«Viva Fidel!»: Eκατοντάδες φοιτητές στο πανεπιστήμιο της Αβάνας απέτισαν φόρο τιμής στον Κάστρο

«Viva Fidel!»: Eκατοντάδες φοιτητές στο πανεπιστήμιο της Αβάνας απέτισαν φόρο τιμής στον Κάστρο Facebook Twitter
3

Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας σήμερα για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο, στο πλαίσιο του εθνικού πένθους που έχει κηρυχθεί στην χώρα και θα διαρκέσει 9 ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Κούβας για γενιές ολόκληρες.


Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και οι δημόσιες εκδηλώσεις και τα θεάματα ακυρώθηκαν. Η σορός του Κάστρο θα αποτεφρωθεί και οι στάχτες του θα «διασχίσουν» όλη την χώρα έως την κηδεία του την 4η Δεκεμβρίου.


Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί με επίκεντρο την πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα και στην πόλη Σαντιάγο στη νότια Κούβα προς τιμή του εκλιπόντος ηγέτη που απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών.

«Viva Fidel!»: Eκατοντάδες φοιτητές στο πανεπιστήμιο της Αβάνας απέτισαν φόρο τιμής στον Κάστρο Facebook Twitter
«Viva Fidel!»: Eκατοντάδες φοιτητές στο πανεπιστήμιο της Αβάνας απέτισαν φόρο τιμής στον Κάστρο Facebook Twitter


Στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, όπου σπούδασε ο Κάστρο, οι φοιτητές κρατούσαν τεράστιες σημαίες της Κούβας και φώναζαν «Ζήτω ο Φιντέλ και Ζήτω ο Ραούλ».


Στη συγκέντρωση στο πανεπιστήμιο, ένας επικεφαλής μιας φοιτητικής ένωσης είπε απευθυνόμενος στο πλήθος «ο Φιντέλ δεν είναι νεκρός διότι οι πολίτες είναι ο Φιντέλ. Εγώ είμαι ο Φιντέλ». Το σύνθημα σύντομα άρχισε να  επαναλαμβάνουν ρυθμικά όλοι.


«Βρισκόμαστε εδώ για όλα όσα έκανε ο Κάστρο μετά τον θρίαμβο της επανάστασης», δήλωσε ο Ραούλ Αλεχάντρο Παλμέρος, ένας άλλος φοιτητής. «Ο Φιντέλ έβαλε την Κούβα στον χάρτη κι έκανε την Κούβα παράδειγμα για τους πολίτες του κόσμου, ειδικά για τους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους».

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι και άλλες φοιτητικές οργανώσεις και η ομοσπονδία γυναικών οργάνωσαν μικρότερες συγκεντρώσεις ως φόρο τιμής για τον  Κάστρο.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα & τεχνητή νοημοσύνη: Η μυστική επιχείρηση «GoLaxy» για παγκόσμιο έλεγχο της κοινής γνώμης

Διεθνή / Ο νέος κυβερνοστρατός του Πεκίνου: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όπλο παγκόσμιας προπαγάνδας

Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η κινεζική εταιρεία GoLaxy, με δεσμούς με το Πεκίνο, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί και να επηρεάζει την κοινή γνώμη σε Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ και πέρα
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Διεθνή / Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με την ΕΕ για τον έλεγχο των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών, απειλώντας το σχέδιο της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο έως το 2027
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Διεθνή / Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Πάνω από 60 χώρες αντιδρούν στους νέους δασμούς Τραμπ, που φτάνουν το 41% - Οι αυξήσεις πυροδοτούν φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας και ένταση στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει το μεγαλύτερο δίκτυο κέντρων κράτησης μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, με στρατιωτικές βάσεις όπως το Fort Bliss να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις για χιλιάδες κρατουμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
LIFO NEWSROOM
«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
H Γρενάδα ζητά συγγνώμη και αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Διεθνή / H Γρενάδα ζητά αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βασιλιάς Γεώργιος Δ΄ κέρδισε προσωπικά από την εργασία σκλάβων σε φυτείες της Γρενάδας. Η χώρα ζητά από τον Βασιλιά Κάρολο συγγνώμη και αποζημιώσεις για το παρελθόν της βρετανικής μοναρχίας στη δουλεία
ΦΩΤ.: GETTY
Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Διεθνή / Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Βορειοκορεάτης άνδρας διέφυγε από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, κολυμπώντας 10 ώρες κατά μήκος της ακτής και αποφεύγοντας ένοπλους φρουρούς με εντολή να σκοτώσουν κάθε φυγά
ΦΩΤ.: GETTY

σχόλια

1 σχόλια
Oποιοδήποτε πολιτικό καθεστώς, όσο καταπιεστικό και αν είναι, δεν διατηρείται για πάνω από 50 χρόνια, αν δεν οικοδομήσει συγκεκριμένες κοινωνικές συμμαχίες με ευρύτερα στρώματα. Στο απλουστευτικό μυαλουδάκι σας υπάρχουν μόνο ηγέτες [δικτάτορες εν προκειμένω] και μια αδιαφοροποίητη, αδρανής μάζα που λέγεται "λαός"· δεν υπάρχει εδώ χώρος ούτε για εσωτερικές αντιθέσεις, κοινωνικές ιεραρχίες, αντικρουόμενα ταξικά συμφέροντα, κοντολογίς για όλη τη συνθετότητα του κονωνικού παζλ. Η πολιτική ηγεμονία δεν εξασφαλίζεται μόνο μέσω του καταναγκασμού, αλλά και της συναίνεσης· για την ακρίβεια, είναι ένας μεταβαλλόμενος συνδυασμός των δύο, ανάλογα με την εκάστοτε ιστορική συγκυρία. Και αυτό ισχύει τόσο για την Κούβα και τη Σοβιετική Ένωση όσο για τον Καναδά και τις Η.Π.Α. Διαβάστε και κανέναν μη φιλελεύθερο πολιτικό στοχαστή, δεν θα κολλήσετε τίποτα! Δεν ξεκίνησε η ιστορία με τον Rousseau και τον J.S. Mill, υπάρχει και ο Hobbes, o Bodin, o Machiavelli.