Τσίπρας: Εξαιρετική επιτυχία η απόφαση του Eurogroup

Τσίπρας: Εξαιρετική επιτυχία η απόφαση του Eurogroup Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
2

«Εξαιρετική επιτυχία» της διαπραγματευτικής ομάδας, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την απόφαση του Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας.

Απαντώντας στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή, σε ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για πολύ σημαντική εξέλιξη με την επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup, καθώς και για μεγάλη προσπάθεια σε δυο παράλληλα μέτωπα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια σε δύο μέτωπα: Να πετύχει τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος και να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση για την β' αξιολόγηση. «Όσον αφορά στην προσπάθεια να πετύχουμε τους στόχους είναι πλέον παραδεκτό από όλους ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται και η οικονομία ανακάμπτει», τόνισε.

Στο Eurogroup έγινε ένα σημαντικό βήμα όπου συνομολογήθηκαν οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες κινείται η διαπραγμάτευση, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Είπε ότι με την καταρχήν συμφωνία επιστρέφουν οι θεσμοί για να ολοκληρωθεί άμεσα η τεχνική συμφωνία, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση από την αρχή επέμεινε ότι η πορεία της οικονομίας δεν δικαιολογεί νέα μέτρα λιτότητας και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν φραγμός στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. 

Υπογράμμισε ότι η θέση για ούτε ένα ευρώ λιτότητας, για την οποία, όπως είπε, λοιδορήθηκε το προηγούμενο διάστημα όταν την είχε διατυπώσει, έγινε σεβαστή.  «Δεν θριαμβολογούμε, αλλά δεν μπορούμε να μη χαρούμε όταν ακούμε από επίσημα χείλη για την ανάγκη να υπάρξει τερματισμός στην παράλογη επιμονή για μέτρα λιτότητας», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι η τεχνική δουλειά που θα γίνει το επόμενο διάστημα θα είναι σημαντική.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι σε μια διαπραγμάτευση μαζί με τα κέρδη θα πρέπει να κάνεις και συμβιβασμούς, για να προσθέσει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις μόνο έχαναν. «Πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό, συμφωνήθηκε για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας και να επανακαθορίσουμε προτεραιότητες στη βάση της προώθησης πολιτικών που θα ενισχύουν τη διαπιστωμένη αναπτυξιακή τάση της ελληνικής οικονομίας», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε την κινδυνολογία και την καταστροφολογία της προηγούμενης περιόδου. Επισήμανε ότι στην αντιπολίτευση είχαν προεξοφλήσει όλοι ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτύγχανε τους στόχους της και ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Τελικά, τόνισε, «όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης, αλλά ενεργοποιήθηκε ο δότης, με την εφάπαξ 13η σύνταξη», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είχε κρατήσει αδιανόητη στάση, που δεν επικρότησε ένα μέτρο -για πρώτη φορά σε 7 χρόνια προγράμματος- παροχής στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι η παράλογη απαίτηση για επιπλέον μέτρα 2% του ΑΕΠ για μετά τη λήξη του προγράμματος, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε ότι «για κάθε ευρώ επιβάρυνσης από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι δανειστές -και για τις οποίες προεξοφλώ ότι δεν είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γι' αυτό- θα υπάρχει κι ένα ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς».

«Προτάσεις όπως αυτές του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% επί μια δεκαετία ήρθε η ώρα να φύγουν από το τραπέζι» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για την υιοθέτηση αξιόπιστου και ρεαλιστικού σχεδίου, που σε συνδυασμό με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

«Κλείνει ο κύκλος της λιτότητας και μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο παραγωγής νέου πλούτου με στόχο τη δραστική μείωση της ανεργίας, τη δημιουργία σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια» τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: «Με το κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 20 Μάρτη, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε εδώ και να αντιπαρατιθέμεθα για τα σημαντικά που είναι πώς θα μειωθεί η ανεργία, πώς θα δημιουργηθεί νέος πλούτος, πώς θα προστατευτεί η κοινωνική πλειοψηφία, πώς η χώρα θα επανακτήσει την κυριαρχία της και θα βγει από την επιτροπεία στην οποία έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια».

Επισήμανε, επίσης, ότι ο κ. Λεβέντης ήταν «ο μόνος που μπήκε στον κόπο να μου καταθέσει ερώτηση για το ζήτημα», ενώ άλλοι δεν το έκαναν γιατί προτιμούν τους μονολόγους, τονίζοντας ότι θα είναι στη Βουλή κάθε Παρασκευή για να απαντάει, και σε εύκολες και δύσκολες στιγμές, γιατί εκείνος δεν κρύβεται όπως κρύβονται άλλοι, κάτι που, όπως σημείωσε, φαίνεται από τα άδεια έδρανα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αφωνία και έλλειμμα στρατηγικής της ΝΔ, ασκώντας της κριτική και για τη στάση της αναφορικά με τη συμφωνία του Eurogroup. Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κρυφτεί και δεν είναι στη Βουλή και ότι δεν απηύθυνε ερώτημα στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» επί της διαπραγμάτευσης. «Πού είναι ο αρχηγός σας για να μου κάνει μια ερώτηση; Θα μείνω έως το βράδυ για να του απαντήσω» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ. 

Επιτέθηκε στη ΝΔ και σε εκείνους που όπως είπε, «κάνουν ότι δεν κατανοούν τη συμφωνία» και λένε ότι «οι όποιες ελαφρύνσεις θα τελούν υπό την αίρεση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και μιλούν για υποσχέσεις που δεν θα εφαρμοσθούν ποτέ», ενώ καταλόγισε στη ΝΔ «στρατηγικό αδιέξοδο».

Πολιτική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια