Στο σημερινό «Α μπα»: κάτω από το χαλί

Στο σημερινό «Α μπα»: κάτω από το χαλί Facebook Twitter
94


__________________
1.


Αμπα σε χαιρετώ!!Είμαι 23 και όλο και περισσότερο έχω μια δίψα για να μάθω. Να μάθω για τα πάντα!! Θέλω να μπορώ να έχω άποψη και να συζητώ για τα πάντα. Με ενδιαφέρουν πολλά θέματα και γενικά διαβάζω ότι πέσει στα χέρια μου. Αρκεί αυτό για να γίνει η σκέψη μου σύνθετη και πολύπλοκη και να μην σκέφτομαι απλοϊκά? Να είμαι ένας άνθρωπος ενδιαφέρον και με άποψη? Πως θα το καταφέρω αυτό? Εκτιμώ πολύ την άποψη σου και περιμένω τη γνώμη σου!! Φιλιααα
-Σόφι


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

H δίψα, η θέληση και το διάβασμα θα κάνουν μεγάλη διαφορά. Όσο καταλαβαίνεις περισσότερα, μην διαβάζεις ό,τι πέφτει στα χέρια σου, γιατί δεν αξίζει να διαβαστεί οτιδήποτε έχει τυπωθεί. Καλύτερα να έχεις υπόψη σου ότι είναι αδύνατον να έχεις άποψη και να έχεις τα εφόδια να συζητάς για τα πάντα. Εκτός από αυτά που ξέρεις, είναι επίσης απόδειξη ευφυίας να παραδέχεσαι αυτά που δεν ξέρεις, και ακόμη μεγαλύτερη να καταλαβαίνεις ποιοι ξέρουν, ώστε να τους αναζητάς.

__________________
2.

Πως πιστευεις οτι μια νεα κοπελα μπορει να ξεφυγει απο την παρανοια του τελειου ,αδυνατου ,αψεγαδιαστου κορμιου και να νοιωσει καλα με τον εαυτο της και το σωμα της?? .Σε γενικες γραμμες μου αρεσει το σωμα μου αλλα πιανω τον εαυτο μου μερικες φορες να ζηλευει τις τυπισσες στα περιοδικα που ειναι ψιλολιγνες θεες του στυλ.
-ετων 18


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Κυρίως με την ωριμότητα που έρχεται με την ηλικία. Όσο μεγαλώνεις, αν έχεις την δίψα και την θέληση για μάθηση όπως η φίλη της ερώτησης παραπάνω, μαζί με τις γνώσεις, θα αυξάνονται οι ικανότητες σου, και μαζί με αυτές η αυτοπεποίθηση σου. Κάποτε θα καταλάβεις στα αλήθεια, όχι μόνο στη θεωρία, ότι αυτό το τέλειο και αψεγάδιαστο σώμα όχι μόνο είναι παράνοια, αλλά ότι είναι ανύπαρκτο. Υπάρχει μόνο στα περιοδικά και στις φωτογραφίες. Και τότε η ζήλια θα αντικατασταθεί από θυμό – για τον εαυτό σου ίσως, που ψάρωνες τόσα χρόνια και δεν έβλεπες μπροστά σου, και για τα μηνύματα που δέχονται οι άνθρωποι για το ιδανικό σώμα, κυρίως οι γυναίκες.


__________________
3.

Α μπα, εχω προβλημα οικογενειακο. Απο την ηλικια των 10, ζω σε μια οικογενεια διαλυμενη. Η μητερα μου δεν εργαστηκε ποτε, ηταν παντα εξαρτημενη οικονομικα απο τον πατερα μου. Μην φανταστεις πλουτη. Απλα, καλυπτονται οι απολυτα βασικες αναγκες. Τσακωμοι μεταξυ τους καθε μερα. Η αφορμη παντα τα χρηματα. Κοιμουνται χωριστα. Η μητερα μου στο δωματιο μου. Εχει βαλει και την τηλεοραση στο δωματιο. Ολη μερα την περναει στο δωματιο μου. Δεν αντεχω αλλο. Δεν εχω προσωπικο χωρο. Ειμαι στο δωματιο μου και ελεγχονται ολες οι κινησεις μου. Συγχρονως, μουρμουραει οτι χαραμισε τη ζωη της με αυτον που παντρευτηκε. Και καθε μερα τσακωνονται. Ψαχνω για δουλεια. Θελω να βρω δουλεια, να φυγω απο το σπιτι. Η μητερα μου ανυπομονει να βρω δουλεια, να νοικιασω και να ερθει μαζι μου. Θελω να ανεξαρτητοποιηθω, να μενω μονη μου και να ζω ηρεμα. Εκεινη περιμενει ενα "σωτηρα". Η ζωη μου...μπρος γκρεμος και πισω ρεμα. Με την αδερφη μου δεν μιλανε. Ο λογος; οτι η αδερφη μου παντρευτηκε εναν ανθρωπο με καλη οικονομικη κατασταση και η μητερα μου θυμωσε μαζι της επειδη η αδερφη μου δεν την βοηθαει οικονομικα (να της νοικιασει σπιτι και να της δινει χρηματα). Λεει την αδερφη μου αχαριστη. Πως να της δωσω να καταλαβει πως αισθανομαι και οτι θελω να μεινω μονη και ψυχικα ηρεμη;;; η ιδια ποτε δεν αναζητησε εργασια για να βελτιωσει τη ζωη της. Η ευτυχια της βασιζεται σε τριτους.
- Χριστινα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν θα το καταλάβει ποτέ γιατί δεν την συμφέρει να το καταλάβει, για να το καταλάβει πρέπει να παραδεχτεί όλα αυτά που έχεις καταλάβει εσύ για την συμπεριφορά της. Δεν χρειάζεται να το καταλάβει, δεν χρειάζεσαι την έγκριση της.

 

Δεν θα έπρεπε να χρειάζεται κανείς γονέας εξηγήσεις για το γεγονός ότι κάθε παιδί ονειρεύεται μια ζωή δική του. Πρέπει να φύγεις, όπως έφυγε η αδερφή σου.


__________________
4.

Αγαπημένη Λένα,
Ρωτάω εσένα και τους αναγνώστες το εξής: Ξέρω ότι δεν είναι όλοι οι άνδρες ίδιοι, όπως δεν είμαστε όλες οι γυναίκες ίδιες. Όμως, έχω παρατηρήσει με βάση το στατιστικό δείγμα του ανδροκρατούμενου επαγγέλματός μου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών συνεργατών μου, όλων των ηλικιών μεταξύ 20 και 60, εντός Ελλάδος και εκτός αυτής (γιατί δουλεύω και σε άλλες 3 δυτικοευρωπαικές χώρες), παντρεμένοι και σε σχέση, με την πρώτη ευκαιρία (επαγγελματικού ταξιδιού / ραντεβού αργά το βράδυ κλπ κλπ) επιλέγουν (το τονίζω ότι επιλέγουν, είναι πλήρως συνειδητό) να περάσουν ένα βράδυ ή και περισσότερα με κάποια άλλη γυναίκα γιατί έτσι. Πολλοί από αυτούς δε έχουν ήδη και μία παράλληλη σχέση.
Το στατιστικό δείγμα μου είναι μεγάλο, ο καιρός που το παρατηρώ πολύς, άσε που οι περισσότεροι με φλερτάρουν και ιδιαιτέρως. Και ερωτώ: γιατί τόσοι πολλοί που το κάνουν αυτό; Μήπως εγώ κινούμαι στον τελείως λάθος χώρο; Γιατί το κάνουν (εκτός από το "γιατί έτσι", "γιατί μπορούν" και "γιατί άντρες είναι"); Έχω απογοητευτεί από όλο αυτό το interaction που έχω λόγω της δουλειάς μου και πραγματικά δεν μπορώ να εμπιστευτώ κανέναν πια. Βασικά δε θέλω κανέναν αυτή τη στιγμή, όλοι μου φαίνεται ότι αργά ή γρήγορα θα πάνε με άλλη και δε θα είναι καν διακριτικοί, όπως‚ οι συνάδελφοί μου. Πώς να αναγνωρίσω κάποιον ο οποίος θα είναι διαφορετικός ανάμεσα σε τόσους ίδιους, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί για τη δουλειά ή/και για τον χαβαλέ αλλά απαράδεκτοι σαν σύντροφοι; Υπάρχει ελπίδα;
Desperate engineer

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Νομίζεις ότι έχεις μεγάλο δείγμα, αλλά έχεις ένα μεγάλο δείγμα από μια ομοιόμορφη ομάδα ανθρώπων. Έχεις ταυτίσει το «άντρες» με τους συναδέλφους που συναντάς στα συνέδρια και στα επαγγελματικά ταξίδια, δηλαδή υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Αν ρωτάς αν υπάρχει άντρας που δεν απατάει τη γυναίκα του με τόσο κάζουαλ τρόπο, η απάντηση – και ελπίζω να το ξέρεις, να το συνειδητοποιείς – είναι ότι φυσικά και υπάρχει, αλλά ίσως πρέπει να αρχίζεις να συναναστρέφεσαι και με άλλες παρέες πέρα των ανθρώπων που κάνετε την ίδια δουλειά. Όχι μόνο για να βρεις σύντροφο, μάλλον θα σου κάνει καλό γενικότερα.


Ανακάλυψες ότι οι άνθρωποι απατούν περισσότερο από όσο φαίνεται, αλλά φαντάζομαι ότι θα σκέφτεσαι και ότι όλοι αυτοί οι άντρες μάλλον και με παντρεμένες γυναίκες θα κάνουν τις κουτσουκέλες, αλλιώς δεν βγαίνουν οι αριθμοί. Ρωτάς γιατί απατάνε γενικώς, οι άνθρωποι; Δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση σε αυτό, αλλά ας πούμε ότι επειδή η μονογαμία δεν είναι για όλους, αλλά ο γάμος εξακολουθεί να θεωρείται μονόδρομος.


Όταν γνωρίσεις τον άντρα που δεν θα είναι σαν αυτούς που γνωρίζεις τώρα, θα το καταλάβεις αμέσως, μην ανησυχείς. Ίσως όμως να πρέπει να αλλάξεις πολλά στις παρέες σου για να τον βρεις. 


__________________
5.

Αγαπητή Αμπα !
Πριν 2,5 χρόνια αποφάσισα να αφήσω την Ελλάδα και να ξεκινήσω δουλειά και μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Είχα μια σχέση 1 χρόνο και ήμουν πολύ ερωτευμένη με το αγόρι μου, όμως αυτό δεν με εμπόδισε από το να πάρω την μεγάλη απόφαση! Ο φίλος μου θέλησε να δοκιμάσουμε σχέση από απόσταση όπως και έγινε για 1μιση χρόνο και κάτι ψιλά, όμως φέτος το καλοκαίρι αποφάσισα να χωρίσω με την ιδέα μήπως να βρίσκαμε και οι δυο άλλους ανθρώπους στην ζωή μας. Ο φίλος μου το πήρε πολύ άσχημα, έμαθα εκ των υστέρων οτι άρχισε να πίνει, να παίρνει ηρεμιστικά και να μην μπορεί να προχωρήσει με τίποτα την ζωή του. Τους τελευταίους μήνες άρχισε να έχει σχέση με μια κοπέλα ενώ παράλληλα με έπαιρνε τηλέφωνο και μου εξομολογούσε την αγάπη του για μένα. Όταν γύρισα Ελλάδα πάλι βρεθήκαμε και ένιωσα τόσο έντονα συναισθήματα που με κλάματα αντικρύσαμε ο ένας τον άλλον. Κάναμε έρωτα δυο φορές και στο τέλος του ζήτησα συγγνώμη για αυτούς τους μήνες, του ειπα πως έψαχνα να βρω τον εαυτό μου και πως θα ήθελα να δουλέψουμε την σχέση μας και ίσως και να μείνουμε μαζί μετά από κάποιους μήνες καθώς θα ήθελα να γυρίσω Ελλάδα με μια τέτοια προοπτική-κάτι που το συζητάγαμε από παλιά. Ωστόσο εκείνος μου είπε ότι έχει αρχίσει να ερωτεύεται την νέα του κοπέλα και πως θέλει να προχωρήσει την ζωή του. Παράλληλα ωστόσο με παίρνει κάθε δυο μέρες τηλέφωνο, μου λεει πόσο με αγαπάει και αναπολούμε την σχέση μας .Εν τελει του ζητησα να μην μου ξανατηλεφωνησει για ενα μεγάλο διάστημα ούτως ώστε να τον ξεπεράσω και να ξεκαθαρίσουμε λίγο το κεφάλι μας...Εκείνος ωστόσο μου είπε πως αν στο μεσοδιάστημα αυτό δεν μπορέσει να με ξεπεράσει θα έρθει είπε με μονόπετρο(!).Είμαι πολύ μπερδεμένη όμως !!!Όλα αυτά δεν ακούγονται too much?Και εν τέλει τί οφείλω να κάνω? Να τον ξεχάσω ή να τον 'περιμένω'?...

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ό,τι και να κάνεις, πρόσεχε πάρα πολύ, μην παντρευτείς για κάποιον υστερικά δήθεν-ρομαντικό λόγο. Αν θέλει, μπορείτε να συζήσετε, και θα δείτε και οι δύο πόσα απίδια βάζει ο σάκος. Για το "τι να κάνεις" θα ήξερα τι να απαντήσω, αν καταλάβαινα πώς γίνεται να το συζητάς ακόμα στα σοβαρά.

__________________
6.

Η φίλη μου η Κατερίνα από τότε που άρχισε να πηγαίνει σε ψυχολόγο έχει αλλάξει συμπεριφορά απέναντι σε όλους. Σχεδόν έχει εξαφανιστεί, δηλώνει ότι είναι κακή παρέα, έχει γίνει κρυψινους, ανεβάζει διαρκώς στάτους και σέλφι με τον άντρα της ότι είναι ευτυχισμένη, πετυχημένη και χαρούμενη κτλ. Οπότε συναντιόμαστε φαίνεται νυσταγμενη ή κακοκεφη ή απλά δεν μιλάει ιδιαίτερα. Προσπάθησα να της κάνω μια συζήτηση και να τη ρωτήσω αν έχει κάποιο πρόβλημα μαζί μου/μας/με κάτι άλλο, αλλά αποφεύγει τεχνηέντως να απαντήσει. Από ένα εξωστρεφές και θετικό άτομο έχει μεταμορφωθεί σε μια κινούμενη μιζέρια αυτό με στεναχωρεί πολύ. Πάντως είναι τσεκαρισμένο από τους 2-3 κολλητούς φίλους ότι όλη αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά ξεκίνησε αμέσως μετά την πρώτη επίσκεψη στην ψ. Ειχε θεματα με την οικογενεια του αντρα της, με τη μαμα της, με το οτι είναι παντρεμένη 2,5 χρόνια και δεν μπορεί καταφέρει ακόμα να κάνει παιδί και με τη δουλειά της και ήμασταν αυτοι που την παροτρύναμε να απευθυνθεί σε γυναικολόγο και σε ψυχολόγο! Δεν θέλω να ρωτήσω κάτι συγκεκριμένο αλλά διαπιστώνω ότι η παλιά βερσιόν της Κατερίνας ήταν πολύ καλύτερη από την τωρινή. Τι νομίζεις ότι της συνέβη βρε Α, μπα;
- Bring Katerina back


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πιστεύω ότι μάλλον η εκδοχή της Κατερίνας που ήταν πάντα θετική και εξωστρεφής δεν ήταν αληθινή. Όχι ότι τώρα είναι ο αληθινός της εαυτός. Αλλά όταν αντιμετωπίζεις τα προβλήματα σου για πρώτη φορά, παθαίνεις μεγάλο ταρακούνημα και προσπαθείς να επαναπροσδιορίσεις τις σχέσεις σου με τους άλλους. Είναι πολύ συνηθισμένο αυτό που περιγράφεις, δηλαδή να αλλάξει συμπεριφορά αυτός που ξεκινάει θεραπεία και να γίνει αρνητικός προς τους άλλους. Τα θέματα που είχε, τα έχει ακόμα, αλλά τώρα προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει. Κάνε λίγη υπομονή με την Κατερίνα, γιατί ξέρεις τι έχει στο βάθος της και αν είσαι φίλη της, το εκτιμάς.


Ετοιμάσου και για την συζήτηση που θα κάνετε, σχετικά με το αν έχει πρόβλημα μαζί σου. Θα έχει. Θα πέσεις από τα σύννεφα, θα ακούσεις πράγματα που δεν περίμενες και δεν ήξερες ότι σκεφτόταν. Προσπάθησε να το δεις ως εξής; όπως έναν άνθρωπο που του απαγορευόταν να ανέβει σε ποδήλατο, και πίστευε ότι ποτέ δεν θα έκανε ποδήλατο, και ξαφνικά του χαρίζεται μια Φεράρι. Ε, δεν θα έχει καλή οδηγική συμπεριφορά.

_________________
7.

Αγαπητή μου Α μπα... άκου να δεις τι προβλημα έχω εγω! Ειμαι παντρεμένη 7 χρονια, σε σχεση 14, χωρις παιδιά και με έναν εξαιρετικό σύζυγο ο οποιος ειναι συνεπής, πιστός, και εργασιομανής. Δουλευει απο το πρωι μεχρι πολυ αργα το βραδυ, και εξω και μεσα στο σπίτι το βραδυ στο γραφείο του. Και η αλήθεια ειναι οτι μου προσφέρει τα παντα σε οικονομικό επίπεδο! Οι έξοδοι μας ειναι κυριως σε σπίτια φίλων μια φορα την εβδομαδα. Εγω ομως ειμαι πολυ δραστήρια γυναικα με πολλές φιλες και βγαινω 1-2 φορες την εβδομαδα με τις φιλες μου για ποτακι. Οσο κι αν προσπάθησα κατα περιόδους μηνών να μην βγαινω καθόλου, το μονο που κατάφερα να κερδίσω ηταν κάποια κιλα γιατι καθε βραδυ την έβγαζα στον καναπε. Η ερωτικη μας ζωή ειναι σε μια περίεργη φαση καταστολής. Μετα και τόσα χρονια ολοι μου λενε οτι ειναι φυσιολογικό! Εκει λοιπον που έβγαινα, γνώρισα εναν τύπο μικρότερο με τον οποιο περνούσαμε καλα για πολλούς μηνες και ξαναθυμήθηκα τι σημαινει ερώτικη πράξη. Το κακο ειναι οτι το εμαθε ο άντρας μου. Προφανως φταίμε και οι δυο για το στραβοπάτημα μου. Ο άντρας μου μεν γιατι με κανει να νιωθω μονη, και εγω δε, γιατι δεν επρεπε να φτάσω σε αυτο το σημειο. Και εδω τωρα σου θέτω το εξής ερώτημα. Πιστεύεις οτι αξιζει να παλέψω για τον γαμο μου; ή θεωρεις οτι θα ειμαι παντα μονη και ηρθε η ωρα να ξεβολευτω απο τον ωραιο μου καναπε και να ψαξω για κατι που θα με συγκινήσει; μημπως φτάσω ομως και με τον επόμενο σε σημειο που θα βάλτωσω και μετα θα λεω τι βλακεία εκανα και έφυγα απο εναν άντρα ο οποίος μου παρείχε σχεδόν τα παντα, εκτος απο την παρουσία του; δυσκολο ερώτημα ε;;;
- Ποκαχοντας 36 χρονών


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Να μια εκδοχή της ερώτησης «γιατί απατάει ο κόσμος». Ωραίο το ερώτημα, αγαπητή φίλη, μόνο που το θέτεις σα να είναι στο χέρι σου και η μια και η άλλη πορεία. Εσύ μπορεί να θέλεις να παλέψεις για τον γάμο σου, ο άντρας σου θέλει; Επίσης, σύμφωνα με τα λεγόμενα σου, «το κακό» είναι ότι η απάτη ανακαλύφθηκε. Αν δεν το μάθαινε ο άντρας σου, θα το συνέχιζες χωρίς τύψεις;


Μου φαίνεται πολύ περίεργο που δεν λες τι έγινε μετά την αποκάλυψη. Θύμωσε, στενοχωρήθηκε, στενοχωρήθηκες που τον στενοχώρησες; Φωνές, κατηγορίες ένθεν κι ένθεν, τίποτα; Απλώς η ψύχραιμη παρατήρηση «φταίμε και οι δύο προφανώς;» Περιγράφεις τον άντρα σου ως «εξαιρετικό, συνεπή, πιστό και εργασιομανή», δηλαδή ως πολύ ικανό υπάλληλο εταιρείας. Η έλλειψη συναισθήματος λέει πολλά, νομίζω.


Θυμάσαι γιατί τον παντρεύτηκες; Αυτός θυμάται γιατί σε παντρεύτηκε; Δούλευε από πάντα τόσο, απέφευγε από πάντα να γυρίσει σπίτι; Οι απαντήσεις θα είναι δύσκολες και θα ξυπνήσουν πολλά δυσάρεστα που ίσως έχετε σπρώξει κάτω από το χαλί, αλλά αν δεν γίνει αυτό, δεν βλέπω πώς μπορείτε να συνεχίσετε αυτή τη σχέση.

94

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

15 σχόλια
#4 Σε αυτήν την ζωή ότι και να κάνεις σαν γυναίκα έχεις την πατριαρχία απέναντι, οπότε πάντα θα χάνεις κάπως. Είτε ζεις μονογαμικά είτε πολυγαμικά, η κοινωνία δεν μας υποστηρίζει 100%. Ακόμα παλεύουμε.Προσωπικά ελπίζω στην επόμενη ζωή και σκέφτομαι (αν φτάνουν τα coints) να ζητήσω να γίνω δελφίνι. Τα δελφίνια περνούν το 80% της ζωής τους παίζοντας και κάνοντας σεξ. Το υπόλοιπο 20% υποθέτω αφορά την λήψη τροφής. Ένα από τα παιχνίδια που παίζουν γίνεται με τα λεγόμενα kugelfisch/blowfish γνωστά για το δηλητήριο τους και την άψογη επεξεργασία τους από chef στην Άπω Ανατολής. Διότι το δηλητήριο τους μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον άνθρωπο όχι όμως για τα δελφίνια. Η επίδραση του είναι μεθυστική και διαρκεί ώρες ολόκληρες και τους κάνει να επιπλέουν στην επιφάνεια για μέρες. Υπάρχει και σε βίντεο πως «πίνουν» το συγκεκριμένο ψάρι εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=msx3BAhIeQgΕκεί που ήθελα να καταλήξω είναι πως οι κοινωνίες τους είναι μητριαρχικά δομημένες. Παράδειγμα: Στο σεξ τα θηλυκά δελφίνια έχουν περισσότερους ενδιαφερόμενους. Τα αρσενικά την τριγυρίζουν οριζόντια και εναλλάσσονται όπως σε gang bang. Το αξιοσημείωτο είναι πως τα δελφινάκια που βγαίνουν από αυτήν την υπόθεση, έχουν για πατεράδες\νταντάδες όλη την παρέα, επειδή κανείς τους δεν είναι σίγουρος για την πατρότητα τους. Ζωάρα το δελφίνι, δελφινάκι ......αχ, βαχP.S. Αν δεν φτάνουν τα coins για δελφίνι, θα ζητήσω να γίνω ιπποκάμπισσα. Λεπτομέριες εδώ: http://www.lifo.gr/videos/lifo_picks_planetearth/135826
"τα θηλυκά δελφίνια έχουν περισσότερους ενδιαφερόμενους. Τα αρσενικά την τριγυρίζουν οριζόντια και εναλλάσσονται όπως σε gang bang"Αν είναι αυτό το κριτήριο, μήπως ήδη και εμείς ζούμε σε μια μητριαρχική κοινωνία;Επίσης σε άλλες ομάδες ζώων οργανωμένες με μητριαρχικό τρόπο, όπως τα λιοντάρια, οι λέαινες συγκροτούν ομάδες και όποιο λιοντάρι καταφέρει να μπει στην ομάδα τους τις κερδίζει όλες (να μια ακόμα ένδειξη ότι μπορεί να έχουμε ήδη φτάσει σε μια μητριαρχική κοινωνία!).Αν πάντως όντως "ζηλεύετε" τα δελφίνια για το πως περνούν το 80% του χρόνου τους, προλαβαίνετε και σ' αυτή τη ζωή, δε χρειάζεται να περιμένετε τη δεύτερη.
Όχι ακριβώς. Διότι κανείς δεν κακολογεί το θηλικό δελφίνι που έχει πολλαπλούς συντρόφους και κανένα αρσενικό δελφίνι δε βάζει την 'στάμπα' του στα δελφινάκια. Σην ανθρώπινη κοινωνία μη τυχόν και δεν πάρει το παιδί το επίθετο του πατέρα. Αυτά μεταξύ άλλων.
Ακόμα ''παλεύετε'' απέναντι στην πατριαρχία αλλά ονειρευεστε μια μητριαρχικά δομημένη κοινωνία σαν αυτή των δελφινιών που περιγράφετε, όπου ''ζωάρα το δελφίνι, δεφλινάκι, αχ βαχ...'';(!)Εγω ήξερα οτι το κίνημα του φεμινισμού αναζητά μια κοινωνία ουτε πατριαρχική ουτε μητριαρχική. Οπου γυναικες και άντρες θα είναι ίσοι. Λάθος θα έκανα φένεται
Λάθος δεν έκανες αλλά για κάποιο λόγο έχει γίνει διάσημη η παροιμία "θα γυρίσει ο τροχός θα γ@μήσει κι ο φτωχός"!!Αν μη τι άλλο για το ονόρε του πράγματος μπορεί η Santinity να φαντασιωθεί μια δελφινίσια ζωή. Όλοι ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα μετανσαρκωνόμαστε στον "αντίπαλό" μας συνσχολιαστή στην LIFO. :D
#3 Άρθρον πρώτο.Κλείσε της την τηλεόραση.Εν ανάγκη,αφαίρεσε κάποιο εξάρτημα για να μην λειτουργεί.Θα πάθει αμόκ. Θα αδειάσουν άπειρες ώρες που θα πρέπει να βρει τρόπο να γεμίσει αντί να μιζεριά ζεται στην τηλεόραση. Δευτερον.Πες της ότι είναι καιρός να βρει μια δουλειά και να πάψει να ζητάει από τον πατέρα σου.Δεν θα σ ακούσει,αλλά δεν πειράζει.Τρίτον.Εφ όσον δεν θ αλλάξει τροπάριο,της λες ότι υπάρχουν κέντρα ψυχικής υγείας όπου μπορεί να απευθυνθεί και να εξεμέσει όλο το δηλητήριο της συζυγικής ζωής,αντί να σε ζαλίζει εσένα.Εσύ θα βρεις μια δουλειά,σπίτι και συγκάτοικο και θα αρχίσεις την ζωή σου.Η απραξία ,από ένα σημείο και μετά,είναι επιλογή.Ο μπαμπάς φαίνεται για κάποιο λόγο ν απουσιάζει από την κριτική σου.
Κοίτα να δεις τι θα γίνει (δεν είμαι η κοπέλα της εξομολόγησης, μια γνώμη θα πω αλλά όντως πιστεύω ότι έτσι θα πάει το πράγμα): θα αντιδράσει ΠΟΛΥ άσχημα αν η τηλεόραση δε λειτουργεί, μπορεί να είναι κάτι παθητικά επιθετικό τύπου δεν πλένω, δε μαγειρεύω αλλά μπορεί να αρχίσει να χαλάει ή να πετάει πράγματα στο σπίτι που δεν της ανήκουν και το πιο πιθανό θα ανήκουν στην κόρη της εφόσον εκείνη θα έχει αποσυνδέσει την τηλεόραση άρα θα μετεξελιχθεί σε πηγή του κακού. Έπειτα, δεν πρόκειται να βρει δουλειά γιατί δε θέλει. Και γιατί δεν μπορεί. Μέσα της, δεν μπορεί. Δεν υπάρχει ως επιλογή όχι γενικά αλλά για εκείνη. Δεν της περνάει απ΄το μυαλό ότι πρέπει/θα έπρεπε να είχε δουλειά για προσωπικούς και όχι βιοποριστικούς λόγους. Για τους ίδιους ακριβούς λόγους, στους οποίους προσθέτω και την ντροπή, δεν πρόκειται να πάει ούτε σε ψυχολόγο. Ο μπαμπάς απουσιάζει απ΄την κριτική υποθέτω επειδή δεν μπορείς να κάνεις τον άλλον να σε αγαπήσει με το ζόρι. Δεν είναι υπεύθυνος ο μπαμπάς που η μαμά δεν είναι ευτυχισμένη. Η μαμα είναι υποχρεωμένη, όπως κάθε άνθρωπος, να διεκδικήσει τη δική της ευτυχία.
Πιθανών.Η τηλεόραση πάντως φαίνεται να λειτουργεί σαν ναρκωτικό. Το πιστεύω πραγματικά ότι θα απορρυθμιστεί πλήρως ψυχολογικά αν της την στερήσει κάποιος.
#6."διαπιστώνω ότι η παλιά βερσιόν της Κατερίνας ήταν πολύ καλύτερη από την τωρινή. Πηγή: www.lifo.gr".Η εκδοχή της ευχάριστης Κατερίνας,της κοινωνικής κτλ ήταν καλύτερη για εσάς ως συναναστροφή.Περνούσατε καλύτερα μαζί της.Το τι ένιωθε πραγματικά η ίδια δεν μπορείτε να το ξέρετε.Κι αν ήταν όλα ρόδινα πριν,γιατί τη συμβουλέψατε να δει ψυχολόγο;Είναι πολύ πιθανό να ζόριζε τον εαυτό της,να παρουσιάσει μια "δεν τρέχει τίποτα" εικόνα.Κάποιοι άνθρωποι δε θέλουν να απασχολούν τους άλλους με τα προβλήματα τους και να είναι μέσα στη μίρλα.Επιλέγουν να είναι όσο πιο ευχάριστοι μπορούν για τους άλλους ή ακόμα να δίνουν κι αυτή την ψευδαίσθηση στον εαυτό τους.Και καμιά φορά σκάνε.Δεν έχουν καλή διάθεση,έχουν τις στεναχώριες τους και δε δίνουν μία,αν δεν είναι πια καλή παρέα.Θέλουν να πάρουν το χρόνο τους,να βουτήξουν στον εαυτό τους,να βρουν μια άκρη,απαλλαγμένοι από το βάρος,ότι πρέπει να υποκρίνονται για το φαίνεσθαι.Μπορεί η φίλη σου να βρίσκεται σ'αυτή τη φάση.Στον ψυχολόγο επίσης αντιμετωπίζεις και δυσάρεστα πράγματα.Που πρέπει όμως να τα δεις,για να τα ξεκαθαρίσεις,να τα βάλεις σε μια σειρά και να προχωρήσεις.Δεν είναι παράλογο να είναι προβληματισμένη για μια περίοδο.Δώστε της λίγο χρόνο.Είναι λίγο εγωιστικό να μην της "επιτρέπεται" να έχει και τις κακές τις μέρες.
Κι εμένα μου χτύπησε άσχημα αυτή η φράση, γενικά μου κακοφαίνεται όταν σε τέτοιες περιπτώσεις, αντί να αντιμετωπιστεί με κατανόηση ο φέρων/διαχειριζόμενος το πρόβλημα, προκύπτουν αντιδράσεις επειδή ξαφνικά γίνεται μη βολικός ή παύει να ανταποκρίνεται στο ρόλο που του έχει αποδοθεί. Πολύ εγωιστική και άδικη στάση. Μου θύμισε τη Marnie (Girls), η οποία σε συζήτηση με τον εν διαστάσει σύζυγό της, που είναι σε διαδικασία απεξάρτησης, μιλάει εκνευρισμένη για τις μελανιές που απέκτησε το σώμα της από τα μασάζ που κάνει εβδομαδιαίως, για να διαχειριστεί το στρες της εξάρτησής του. Γενικά, λίγη ευαισθησία δεν βλάπτει.
#7 "Προφανως φταίμε και οι δυο για το στραβοπάτημα μου"Από που είναι προφανές αυτό; Αν σας είχε παραμελήσει έπρεπε να του το κάνετε περισσότερο σαφές, για το γεγονός ότι υπήρξατε άπιστη, κάτι το οποίο υποβαθμίζετε ως "στραβοπάτημα" φταίτε αποκλειστικά εσείς.Ούτε γράψατε αν συζητήσατε το περίοδο που σας παραμελούσε, μόνο το ότι προσπαθήσατε να μη "βγαίνετε", κάτι προφανώς ανεπαρκές. Μπορούσατε ας πούμε να προτείνετε να μη πηγαίνετε σε φιλικά σπίτια αλλά σε άλλα μέρη.Επίσης παρά τα προβλήματα, το οικονομικό αποτέλεσμα τις εργασίας του ("μου προσφέρει τα πάντα") μάλλον δεν το απορρίψατε εγκαίρως, ούτε γράψατε αν του ζητήσατε να δουλεύει λιγότερο.
#2 Εφόσον αναγνωρίζεις ότι είναι παράνοια,έχεις ήδη ξεφύγει.Αν αγαπάς και φροντίζεις να διατηρείς το σώμα σου λεπτό,γυμνασμένο και υγιές ,τότε τα υπόλοιπα περισσεύουν.
#7 Όταν νιώθεις πως αξίζει να παλέψεις για το γάμο σου το ξέρεις, δεν στέλνεις ερωτήσεις στη Λένα. Θα έστελνες αν το έβλεπες ψυχρά σαν " να αφήσω αυτή τη δουλειά με τον πολύ καλό μισθό για μια πιο ενδιαφέρουσα αλλά με ρίσκο να μην κερδίζω τόσα;"
#4 Προφανώς οι συγκεκριμένοι που γνωρίζεις και κινούνται σ αυτόν τον επαγγελματικό χώρο,δεν πιστεύουν ότι διαπραττουν και κανενα έγκλημα καθοσιωσης. Αναγνωρίζουν στον εαυτό τους το δικαίωμα για μεμονωμενή σεξουαλικη απόλαυση ,την οποία επιδιώκουν και δεν δαιμονοποιουν, και τέρμα. Κατ εξοχήν ανδρικός τρόπος σκέψης.
#5 Νομίζω πως ο φίλος σου σε χρησιμοποιεί στεγνά. Στην αρχή φυσικά στεναχωρήθηκε με τη διακοπή της σχέσης αλλά τώρα που είδε πως δεν τελείωσε ο κόσμος και υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές περιμένει να δει αν θα του πάει καλά η νέα σχέση αλλιώς να γυρίσει σε σένα. Με λίγα λόγια από απωθημένο του έχεις γίνει καβάτζα και δεν το καταλαβαίνεις.
Αυτό ακριβώς! Εαν σε θέλει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, είναι μαζί σου από τα ΤΩΡΑ. Δε δοκιμάζει/ψάχνεται δεξιά και αριστερά και στο τέλος εαν δεν του αρέσει/το μετανοιώσει επιστρέφει σε σένα. Τι είσαι εσύ; Το ακριβό ζεστό του παλιό που κάποια στιγμή εαν κρυώσει πολύ ίσως το ξαναφορέσει;
#7 Η παροχή των πάντων σε οικονομικό επίπεδο μάλλον τον καθιστά σπόνσορα και όχι σύζυγο.Είναι αυτός σοβαρός λόγος για να παραμείνεις μαζί του;Ο εραστής πού τοποθετείται στο φόντο;Δεν νοείται να ρωτάς αγνώστους αν αξίζει να προσπαθήσεις για τον γάμο σου,η ίδια δεν μπορείς να καταλήξεις σε ασφαλές συμπέρασμα;Δεν είναι οικονομική επένδυση ο γάμος.Υποθέτω ότι είσαι εμφανίσιμη ,πράγμα που σου δίνει ένα αρχικό πλεονέκτημα πλεονέκτημα στις σχέσεις σου.Πέραν τούτου, και ο πλέον ερωτευμένος άνθρωπος απομαγεύεται ,όταν η συμπεριφορά του έτερου ήμισυ δεν είναι η επιθυμητή.Να το θυμάσαι αυτό.Επίσης αναφέρεις ότι φταίτε και οι δυο για την απιστία σου.Με τον τρόπο που το γράφεις,έχω την αίσθηση ότι,μεγάλο μέρος της ευθύνης το μετακυλιεις σ αυτόν,ενδεχομένως να το εισπράττω λανθασμένα,η πράξη όμως,έγινε από σένα. Εάν αποφασισετε από κοινού να δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία στην σχέση σας , όλα καλά.Ο καθένας μας ιεραρχεί διαφορετικά τα πράγματα.Κάθε ζεύγος δημιουργεί τις ισορροπίες του και το ολόδικό του σύμπαν.Κανείς από δω δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις μεταξύ σας ισορροπίες και σπουδαιότητες. Αυτά θα καθορίσουν και την συνέχεια.
#7."τι βλακεία εκανα και έφυγα απο εναν άντρα ο οποίος μου παρείχε σχεδόν τα παντα, εκτος απο την παρουσία του; Πηγή: www.lifo.gr".Καταλαβαίνεις τι ρωτάς;Αν αξίζει τον κόπο να μείνεις με κάποιον,επειδή σε συντηρεί οικονομικά και σου επιτρέπει να ζεις καλά.Γιατί αν αφαιρέσεις την παρουσία του από το γάμο,από τη σχέση σας καλύτερα,τι άλλο μένει;Δεν ξέρω.Μπορεί και να αξίζει.Όπως το βλέπει κανείς.Για μένα δε νομίζω,ότι μπορεί να λειτουργήσει.Θέλω τον άλλο παρών.Δεν εννοώ,να είμαστε μαζί χ ώρες την ημέρα.Να είναι ουσιαστικά στη ζωή μου.Όχι σαν συγκάτοικος,όχι σαν απαραίτητο αξεσουάρ για τις κοινωνικές εκδηλώσεις,όχι απλά σαν θερμαντικό σώμα στο κρεβάτι μου,όχι μόνο σαν κοινός λογαριασμός.Αυτά όμως είναι τι θα ήθελα εγώ.Τι θέλετε εσείς ο ένας από τον άλλο κι ο καθένας από τη ζωή του,εσείς το ξέρετε.
Εμένα μου χτύπησε πάρα πολύ άσχημα πόσο εύκολα δέχεται το κλισέ ότι "είναι φυσιολογικό να φθίνει η ερωτική ζωή ενός ζεύγους που είναι χρόνια μαζί".Όχι δεν είναι! Μήπως κι ο σύζυγος κάνει παράλληλη ζωή κι είστε μια χαρά χώρια;
Η εν λόγω κυρία φαίνεται να θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό το να μπορεί ο άλλος να την συντηρεί (σόρυ, Ποκαχόντας, αυτό αποπνέει το κείμενο). Εμ, δε γίνεται εύκολα να συντηρείς 2 ανθρώπους, πλουσιοπάροχα κιόλας, και να είσαι και παρών. Οπότε βρήκε το δικό της τρόπο να έχει την πίτα και τον χορτάτο σκύλο, που έλεγα παραπάνω. Δεν νομίζω ότι έχετε τις ίδιες προτεραιότητες, acantholimon.
Σκέφτομαι,ότι μπορεί να έγινα άδικη.Βρήκα κυνική την ομολογία,την παραδοχή,ότι σκέφτεται κάποιος να μείνει σε ένα γάμο για αυτούς τους λόγους,γιατί απλά εγώ δεν το βλέπω έτσι ή ακόμα πιο απλά δεν έχω βρεθεί σε αντίστοιχη κατάσταση.14 χρόνια όμως είναι με αυτόν τον άνθρωπο και τουλάχιστον τα 7 ζει έτσι.Και μάλιστα από μικρή ηλικία.Τι πρόλαβε να ζήσει;Δεν είναι εύκολο να έχεις μάθει μια ζωή έτσι και να το αλλάξεις.Νομίζω,ότι σε δεύτερη ανάγνωση μπορώ να αναγνωρίσω την ανασφάλεια και να την κατανοήσω λίγο περισσότερο.
Κάνεις καλά που προσπαθείς να βλέπεις όλες τις πλευρές acantholimon, εξάλλου πολύ συχνά ισχύει ότι υπάρχουν "πολλά δίκια" σε κάθε ιστορία. Πιθανότατα σε έβαλε σε σκέψεις και η (ο;) i-boson με το όντως ενδιαφέρον σχόλιο που έκανε.Ωστόσο εγώ και πάλι δεν νιώθω ιδιαίτερη τάση για συμπόνια προς την 7. Η μητέρα της #3 όντως πολύ πιθανόν να είναι άλλη ιστορία, αφού έζησε, προφανώς, μεγάλο μέρος της ζωής της ως μητέρα δυο ανήλικων παιδιών, το οποίο είναι μια τεράστια δουλειά και ευθύνη από μόνη της. Όταν τα παιδιά μεγάλωσαν οι ισορροπίες άλλαξαν, αλλά αυτό δεν αναιρεί την μέχρι τότε προσφορά της.Η #7 όμως δεν δίνει αυτή την αίσθηση. Όλες οι αναφορές στην καθημερινότητά της εξαντλούνται στις λέξεις "φίλες", "εξόδους" και "καναπές" (δις). Παιδιά το λέει ότι δεν έχει. Το να είσαι σκέτη νοικοκυρά, ακόμη και άτεκνη, την εποχή της γιαγιάς σου που έγραψες, ήταν πολύ σκληρή δουλειά από μόνο του. Το 2000 τόσο (στον δυτικό κόσμο) θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είναι, ειδικά για κάποια που υποστηρίζει ότι "της προσφέρονται τα πάντα σε οικονομικό επίπεδο". Δεν γίνεται να μη σκεφτώ ότι μιλάμε για έναν άνθρωπο που βολεύτηκε σε μια κατάσταση. Και που αρνείται την ευθύνη για τις επιλογές του.
#7Έλα, (κλείσιμο ματιού), παραδέξου το. Είναι η πρώτη φορά που πιάστηκες , όχι η πρώτη που το έκανες.Πάντως δεν σε κόβω να παχαίνεις με τίποτα. Έχεις συνδέσει την απιστία με την ελκυστική σιλουέτα και έχεις πατεντάρει αυτόν τον τροπο ζωής τόσο καλά που νομίζω δύσκολα θα αλλάξεις . Άσε που δεν έχεις καν μπει στην δεκαετία των 40. Εκει να δεις ποτάκι και χαρά! Δεν θα προλαβαίνετε οι φιλενάδες λέμε...
Συμφωνώ απόλυτα..άσε που ο δόλιος σε έχει πάρει γραμμή εδώ και καιρό αλλά δεν τολμάει να το διαλύσει. Εσύ τώρα τί ρωτάς; Όταν φεύγοντας έκλεινες την πόρτα τί φανταζόσουν;
#7 "Kαι μετα θα λεω τι βλακεία εκανα και έφυγα απο εναν άντρα οποίος μου παρείχε σχεδόν τα παντα, εκτος απο την παρουσία του" Ποκαχόντας, εσύ τι θεωρείς πιο σημαντικό στη ζωή; Ο άνθρωπός σου να σου προσφέρει τα πάντα σε οικονομικό επίπεδο, ή να είναι δίπλα σου, παρών; Κάθησε και σκέψου τις ανάγκες σου, αναλογίσου τι χρειάζεσαι περισσότερο στη ζωή, όπως επίσης και τη σημερινή σχέση που έχεις με τον John (εννοώ τον άντρα σου, Ποκαχόντας :p). Εαν όλα αυτά σε οικανοποιούν τοτε να παραμείνεις σε αυτό το γάμο και στο άνετο σου καναπεδάκι, εαν όχι τότε είναι καιρός να φύγεις και να ψάξεις για άλλο καναπέ...
Εγώ διαφωνώ. Δεν χρειάζεται να σκεφτεί τίποτα. Ο άντρας της δεν είναι εργοδότης της. Ας σηκωθεί από τη βολή της να βρει δουλειά και να χωρίσει για να κάνει τη ζωή της όπως θέλει χωρίς τύψεις και χωρίς να πληγώνει τον σύντροφό της
εγω παλι βλεπω εναν ανθρωπο που δεν θα ειχε κανενα προβλημα να εχει αυτη την προβληματικη σχεση με τον αντρα της και παραλληλα να εχει και μια αλλη σχεση που να την καλυπτει σεξουαλικα/συναισθηματικα.το προβλημα αλλωστε ηταν οτι ο αντρας της το εμαθε,αλλιως θα ηταν ολα καλα.επισης αποφασισε οτι για το κερατο φταιει και ο αντρας της,ο οποιος για να μην την χωρισε με το που εμαθε για το κερατο,μαλλον την θελει περισσοτερο απο οσο εκεινη μας αφηνει να εννοηθει
Verni αυτό σκέφτηκα αμέσως και γω, θα την ωφελήσει να βρει δουλειά= αυτονομία.Απλά αντί για " εργοδότη" θα έλεγα ότι ο άντρας της δεν είναι ο παροχέας της, ο provider της = ο πατέρας της...
#4 Μόνη σου λες την απάντηση, παρόλο που δεν σε καλύπτει κι έχεις ανάγκη μιας βαθύτερης, ουσιαστικότερης αιτίας: γιατί μπορούν.Οι άνθρωποι σε πολύ υψηλό ποσοστό θέλουμε την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, και συχνά δεν το επιδιώκουμε απλώς επειδή δεν είναι πολύ εύκολο. Οι εν λόγω άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να το επιδιώκουν: την οικονομική επιφάνεια, την άνεση χρόνου, πάνω απ'όλα την ιδανική κάλυψη για απουσίες χωρίς πολλές εξηγήσεις. Το "άντρες είναι" παίζει κι αυτό, όχι τόσο ως λόγος που έχουν μεγαλύτερη "ανάγκη" την κουτσουκέλα, αλλά επειδή είναι ευκολότερο να δικαιολογηθούν απέναντι στους άλλους και τους εαυτούς τους, αφού το "ο ανήρ εστί ζώον πολυγαμικόν" (που έλεγε και η ταινία) δεν έχει σβηστεί από το υποσυνείδητό μας. Αν, βέβαια, είχες εξίσου πολλές γυναίκες συναδέλφους, ίσως η συμπεριφορά τους να συνέκλινε με των ανδρών περισσότερο απ' όσο θα περίμενες.Και ναι, φυσικά υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εσωτερικό ηθικό κώδικα και δεν κάνουν παρασπονδίες όποτε (και απλώς επειδή) μπορούν. Και φυσικά μπορείς να τους βρεις.Αναρωτιέμαι: Ισχύει άραγε ότι όλοι (σχεδόν) θα έκαναν τα ίδια, αν απλώς είχαν τις ευκολίες και τις ευκαιρίες των ανθρώπων που περιγράφεις (ενώ τώρα δεν τις έχουν); Ή μήπως, όσοι ακριβώς ονειρεύονται ένα τέτοιο lifestyle, που περιλαμβάνει και τις εν λόγω ευκαιρίες, είναι και αυτοί που επιδιώκουν να το αποκτήσουν (κι έτσι, υπάρχουν αρκετοί που δεν έχουν αντίσοτιχες ευκαιρίες επειδή εξ αρχής δεν το επεδίωξαν); Η αλήθεια ίσως είναι κάπου στη μέση.
Nομίζω ότι αυτό το "επειδή μπορούν" δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό και γι'αυτό υπάρχει τόσο έντονο το ερώτημα. Συμφωνώ μαζί σου Iris (ως συνήθως τολμώ να πω) ότι είναι ένας συνδυασμός παραγόντων. Βασικά είναι απουσία σοβαρών συνεπειών σε συνδυασμό με την μάλλον ισχυρή πολυγαμικότητα που υπάρχει σε πολύ κόσμο (κι όχι μόνο άντρες). Γιατί -αν το σκεφτούμε λίγο λογικά- αν χρειάζεται για κάποιον να υπάρχουν συνέπειες για να ΜΗΝ κάνει κάτι τότε σημαίνει ότι η εγκράτεια δεν είναι μέρος της φύσης του εξ αρχής. Και μόλις δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία την κουτσουκέλα θα την κάνει απλώς επειδή...μπορεί. Και επειδή θέλει φυσικά.Δεν νομίζω ότι κάποιος επιδιώκει να αποκτήσει ένα lifestyle για να έχει ευκαιρίες ξενοπηδήματος (να γίνει rock star για να έχει πολλές γκόμενες ή γιατρός για να χεστεί στο φακελάκι...ναι ίσως). Νομίζω ότι γλυκαίνεται όταν δει αυτές τις ευκαιρίες αυτός που ήδη είχε την τάση να δοκιμάζει διάφορα πιάτα και βαριέται κάθε μέρα ιμάμ μπαϊλντί. Η λύση λοιπόν είναι αυτό που λέει η Α Μπα παρά κάποιος "εσωτερικός ηθικός κώδικας". Ψάχνει κάποιον που είναι στη φύση του η μονογαμία (κι όχι ο έρωτας και κουρουφέξαλα γιατί ο έρωτας-ενθουσιασμός περνάει κι έρχεται το επόμενο λεωφορείο). Κι επομένως όσες ευκαιρίες και να παρουσιαστούν κι όσο συνέπειες και να μην υπάρχουν το να ξενοπηδήσει είναι ενάντια στην φύση του. Δηλαδή δεν θα είναι αυτός/αυτή αν το κάνει. Πώς τους ξεχωρίζεις? Εύκολο. Κάτι που αγαπούσαν πολύ από παιδιά δεν το έχουν βαρεθεί ως τώρα κι ούτε διαβλέπουν την πιθανότητα να το βαρεθούν στο μέλλον. Κάθε μέρα ιμάμ μπαϊλντί ως το τέλος του χρόνου? Sign me up!
Όντως, Καραβάν', και να σημειώσω μόνο ότι όταν λέω "ηθικός κώδικας" δεν εννοεώ ότι όποιος έχει πολυγανικές επιθυμίες είναι ανήθικος, έτσι; Την ανηθικότητα δεν την ταυτίζω με την ύπαρξη της εν λόγω επιθυμίας, αλλά με την εξαπάτηση για την οποία σαφώς μιλάει η γράφουσα. Φυσικά μπορεί κάποιος να είναι πολυγαμικός ΚΑΙ ηθικός, αν δεν κοροϊδεύει κανέναν.Επίσης, ας μην κοροϊδευόμαστε: Και ο μονογαμικός, και ο αφοσιωμένος(-η) *μπορεί* να νιώσει μια κάποια επιθυμία, να έχει μια "πονηρή" σκέψη, αλλά να μην θελήσει να επιμείνει σε αυτήν και, κυρίως, να την κάνει πράξη, όχι από τον φόβο ότι θα τον πιάσουν, αλλά επειδή θα νιώσει άσχημα με τον εαυτό του τον ίδιο, αν λειτουργήσει κρυφά και ανέντιμα. Θέλω να πω, υπάρχει κι ο τόσο μα τόσο μονογαμικός που ούτε καν θα του έκανε κούκου με άλλον άνθρωπο, αλλά αυτό είναι ακόμη πιο σπάνιο. Κι αυτός που θα του έκανε κούκου, αλλά βάζει τις αρχές και τα συναισθήματά του πάνω από την περιστασιακή κ**λα, μια χαρά μονογαμικός είναι. (Αυτό εννοώ ως εσωτερική ηθική, και δεν ήθελα να το ταυτίσω με κοινωνικές ή θρησκευτικές επιταγές, μόνο με προσωπικές αρχές.)
Έχω την αίσθηση ότι λέμε το ίδιο (Έκανες καλά όμως που το διευκρίνησες γιατί πάντα είναι καλό να αποσαφηνίζουμε). Δυστυχώς απέχουμε από την εποχή που τα πολυάμορους σχήματα θα είχαν κοινωνική έγκριση ώστε επιτέλους να μην υπάρχει καμμία "ανάγκη" κερατωμάτων κι όλοι να είναι ξεκάθαροι κι ειλικρινείς με τα ταίρια τους. Που είναι και το καλύτερο.Έχω την εντύπωση πάντως ότι ακριβώς ο αφοσιωμένος νιώθει άσχημα με τον εαυτό του σε αντίθετη περίπτωση (και όχι χάριν των συμβάσεων) κι επίσης ότι ο αφοσιωμένος είναι επιπλέον αυτός που έχει εκτίμηση και ευγνωμοσύνη στο ταίρι του (που τελικώς ο ίδιος το επέλεξε εξ αρχής!). Όλοι κοιτάμε το μενού. Έχεις απόλυτο δίκιο ας μην κοροϊδευόμαστε. Αλλά δεν είναι ανάγκη και να παραγγείλουμε στο σερβιτόρο. Κοιτάω και τα γεμιστά...χμμμ...καλούτσικα φαίνονται. Και αυτός ο φασιανός με πατάτες με κουλί βατόμουρου είναι εντυπωσιακός το δίχως άλλο. Κι το φιλέτο γλώσσα με καρότα είναι για την γραμμή μου μούρλια. Αλλά σαν το ιμάμ βρε παιδί μου...δεν έχει! :D