Οργισμένος με την Ευρώπη, ο Εντογάν προειδοποιεί σήμερα πως η Τουρκία άρχισε το «φλερτ» με μια νέα συμμαχία

Οργισμένος με την Ευρώπη, ο Εντογάν προειδοποιεί σήμερα πως η Τουρκία άρχισε το «φλερτ» με μια νέα συμμαχία Facebook Twitter
2

Για ακόμη μια φορά, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να αμφισβητεί ανοιχτά την Ευρώπη και να προειδοποιεί για την ένταξη της Τουρκίας, εκφράζοντας σκέψεις και βλέψεις για μια εναλλακτική συμμαχία στην οποία θα μπορούσε να προσχωρήσει η χώρα του.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα, η Τουρκία δεν πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με κάθε κόστος και αντιθέτως θα μπορούσε να γίνει μέρος του συνασπισμού ασφαλείας που απαρτίζεται από την Κίνα, τη Ρωσία και άλλα έθνη της Κεντρικής Ασίας, τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Την ώρα που οι προοπτικές της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ φαίνονται πιο απομακρυσμένες από ποτέ, μετά από έντεκα χρόνια διαπραγματεύσεων, η νέα αυτή δήλωση του Ερντογάν έρχεται να φέρει νέα δεδομένα στη συζήτηση και θα μπορούσε να θέσει το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ενωμένη Ευρώπη.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν μεταδόθηκαν από την εφημερίδα Hurriyet και φέρονται να έχουν γίνει σε δημοσιογράφους που ήταν στο αεροπλάνο του στο δρόμο της επιστροφής από την επίσκεψή του στο Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν. «Γιατί να μην είναι η Τουρκία στην "Σαγκάη 5"; Το είπα στον πρόεδρο Πούτιν, στον Ναζαρμπάγεφ (πρόεδρο του Καζακστάν) και σε όσους συμμετέχουν τώρα στη "Σαγκάη 5"», είπε ο Ερντογάν.

«Ελπίζω ότι εάν υπάρχει μια θετική εξέλιξη εκεί και η Τουρκία ενταχθεί στην "Σαγκάη Πέντε", θα είναι σε θέση να ενεργεί με πολύ μεγαλύτερη ευκολία», τόνισε ο πρόεδρος.

Κίνα, Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν σχημάτισαν τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) το 2001 ως ένα περιφερειακό μπλοκ ασφαλείας για την καταπολέμηση των απειλών που προέρχονται από το ριζοσπαστικό Ισλάμ και τη διακίνηση ναρκωτικών από το γειτονικό Αφγανιστάν.

Πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην SCO, η οποία αρχικά δεν περιελάμβανε το Ουζμπεκιστάν θα μπορούσε να θέσει σε συναγερμό τους δυτικούς συμμάχους και τα μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Reuters.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να κάνουν υπομονή μέχρι το τέλος του έτους και αναφέρθηκε σε ένα δημοψήφισμα που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ως προς την ένταξη στην ΕΕ το 2017.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Διεθνή / Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Επιστολή 209 πρώην πρέσβεων και ανώτερων διπλωματών της ΕΕ καλεί σε άμεση δράση για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη - Ζητούν κυρώσεις, περιορισμούς σε εμπόριο και έρευνα, αν η ΕΕ δεν αναλάβει συλλογική πρωτοβουλία
LIFO NEWSROOM
«Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος», λέει ο καγκελάριος Μερτς

Διεθνή / «Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος», λέει ο καγκελάριος Μερτς

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σαφής σε ό,τι αφορά την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Δεν θα προσχωρήσουμε στην πρωτοβουλία αυτή» ξεκαθάρισε ο καγκελάριος
LIFO NEWSROOM
«Φοβάμαι να πάω στο σινεμά»: Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλί στο «Lightyear» τρομοκράτησε τον Snoop Dogg

Διεθνή / «Φοβάμαι να πάω στο σινεμά»: Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλί στο «Lightyear» τρομοκράτησε τον Snoop Dogg

Ο Αμερικανός ράπερ είπε ότι ένιωσε «φοβισμένος» όταν πήγε τον εγγονό του στον κινηματογράφο και χρειάστηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το ομόφυλο ζευγάρι που εμφανίζεται στην ταινία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Διεθνή / Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναγνώρισαν ότι διεξήγαγαν πλήγμα «στην περιοχή του νοσοκομείου» Νάσερ και πρόσθεσαν ότι «στόχος δεν ήταν οι δημοσιογράφοι»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει πλουτόνιο του Ψυχρού Πολέμου σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει πλουτόνιο του Ψυχρού Πολέμου σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να διαθέσει 20 τόνους πλουτονίου από αποσυναρμολογημένες πυρηνικές κεφαλές σε εταιρείες ενέργειας των ΗΠΑ για χρήση σε αντιδραστήρες, με κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας να βαραίνει τη βιομηχανία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης (Shanghai Cooperation Organization - SCO)Είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ΝΑΤΟ, μια οικονομική, στρατιωτική, πολιτική ένωση με έδρα το Πεκίνο.Αποτελείται απο 8 κράτη:1)Κίνα2) Ρωσία3) Καζακστάν4) Τατζικιστάν5) Ουζμπεκιστάν6) Κιργιστάν7) Ινδία (το 2017)8) Πακιστάν (το 2017)