Ο Τραμπ τσακώθηκε και από το τηλέφωνο - Η συνομιλία με τον αυστραλό πρωθυπουργό έληξε άδοξα

Ο Τραμπ τσακώθηκε και από το τηλέφωνο - Η συνομιλία με τον αυστραλό πρωθυπουργό έληξε άδοξα Facebook Twitter
EPA/JIM LO SCALZO
3

Αν και κανείς θα περίμενε πως η συνομιλία του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον αυστραλό πρωθυπουργό Mάλκολμ Τέρνμπουλ θα ήταν ιδιαίτερα φιλική, καθώς η Αυστραλία είναι από τους πιο ένθερμους συμμάχους των ΗΠΑ, η επικοινωνία που είχαν οι δύο πολιτικοί το Σάββατο ήταν επεισοδιακή. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ιδιαίτερη ένταση, ενώ ο Τραμπ διέκοψε πρόωρα τη συζήτηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ που επικαλείται η Washington Post, ο Τραμπ «επιτέθηκε» στον πρωθυπουργό της Αυστραλίας για μία συμφωνία επανεγκατάστασης αιτούντων άσυλο, ενώ καυχήθηκε για το μέγεθος της εκλογικής νίκης του. Στη συνέχεια, έληξε απότομα την κλήση στα 25 λεπτά, ενώ αναμενόταν ότι θα διαρκέσει μία ώρα.

Μάλιστα, σε ένα σημείο της επικοινωνίας, ο Τραμπ ενημέρωσε τον Τέρνμπουλ ότι είχε μιλήσει με άλλους τέσσερις ηγέτες εκείνη την ημέρα -μεταξύ των οποίων ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν- και πως «αυτό ήταν το χειρότερο τηλεφώνημα με διαφορά».

Αναφερόμενος στη συμφωνία για τους πρόσφυγες, ο Τραμπ διαμαρτυρήθηκε πως πρόκειται «για τη χειρότερη συμφωνία που έχει γίνει ποτέ», καθώς ο αυστραλός πρωθυπουργός προσπαθούσε να επιβεβαιώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τιμήσουν τη δέσμευσή τους και θα δεχθούν 1.250 αιτούντες άσυλο από ένα αυστραλιανό κέντρο κράτησης.

Ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος μία ημέρα νωρίτερα είχε υπογράψει το διάταγμα για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ των προσφύγων, παραπονέθηκε ότι «θα τον σκοτώσει» πολιτικά η συμφωνία και κατηγόρησε την Αυστραλία ότι επιδιώκει να εξάγει «τους επόμενους βομβιστές της Βοστόνης», σύμφωνα με την Washington Post.

Ο Τραμπ έγραψε στη συνέχεια στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter: «Το πιστεύετε; Η κυβέρνηση Ομπάμα συμφώνησε να πάρει χιλιάδες παράνομους μετανάστες από την Αυστραλία. Γιατί; Θα εξετάσω αυτήν την ηλίθια συμφωνία!».

Από την πλευρά του, ο αυστραλός πρωθυπουργός, κληθείς να σχολιάσει το τηλεφώνημα, δήλωσε πως δεν πρόκειται να μιλήσει δημόσια για τα όσα είπε με τον αμερικανό πρόεδρο. «Οι συζητήσεις αυτές διεξάγονται με ειλικρίνεια, ευγένεια και ιδιωτικά. Εάν δείτε αναφορές γι' αυτές, δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο», είπε.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας (FAST)
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η Πολωνία δεν υποχρεώνεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, αλλά οφείλει να αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γάμους όταν έχουν συναφθεί εντός της ΕΕ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
"Οι συζητήσεις αυτές διεξάγονται με ειλικρίνεια, ευγένεια και ιδιωτικά." Με ειλικρίνα και ευγένεια φυσικά, αλλά γιατί θεωρείται αναμενόμενο να γίνονται ιδιωτικά; Δεν μιλάνε για το πώς πάνε οι οικογένειες τους (αλλά ούτε και για απόρρητα ζητήματα, ή τουλάχιστον δεν αναφέρθηκαν τέτοια), αλλά για συγκεκριμένες διακρατικές συμφωνίες, ζήτημα που ξεκάθαρα αφορά τη δημόσια σφαίρα. Το ότι ο θεωρούμενος ως σοβαρότερος και "δημοκρατικότερος" ηγέτης είναι αυτός που στέκεται ενάντια στην περισσότερη διαφάνεια δεν θα πρέπει να προβληματίζει;
Ο Τραμπ πρεπει να τον ειχε μεγαλο αχτι τον Ομπαμα! Μονο που Τραμπουκο, ο Ομπαμα δεν ειναι πλεον προεδρος, εσυ εισαι, και δε θα μπορεις επαοριστον να ριχνεις τα παντα στον Ομπαμα.