Ένα πορτραίτο της σημερινής Ελλάδας απο το France 24

Ένα πορτραίτο της σημερινής Ελλάδας απο το France 24 Facebook Twitter
2

Παιδιά σε ορφανοτροφεία από τους γονείς που δεν μπορούν πλέον να τα φροντίζουν . Διανομές σε τρόφιμα και ρούχα που προορίζονται για τους Έλληνες και μόνο. Δύο συμπτώματα της κρίσης στην Ελλάδα, δύο συνέπειες της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλονται από την Ευρώπη και τους διεθνείς δανειστές.

Όμως, παρά τις κακουχίες και τις εντάσεις, μερικοί βρίσκουν ελπίδα στην αλληλεγγύη της κοινότητας.

Ένα πορτραίτο της σημερινής Ελλάδα για το France 24.

TRAILER

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ FRANCE 24.

Ελλάδα: Η νεόπτωχη

Οι ποικίλες ελληνικές διασώσεις ήρθαν μαζί με δραστικά μέτρα λιτότητας. Χιλιάδες Έλληνες της μεσαίας τάξης ξαφνικά βρέθηκαν να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι ανταποκριτές μας στην Αθήνα μας δίνουν ένα πορτρέτο της σημερινής Ελλάδας.

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα, θέλαμε να δείξουμε τις συνέπειες των σχεδίων λιτότητας. Ο στόχος μας ήταν να δείξουμε την αγωνία, αλλά την ίδια στιγμή, την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και την επιθυμία τους να τα βγάλουν πέρα, παρά τις, μερικές φορές, αδύνατες καταστάσεις.

Πράγματι, τα μέτρα λιτότητας - είτε πρόκειται για περικοπές σε μισθούς, οι συντάξεις μειώθηκαν τέσσερις φορές σε διάστημα τριών ετών, ή αυξήσεις φόρων σε καθημερινή σχεδόν βάση - είναι ασφυκτικά για τους περισσότερους κατοίκους της χώρας.

Θέλαμε να δείξουμε ότι αυτή η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική, κοινωνιακή αλλα ακόμη και ανθρωπιστική. Όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας, άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται. Η λιτότητα δεν αφήνει κανέναν απέξω.

Στριμωγμένοι στην γωνία, οι Έλληνες μάχονται για να τα φέρουν πέρα.. Μερικοί γονείς έχουν παράδώσει τα παιδιά τους  σε ορφανοτροφεία, με την ελπίδα ότι αυτό θα είναι μόνο ένα προσωρινό μέτρο. Πολλές οικογένειες δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά να πληρώσουν για θέρμανση ή τρόφιμα. Στη μέση του χειμώνα, ψάχνουν για ξύλα, ώστε να έχουν κάποια θέρμανση. Πολλοί άνθρωποι παίρνουν τα τρόφιμα και τα είδη ένδυσης που διανέμει η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Η δημοτικότητά της είναι σε άνοδο.

(Μετάφραση: LEFTeria-news)

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σταθμάρχης δέχτηκε επίθεση στο σταθμό «Αγ. Ελευθέριος» - Επιβάτιδα προσπάθησε να την πετάξει στις γραμμές

Ελλάδα / Σταθμάρχης δέχτηκε επίθεση στο σταθμό «Αγ. Ελευθέριος» - Επιβάτιδα προσπάθησε να την πετάξει στις γραμμές

Το σωματείο εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ τονίζει πως η ανοχή έχει και τα όριά της και πως αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, θα προχωρήσουν ακόμη και σε κλείσιμο των σταθμών
NEWSROOM
Γυναικοκτονία στο Μενίδι:

Ελλάδα / Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Είχε απειλήσει τη 40χρονη Ενκελέιντα ότι θα την σκοτώσει, αλλά δεν είχε προφυλακιστεί

Ερωτήματα για τους χειρισμούς των αρχών - Το θύμα είχε καταγγείλει τον σύντροφό της που απειλούσε ότι θα την σκοτώσει - Η 40χρονη είχε προμηθευτεί panic button - Οι αρχές γνώριζαν ότι ο βασικός ύποπτος για τη γυναικοκτονία ήταν εξαρτημένος από το αλκοόλ
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Δύο παρατηρήσεις: ένας οικοδόμος και μια ιδιωτική υπάλληλος δεν είναι μεσαία τάξη, αλλά εργατική. Δεύτερη παρατήρηση: αν δείτε τα κέρδη που έχουν οι τράπεζες, οι εφοπλιστές και οι υπόλοιποι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι την περίοδο της κρίσης, θα συνειδητοποιούσατε πως υπάρχει τεράστιος πλούτος, που φτάνει για να ξεχρεώσει, να ταΐσει και να θρέψει δύο Ελλάδες, ενώ εμείς πρέπει να ζήσουμε με ψίχουλα. Επομένως, μήπως κάποια στιγμή να ασχοληθούμε με τα μεγάλα, "νόμιμα" ποσά; Μήπως για να αυγατίζουν αυτά, καθόμαστε εμείς και τρώμε τα νύχια μας;
Η Κρίση και τα μέτρα λιτότητας έχουν κατακρεουργήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Είναι απολύτως κατανοητό και καταδικαστέο. Αυτό που δεν καταλαβαίνω όμως είναι γιατί ο απόλυτος δαίμονας είναι το ΔΝΤ όταν συγχρόνως η διαφθορά οργιάζει στην χώρα μας και μάλιστα από ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Όταν συλλαμβάνονται δύο υπάλληλοι του ΣΔΟΕ Πατρών και ο προϊστάμενός τους για εκβιασμό και χρηματισμό, επιχειρηματία στην Λευκάδα. Στο σπίτι του προϊστάμενου βρέθηκαν 47.000 ευρώ. Αυτά δεν είναι λεφτά; Κτηνοτρόφος από την Ήπειρο βρέθηκε με 12 εκατομμύρια ευρτώ στο εξωτερικό.Η μαύρη τρύπα του μαύρου χρήματος είναι τεράστια στην χώρα μας. Συνάνθρωποί μας υποφέρουν όταν κάποιοι άλλοι κάνουν τις βρωμοδουλειές τους, εις βάρος των θεσμών, της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Αυτοί γιατί δεν είναι δαίμονες; Και παρουσιάζεται ως δαίμονας μόνο το ΔΝΤ; Και κάτι άλλο. Εμένα στον στρατό ο ανωτερός μου μου έλεγε να πετάξω στα σκουπίδια 40 μαγειρεμένες μπριζόλες, σχεδόν μισό καζάνι φασολάκια, άπειρες φραντζόλες όταν συνανθρωποί μας πεινούν. Και όταν έκανα νύξη στην διοίκηση της μονάδας, κανένα ενδιαφέρον. Και όλα αυτά μόλις πριν από 6 μήνες που απολύθηκα, την περίοδο της Κρίσης.Επομένως, πέραν των διεθνών δανειστών, τεράστια ευθύνη φέρουν και οι ίδιοι οι Έλληνες για την κατάπτωση των συμπολιτών τους.