ένα, όταν η ερώτησή του συζητηθεί στην Ολομέλεια.

«Είναι σαφής η θέση μου. Για το εάν υπάρχει ζήτημα για προαγωγή προ της συνταξιοδότησης και αν αυτή είναι θεμιτή», ο κ. Σταθάκης επέμεινε ότι δεν υπάρχει θέμα επικαλούμενος την πρακτική που ισχύει στο δημόσιο, όπου ο τμηματάρχης γίνεται ο διευθυντής ή ανεβαίνει βαθμό ο στρατιωτικός. «Εάν η προαγωγή πριν τη συνταξιοδότηση είναι το ατόπημα, δεν είναι ατόπημα. Βρήκατε λάθος πεδίο για να ανακαλύψετε σκάνδαλο», είπε ο κ. Σταθάκης απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ