Ο νεοκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να δυσκολεύεται να βρει διάσημους τραγουδιστές για να συμμετέχουν στην τελετή ορκωμοσίας του. Το BBC ρώτησε ποπ σταρς των BBC Music Awards τι θα έκαναν εκείνοι και τι θα μπορούσε να τους πείσει για να συμμετέχουν στην τελετή.

 

Όταν ορκίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα το 2009, τραγούδησαν προς τιμήν του η Beyonce και η Aretha Franklin, ενώ κατά την παραμονή του στον Λευκό Οίκο, είχε υποδεχθεί επίσης τη Rihanna, τον James Taylor και τον Kendrick Lamar. Ο Ντόναλντ Τραμπ όμως δεν φαίνεται πως θα είναι τόσο τυχερός.

 

Σύμφωνα με την αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Wrap, η επιτροπή που έχει αναλάβει να οργανώσει την τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου προέδρου, πασχίζει να βρει ποπ σταρς που να είναι πρόθυμοι να τραγουδήσουν στην ορκωμοσία, στις 20 Ιανουαρίου. «Τηλεφωνούν σε managers, ατζέντηδες, σε όλους προκειμένου να δουν ποιον μπορούν να κλείσουν, και αυτό αποδεικνύεται προβληματικό», αναφέρει μία πηγή στην ιστοσελίδα.

 

Ο βραβευμένος με Grammy, John Legend, ο οποίος ήταν καλεσμένος του Ομπάμα πολλές φορές, αναφέρει ότι δεν εκπλήσσεται καθόλου. «Οι δημιουργικοί άνθρωποι έχουν την τάση να απορρίπτουν τη μισαλλοδοξία και το μίσος», δήλωσε στο BBC. «Τείνουμε να είμαστε πιο ανοιχτόμυαλοι. Όταν βλέπουμε κάποιον που κηρύττει τη διαίρεση, το μίσος και τη μισαλλοδοξία, είναι απίθανο ότι αυτός θα βρει πολλούς δημιουργικούς ανθρώπους που θα θέλουν να συνδεθούν μαζί του».

 

«Δεν θα το έκανα ποτέ», συμφωνεί η Σουηδή Zara Larsson. «Πολλοί καλλιτέχνες ήταν υπέρ της Χίλαρι και κατά του Τραμπ. Οπότε, δεν θα το έκανα ποτέ και οι περισσότεροι έξυπνοι άνθρωποι δεν θα το έκαναν», προσθέτει.

 

Τον περασμένο μήνα ωστόσο, μέλος της επιτροπής για την οργάνωση της τελετής ανακοίνωσε πως θα συμμετέχει ο Elton John, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που θα μπει στον Λευκό Οίκο με θέση υπέρ των ομοφυλόφιλων. Όμως αμέσως μετά τις σχετικές δηλώσεις, ο Elton John διέψευσε τη συμμετοχή του. «Λάθος. ΔΕΝ θα δώσει παράσταση», έγραψε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του, χρησιμοποιώντας κεφαλαία γράμματα.

 

Από τότε, τα ονόματα που έχουν αναφερθεί είναι πιο χαμηλού προφίλ, από τον Kid Rock μέχρι τον Billy Ray Cyrus. Η ιστοσελίδα The Wrap πάντως αναφέρει ότι η ομάδα του Τραμπ περιμένει για τον Bruno Mars ή τον Justin Timberlake.

 

Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που σύμφωνα με αναφορές φέρεται μάλιστα να σπάνε το πρωτόκολλο και να προσφέρουν αμοιβή στους καλλιτέχνες. Πηγή αναφέρει ότι τα ποσά που προσφέρονται είναι εξαψήφια. Ωστόσο, η ομάδα του Τραμπ το έχει διαψεύσει κατηγορηματικά.

 

Αλλά, ακόμα και αν έδιναν αμοιβή θα δεχόταν κανείς να τραγουδήσει, διερωτάται το BBC. «Δεν νομίζω ότι θα δεχόμουν τα χρήματα. Δεν νομίζω ότι θα το επιδοκίμαζα», αναφέρει ο Adam Lambert, part-time τραγουδιστής των Queen, ο οποίος υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ.

 

«Εξαρτάται πόσο μεγάλη θα ήταν η επιταγή!», λέει γελώντας ο ποπ θρύλος της δεκαετίας του 1980, Rick Astley, και στη συνέχεια εκφράζει επιφυλάξεις για την προεδρία Τραμπ. Τονίζει πως είτε είναι ο Τραμπ ή κάποιος άλλος, δεν είναι σίγουρος αν θα ήθελε να τραγουδήσει, σημειώνοντας πως δεν θεωρεί ότι στην τελετή ορκωμοσίας προέδρου των ΗΠΑ θα πρέπει να βρίσκεται κάποιος Βρετανός καλλιτέχνης.

 

Θετικά απαντά πάντως ο Matt Healy, τραγουδιστής του συγκροτήματος The 1975, ο οποίος αναφέρει ότι θα τραγουδούσε υπό έναν όρο. «Θα το έκανα αν μου έδιναν τα χρήματα προκαταβολικά. Μετά, θα παρακολουθούσα τι θα συνέβαινε. Θα επικρατούσε ταραχή». Όσο για το ποσό με το οποίο θα ήταν ευχαριστημένος, απαντά: «έχει χρυσές ζώνες ασφαλείας στο αεροπλάνο του - οπότε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο λίρες».