Τραγέλαφος: H Βενεζουέλα κάνει ρεπορτάζ για τη φτώχεια των Ελλήνων (ξεχνώντας την δική της)

Τραγέλαφος: H Βενεζουέλα κάνει ρεπορτάζ για τη φτώχεια των Ελλήνων (ξεχνώντας την δική της) Facebook Twitter
Συσσίτιο στην Αθήνα. Φωτο: Nikos Libertas / SOOC
15

Υπάρχουν και χειρότερα, προσπαθεί να πει η Βενεζουέλα στους πολίτες της (χωρίς να γνωρίζει το ρητό «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί») παρουσιάζοντας το παράδειγμα της Ελλάδας μέσα από ένα εκτενές ρεπορτάζ στο Telesur, το κρατικό μέσο που ελέγχεται απ' την κυβέρνηση Μαδούρο.

Το ρεπορτάζ εντόπισε ο αρθρογράφος του Forbes Tim Worstall και με μπόλικη ειρωνεία σχολιάζει: «Συγχαρητήρια στην Ελλάδα. Τώρα η Βενεζουέλα κάνει ρεπορτάζ για την ελληνική οικονομική κρίση».

Μπορεί το ρεπορτάζ -που στην ουσία χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως "καπιταλιστικό παράδειγμα προς αποφυγή"- να περιγράφει με σχετική ακρίβεια τα οικονομικά δεινά της Ελλάδας, ο Worstall τονίζει όμως πως είναι οξύμωρο ότι οι 'σοσιαλιστές' της Βενεζουέλας, που κατόρθωσαν να καταστρέψουν την οικονομία μιας χώρας πάμπλουτης σε πετρέλαιο κάνοντάς την τώρα σχεδόν να λιμοκτονεί, χρησιμοποιούν την κρίση στην Ελλάδα ως παράδειγμα των δεινών του καπιταλισμού. 

Το ρεπορτάζ του teleSUR αναφέρει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας teleSUR, τονίζοντας πως η φτώχεια είναι αποτέλεσμα των «αρπακτικών δανειστικών πολιτικών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των επίσης αρπακτικών δανειστών μέσα στην ΕΕ».

Τραγέλαφος: H Βενεζουέλα κάνει ρεπορτάζ για τη φτώχεια των Ελλήνων (ξεχνώντας την δική της) Facebook Twitter
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Ο αρθρογράφος του Forbes σχολιάζει, όχι δίχως ειρωνεία, πως ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα είναι (τουλάχιστον στα χαρτιά γιατί στην πραγματικότητα είναι πολύ χαμηλότερος) μόλις 12 δολάρια το μήνα. Συγκριτικά, στην Ελλάδα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας είναι 390 δολάρια.

«Η Βενεζουέλα είναι ουσιαστικά Καθολική χώρα» καταλήγει. «Αλήθεια, δεν έχουν ακουστα το "Μὴ κρίνετε, ἵνα μὴ κριθῆτε";»

Οικονομία
15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Αν πας σε συσσίτια και τραβήξεις φωτογραφίες, όντως μπορείς να παρουσιάσεις ένα ρεπορτάζ που να περιγράφει πως όλη η Ελλάδα είναι ένα απέραντο συσσίτιο.Αν πας ένα μεσημέρι στην Λεωφόρο Νίκης στην Θεσσαλονίκη και στην Τσιμισκή, και τραβήξεις φωτογραφίες, μπορείς να παρουσιάσεις ένα ρεπορτάζ που να περιγράφει πως όλη η Ελλάδα ζει στην χλίδα.Απ'ολα έχει ο κήπος, ανάλογα τι θα πεις στον κηπουρό τι λουλούδι θα σου βγάλει με την εκάστοτε περίσταση. Εδώ και τέσσερα χρόνια λανσάρεται ότι οι Έλληνες 'πεινάνε'.Σε ένα γήπεδο Γερμανοί οπαδοί μας κούναγαν πενηντάευρα. Κούνια που τους κούναγε δηλαδή.Απλά όταν βγαίνουμε έξω στην ταβέρνα τρία άτομα, έχουμε κόψει το δέκατο πιάτο με κάποια σαλάτα ή τους κολοκυθοκεφτέδες.
εδω κανει ανταπορκιση η daily mail... για πατε στα midlands να δειτε ανεργια και φτωχεια ρε παιδες και μετα τα ξαναλεμε. αααα... και διπλα τις jaguar/proche κλπ.
Υπάρχει και μία πολιτική "ανάγνωση" της συγκεκριμένης είδησης: οι Βενεζουελάνοι σοσιαλιστές κατηγορούν τους Έλληνες συντρόφους τους για οπορτουνισμό, δεδομένου ότι ρητά αναφέρουν πως θεωρούν τα δεινά στη χώρα μας ως αποτέλεσμα της ασκούμενης καπιταλιστικής κυβερνητικής πολιτικής! Την ίδια ώρα το νυν κυβερνών κόμμα μας, αυτοπροσδιορίζεται ως "σοσιαλδημοκρατικό με μερικές αυταπάτες κι αναδιπλώσεις τακτικής πριν την πλέρια Επανάσταση"!!!! Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια τεκμηριωμένη απάντηση κάποιου κυβερνητικού στελέχους ή κάποιου "αριστερού" αναγνώστη της Lifo επ' αυτού ....
Την ίδια ώρα το νυν κυβερνών κόμμα μας, αυτοπροσδιορίζεται ως "σοσιαλδημοκρατικό με μερικές αυταπάτες κι αναδιπλώσεις τακτικής πριν την πλέρια Επανάσταση"!!!! Πηγή: www.lifo.grκαλά, τεκμηρίωσε πρώτα εσύ σε ποιό επίσημο όργανο του Σύριζα διάβασες αυτή τη λαλακία και όλο και κάποιος θα βρεθεί...
Μετά χαράς, σύντροφε, be my guest:- Περί σοσιαλδημοκρατίας:http://www.avgi.gr/article/10811/7892740/o-syriza-kai-e-europaike-sosialdemokratia- Περί αυταπάτης: Τσίπρας στη Βουλή (08/05/2016): "Γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι δεν λέμε την αλήθεια προφανώς γιατί συγκρίνετε την προεκλογική περίοδο του 2015, όταν ζητήσαμε εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση. Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για αυταπάτες όχι ότι δεν τηρήσαμε την εντολή και είπαμε ψέματα"- Περί "τακτικής αναδίπλωσης":"Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδη (τ/σ «Ε»), ότι «ο συμβιβασμός ο οποίος θα έρθει από τον κ. Τσίπρα, τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Χουλιαράκη κατά τη γνώμη μου θα εγκριθεί και έτσι πρέπει να γίνει για το καλό της χώρας. Αυτή είναι η δουλειά της κυβέρνησης»."[Πηγή: kathimerini.gr]ΥΓ: το "συντροφικό μαχαίρωμα" των "αδερφών Βενεζουελάνων" το 'κανες γαργάρα πάντως σύντροφε ε; Δεν είδα να το σχολιάσεις ...
αυτό επίσης με τη στίξη και τη σύνταξη να το κοιτάεξις - ακόμη περιμένω να μού πείς πού διάβασες αυτή τη φράση"σοσιαλδημοκρατικό με μερικές αυταπάτες κι αναδιπλώσεις τακτικής πριν την πλέρια Επανάσταση"
Θα λένε στους Βενεζουελάνους ότι η χώρα τους ζορίζεται κάπως, διότι δίνει από το υστέρημά της στην εντελώς κατεστραμμένη Ελλάδα--όπως φημολογείται ότι έλεγε ο Χότζα στους Αλβανούς για να δικαιολογήσει την εξαθλίωση τους. Υπομονή Βενεζουελάνοι! (Η Ελλάς ευγνωμονούσα).