Ο Shahak Shapira, με καταγωγή από το Ισραήλ, είναι καλλιτέχνης και σατιρικός συγγραφέας και με την τελευταία του δουλειά με τίτλο «Yolocaust» ήθελε να ντροπιάσει όλους όσοι βγάζουν selfie στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο. 

 

Το «Yolocaust», ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στις λέξεις YOLO και Holocaust, είναι ένα project που εξερευνά τη συλλογική μνήμη, συνδυάζοντας τις selfies επισκεπτών στο μνημείο με υλικό από στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. Όλες οι φωτογραφίες είναι αληθινές και προέρχονται από Facebook, Instagram, Tinder και Grindr και περιλαμβάνουν τα αυθεντικά σχόλια, likes και hashtags των χρηστών που ποζάρουν σε αυτές.  

 

«Τα τελευταία χρόνια, παρατήρησα ένα ενδιαφέρον φαινόμενο στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο: ο κόσμος το χρησιμοποιούσε σαν σκηνικό για να βγάζει selfies. Οπότε τις πήρα και τις συνδύασα με υλικό από στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί» λέει ο Shapira, που στο project συμπεριέλαβε φωτογραφίες ανθρώπων που χαμογελούν και ποζάρουν περιχαρείς, ενώ κάποιοι κάνουν στο χώρο μέχρι ζογκλερικά και γιόγκα γράφοντας ενίοτε απαράδεκτα σχόλια όπως «Χοροπηδώντας πάνω σε νεκρούς Εβραίους». 

 

«Περίπου 10.000 άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά το συγκεκριμένο Μνημείο. Πολλοί από αυτούς βγάζουν αστείες φωτογραφίες, χοροπηδούν και κάνουν σκέιτ ή ποδήλατο πάνω από τους 2.711 πέτρινους πλίνθους που βρίσκονται απλωμένοι στο χώρο των 19.000 τ.μ. Το ακριβές μήνυμα και ο ρόλος του Μνημείου είναι αμφιλεγόμενα. Για πολλούς οι γκρίζες στήλες συμβολίζουν τις ταφόπλακες 6 εκατομμυρίων Εβραίων που δολοφονήθηκαν και θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους ή την γκρίζα στάχτη στην οποία κατέληξαν όταν κάηκαν μέχρι θανάτου στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων» σχολιάζει ο ισραηλινός καλλιτέχνης. 

 

Ο ίδιος συμβουλεύει τους επισκέπτες να συμπεριφέρονται ανάλογα με την περίσταση, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι στο χέρι τους το πώς θα κινηθούν σε έναν μνημείο που συμβολίζει τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς, όπως λέει, «κανένα ιστορικό γεγονός δεν συγκρίνεται με το Ολοκαύτωμα». Βέβαια, είναι πρόθυμος να αποσύρει οποιαδήποτε φωτογραφία σε περίπτωση που κάποιος από τους «πρωταγωνιστές» του project του το ζητήσει. 

 

Δείτε τις φωτογραφίες του «Yolocaust»: