Μία 24χρονη που κατέψυξε την ωοθήκη της σε ηλικία 9 ετών, μόλις γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι

Μία 24χρονη που κατέψυξε την ωοθήκη της σε ηλικία 9 ετών, μόλις γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι Facebook Twitter
2

Την Τρίτη, η Moaza Al Matrooshi, μία 24χρονη από το Ντουμπάι, έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι, χρησιμοποιώντας ιστό από την ωοθήκη που της είχε αφαιρεθεί και είχε καταψυχθεί σε ηλικία 9 ετών.

Ο τοκετός πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Πόρτλαντ του Λονδίνου και σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, το επιτυχές αποτέλεσμα μπορεί να δώσει ελπίδα σε νεαρές γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας εξαιτίας θεραπειών για τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες. Ήδη στην Ευρώπη χιλιάδες κορίτσια και νέες έχουν καταψύξει τμήματα των ωοθηκών τους, προτού υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες.

Η Matrooshi γεννήθηκε με β-θαλασσαιμία, μια κληρονομική ασθένεια του αίματος,η οποία μπορεί να αποδειχτεί μοιραία αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Το 9χρονο, τότε, κορίτσι χρειάστηκε να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών για να αντιμετωπίσει την ασθένεια της. Επειδή, όμως, ήταν πιθανό η θεραπεία να προκαλέσει ζημιά στις ωοθήκες της, οι γιατροί αφαίρεσαν τη δεξιά ωοθήκη και την κατέψυξαν στους -196 βαθμούς κελσίου, προτού την αποθηκεύσουν για χρόνια σε υγρό άζωτο.

Πέρυσι γιατροί στη Δανία μεταμόσχευσαν τμήματα του κατεψυγμένου ωοθηκικού ιστού στην αριστερή ωοθήκη της κοπέλας, με αποτέλεσμα μετά από μερικούς μήνες να η ορμονική της λειτουργία να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, να έχει ωορρηξία και η γονιμότητά της να αποκατασταθεί.

Για να αυξήσει τις πιθανότητές της να πιάσει παιδί, έκανε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης με το σύζυγό της Ahmed, η οποία είχε επιτυχία, με αποτέλεσμα δύο γονιμοποιημένα ωάρια να εμφυτευτούν στη μήτρα της. Τελικά η γυναίκα γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι και όπως δήλωσε στο BBC, «πρόκειται για θαύμα. Περιμέναμε τόσο πολύ για ένα υγιές μωρό».

Η γυναικολόγος Sara Matthews που εργάζεται στο νοσοκομείο του Πόρτλαντ δήλωσε ότι μέσα σε τρεις μόλις μήνες από τη μεταμόσχευση, η Al Matrooshi βγήκε από την εμμηνόπαυση και απέκτησε τον φυσιολογικό κύκλο μίας γυναίκας στα 20.

Μέχρι σήμερα πάνω από 60 μωρά έχουν γεννηθεί από γυναίκες των οποίων αποκαταστάθηκε η γονιμότητα με μεταμόσχευση των κατεψυγμένων ωοθηκών τους, αλλά η 24χρονη Moaza ήταν η πρώτη της οποίας η ωοθήκη είχε καταψυχθεί προτού καν μπει στην εφηβεία.

Μέχρι σήμερα το ρεκόρ κατείχε μια Βελγίδα, στην οποία η κατάψυξη της ωοθήκης είχε γίνει στην αρχή της εφηβείας, σε ηλικία 13 ετών. Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που γέννησε μωρό μετά από μεταμόσχευση της δικής της ωοθήκης, ήταν μια άλλη γυναίκα στο Βέλγιο το 2004.

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Guardian

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια