Καθηγητής Βερέμης: Ο Τραμπ εξέφρασε τους απογοητευμένους, τους τσαντισμένους που είπαν «τώρα θα σας δείξουμε εμείς»

Καθηγητής Βερέμης: Ο Τραμπ εξέφρασε τους απογοητευμένους, τους τσαντισμένους που είπαν «τώρα θα σας δείξουμε εμείς» Facebook Twitter
8

«Η εκλογή Τραμπ ήταν η έκφραση του θυμωμένου, απόβλητου από το κατεστημένο πολιτικό σύστημα, Αμερικανού, που βρίσκει έρεισμα στον λόγο του λαϊκισμού», δήλωσε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και βαθύς γνώστης των αμερικανικών πραγμάτων Θάνος Βερέμης, προσθέτοντας πως αναμένει ότι το ακραίο πρόγραμμα του Ρεπουμπλικανού προέδρου θα μείνει στο τέλος ανεφάρμοστο.


Ο κ. Βερέμης ερωτηθείς σχετικά με το τι μπορούμε να περιμένουμε από το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ επισήμανε πως πρέπει να περιμένουμε τη σύνθεση της κυβέρνησης Τραμπ, επισημαίνοντας την πιθανότητα να είναι «κι ένας ελληνοαμερικανός ναύαρχος, οπότε θα μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλό. Αν όχι θα υπομείνουμε με τη σοφία των χρόνων το αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


«Δεν ήταν έκπληξη»το αποτέλεσμα, τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «εξέφρασε τους απογοητευμένους, τους τσαντισμένους Αμερικανούς των χαμηλών εισοδημάτων, τα λευκά σκουπίδια όπως συνηθίζουμε να τους ονομάζουμε, εκείνους τους Κεντροαμερικανούς εγκαταλελειμμένους από το σύστημα, τους Νότιους αποσυνάγωγους, όλους αυτούς που ψήφιζαν με γνώμονα το θυμικό, ενάντια στα ορθολογικά πλαίσια, που προτιμούν τα λαϊκιστικά συνθήματα, όλους αυτούς τους «ψεκασμένους», όπως θα λέγαμε κατ' αναλογίαν με τους δικούς μας, όλους εκείνους που τώρα τι έχουν κατά νου, δε γνωρίζουμε. Είναι εκείνοι που θέλουν δικαιοσύνη, προσοχή, και είπαν "τώρα θα σας δείξουμε εμείς" και με την ψήφο τους τιμώρησαν τούτη την αδιαφορία».

«Το ζήτημα τώρα είναι πως το αποτέλεσμα άφησε την Αμερική βαθιά διχασμένη. Τώρα υπάρχουν δύο κόσμοι, αφ' ενός οι Τραμπικοί κι αφ' ετέρου οι Κλιντονικοί, από τη μία οι επαναστατημένοι δεξιοί ριζοσπάστες, γιατί στις ΗΠΑ δεν υπάρχει Αριστερά όπως την εννοούμε εμείς και από την άλλη εκείνοι που εκφράζουν και ταυτίζονται με το κατεστημένο», τόνισε ο κ. Βερέμης.'


Στην παρατήρηση πως πολλοί εκ των δημοκρατικών ψηφοφόρων, μολονότι δυσαρεστημένοι με το σύστημα ψήφισαν την Χίλαρι Κλίντον ως το μη χείρον βέλτιστον, ο κος Βερέμης δήλωσε στο ΑΠΕ πως «στην Αμερική, παραδοσιακά ψηφίζουν τη μέση λύση, όμως βλέπουμε πως τη φορά αυτή κέρδισε ένας ακραίος. Αυτό φανερώνει πως αλλάζει η κοινωνία, πως η μάζα κινείται προς τον λαϊκισμό. Όμως τούτο πως θεραπεύεται; Ανθρώπους με τέτοιες πεποιθήσεις δύσκολα μπορείς να τους προβλέψεις και να τους χειρισθείς».

Καθηγητής Βερέμης: Ο Τραμπ εξέφρασε τους απογοητευμένους, τους τσαντισμένους που είπαν «τώρα θα σας δείξουμε εμείς» Facebook Twitter


Στην ερώτηση μήπως αυτή η ροπή του αμερικανικού εκλογικού σώματος προς έναν ακροδεξιό αντισυστημισμό, μπορεί να επηρεάσει τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τάσεις, ο κος Βερέμης δήλωσε: «Δεν είναι το ίδιο. Ο Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία είναι μία πλάκα, ένα καλαμπούρι, όσοι τον ψηφίζουν θέλουν να δηλώσουν την απαξίωση της καθεστηκυίας τάξης με όπλο την καζούρα, δεν είναι θυμωμένοι... Με εκείνον που ίσως έχει τα ίδια χαρακτηριστικά το φαινόμενο Τραμπ είναι ίσως στη Γαλλία με τη Λεπέν». Στην παρατήρηση σχετικά με την ύπαρξη φαινομένων όπως η Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία, ο κος Βερέμης τόνισε πως η Λέγκα έχει «ως απώτερο σκοπό να διχοτομήσει την Ιταλία, σε μία χώρα στα πρότυπα της δυτικής Ευρώπης και στην άλλη των ανεπρόκοπων του Νότου», ενώ στην περίπτωση Τραμπ, αυτός θέλει να αναδιανείμει τη σφαίρα εξουσίας και «θέλει να φτιάξει τη βάση εξουσίας στον λαϊκισμό».


Όσον αφορά την παρατήρηση ότι ο Τραμπ δεν διαθέτει συμβούλους κι ερείσματα στην καθεστηκυία πολιτική τάξη κι επομένως μπορεί να αποδειχθεί απρόβλεπτος, ο κος Βερέμης τόνισε πως «στην Αμερική το σύστημα είναι δυνατό, εκεί η Γερουσία, το Κογκρέσο, ασκούν ασφυκτικό έλεγχο μέσω του check and balance (έλεγχος κι εξισορρόπηση)» και μειώνουν την πιθανή απολυταρχία ενός προέδρου.


Ο κος Βερέμης δήλωσε επίσης ότι «για τη δική μας τη χώρα δεν μπορώ να ξέρω αν η ρήξη με την πολιτική του Ομπάμα θα σημάνει κάτι, αλλά το βέβαιον είναι πως για τη γενικότερη λειτουργία της Αμερικής αυτό θα σημάνει πολλά. Πρώτον θα σημάνει την κατάργηση των επιτευγμάτων του Ομπάμα, όπως το κοινωνικό του πρόγραμμα ObamaCare. Επίσης, καταστρέφει και τον άλλο πυλώνα της επιτυχημένης πολιτικής του Ομπάμα που είναι η επίλυση διαφορών με τον Ιράν και με κίνδυνο να ξαναρχίσει κι άλλο πανηγύρι, που δεν ξέρουμε που μπορεί αυτό να οδηγήσει. Γιατί το Ιράν είναι αντίπαλος κι εξισορροπητής της πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας στο Ισλάμ, ενώ με την παρέμβασή του ελέγχει κι εξισορροπεί το Isis και τους σουνίτες ριζοσπάστες στη Μέση Ανατολή. Και αυτή η δυνητική ρήξη είναι επικίνδυνη».

Ο κ. Βερέμης αναφερόμενος στη στάση Τραμπ έναντι της Ρωσίας εκτίμησε ότι «δεν νομίζω να του κοστίζει να τα βρει με τη Ρωσία, ή να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας, ή ακόμη να βοηθήσει τη Ρωσία στην Ουκρανία, αρκεί να του δώσει κάτι η Ρωσία, να εκμαιεύσει κάποιες παραχωρήσεις. Βέβαια, η Ευρώπη βλέπει με άλλο μάτι την Ουκρανία, θεωρεί πως αυτή είναι δική της υπόθεση, και δεν θέλει διαίρεση, σε μία ρωσική Ουκρανία και σε μία άλλη προσαρτημένη στη Δύση κι ενδεχομένως θα διαπραγματευθεί προς αυτήν την κατεύθυνση».

πηγή: ΑΠΕ/ ΜΠΕ

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Πολιτική / Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Ο βουλευτής της ΝΔ υπέστη ανακοπή σε πολυσύχναστη παραλία της Χαλκιδικής που δεν υπήρχε απινιδωτής ή ναυαγοσώστης - Ο ίδιος ως υφυπουργός είχε συμβάλλει ώστε να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε σχολεία και κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Με όλο το σεβασμό στα γραφόμενα του κ. Βερέμη, ο Trump δεν είναι ο μόνος ακραίος. Ο προκάτοχός του ήταν εξίσου ακραίος από την άλλη κατεύθυνση. Αν διαφωνεί κανείς, δεν έχει παρά να ψάξει και να ξαναδιαβάσει και τις προεκλογικές του εκφωνήσεις, αλλά και να δει τη πολιτική που εφάρμοσε μόλις εκλέχτηκε. Ο αριθμός των προεδρικών διαταγμάτων τα οποία παρέκαμψαν τη νομοθετική εξουσία του Κονγκρέσσου μιλά από μόνος του.
Δεν τίθεται θέμα κίνησης μαζών και σκέψης ηλιθίων! Σε μια χώρα που, την τελευταία 10ετία, τα ποσοστά ψήφων των 2 σχηματισμών κυμαίνονται στο απόλυτο balance του 45+/-3%, τότε τη διαφορά στην έκβαση την κάνουν οι μικρές μειονότητες παντός τύπου, η συμμετοχή/αποχή κλπ.
ενώ ο συριζα εξασφάλισε την ψήφο ανθρώπων χωρίς θυμό, με καθαρή σκέψη και λογική... αν υπήρχε Τραμπ στην Ελλάδα θα έβγαινε αντί του Τσίπρα γιατί η ελπίδα και οι υποσχέσεις πουλάνε. Σε λίγους μήνες θα βγαίνουν Αμερικάνοι να λένε ότι μετάνοιωσαν κτλ όλοι τα ίδια είμαστε, τουλάχιστον αποκτά ενδιαφέρον η κατάσταση.
Το θέμα δεν είναι είναι ποιους εξέφρασε ο τραμπ. Το θέμα είναι γιατί η κλίντον δεν κατάφερε να πείσει. Το ίδιο έγινε και με to brexit. Δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε έναν λαό μάζα και ανεύθυνο, όταν μέχρι πρότινος είχαν αφροαμερικανό πρόεδρο.
Οι απογοητευμένοι και οι αγανακτισμένοι έχουν μία τάση να εκφράζονται από ηλίθιους. Νομίζουν οι ηλίθιοι θα τους σώσουν, θα δώσουν ένα καλό μάθημα στο κατεστημένο ναούμ. Τελικά μαντέψτε ποιος την τρώει από τους ηλίθιους. Μην πάτε μακρυά. Πλέον μπορείτε να το βρείτε μόνοι σας. ====================
Δυστυχώς σκελετούλη, έναν κάποιον που έχει φτιάξει μια οικονομική αυτοκρατορία όπως ο Τράμπ μόνο ηλίθιο δεν τον λες. Του καταλογίζεις, ίσως, οτιδήποτε άλλο (ακραίους τακτικισμούς, θράσσος, απατεωνιά κλπ κλπ) αλλά ηλίθιο δεν τον λες. Και δεν μπορείς να τον πεις και ανεπάγγελτο. Σαν να πήρε κάπου το αυτί μου τον γαμάτο αντιπρόεδρο να προσπαθεί να συσχετίσει τον Τράμπ με τον ΣΥΡΙΖΑ - μακάρι να είχε δίκιο αλλά δεν έχει!!!!!1. Ηλίθιος είναι όποιος δεν καταλαβαίνει τι γίνεται δίπλα του. Όποιος νομίζει ότι θα επιβιώσει για πάντα σπρώχνοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Και όποιος θα έκανε τα πάντα για την εξουσία , όπως η Χίλαρυ. Διότι υπήρχε και άλλη λύση (ο Σαντερς) τον οποίο βάλανε στην άκρη άρον άρον!2.Ηλίθιος είναι αυτός που θεωρεί τους άλλους ηλίθιους και πάει να τους διαμορφώσει τη γνώμη με στημένες δημοσκοπήσεις και ατελείωτες ορδές πληρωμένων κοντηλοφόρων. Η ηλιθιότητα αυτή έχει ήδη φανεί στην Ελλάδα όπου οι πληρωμένοι κοντυλοφόροι δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ και το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος καθώς επίσης και στην περίπτωση του BREXIT. Πόσοι λαοί θα χαρακτηριστούν ηλίθιοι υπο αυτές τις συνθήκες; Μήπως δεν είναι στραβός ο γιαλός;3.Τέλος ηλίθιος είναι αυτός που δεν αντέχει την όποια διαφορετική άποψη του άλλου και οδηγείται σε πρακτικές που σου έγραψα στα 1 και 2. Κάποια στιγμή ακόμη και εσύ θα καταλάβεις ότι δεν κέρδισε ο "ηλίθιος Τραμπ" αλλά χάσανε οι "έξυπνοι άλλοι"... τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο! Ζήσε με αυτό αλλιώς υπάρχουν και άλλοι πλανήτες στο σύμπαν!
Δεν ξεκίνησε φτωχούλης ο Τραμπ, κληρονόμησε και τα αβγάτισε. Και πάλι δεν είναι απαραίτητο να είσαι πολύ έξυπνος για να κάνεις λεφτά, αρκεί να εκμεταλλεύεσαι τις ευκαιρίες. Αν έχεις και θράσος, τότε η εξυπνάδα περισσεύει.Και όμως, οι Αμερικάνοι δεν φημίζονταν για εξυπνάδα. Μπορεί να έχουν αρκετά λαμπρά μυαλά (πολλά από τα οποία εισάγουν από το εξωτερικό), αλλά ο μέσος Αμερικανός είναι φαΐ, τηλεόραση και αυτοκίνητο (ή άλογο). Αυτό που τους χαρακτηρίζει ως Έθνος είναι ο τσαμπουκάς και η εξωστρέφεια, πράγματα που αποφέρουν χρηματικό κέρδος, όχι η εξυπνάδα.