Ομπάμα: Θα κάνω ό,τι μπορώ για να επιτύχει ο Τραμπ- «Ανυπομονώ να συνεργαστούμε» απαντά ο νέος Πρόεδρος

Ομπάμα: Θα κάνω ό,τι μπορώ για να επιτύχει ο Τραμπ- «Ανυπομονώ να συνεργαστούμε» απαντά ο νέος Πρόεδρος Facebook Twitter
(Win McNamee/Getty Images)
1

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντησή του με τον εκλεγμένο διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι είχαν μια ευρεία συζήτηση.


Ο Ομπάμα εξήγησε ότι συνομίλησαν για διάφορα ζητήματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής και χαρακτήρισε «εξαίρετη» τη συζήτησή τους. Ακόμη, είπε πως θέλει ο Τραμπ και η σύζυγός του να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι στον Λευκό Οίκο.


Ο απερχόμενος πρόεδρος είπε επίσης ότι θεωρεί σημαντικό η χώρα να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ομπάμα είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον βοηθήσει να επιτύχει.

«Συζητήσαμε ορισμένα οργανωτικά θέματα σχετικά με τον Λευκό Οίκο. Μιλήσαμε για εξωτερική και εσωτερική πολιτική. Καθώς καθόμουν χθες βράδυ, η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητά μου στους επόμενους δύο μήνες είναι να προσπαθήσω να διευκολύνω μια ομαλή μετάβαση που διασφαλίζει πως ο εκλεγμένος μας Πρόεδρος είναι επιτυχημένος και βρήκα ενθαρρυντικό το ότι ο Τραμπ θέλει να εργαστεί με την ομάδα μου για πολλά από τα θέματα που αντιμετωπίζει αυτή η σπουδαία χώρα. Πιστεύω πως είναι σημαντικό για όλους μας, ανεξάρτητα από τα κόμματα και τις πολιτικές προτιμήσεις να ενωθούμε για να διαχειριστούμε τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» σχολίασε ο Μπάράκ Ομπάμα. 

Από την πλευρά του, ο Τραμπ σημείωσε ότι η συνάντηση στον Λευκό Οίκο διήρκεσε περισσότερο από το προγραμματισμένο, επανέλαβε πως συζήτησαν διάφορα ζητήματα με τον Ομπάμα και πρόσθεσε ότι είναι «ανυπόμονος να συνεργαστεί με τον πρόεδρο» Ομπάμα καθώς θα έχουν κι άλλες συναντήσεις.

«Σας ευχαριστώ πολύ Πρόεδρε Ομπάμα. Αυτή ήταν μια συνάντηση που θα διαρκούσε για περίπου 10 με 15 λεπτά και απλώς θα γνωρίζαμε λίγο καλύτερα ο ένας τον άλλον» ξεκίνησε την δήλωσή του ο Ντόναλντ Τραμπ. Και συνέχισε: «Δεν είχαμε γνωριστεί ποτέ. Τρέφω τεράστιο σεβασμό- η συνάντηση διήρκεσε για περίπου μιάμιση ώρα και, θα μπορούσε, όσον αφορά εμένα, να διαρκέσει ακόμη περισσότερο. Πραγματικά, συζητήσαμε πολλές και διαφορετικές καταστάσεις, μερικές υπέροχες και μερικές δύσκολες. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε στο μέλλον. Εξήγησε μερικές από τις δυσκολίες, μερικά από τα φλέγοντα ζητήματα και μερικά από τα καταπληκτικά πράγματα που έχουμε καταφέρει. Οπότε κύριε Πρόεδρε, ήταν μεγάλη μου τιμή να βρεθώ μαζί σας και ανυπομονώ να να ξαναβρεθούμε πολλές,πολλές φορές μελλοντικά». 

Στο τέλος ο Μπαράκ Ομπάμα, απευθυνόμενος στον Τραμπ, του έδωσε και μία συμβουλή για τους δημοσιογράφους: «Πάντα ένας καλός κανόνας: μην απαντάς καμία ερώτηση όταν απλώς αρχίζουν να ουρλιάζουν». 

Το παρασκήνιο της συνάντησης μεταφέρει ο Guardian: «[...] Ο Ομπάμα κοίταξε στα μάτια τον Τραμπ για να κάνει την δήλωσή του κι έσφιξε τα χέρια του. Στο τέλος έγνεψε καταφατικά. Και οι δύο άντρες αγνόησαν τις ερωτήσεις που τους έκαναν, συμπεριλαμβανομένης και της "Κύριε Πρόεδρε, πιστεύετε πως συνιστά απειλή για τη δημοκρατία;". Ο Ομπάμα εξήγησε στον Τραμπ χρησιμοποιώντας ένα αστείο πως οι δημοσιογράφοι πάντα κάνουν ερωτήσεις και χρειάζεται να τους δίνεις πόδι, καθώς τους έκανε νόημα με το χέρι του. Μάλιστα έδειξε μια βοηθό του που τσακωνόταν με τον Τύπο, λέγοντας, "είναι μικρόσωμη αλλά είναι δυνατή". "Κάνει πολύ καλή δουλειά" σχολίασε ο Τραμπ». 

Δείτε το βίντεο με τα σημαντικότερα σημεία της συζήτησης Ομπάμα- Τραμπ: 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια