Τα 9 πιο ενδιαφέροντα οn line και δωρεάν αρχεία σε όλο τον κόσμο

Τα 9 πιο ενδιαφέροντα οn line και δωρεάν αρχεία σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
1

Ο μεγαλύτερος θρίαμβος στη διάδοση της γνώσης είναι το άνοιγμα των αρχείων σε όλο τον κόσμο. Κείμενα, ντοκουμέντα, ηχητικά και γραπτά, φωτογραφίες και έργα τέχνης γίνονται κοινό κτήμα όλων, ελεύθερα και on line. Σας παρουσιάζουμε εννέα από αυτά.

1.

Τα 9 πιο ενδιαφέροντα οn line και δωρεάν αρχεία σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Πανοραμική άποψη της Αθήνας. Διακρίνονται στα δεξιά η Ακρόπολη, στο κέντρο ο Λυκαβηττός και στα αριστερά ο Ναός του Ηφαίστου (Θησείο).

Περισσότερες από 15.000 εικόνες είναι αρκετές για να καταλάβει ένας επισκέπτης τον τόπο του. Γεωγραφικές ιστορικές, πολιτικές και πολιτισμικές πληροφορίες, όλες αυτές είναι ελεύθερες στους χρήστες στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Λασκαρίδη: Travelogues - Mε το βλέμμα των περιηγητών.

2.

Τα 9 πιο ενδιαφέροντα οn line και δωρεάν αρχεία σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Αρχεία της Wellcome Library

Τα αρχεία της Wellcome Library, της Λονδρέζικης βιβλιοθήκης που φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ιστορικών ιατρικών εικόνων, εικονογραφήσεων και αρχείων στο κόσμο περιήλθαν πριν από λίγες μέρες στον κόσμο των Creative Commons και της ελεύθερης πρόσβασης. 

3.

Τα 9 πιο ενδιαφέροντα οn line και δωρεάν αρχεία σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Νέα Υόρκη
 

Περισσότερες από 900.000 εικόνες από την πόλη της Νέας Υόρκης βρίσκονται πλέον στη διάθεση του κοινού από τα αρχεία της Δημοτικής Πινακοθήκης της πόλης. Η πόλη είναι μια μεγάλη βιομηχανική γκαλερί, με τις διαρκείς μεταμορφώσεις της και τις μνημειώδεις εικόνες που τη χαρακτηρίζουν. Δείτε το αρχείο εδώ

4.

Τα 9 πιο ενδιαφέροντα οn line και δωρεάν αρχεία σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Αλμπερτ Αϊνστάιν

Στο διαδίκτυο θα είναι σύντομα διαθέσιμο το πλήρες αρχείο του Αλμπερτ Αϊνστάιν, που περιλαμβάνει την άγνωστη έως τώρα προσωπική αλληλογραφία του, καθώς και τα χειρόγραφα επιστημονικά σημειωματάριά του. Μεταξύ αυτών βρίσκεται για πρώτη φορά καταγραμμένη η πιο διάσημη εξίσωση στην ιστορία της ανθρωπότητας (E=MC2). Τα αρχεία άρχισαν ήδη να «ανεβαίνουν» στο ίντερνετ από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, το οποίο τα έχει πλέον στην ιδιοκτησία του. Δείτε τα αρχεία εδώ.

5.

Τα 9 πιο ενδιαφέροντα οn line και δωρεάν αρχεία σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Επιστολή της Emily Dickinson

Για τη δημιουργία αυτής της online συλλογής συνεργάστηκαν το Χάρβαρντ, το Αμχερστ, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βοστώνης, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσσου και άλλες τέσσερις συλλογές. Παρόλες τις δυσκολίες για τη συγκέντρωση του ογκώδους έργου της, ο επιμελητής Λέσλι Μόρις, δήλωσε ότι «σκοπός είναι να υποβαθμιστεί το θέμα της ιδιοκτησίας των ποιημάτων της και να επικεντρωθεί ο κάθε ενδιαφερόμενος και μελετητής στο έργο της». Το ανοιχτό πλέον αρχείο των χειρογράφων της Ντίκινσον, συνοδεύεται από το Lexicon, το οποίο περιέχει περισσότερες από 9.000 λέξεις τις οποίες χρησιμοποιούσε η Ντίκινσον στην ποίησή της.

6.

Τα 9 πιο ενδιαφέροντα οn line και δωρεάν αρχεία σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Bιβλιοθήκη του Κογκρέσου

Η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου διαθέτει πλέον ελεύθερες και στη διάθεση του κοινού για πρώτη φορά και σε απευθείας σύνδεση κάποιες από τις 2.000 ηχογραφήσεις που έχει στη διάθεσή της, των τελευταίων 75 ετών λογοτεχνίας. Το σχέδιο ψηφιοποίησης του αρχείου αυτού έχει ήδη αρχίσει και η υπεύθυνη του προγράμματος δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αντικαταστήσει την ακρόαση της λογοτεχνίας, ειδικά όταν διαβάζεται από τον ίδιο τον δημιουργό. Η καταγεγραμμένη Ποίηση και Λογοτεχνία είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου.

7.

Τα 9 πιο ενδιαφέροντα οn line και δωρεάν αρχεία σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
"The White Negress"
 

Η Morgan Library & Museum ανακοίνωσε ότι η μεγάλη συλλογή των χαρακτικών του Ρέμπραντ (1606-1669), η οποία θεωρείται η καλύτερη στη Βόρεια Αμερική - έχει πλήρως ψηφιοποιηθεί και είναι πλέον διαθέσιμη στο διαδίκτυο. Η ολοκλήρωση του έργου αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τους μελετητές, τους φοιτητές και τον κόσμο που ενδιαφέρεται για το έργο ενός από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Η προσπάθεια ψηφιοποίησης επιτρέπει την πρόσβαση στη συλλογή από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και περιλαμβάνει ένα χαρακτηριστικό ζουμ ώστε να μπορούν να μελετηθούν οι επιμέρους λεπτομέρειες στα έργα. Σχεδόν πεντακόσιες εικόνες υπάρχουν ανεβασμένες στην ιστοσελίδα του Morgan. Δείτε εδώ μια επιλογή από τα έργα.

8.

Τα 9 πιο ενδιαφέροντα οn line και δωρεάν αρχεία σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Δίγλωσση έκδοση της Ιλιάδας στα ελληνικά και τα λατινικά

Η Αποστολική Βιβλιοθήκη του Βατικανού ψηφιοποίησε ήδη πολύτιμα αρχαία θρησκευτικά χειρόγραφα, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση των αναγνωστών και διατίθενται δωρεάν προς ανάγνωση μέσω της ιστοσελίδας της. Το Βατικανό έκανε crowdfunding προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει αυτό το τεράστιο έργο. Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού ιδρύθηκε το 1451 μ.Χ. και κατέχει πάνω από 80.000 χειρόγραφα, χαρακτικά, σχέδια, πλάκες και παλαίτυπα (βιβλία τυπωμένα πριν από το 1500 μ.Χ.), γραμμένα από ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών από όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει επίσης επιστολές, σχέδια και σημειώσεις από καλλιτέχνες και επιστήμονες, όπως ο Μιχαήλ Άγγελος και ο Γαλιλαίος, καθώς ιστορικά βιβλία τα οποία αναφέρονται στις συνθήκες που έχουν συναφθεί σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού μπαίνετε από εδώ.

9.

 

85.000 σπάνιες ταινίες του παγκόσμιου πολιτισμού δωρεάν μέσα από την British Pathé. Ιδρύθηκε το 1890 και άρχισε να καταγράφει κάθε πτυχή του παγκόσμιου πολιτισμού σε φιλμ. Δημιούργησε χιλιάδες ταινίες, ντοκιμαντέρ, ενημερωτικές εκπομπές και σίριαλ, τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα online.Ολόκληρη η συλλογή των ταινιών διαρκεί περισσότερες από 3.500 ώρες και μπορείτε να τα δείτε δωρεάν στο παρακάτω λινκ: British Pathé.

____

Το άρθρο έχει δημοσιευτεί και στο παρελθόν στο LIFO.gr

TV & Media
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM