Ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο δίνει τη δική του μαρτυρία για την τραγωδία στο hotspot της Μόριας

Ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο δίνει τη δική του μαρτυρία για την τραγωδία στο hotspot της Μόριας Facebook Twitter
2

Παρόλο που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν αποσυρθεί από το hotspot της Μόριας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία Ευρώπης/Τουρκίας που, όπως υποστηρίζουν, μετέτρεψε αυτούς τους χώρους από κέντρα καταγραφής σε κέντρα κράτησης και απέλασης, εθελοντές και ομάδες συνεχίζουν να δουλεύουν σε διάφορα άλλα σημεία της Λέσβου.

Ο Αχιλλέας Τζέμος, συντονιστής της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο, βρέθηκε τη νύχτα της Πέμπτης μαζί με μία ιατρική ομάδα των ΓΧΣ στο hotspot της Μόριας και περιγράφει αποκλειστικά στη LiFO όλα όσα είδε εκεί.

«Χθες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, πήγαμε μαζί με μια ιατρική ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο hotspot για να παράσχουμε ιατρική φροντίδα σε περίπτωση που χρειαζόταν. Αυτό που είδαμε ήταν εκτεταμένες καταστροφές σε ορισμένα μέρη του hotspot που είχε εκδηλωθεί η πυρκαγιά. Παρείχαμε ιατρική βοήθεια σε ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των καπνών, ωστόσο, κανένα περιστατικό δεν ήταν σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση.

Ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο δίνει τη δική του μαρτυρία για την τραγωδία στο hotspot της Μόριας Facebook Twitter
Ο Αχιλλέας Τζέμος, συντονιστής της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο. Φωτο: MSF

Ο κόσμος άρχισε να εκκενώνει το hotspot αυθόρμητα. Ορισμένοι βρήκαν κατάλυμα στο Καρά Τεπέ ή σε άλλες εναλλακτικές δομές ενώ κάποιοι άρχισαν να επιστρέφουν πίσω στη Μόρια κατά τις 3».

Πώς είναι όμως η κατάσταση σήμερα, μετά τις ταραχές; «Σήμερα το πρωί η κατάσταση που επικρατεί είναι ήρεμη. Θα πρέπει να υπάρξει γρήγορη αντίδραση από τις Αρχές με διανομή υλικού, κουβέρτες για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των ανθρώπων», τονίζει ο Αχιλλέας Τζέμος.

Όσο για το ενδεχόμενο να επαναληφθούν εντάσεις και παρόμοια ατυχήματα όπως αυτό που συνέβη το βράδυ της Πέμπτης, ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο είναι ξεκάθαρος.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα το έχουμε πει επανειλημμένα. Οι κακές συνθήκες διαβίωσης με την ελλιπή ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους που φιλοξενούνται οι πρόσφυγες, η μη προετοιμασία για το χειμώνα που έρχεται σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα και την ανύπαρκτη πληροφόρηση προς τους πρόσφυγες για το μέλλον τους δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση που μόνο προβλήματα μπορεί να φέρει. Οι εντάσεις και τα ατυχήματα είναι αναπόφευκτα με όλη αυτή την κατάσταση.

Παιδιά, γυναίκες και άνδρες συνωστίζονται σε σκηνές που υπερβαίνουν την προβλεπόμενη χωρητικότητα. Διαβιούν σε ακατάλληλες συνθήκες μέσα στον χειμώνα και χρησιμοποιούν επικίνδυνους τρόπους για να ζεσταθούν. Είναι δεδομένο ότι η αξιοπρεπής διαβίωσή τους δεν είναι προτεραιότητα των Αρχών. Η χθεσινή φωτιά στη Μόρια είναι κάτι περισσότερο από ατύχημα. Είναι άμεση συνέπεια των συνθηκών διαβίωσης που έχουν επιβάλλει στους πρόσφυγες οι Αρχές της Ελλάδας και της ΕΕ. Οι Αρχές, επίσης, αρνούνται να μεταφέρουν εκτός των ελληνικών νησιών τους ανθρώπους γιατί θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα σώσουν τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας. Πόσοι ακόμα πρέπει να πεθάνουν σε μια σκηνή στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν ώστε να υπάρξει μια υπεύθυνη αντίδραση από τις Αρχές;», καταλήγει ο Τζέμος.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυφάδα: Συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος για βιασμό 31χρονης

Ελλάδα / Γλυφάδα: Συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος για βιασμό 31χρονης

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη από Αστυνομικούς του Τ.Α. Γλυφάδας, εντός καταστήματος και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Στο θύμα χορηγήθηκε παραγγελία για ιατροδικαστική και τοξικολογική εξέταση
NEWSROOM
Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024

Ελλάδα / Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024: Ποια είναι η Ηλέκτρα Χατζηδημητρίου που σε κείμενο της εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι

Η Ηλέκτρα Χατζηδημητρίου είναι κλινική Νευροψυχολόγος - Το κείμενο της είχε δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 2016 - Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν επίσης σε κείμενο του Νίκου Καζαντζάκη και σε ποίημα του Κωστή Παλαμά
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Η κυβέρνησή μας είναι απλά τραγική: χωρίς σχέδιο στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, απλά κοιτάζει τις εξελίξεις ανίκανη να αντιδράσει στο παραμικρό. Είναι τραγωδία να χάνονται δύο ανθρώπινες ψυχές στην ελληνική επικράτεια κατ' αυτό τον τρόπο, ντρέπομαι και ως Έλληνας και ως Ευρωπαίος πολίτης.
Πραγματικά η κατάσταση όπως την περιγράφει ο γιατρός είναι ωρολογιακή βόμβα. Κανένας άνθρωπος όσο ήρεμος και συγκροτημένος να είναι δεν μπορεί να αντέξει επί μακρόν σε τέτοιες συνθήκες και μάλιστα χωρίς απολύτως καμία ένδειξη ή πληροφορία για το τι μέλλει γενέσθαι. Οι τοπικές κοινωνίες είναι θέμα χρόνου επίσης να εκραγούν γιατί στην τελική η ικανότητα ενός ανθρώπου να εσωτερικοποιεί τα προβλήματα άλλων ανθρώπων είναι επίσης περιορισμένη. Η κυβέρνηση είναι εντελώς ανίκανη να αντιδράσει. Ο Τσίπρας πλέον θυμίζει όλο και περισσότερο τον Καραμανλή τον νεότερο στο τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησης του. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αγχώνονται να προστατέψουν τα κράτη τους και πως να φορτώσουν το πρόβλημα στους άλλους. Οι σελέμπριτι άντε να βγάλουν καμία έκκληση στο τουιτερ και αυτό είναι όλο. Κι η κατάσταση όλο και χειροτερεύει...