Ο Μαδούρο αποτίει φόρο τιμής στον Κάστρο: Φύγε ήσυχος, είμαστε εμείς εδώ

Ο Μαδούρο αποτίει φόρο τιμής στον Κάστρο: Φύγε ήσυχος, είμαστε εμείς εδώ Facebook Twitter
2

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απέτισε χθες Σάββατο φόρο τιμής στον πατέρα της επανάστασης της Κούβας, τον Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος απεβίωσε το βράδυ της Παρασκευής, σε μια ομιλία που εκφώνησε στο μαυσωλείο όπου βρίσκονται τα λείψανα του Ούγο Τσάβες, του εκλιπόντα πρώην προέδρου της Βενεζουέλας και «πνευματικού γιου» του Κάστρο.

 Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 90 ετών στην Αβάνα, «υπήρξε και θα συνεχίσει να είναι ζωντανός θρύλος», είπε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κουαρτέλ δε λα Μοντάνια, στο Καράκας, όπου βρίσκονται τα λείψανα του Τσάβες, που απεβίωσε το 2013.

 Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, αντιμέτωπος με μια βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, κάλεσε νωρίτερα χθες σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter «όλους τους επαναστάτες του κόσμου (...) να συνεχίσουν την κληρονομιά» του Κάστρο, «να πάρουν τον δαυλό της ανεξαρτησίας» και «του σοσιαλισμού».

 Ο Μαδούρο κήρυξε τριήμερο πένθος στη Βενεζουέλα για τον θάνατο του Κάστρο.

 Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, που προσπαθεί να επιτύχει την απομάκρυνση του Μαδούρο με ανακλητικό δημοψήφισμα, αντιθέτως είδε στον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο έναν καλό οιωνό: «Βρισκόμαστε οπωσδήποτε σε μια εποχή αλλαγής, η δικτατορία πεθαίνει», έγραψε ο Χουάν Γκουαϊντό, βουλευτής της αντιπολίτευσης, στο Twitter. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες εξέφρασε από την πλευρά του οργή για το εθνικό πένθος που κήρυξαν οι αρχές για τον θάνατο του Κάστρο: «Να θρηνήσουμε τον Κάστρο; Θρηνήστε για τις χιλιάδες των πολιτών της Βενεζουέλας που σκοτώνονται!», είπε και πρόσθεσε «όταν φύγει η διεφθαρμένη κυβέρνηση Μαδούρο που διακινεί ναρκωτικά, θα γιορτάσουμε για έναν χρόνο».

 Η Κούβα και η Βενεζουέλα συνδέθηκαν στενά επί της προεδρίας του Τσάβες (1999-2013), στενού φίλου του Φιντέλ Κάστρο. Η Βενεζουέλα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κούβας, προμηθεύοντας τη νήσο κυρίως με πετρέλαιο υπό ιδιαίτερα προνομιακούς όρους.

 Ο Μαδούρο υποσχέθηκε εξάλλου στην ομιλία του ότι θα κάνει πράξη «τις ιδέες» του Φιντέλ Κάστρο κρίνοντας πως μπορεί να φύγει «ήσυχος» διότι «είμαστε εμείς εδώ». Στην εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πολλοί υποστηρικτές της κυβέρνησης, αρκετοί κρατούσαν σημαίες της Βενεζουέλας και της Κούβας, ενώ κάποιοι είχαν δακρύσει.

 «Εξήντα χρόνια μετά τον απόπλου του Granma από το Μεξικό, ο Φιντέλ αναχωρεί για την αθανασία εκείνων που αγωνίστηκαν όλη τους τη ζωή... Hasta la victoria siempre», έγραψε νωρίτερα ο Μαδούρο στο Twitter, συνοδεύοντας το κείμενο με φωτογραφίες του Κάστρο μαζί με τον Τσάβες. Αναφερόταν στο μικρό πλεούμενο με το οποίο ο Φιντέλ Κάστρο και άλλοι 81 αντάρτες, ανάμεσά τους ο αδελφός του Ραούλ και κάποιος Ερνέστο Γκεβάρα, αναχώρησαν από το Μεξικό για την Κούβα την 2η Δεκεμβρίου 1956--για να αρχίσουν την επανάσταση.

 Η Βενεζουέλα έστελνε ως πρότινος στην Κούβα 100.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, όμως στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς δείχνουν πως η ποσότητα του αργού που παραδόθηκε στη νήσο το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς μειώθηκε κατά 40% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και η υποχώρηση της μπορεί να συνεχιστεί, λόγω της κρίσης στη Βενεζουέλα και της μείωσης της παραγωγής.

 Μετά τον θάνατο του Τσάβες, οι σχέσεις των δύο κυβερνήσεων δεν είναι τόσο στενές όσο πριν. Ο Μαδούρο δεν μοιάζει να διατηρεί τόσο ισχυρούς δεσμούς με τον Ραούλ Κάστρο όσο ο προκάτοχός του με τον Φιντέλ ή τον Ραούλ. Ο σημερινός πρόεδρος της Βενεζουέλας φάνηκε να μην το περίμενε όταν ο Ραούλ Κάστρο και ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσαν το 2014 ότι αρχίζουν μια διαδικασία για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων Κούβας-ΗΠΑ το 2014.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΣΤΑΙΝ ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ ΑΡΧΕΙΑ CNN

Διεθνή / CNN: Ο Έπσταϊν είχε προσπαθήσει να συναντηθεί με τον Πούτιν - Με ποιους Ρώσους μιλούσε

Το ενδιαφέρον του Έπσταϊν να αναζητά μοντέλα από τη Ρωσία και άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης είχε έρθει στο φως και στο παρελθόν, ωστόσο τα νέα αρχεία αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της υπόθεσης
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΛ ΛΑΓΚΕΡΦΕΛΝΤ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Διεθνή / Μάχη για την κληρονομιά €200 εκατ. του Καρλ Λάγκερφελντ: Τη διεκδικεί άγνωστος, τι θα ακολουθήσει

Επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Καρλ Λάγκερφελντ, μια δικαστική προσφυγή απειλεί να ανατρέψει τα τελευταία του σχέδια για το ποιοι θα κληρονομήσουν την περιουσία του
THE LIFO TEAM
Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε ξένους προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Διεθνή / Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Στόχος των κυρώσεων είναι, μεταξύ άλλων, αρκετές κινεζικές εταιρίες καθώς και εταιρίες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον Παναμά
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: H UBS

Διεθνή / H UBS διαχειριζόταν για χρόνια τα χρήματα της Γκιλέιν Μάξγουελ, ακόμη και μετά τη σύλληψη του Έπσταϊν

Έγγραφα δείχνουν ότι η ελβετική τράπεζα άνοιξε για τη Μάξγουελ προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς με μετρητά, μετοχές και επενδύσεις σε hedge funds
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Χαχαχαχαχα! Μέσος μηνιαίος μισθός στην Κούβα: 21 Ευρώ!Θεματοφύλακας της μιζέριας ποιος; ο Μαδούρο!!!Ο ποιος; Αυτός που τίναξε τα πάντα στον αέρα στην χώρα του (οκ πρέπει να αναγνωρίσουμε και την …τεράστια συμβολή του άλλου «μεγάλου», του Τσάβες!) και δημιούργησε στρατιές εξαθλιωμένων που έτρεχαν (όσοι μπορούσαν), σε …γειτονικές χώρες για να βρούνε κάτι να φάνε, πήρε τη σκυτάλη για την διατήρηση του …Σοσιαλιστικού Παράδεισου!Χαααααααα!Υ.Γ: Σε αντίθεση με τους μισθούς των 21 ε. τα παιδιά του Κάστρο ζούνε κυριολεκτικά μέσα στην χλίδα όπως ο μεγάλος γιός του, που πέρσυ έκανε long size διακοπές στα Ελληνικά νησιά και στα Τουρκικά παράλια, με ένα αρκετών δεκάδων μέτρων …βαρκάκι και εκλεκτή παρέα!Φάτε Σοσιαλισμό!!!
Ας μην ανησυχεί ο Φιντέλ ούτε και ο Μαδούρο όταν κάποτε παραδώσει κι αυτός την εξουσία. Πάντα θα υπάρχουν στον κόσμο δικτάτορες, όσο υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε "ηγέτες" να αποφασίζουν για τις ζωές τους, αφού δεν μπορούν να το κάνουν οι ίδιοι...