Αυτοί είναι οι καλοί γιατροί που μας βοήθησαν

Αυτοί είναι οι καλοί γιατροί που μας βοήθησαν Facebook Twitter
23

☛ Δύο από τα άρθρα του προηγούμενου φύλλου μας που συζητήθηκαν πολύ είχαν σχέση με τα νοσοκομεία και τις συνθήκες περίθαλψης στην Ελλάδα της κρίσης.

Δεν ήταν ένα συνηθισμένο θέμα αυτό για ένα free press –το θέμα της υγείας–, όμως τελικά κατόρθωσε να αγγίξει ευαίσθητες χορδές, όπως φάνηκε και στα social media.

Στο εντιτόριάλ του ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος, εκτός των άλλων, έγραψε για έναν μεγαλογιατρό που προσπαθούσε να κάνει μια αχρείαστη εγχείριση στον πατέρα του, μέχρι που εμφανίστηκε στον Άγιο Σάββα «ένας ακέραιος, νεαρός γιατρός που ζούσε σχεδόν μέσα στο νοσοκομείο κι έμοιαζε να χορταίνει από την ίδια του την αυτοθυσία [...] τον ανέλαβε και μας είπε "Πηγαίνετε στο νησί, στο σπίτι σας, στο νοσοκομείο σας. Να βλέπει οικεία πράγματα, το χώμα του, τους συγγενείς του"».

«Δυστυχώς, όλοι περνάμε από τα νοσοκομεία... Ευτυχώς που σ' αυτά δουλεύουν και μερικοί άνθρωποι! Αυτός που θα καταφέρει να κάνει το Σύστημα Υγείας ανθρώπινο θα είναι άξιος συγχαρητηρίων! Μόνο επί Γεννηματά είχα δει κάποια αλλαγή» έγραψε ο xana.

Το πιο δημοφιλές σχόλιο κάτω απ' την ψηφιακή μορφή του εντιτόριαλ ήταν από τον/την overseas: «Πρέπει να αναφέρετε το όνομα του ήρωα γιατρού στον Άγιο Σάββα, πρέπει να επιβραβεύουμε αυτούς τους ανθρώπους και να τους δίνουμε κουράγιο». (Δυστυχώς, ο Στάθης δεν θυμάται το όνομα πια, πάνε 15 χρόνια.)

«Ας γράψουμε όλοι εδώ τις θετικές μας εμπειρίες γιατί είναι κρίμα να χάνονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι!» έγραψε ο/η lessalive κι έκανε την αρχή, δίνοντας ονοματεπώνυμο: «Αλτάνη Καργάδου, νευρολόγος. Της πήγα τον πατέρα μου πρόσφατα με διαλυμένη μέση και μόλις άκουσε ότι είναι ανασφάλιστος δεν ήθελε να πάρει χρήματα. Μας βλέπει κάθε φορά με τα ελάχιστα και είναι φοβερά εξυπηρετική. Νιώθω εξαιρετικά ευγνώμων που τη συνάντησα γιατί τον τελευταίο χρόνο, με αφορμή προβλήματα υγείας της μητέρας μου, συνάντησα αρκετούς ελεεινούς δανδήδες...».

Τη σκυτάλη πήρε η Magika: «Καζαντζής Δημήτρης. Το όνομα του γιατρού, επιμελητή της νευροχειρουργικής του νοσοκομείου Άγιο Σάββας, που γλίτωσε πριν από πολλά χρόνια τον πατέρα μου από μια περιττή επέμβαση στον εγκέφαλο. Ο διευθυντής της κλινικής είχε φέρει εμένα και τη μητέρα μου προ τετελεσμένου γεγονότος και θύμωσε, μάλιστα, με τις ερωτήσεις μου για τη μετεγχειρητική ποιότητα ζωής του ασθενή. Η δραστηριότητα του κ. Καζαντζή είχε να κάνει με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας και την προσωπική του παρέμβαση, ώστε να έχω άμεσα τα αποτελέσματα που ανέτρεψαν επίσης άμεσα τα σχέδια περί επέμβασης στην παρεγκεφαλίδα. Ο πατέρας μου έφυγε όρθιος από τον Άγιο Σάββα κι έζησε καλά για αρκετά χρόνια μετά. Στον κ. Καζαντζή χρωστάω ευγνωμοσύνη για την ανθρωπιά και την επιστημονική του ακεραιότητα. Μακάρι να μπορούσε να το ξέρει, γι' αυτό τον αναφέρω ονομαστικά».

Και ο Α.Δ. πρόσθεσε: «Η ογκολόγος Σοφία Μπάκα από τη Θεσσαλονίκη ήταν η δική μας ηρωίδα. Απάλυνε τον πόνο της μητέρας μας, την έκανε να νιώσει σαν φίλη της. Δούλευε απ' το πρωί ως το βράδυ, και το καλύτερο, αν θυμάμαι καλά, ήταν ο λόγος για τον οποίο ειδικεύτηκε σε περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα: η αδερφή της πέθανε απ' την αρρώστια και από τότε η συγκεκριμένη γιατρός στράφηκε στην Ογκολογία, με εξειδίκευση στον καρκίνο του πνεύμονα, ελπίζοντας να βοηθήσει άλλους, ακούραστα και με γλυκύτατη, συμπονετική συμπεριφορά».

Προσθέστε κι εσείς στα σχόλια :)

23

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Πεντέμιση χρόνια μετά τη διάγνωση ενός ιδιαίτερα δύσκολου και σπάνιου καρκίνου, που λίγο έλειψε να με στείλει αδιάβαστο, είμαι καλά. Οφείλω και δημόσια ένα ευχαριστώ στον συνάδερφο γιατρό και κορυφαίο Ογκολόγο, Γιώργο Λύπα. Δεν είναι τυχαίο ότί έχω συναντήσει ανθρώπους όλων των κοινωνικών τάξεων και βαλαντίων να τον περιμένουν έξω από το γραφείο του. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσοι γιατροί τον εμπιστευόμαστε για το προσωπικό ή οικογενειακό μας πρόβλημα.. Απλός και σεμνός, το πολεμάει με όλες τις δυνάμεις και δεν χάνει εξέλιξη. Του χρωστώ τη ζωή μου. Κι όταν του το υπενθυμίζω, αυτός απαντάει: "υπερβολές γιατρέ μου, τη δουλειά μου έκανα"
Η οικογένεια Ξηραδάκη θέλει να πει ενα μεγάλο ευχαριστώ στην πνευμονολόγο της γ´ παθολογικής κλινικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών Παρασκευή Μπούρα για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνει εδώ και 8 μήνες για τη σύζυγο και μάνα Βαρβαρρήγου Μαρία. Ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε στην πιο δύσκολο φάση που έχει τύχει στην οικογένεια μας.
Ο κύριος Νίκος Λασανιάνος, Ορθοπεδικος Χειρουργός στον Ευαγγελισμό. Το 2011 χειρούργησε τον πατέρα μου με κάταγμα ισχίου κάνοντας αντικατάσταση της κεφαλής. Δε δέχθηκε το παραμικρό δώρο από εμάς και ήταν πάντα δίπλα μας όταν τον χρειαστήκαμε. Ο πατέρας μου, 80 χρονών πλέον, μπορεί ακόμα να περπατάει άνετα μεγάλες αποστάσεις χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψει το αγαπημένο του περπάτημα. Να είναι καλά ο Άνθρωπος αυτός όπου και αν είναι !
Θα ηθελα κι εγω να ευχαριστησω τον κυριο Κυριακογγονα, τον κυριο Μουταφιδη και ολη τη νευροχειρουργικη ομαδα του 401, για τον επαγγελματισμο, το ηθος και τις γνωσεις τους. Ειμαστε αισθοδοξοι για την Ελλαδα οσο υπαρχουν τετοιοι ανθρωποι.
Ο κ. Αργυρίου, καρδιοχειρουργός στον "Ευαγγελισμό". Χειρούργησε την αδερφή μου πριν 12 χρόνια, επιμελητής στην β΄ καρδιοχειρουργική τότε, και ενώ ερχόμασταν με ασθενοφόρο από επαρχία με σκοπό να την χειρουργήσει ο διευθυντής, λογω της κρισιμότητας.Όταν όμως φτάσαμε στον ¨Ευαγγελισμό" ο κ. Αργυρίου ήταν ο μόνος διαθέσιμος γιατί είχε γενική εφημερία το νοσοκομείο και όλοι οι καρδιοχειρουργοί χειρουργούσαν. Όπως μου είπαν νοσηλευτές που παραβρισκόντουσαν στην εγχείρηση "αν ήταν άλλος γιατρός θα την είχε παρατήσει από το πρώτο μισάωρο". Αυτός όμως την πάλεψε 6 ώρες, επαναφέροντάς την 5 φορές στην ζωή και τελικά την έσωσε (ενδοκαρδίτιδα από χρυσίζων σταφυλόκοκκο).Δεν μας πήρε φράγκο, την στιγμή που η ταρίφα των υπολοίπων ήταν 2.500.000 δρχ η επέμβαση.Ο Θεός να τον έχει καλά!
Ο πνευμονολόγος στην εντατική του Γενικού Κρατικού Νίκαιας Αντώνης Μαυρομμάτης. Έσωσε αγαπημένο μου άνθρωπο και αρνήθηκε κατηγορηματικά να πάρει φακελάκι. Σ' ευχαριστώ γιατρέ.
Ο πατέρας μου.Θυμάμαι ακόμα τις γιαγιούλες που με συναντούσαν στο δρόμο και μου έλεγαν ότι θα πρέπει να είμαι περήφανη γι΄αυτόν.Έφυγε πέρυσι, κοντά πριν ένα χρόνο, αλλά σίγουρα θα ζει κάτι από αυτόν σε καθέναν από τους ασθενείς που βοήθησε, πολύ συχνά χωρίς ούτε καν πληρωμή.
Η Νευροχειρουργική ομάδα του Νιμιτς (Χρυσανθακόπουλος Π., Κυριακόγγονας Π.) για την εξαιρετική δουλειά τους, χωρίς να ζητήσουν παράνομα ανταλλάγματα.
Οι περισσότεροι γιατροί είναι στην χειρότερη περίπτωση, απλώς συμβατικοί ως προς την υπηρεσία και πολύ λίγοι είναι οι φακελλάκηδες και οι τελειωμένοι.Τα ΜΜΕ κατασκεύασαν πολλές κλισέ εικόνες (όχι μόνο για τους γιατρούς) που οι μεμονομένες κακές εμπειρίες όλων μας εύκολα τις μετέβαλαν σε γενική αλήθεια.Ακόμη και η, για τους περισσοτέρους, αντιπαθής κίτρινη φυλή των οδηγών ταξί, αναλογικά με όλες τις φορές που πήραμε ταξί στην ζωή μας έχουμε ελάχιστες κακές εμπειρίες, εξ ίσου και από πλήθος άλλων εργασικών ομάδων.Όταν όμως δεν μπορείς να χτυπήσεις το γάιδαρο, χτυπάς το σαμάρι...
Όλοι οι γιατροί και το προσωπικό της Νεφρολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού με πρώτο τον κ. Μαργέλο! Ευχαριστώ πολύ για την φροντίδα και αγάπη που δείξατε στον πατέρα μου!
Κα Μπούκη, κος Βαβούλης στο Καρδιολογικό του Γενικού Κρατικού Νίκαιας. Όχι μόνο άριστοι στη δουλειά τους, όχι μόνο "αρνητές του φακκελακίου", αλλά αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν όταν, 1 σχεδόν χρόνο μετά τη νοσηλεία του πατέρα μου με έμφραγμα & αγγειοπλαστική, επικοινώνησαν μαζί του για να ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας του!Ομοίως, ο κος Σούλης, ειδικευόμενος στο Ιπποκράτειο (τώρα πια ιδιώτης καρδιολόγος), άριστος επιστήμων και πραγματικός Άνθρωπος, όταν νοσηλευόταν ο αδελφός μου (άτομο με ειδικές ανάγκες) έδειξε το ενδιαφέρον που θα έδειχνε σε δικό του αδελφό.Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι πολλοί και εύχομαι όλο και περισσότεροι...
σπουδαια πρωτοβουλια μπραβο θα βοηθησει οσους βρεθουν σε αναλογη θεση με εμεναεχασα τη μητερα μου περισυ απο καρκινο πολυ θα ηθελα να αναφερω καποιο ονομα αλλα στα δυο χρονια που μεσολαβησαν απο την εμφανιση της ασθενειας μεχρι το θανατο της δεν συναντησα κανενα γιατρο που να ξεχωρισε αντιθετα οι λανθασμενοι χειρισμοι που εγιναν απο καποιους συνεβαλαν στο να χαθει πολυτιμος χρονος και οι ασκοπες χημειοθεραπειες που ακολουθησαν της στερησαν ενα εξαμηνο ποιοτικης ζωης
Ιπποκρατειο νοσοκομειο θεσσαλονικης. Μπραβο στη εξαιρετικη ομαδα χειρουργων, καθως και στις νοσοκομες της πτερυγας μεταμοσχευθεντων, για το ηθος, την αριστη συμπεριφορα, περιποιηση, γνωση-ενημερωση, για την ψυχολογικη υποστηριξη, για την τηρηση προτεραιοτας σημαντικοτερου περιστατικου χωρις κοινωνικοφυλετικες διακρισεις, τη φιλοξενια και πολλα αλλα που θα ηθελα αυτη τη στιγμη μεσα απο την εμπειρια της μεταμοσχευσης ηπατος που εκαναν στον πατερα μου, να ειχα εικονες να σας δειξω ποσο ακεραιο και αρτιο συστημα υγειας υπαρχει στην ελλαδα
Καθ.Διονύσης Βώρος Δ/ντής Β'Χειρουργικής Αρεταίειο. Πρώτα άνθρωπος κι έπειτα άξιος χειρουργός και Καθηγητής. Προσπαθεί να ανακουφίζει τους ασθενείς και συνεχίζει να αγωνίζεται για την Υγεία με όραμα με χαρακτηριστική εντιμότητα !!! Τον ευχαριστώ προσωπικά...
Παναγιώτης Κολιομιχάλης, αναπληρωτής διευθυντής της Παν/κής ΩΡΛ/κής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών,[«Ο Έλληνας γιατρός των Aλβανών»](http://bit.ly/WxIRvh)> Ο Έλληνας γιατρός Παναγιώτης Κολιομιχάλης είναι ένας ζωντανός θρύλος για τους Αλβανούς - είτε γι' αυτούς στην Αλβανία είτε για τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα. Έχει «οργώσει» κυριολεκτικά όλη την Αλβανία, από τον Νότο έως τον Βορρά, προσφέροντας ιατρική βοήθεια σε μια χώρα στην οποία οι ανάγκες για ιατρική περίθαλψη παραμένουν «αδηφάγες»... Από το 1991, με το αυτοκίνητό του, έκανε πάνω από ογδόντα ταξίδια... Κάθε Παρασκευή, αφού τελείωνε το ωράριο της δουλειάς του στο Ιπποκράτειο, ανέβαινε στην Αλβανία με ένα αυτοκίνητο γεμάτο φάρμακα και κατέβαινε στην Ελλάδα την Κυριακή το βράδυ, με ένα αυτοκίνητο γεμάτο αρρώστους...
Μακαρι να μπορουσαμε να κανουμε το ιδιο και για ''χασαπηδες''..Ειναι κι αυτο αναγκαιο αλλα δυστυχως η δυναμη, οι γνωριμιες και το χρημα τους μας φοβιζει να μιλησουμε... Σχεδον χρονια με τρωει , θελω να ανοιξω το στομα μου για το σιχαμα που σακατεψε τον πατερα μου και πλεον δε ζει εξ αιτιας του..Σε μισω ''κυριε'' Γιωργο Χ.
ο κος Παπαγιαννάκος στο Ορθοπεδικό του Ευαγγελισμού.αν του δώσεις φακελάκι, μάλλον θα σε κάνει να ντραπείς και που το σκέφτηκες.πολύ έντιμος και τυπικότατος . χαλάει την''πιάτσα'' των εκμεταλλευτών συναδέλφων του