Μέρα εξελίξεων για «ΔΟΛ» και «Πήγασο» - Ο Τσίπρας έκανε λόγο για «φούσκα», αλλά δηλώνει στο πλευρό των εργαζομένων

Μέρα εξελίξεων για «ΔΟΛ» και «Πήγασο» - Ο Τσίπρας έκανε λόγο για «φούσκα», αλλά δηλώνει στο πλευρό των εργαζομένων Facebook Twitter
15

«Έθνος», «Ημερησία», «Τα Νέα» και η «Goal News» δεν βρίσκονται σήμερα στα σημεία πώλησης τύπου καθώς τα συγκροτήματα ΔΟΛ και Πήγασος βρίσκονται σε απεργιακό καθεστώς από τους απλήρωτους εργαζόμενους.

Στις εξελίξεις στο χώρο των εκδόσεων αναφέρθηκε χθες και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ένα γενικό σχόλιο:«Σε κάποιους που βρίσκονταν σε τεντωμένο σχοινί διότι είχαν συνηθίσει να δανείζονται με «αέρα», όπως οι ίδιοι ομολόγησαν, αρνήθηκε η κυβέρνηση αυτή να τους κάνει τη χάρη και να συνεχίζει να τους χαρίζει δάνεια. Σήμερα βλέπουμε ότι οι επιχειρήσεις τους ήταν μια «φούσκα» και δυστυχώς τώρα σκάει. Και οδηγεί εκατοντάδες εργαζομένους σε μια τεράστια περιπέτεια. Βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους εργαζομένους».

Η κρίση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη σχολιάστηκε χθες και από τον γερμανόφωνο τύπο. Το γερμανικό περιοδικό Spiegel γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση ότι «ελληνική ιστορική εφημερίδα δεν κυκλοφορεί», σχολιάζοντας ότι «η ελληνική οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις και στον τύπο: Επειδή οι συντάκτες δεν πληρώνονται εδώ και μήνες, η εφημερίδα 'Τα Νέα' δεν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από το 1922».


Το Spiegel σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι «αποφάσισαν να σταματήσουν να εργάζονται έως ότου λάβουν τουλάχιστον ένα μέρος των δεδουλευμένων τους. Πολλοί δεν έχουν πληρωθεί από τον Αύγουστο».


Στο θέμα αναφέρεται και η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, γράφοντας μεταξύ άλλων ότι «την Τρίτη 'Τα Νέα', η εφημερίδα του κεντρώου πολιτικού χώρου του ιστορικού εκδοτικού οργανισμού Λαμπράκη, δεν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από το 1922. 'Η εφημερίδα δεν ήρθε' είπαν πολλοί εφημεριδοπώλες στο κέντρο της Αθήνας». Το δημοσίευμα συμπληρώνει ότι και το Βήμα της Κυριακής αλλά και ο ραδιοφωνικός σταθμός Βήμα 99,5 FM, που ανήκουν επίσης στον ΔΟΛ, διέκοψαν τη λειτουργία τους. (...) Η σοβαρή οικονομική κρίση οδήγησε τα προηγούμενα χρόνια στο κλείσιμο πολλών ελληνικών εφημερίδων», σημειώνει η Der Standard, αναφέροντας τα παραδείγματα της Ελευθεροτυπίας και της Απογευματινής.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις και απεργιακές προκηρύξεις σήμερα θα πρέπει να υπάρξει καταβολή δεδουλευμένων για να μη συνεχιστούν οι απεργίες που έχουν κηρύξει τα σωματεία.

Χθες, τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΗΠΤΑ, της ΕΣΠΗΤ, της ΠΕΛ και της ΕΦΕ αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας, από τις 18:00 της Τρίτης, 20 Δεκεμβρίου 2016 έως τις 18:00 της Τετάρτης, 21 Δεκεμβρίου 2016, για όλους τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους τεχνικούς τύπου, τους λιθογράφους και τους φωτορεπόρτερ, οι οποίοι εργάζονται στις εφημερίδες «ΕΘΝΟΣ», «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», «GOAL NEWS», στις ιστοσελίδες «ethnos.gr», «imerisia.gr», «sentragoal.gr», «life.gr», «womenonly.gr», «elle.gr», «cinema.gr» και «caranddriver.gr», καθώς και σε όλες τις περιοδικές εκδόσεις του Ομίλου.

Η απεργία κηρύχθηκε καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την εντελώς παράνομη, αντεργατική και καταχρηστική συμπεριφορά της εργοδοσίας, η οποία τους οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές, που αντιστοιχούν στο β' δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, στους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και στο α' δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου 2016.

24ωρη απεργία αποφασίστηκε όμως χθες και για τον ΔΟΛ. H απεργία ξεκίνησε στις 19:00 της Τρίτης, 20 Δεκεμβρίου 2016 έως τις 19:00 της Τετάρτης, 21 Δεκεμβρίου 2016, για όλους τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους τεχνικούς τύπου, τους λιθογράφους, τους τεχνικούς ραδιοφώνου και τους φωτορεπόρτερ, οι οποίοι εργάζονται στις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM», στις ιστοσελίδες «tanea.gr», «tovima.gr» και «in.gr», καθώς και σε όλα τα περιοδικά του Ομίλου.

Όπως αναφέρει η ΕΣΗΕΑ, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την εντελώς παράνομη, αντεργατική και καταχρηστική συμπεριφορά της εργοδοσίας του ΔΟΛ, η οποία τους οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές, που αντιστοιχούν στους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και α' δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου 2016.

15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ