Μία 24χρονη που κατέψυξε την ωοθήκη της σε ηλικία 9 ετών, μόλις γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι

Μία 24χρονη που κατέψυξε την ωοθήκη της σε ηλικία 9 ετών, μόλις γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι Facebook Twitter
2

Την Τρίτη, η Moaza Al Matrooshi, μία 24χρονη από το Ντουμπάι, έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι, χρησιμοποιώντας ιστό από την ωοθήκη που της είχε αφαιρεθεί και είχε καταψυχθεί σε ηλικία 9 ετών.

Ο τοκετός πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Πόρτλαντ του Λονδίνου και σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, το επιτυχές αποτέλεσμα μπορεί να δώσει ελπίδα σε νεαρές γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας εξαιτίας θεραπειών για τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες. Ήδη στην Ευρώπη χιλιάδες κορίτσια και νέες έχουν καταψύξει τμήματα των ωοθηκών τους, προτού υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες.

Η Matrooshi γεννήθηκε με β-θαλασσαιμία, μια κληρονομική ασθένεια του αίματος,η οποία μπορεί να αποδειχτεί μοιραία αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Το 9χρονο, τότε, κορίτσι χρειάστηκε να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών για να αντιμετωπίσει την ασθένεια της. Επειδή, όμως, ήταν πιθανό η θεραπεία να προκαλέσει ζημιά στις ωοθήκες της, οι γιατροί αφαίρεσαν τη δεξιά ωοθήκη και την κατέψυξαν στους -196 βαθμούς κελσίου, προτού την αποθηκεύσουν για χρόνια σε υγρό άζωτο.

Πέρυσι γιατροί στη Δανία μεταμόσχευσαν τμήματα του κατεψυγμένου ωοθηκικού ιστού στην αριστερή ωοθήκη της κοπέλας, με αποτέλεσμα μετά από μερικούς μήνες να η ορμονική της λειτουργία να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, να έχει ωορρηξία και η γονιμότητά της να αποκατασταθεί.

Για να αυξήσει τις πιθανότητές της να πιάσει παιδί, έκανε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης με το σύζυγό της Ahmed, η οποία είχε επιτυχία, με αποτέλεσμα δύο γονιμοποιημένα ωάρια να εμφυτευτούν στη μήτρα της. Τελικά η γυναίκα γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι και όπως δήλωσε στο BBC, «πρόκειται για θαύμα. Περιμέναμε τόσο πολύ για ένα υγιές μωρό».

Η γυναικολόγος Sara Matthews που εργάζεται στο νοσοκομείο του Πόρτλαντ δήλωσε ότι μέσα σε τρεις μόλις μήνες από τη μεταμόσχευση, η Al Matrooshi βγήκε από την εμμηνόπαυση και απέκτησε τον φυσιολογικό κύκλο μίας γυναίκας στα 20.

Μέχρι σήμερα πάνω από 60 μωρά έχουν γεννηθεί από γυναίκες των οποίων αποκαταστάθηκε η γονιμότητα με μεταμόσχευση των κατεψυγμένων ωοθηκών τους, αλλά η 24χρονη Moaza ήταν η πρώτη της οποίας η ωοθήκη είχε καταψυχθεί προτού καν μπει στην εφηβεία.

Μέχρι σήμερα το ρεκόρ κατείχε μια Βελγίδα, στην οποία η κατάψυξη της ωοθήκης είχε γίνει στην αρχή της εφηβείας, σε ηλικία 13 ετών. Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που γέννησε μωρό μετά από μεταμόσχευση της δικής της ωοθήκης, ήταν μια άλλη γυναίκα στο Βέλγιο το 2004.

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Guardian

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Christopher Anderson

Διεθνή / Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Ο Αμερικανός φωτογράφος εξηγεί ότι στόχος του δεν ήταν να προκαλέσει, αλλά να αποτυπώσει την πολιτική εξουσία χωρίς φίλτρα, μακριά από τη στιλιζαρισμένη εικόνα που επιβάλλει το Trumpworld
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοινώνει νέους νόμους κατά της ρητορικής μίσους, παραδεχόμενος ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πριν από τη σφοδρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας
THE LIFO TEAM
O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τα τρανς άτομα
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια