Σεισμός

Xάος στη Βενεζουέλα με χιλιάδες ανθρώπους να κάνουν ουρές στις τράπεζες και συγκρούσεις

Xάος στη Βενεζουέλα με χιλιάδες ανθρώπους να κάνουν ουρές στις τράπεζες και συγκρούσεις Facebook Twitter
1
Xάος στη Βενεζουέλα με χιλιάδες ανθρώπους να κάνουν ουρές στις τράπεζες και συγκρούσεις Facebook Twitter
Χιλιάδες άνθρωποι σχημάτισαν ουρές έξω από τράπεζες στο Καράκας και άλλες πόλεις

Κρατώντας μαύρες σακούλες απορριμάτων και σακίδια γεμάτα μετρητά, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας παρατάχθηκαν χθες έξω από τις τράπεζες σχηματίζοντας ουρές χιλιάδων ανθρώπων. Πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρα είχε ανακοινώσει αποσύρει το μεγαλύτερο σε αξία χαρτονόμισμα των 100 μπολιβάρ σε μόλις λίγες ημέρες, και πριν καν αρχίσει η κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων που θα το αντικαταστήσουν.

Η απόφαση προκάλεσε πανικό, μεταδίδουν οι New York Times ενώ το τηλεγράφημα του Reuters αναφέρει πως υπήρξαν διαμαρτυρίες και βανδαλισμοί. Βουλευτής της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι έχουν σημειωθεί τρεις θάνατοι σε βίαια επεισόδια στην πόλη Καγιάο που βρίσκεται στα νότια της χώρας. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση.

Κρατώντας στα χέρια τους το χαρτονόμισμα των 100 μπολιβάρ που αποσύρθηκε, ομάδες διαδηλωτών σε διάφορες πόλεις της χώρας έκλεισαν δρόμους, απαιτούσαν από τους καταστηματάρχες να δεχθούν το χαρτονόμισμα και μιλούσαν εναντίον του προέδρου Μαδούρο.

Xάος στη Βενεζουέλα με χιλιάδες ανθρώπους να κάνουν ουρές στις τράπεζες και συγκρούσεις Facebook Twitter

Δεκάδες μαγαζιά λεηλατήθηκαν, επίσης σε διάφορες πόλεις σε όλη τη χώρα. Τα νέα χαρτονομίσματα θα έπρεπε, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, να έχουν κυκλοφορήσει από τη Πέμπτη. Όμως αυτό δεν συνέβη, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους για να πάνε στη δουλειά τους, να αγοράσουν τρόφιμα ή χριστουγεννιάτικα δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.


Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Μαδούρο έδωσε στους πολίτες κάποιες ημέρες για να ανταλλάξουν τα χαρτονομίσματα των 100 μπολιβάρ που είχαν στα χέρια τους, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο είναι απαραίτητο προκειμένου να καταπολεμηθούν οι μαφίες στα σύνορα με την Κολομβία, παρά τις προειδοποιήσεις οικονομολόγων ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε χάος.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας, το Νοέμβριο, υπήρχαν περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα των 100 μπολιβάρ στην κυκλοφορία. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 48% χαρτονομισμάτων και νομισμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά της χώρας.

Xάος στη Βενεζουέλα με χιλιάδες ανθρώπους να κάνουν ουρές στις τράπεζες και συγκρούσεις Facebook Twitter


Μιλώντας γενικά, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, καταδίκασε τη βία και δήλωσε ότι δύο τράπεζες δέχθηκαν επίθεση από άτομα που συνδέονται με την αντιπολιτευόμενη συμμαχία. Είπε ακόμα ότι τα νέα χαρτονομίσματα θα βγουν στην κυκλοφορία σύντομα, έκανε έκκληση για κατανόηση στους πολίτες και τους παρότρυνε να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι περίπου το 40% των πολιτών της Βενεζουέλας, δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς.


Έξω από την Κεντρική Τράπεζα στο Καράκας, χιλιάδες πολίτες σχημάτισαν ουρές για να αλλάξουν τα χαρτονομίσματα που αποσύρονται, πριν από την τελική προθεσμία την Τρίτη.

Xάος στη Βενεζουέλα με χιλιάδες ανθρώπους να κάνουν ουρές στις τράπεζες και συγκρούσεις Facebook Twitter
1

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια