Είναι στ' αλήθεια υπερβολικά τα μέτρα ασφαλείας για τη βόμβα στο Κορδελιό;

Είναι στ' αλήθεια υπερβολικά τα μέτρα ασφαλείας για τη βόμβα στο Κορδελιό; Facebook Twitter
5
Είναι στ' αλήθεια υπερβολικά τα μέτρα ασφαλείας για τη βόμβα στο Κορδελιό; Facebook Twitter

Όπως με όλα, έτσι έχουμε πάρει στο ψιλό και την υπόθεση του Κορδελιού - ευκαιρία να σπάσουμε πλάκα, και γιατί όχι. Τα memes είναι ωραία, αρκεί μόνο να μη γίνει κανά μπαμ.


Ένας γνωστός με σχετική εκπαίδευση μού είπε πως ο κίνδυνος είναι μεγάλος - ποτέ δεν ξέρεις πώς θα συμπεριφερθεί μια βόμβα και μάλιστα τόσο παλιά. Και μπορεί το πιθανότερο να είναι να μην κάνει και πολλά, όμως η εκκένωση είναι απαραίτητη. 

Αρκετοί κάτοικοι σκέφτονται να μείνουν, άλλοι φοβούνται μήπως κατά την εκκένωση τους ληστέψουν το σπίτι. Ο Θόδωρος Δανιηλίδης, ιδρυτής και συντονιστής της σελίδας Ελληνικά Hoaxes, συνήθως διαψεύδει τις κινδυνολογίες, όμως η έρευνά του τώρα δείχνει πως δεν πρόκειται για κινδυνολογία. Ξανατονίζουμε πόσο σημαντικό είναι να εκκενώσουν όλοι οι κάτοικοι την περιοχή. Γράφει λοιπόν:

Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα και διάφορες γνώμες που έχουν μεταδοθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, σχετικά με τη βόμβα που βρέθηκε στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης.

Οι πολίτες ακούγοντας όλα αυτά, λογικά αναρωτιούνται αν τα μέτρα ασφαλείας που θα παρθούν αύριο είναι υπερβολικά.

 

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι πως ΔΕΝ είναι υπερβολικά.

Σύμφωνα με την Πάγια Διαταγή 2-11 του 2014 σε περιστατικά επιπέδου 3, όπου κινδυνεύουν άμεσα περιουσίες και ζωές πολιτών από εκρηκτικούς μηχανισμούς, αναλαμβάνουν την εξουδετέρωση οι ειδικοί EOD (Explosive Ordnance Disposal) του ΤΕΝΞ που έχουν εκπαιδευτεί στην Αμερική ή στο ειδικό σχολείο EOD του Μηχανικού, στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Η εξουδετέρωση γίνεται με τα πιο σύγχρονα μέσα και ακολουθούν κατά γράμμα τους σύγχρονους κανόνες ασφαλείας που αναγράφονται στο AEDOPS (Advanced Explosive Ordnance Disposal Publication System). Με απλά λόγια το AEDOPS είναι το ευαγγέλιο σε θέματα εξουδετερώσεων που ακολουθεί το ΝΑΤΟ.

Όταν αναγνωριστεί ο τύπος της βόμβας, το AEDOPS δίνει στους ειδικούς EOD όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται, όπως την τεχνική εξουδετέρωσης που θα πρέπει να ακολουθήσουν, την απόσταση ασφαλείας και οποιαδήποτε άλλη τεχνική λεπτομέρεια χρειάζεται για το συγκεκριμένο τύπο εκρηκτικού μηχανισμού και αυτό προβλέπει ο κανονισμός του Ελληνικού Στρατού.

Αυτοί οι σύγχρονοι κανόνες ασφαλείας που αναγράφονται στο AEDOPS έχουν στόχο να μηδενίσουν τον κίνδυνο για τους πολίτες και όχι να απλά να τον μειώσουν. Έτσι διάφορες γνώμες που ακούγονται από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τις σύγχρονες τεχνικές εξουδετέρωσης, τους σύγχρονους κανόνες ασφαλείας και το τι προβλέπει ο κανονισμός του Ελληνικού Στρατού, έχουν μπερδέψει τους πολίτες.

 

Η βόμβα που βρέθηκε είναι τύπου AN- M64 και σύμφωνα με το AEDOPS η απόσταση ασφαλείας είναι 1900 μέτρα.

 

Κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης της βόμβας από το αεροσκάφος, η έλικα στα πτερύγια περιστρέφεται και μετά από έναν ορισμένο αριθμό περιστροφών, η βόμβα οπλίζει.

Πιθανότατα είναι μία από τις βόμβες, από το βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης το 1943.

 

Πώς θα εξουδετερωθεί. 

Η τεχνική που θα ακολουθήσουν οι ειδικοί EOD του ΤΕΝΞ για ξεβιδώσουν, αφαιρέσουν τους πυροδοτικούς μηχανισμούς και να εξουδετερώσουν τη βόμβα, γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο.

 

Συμπέρασμα. Η τεχνική εξουδετέρωσης που θα ακολουθηθεί είναι από τις πιο σύγχρονες και τα μέτρα ασφαλείας που έχουν παρθεί, ορίζονται από το AEDOPS, με στόχο να μηδενίσουν τον κίνδυνο για τους πολίτες.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Και εγώ απλά να πω , καθυστερημένα λίγο, ότι κ ο γνωστός κος Καπράλος πυροτεχνουργός είναι και τα είπε αλλιώς στα κανάλια. Πολλές φορές βρέθηκαν τέτοιες βόμβες σε όλη την Αθήνα και ποτέ δεν έγινε τέτοια εκκένωση. Τωρα γιατί έγινε στο Κορδελιό ο Καμμένος κ η ψυχή του!
Όπως διάβασα σχετικά η βόμβα αυτή προοριζόταν για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τις εκεί Γερμανικές εγκαταστάσεις και πλοία αλλά οι Βρετανοί τις έριξαν πάνω στις τότε προσφυγικές παράγκες του Κορδελιού. Οι λαμαρίνες από τις παράγκες μέσα στη νύχτα γιάλιζαν και νόμισαν οι Βρετανοί πιλότοι ότι είναι η θάλασσα στο λιμάνι. Μέχρι να καταλάβουν το λάθος τους σκοτώθηκαν τουλάχιστον 500 πρόσφυγες που έμεναν στις παράγκες.
Υπερβολές..Η βόμβα αυτή από αεροπλάνο έπεσε και δεν κατάφερε να σκάσει, θα σκάσει τώρα 60 χρόνια μετά;Θα τη βγάλω εγώ και θα την πετάξω. Κρατήστε λίγο τη μπίρα μου
Απλά να πω οτι ο τύπος που τρέχει τα Ελληνικά Hoaxes είναι απόστρατος πυροτεχνουργός και ξέρει τι λέει στο συγκεκριμένο θέμα, δεν διάβασε ένα άρθρο στο ιντερνετ ξερω γω